Cercetatorii ies in strada si pregatesc plangeri penale Interviu

Luni, 15 Aprilie 2013, ora 09:47
8772 citiri
Cercetatorii ies in strada si pregatesc plangeri penale Interviu
Foto: Facebook

Decizia Guvernului Ponta de a nu onora contractele semnate cu cercetatorii a generat proteste vehemente, inclusiv in strada, dar si demisia in bloc a Consiliului de Cercetare Stiintifica. Urmeaza apelul la justitie.

"Proiectele din competitia 2011 care au beneficiat de evaluare internationala au fost blocate pentru a permite camarilei PSD-iste sa jongleze din nou cu fondurile publice pentru a-si finanta pseudo-proiecte de cercetare, adica bani albi pentru ei si partid", se arata in comunicatul de presa prin care au fost anuntate proteste zilnice, incepand de vineri, in fata ministerului de resort.

Citeste si Cercetatorii ies in strada: Nu toleram imixtiunile unor politruci!

George Epurescu, (foto) organizatorul acestor proteste, este doctor in fizica, cercetator stiintific gradul III la Institutul National pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei din Bucuresti (Magurele), are numeroase lucrari de specialitate publicate, a facut stagii de pregatire la Institutul de Acustica "O.M. Corbino" din Roma, la Institutul de Optica "Daza de Valdes" din Madrid, la Universitatea din Orleans si la Institutul "Paul Sherrer" din Zurich.

Intr-un inteviu acordat Ziare.com, George Epurescu vorbeste nu doar despre taierea de 40% a finantarii, care "ingroapa" proiectele aflate in derulare, dar mai ales despre incalcarea legii si scopul urmarit de cei care au facut-o, mizand pe tacerea cercetatorilor.

Cel mai grav lucru este ca directorii de programe sunt pusi sa semneze ca sunt de acord sa li se reduca finantarile la jumatate in baza unui misterios ordin de ministru, care nu apare nicaieri.

"Am cerut acest ordin sa il vedem pentru ca, daca semnam un act aditional in baza unui document, trebuie sa il citim inainte. Ni se refuza accesul la acest ordin si, mai mult, de la sindicat am aflat nici lor nu vor sa il transmita si, mai mult domnul Prisacaru ar fi transmis ca s-a consultat cu juristii ministerului si ca ministerul nu e de acord sa faca public acest ordin (...)

Am cerut acest ordin de ministru pentru ca eu vreau sa atac in contencios administrativ acest act aditional si, mai mult, cred ca o sa fac si o plangere penala pentru ca neinmanarea acestui document imi interzice mie dreptul de a ataca in contencios acest act. Asadar, s-ar putea sa avem si niste plangeri penale in aceasta saptamana pentru aceste incalcari flagrante ale legii", a declarat George Epurescu in interviul acordat Ziare.com, adaugand si ca daca membrii CNSC au demisionat in bloc, vineri, "inseamna ca situatia este mult mai grava decat o vedem chiar si noi".

Motivul cheie pentru care au demisionat in bloc cercetatorii din CNCS Interviu

Stupefiant este faptul ca exista proiecte in cadrul carora sunt licitatii deja angajate, iar taierea banilor ii pune pe unii cercetatori "intr-o situatie foarte delicata pentru ca nu mai ai cum sa anulezi o licitatie fara sa fii dat in judecata".

Ca si multi alti colegi si George Epurescu subliniaza faptul ca obligatia legala a guvernantilor era sa achite mai intai datoriile pe care la au fata de cei cu contracte in derulare si abia apoi sa se gandeasca sa initieze noi competitii de proiecte, asa cum fac actualii guvernanti.

"Ecaterina Andronescu pregateste o subjugare a cercetarii romanesti. Incearca niste comasari, inclusiv pe platforma Magurele, a unor institute sub obladuirea domniei sale (...) si sa acrediteze ideea ca numai anumite persoane pot face proiecte, evaluate de ei, asa cum se facea si inainte de 2010 tot sub obladuirea lor. Ei propuneau, ei se evaluau, ei monitorizau", spune el.

George Epurescu subliniaza limpede ca 85% din banii pentru construirea Laserului de la Magurele vin din finantari de afara, nu de la statul roman, asa ca argumentele invocate de guvernanti, potrivit carora sumele taiate cercetarilor ar fi redirectionate catre acest proiect, nu stau in picioare.

Acesta mai spune ca s-au depus eforturi sustinute nu pentru a face rost de banii necesari pentru onorarea contractelor de catre statul roman ci pentru "mintirea cercetatorilor si a delegatiilor sindicale, ascunderea foii de buget a cercetarii", dar si pentru "a instaura panica in randul cercetatorilor pentru ca noi sa inghitim orice mizerie, doar sa nu plecam acasa in pragul sarbatorilor de Pasti cu buzunarele goale".

"S-au inselat!", spune el.

Sute de cercetatori acuza taierea bugetelor si cer Guvernului sa respecte contractele

Domnule Epurescu, de ce au ajuns cercetatorii sa iasa in strada?

Ne-a scos in strada taierea cu 40% sau chiar cu pana la 55% a proiectelor aflate in derulare, adica a contractelor noastre de cercetare, intr-un mod absolut surprinzator, primind pana acum asigurari de la autoritati ca programele se finanteaza asa cum sunt ele semnate si ca nu exista niciun fel de problema, ca bugetul a trecut prin parlament asa cum a fost el propus, sunt banii, totul e in regula.

Cand vi s-a spus asta?

Inclusiv saptamana trecuta.

De catre cine ?

De catre secretarul de stat Tudor Prisacaru, unei delegatii sindicale.

Intre timp ce ati constatat?

Intre timp am primit un mesaj in care ni se spunea sa ne uitam pe Internet. Ne-am uitat si am vazut pe Internet ca ni se taie suma cu 40%, fara niciun fel de alta explicatie. Ni se mai indica semnarea unui act aditional in care se face referire la un ordin al ministrului Educatiei din luna martie. Pe pagina UEFISCDI acolo unde sunt programele este si textul actului, acolo apare ordinul cu numar si cu data.

Am cerut acest ordin sa il vedem pentru ca, daca semnam un act aditional in baza unui document trebuie sa il citim inainte. Ni se refuza accesul la acest ordin si, mai mult, de la sindicat am aflat nici lor nu vor sa il transmita si, mai mult domnul Prisacaru ar fi transmis ca s-a consultat cu juristii ministerului si ca ministerul nu e de acord sa faca public acest ordin.

Pai, nu e un pic ilegal? Cum sa semnati ceva in baza unui act pe care nu il cunoasteti?

Nu ca e ilegal, suna cam de spitalul 9, ca sa zic asa. Si daca asta ar fi singura ilegalitate... Practic insa, ei nu numai ca nu isi achita datoriile pe care le au, ci isi pastreaza bani pentru alte cheltuieli pe care ulterior se gandesc sa le faca.

Obligatia lor legala este sa isi achite datoriile in baza bugetului, in primul rand, si abia apoi sa se gandeasca la altceva, ceva care nu sta sub semnul unor contracte deja semnate.

Cu ministrul Cercetarii ati discutat vreodata?

Au fost discutii cu reprezentantii sindicatelor, nu cu noi direct. In aceste discutii au fost aceleasi asigurari: sumele vor fi respectate conform contractarii.

Demisiile din Consiliul Cercetarii: Ministerul a luat act si cauta inlocuitori

Ministerul Educatiei a remis vineri un comunicat de presa in care isi prezinta pozitia fata de aceasta situatie si fata de demisia in bloc a CNCS. Cum comentati cele scrise acolo?

Ministerul s-a speriat, incearca sa-si acopere abuzurile cu sume si procente aruncate opiniei publice. Sume din care vedem ca numai 40% din fonduri merg in cercetare, restul doar putem sa banuim bazandu-ne pe experienta anterioara.

Nu se asteptau la o reactie directa a cercetatorilor dublata de demisia in bloc celui mai inalt organism de implementare si monitorizare a strategiei cercetarii. Demisia in bloc reprezinta semnalul din interior ca de fapt se urmaresc interese de grup si de partid, pentru subordonarea cercetatorilor unor structuri fara valoare stiintifica si fara autoritate morala.

Eforturile ministerului au fost depuse pentru mintirea cercetatorilor si a delegatiilor sindicale, ascunderea foii de buget a cercetarii si amestecarea acestuia cu invatamantul superior si educatia.

Incercarea de a ne pune in fata faptului implinit dupa doua luni de cand se stia exact care este bugetul cercetarii nu a functionat. Intarzierea se datoreaza si certurilor dintre grupurile de interese, dar si pentru a instaura panica in randul cercetatorilor pentru ca noi sa inghitim orice mizerie, doar sa nu plecam acasa in pragul sarbatorilor de Pasti cu buzunarele goale. S-au inselat!

Daca ar fi sa simplificam, pentru necunoscatori, problema se pune astfel: Cercetatorii s-au angajat sa faca ceva, Ministerul Educatiei s-a angajat ca ii plateste, iar acum vrea sa dea doar jumatate din bani. Corect?

Sigur ca da, a fost o licitate deschisa pe anumite domenii. Noi am venit cu solutii si cine a castigat dupa evaluarea internationala a demarat proiectul, iar, in acest moment, taierea cu 40% inseamna ingroparea proiectelor.

Injumatatirea sumelor nu afecteaza doar salariile. Toate taxele sunt incluse in valoarea proiectului (tot noi le platim), avem o regie a institutului, avem materiale, avem deplasari, avem dotari...

Sunt licitatii in derulare, angajate conform contractului si asigurarilor pe care ni le-au dat acesti reprezentanti ai autoritatilor. In acest moment unii dintre noi sunt intr-o situatie foarte delicata pentru ca nu mai ai cum sa anulezi o licitatie fara sa fii dat in judecata.

Comunitatea cercetatorilor din Romania a invatat sa plece capul Interviu

Ovidiu Sirbu: Domnilor, investitia in cercetare aduce mult profit!(II) Interviu

Cercetarea pornise pe un fagas bun. Ne intoarcem la repartitii de fonduri din pix Interviu

Incredibil, deci riscati sa ajungeti in instanta, nu doar sa va ingropati ideile si proiectele?

Sigur. O sa vedem cum ne descurcam, o sa mai anulam din dotarile pe care le intentionam pentru proiecte, ceea ce, desigur, va ingreuna derularea lor. Va trebui sa reducem din activitati si nici nu stim pana cand, ca nu exista nicio garantie ca el se va incheia.

Pe de alta parte, inteleg ca ideile pe care le-ati oferit statului roman nu mai pot fi propuse pentru finantare altcuiva. E cu atat mai necinstit.

Asa este. Ele puteau fi adresate catre finantare internationala, catre Uniunea Europeana. Este adevarat, insa sunt anumite chestiuni care nu stiu daca tin neaparat de mandrie nationala, dar putem face si noi aici niste lucruri.

Cine vi se opune? Cine nu intelege acest lucru elementar?

Acest lucru elementar este foarte complicat deoarece doamna Ecaterina Andronescu pregateste o subjugare a cercetarii romanesti. Incearca niste comasari, inclusiv pe platforma Magurele, a unor institute sub obladuirea domniei sale. Or, aceasta mare comasare care se pregateste acolo pe platforma si care e tinuta oarecum secreta duce la aplicarea probabil a unui plan, pas cu pas, de distrugere a oricarei opozitii care ar mai putea reactiona si sa acrediteze ideea ca numai anumite persoane pot face proiecte, evaluate de ei, asa cum se facea si inainte de 2010 tot sub obladuirea lor. Ei propuneau, ei se evaluau, ei monitorizau. Cam asta era.

Cand spuneti "ei" la cine va referiti mai exact?

"Ei" adica aceste personaje care au fost la conducerea ministerului in decursul timpului si care au colaborat foarte bine transpartinic.

A fost Ecaterina Andronescu, a fost Andrei Marga, a fost Anton Anton au fost mai multi in domeniul asta al cercetarii care au pus umarul la aceasta constructie facuta, practic, impotriva cercetatorilor.

E o lupta lunga cu ei. Institutele nationale care sunt construite de statul roman pentru a ajuta economia si a rezolva problemele societatii romanesti nu mai sunt folosite in acest scop. Ele sunt lasate sa se descurce cum pot si, in momentele in care pot fi atacate, ele sunt atacate de catre mai-marii zilei, deranjati ca mai exista enclave de gandire in tara si le dau peste cap planurile de acaparare.

Aici vorbim despre planuri in care cineva vrea sa fie stapan undeva.

Ati mentionat platforma Magurele. Se vehiculeaza ideea ca taierea fondurilor pentru proiectele de cercetare ar fi justificata de construirea laserului. Este o minciuna? Ne puteti lamuri cel mai bine pentru ca lucrati acolo.

La Magurele cea mai mare parte din suma, cam 85%, vine din afara. Partea de cofinantare romaneasca era prevazuta in buget si atat premierul Victor Ponta cat si ministrul bugetului, Liviu Voinea, dar si ministrul Educatiei care era, au iesit sa spuna la televizor ca ei sprijina au pus in buget acesti bani pentru co-finantarea proiectului.

Sa spuna acum ca banii aia nu au fost pusi in buget, cand ei au fost pusi, asta este intr-adevar o minciuna.

Cum comentati faptul ca de ministrul care se ocupa de cercetare nu are un doctorat si nu a facut niciodata cercetare? Daca ar fi fost unul dintre cei ca dvs. poate ati fi gasit mai mult sprijin.

El este, ca sa spun asa, "bratul armat" al Ecaterinei Andronescu. A fost tot timpul secretarul ei de stat, a fost director, ii rezolva tot timpul problemele. Acum cativa ani, Ecaterina Andronescu a pierdut un proces cu Toma Nicolae, de la Facultatea de Chimie. A fost un mare scandal, iar doamna Andronescu a fost obligata sa plateasca 280 de milioane de lei vechi acestui om. Pe acel contract, Mihnea Costoiu este cel care semneaza in numele doamnei Andronescu de predare a banilor.

E un document care exista in presa si pe Internet. Apar acolo tot felul de persoane, ca Anton Hadar, liderul Alma Mater.

In aceste conditii, faptul ca avem si un premier acuzat de plagiat mai are vreo relevanta?

Pentru publicul larg nu are poate o atat de mare importanta, dar in cercetare este crima numarul 1.

Si atunci cum va explicati faptul ca, totusi, cercetatorii se mobilizeaza atat de greu, nu iau atitudine fata de aspectele pe care le-ati prezentat mai sus? Si la protestul de vineri au fost foarte putini. Nu le pasa, se tem de ceva?

Exista o anumita temere. Vedeti dumneavoastra, noi, institutele nationale, traim strict din autofinantare. Daca avem proiecte, ne luam salariile, daca nu avem proiecte, nu luam nimic. Oamenii ajung, in aceste momente in care peste tot se vorbeste despre criza, sa accepte si mai putin.

Vineri, in discutia cu doamna Rolanda Predescu pe care am avut-o la Ministerul Cercetarii, fostul ANCS, cand incerca sa explice taierea de buget s-a scapat spunand ca cercetatorul, in trecut, a demonstrat ca poate trai si cu taieri din astea. Deci ei au mizat pe un fel de liniste.

E un fel de santaj?

Da, cand au facut aceste taieri ei mizau ca va fi liniste si ca isi vor face jocurile. Abia vineri am aflat si noi care este bugetul cercetarii, el fiind amestecat cu bugetul invatamantului superior. Ei au facut tot felul de amestecuri ca noi sa nu ne putem da seama care este bugetul real al cercetarii. Am aflat ca este 1,660 miliarde, dar numai 650 de milioane se duc catre proiectele din planul national, restul, in afara de obligatiile ministerului, nu prea stim exact pe unde se duc.

Nu vi s-a explicat ce se face cu banii taiati de la cercetare?

Nu. Ei spun ca la Ministerul de Finante este problema si ca cei de acolo nu vor sa dea bani cercetarii.

V-ati gandit sa va adresati instantei? In fond, este vorba despre niste contracte incalcate de una dintre parti.

Asta a fost una dintre discutii. Intrucat pe actul aditional pe care trebuia sa il semnam scria "in baza ordinului de ministru cu numarul 3449 MD/ 26.03.2013 semnam actul aditional prin care suntem de acord cu reducerea sumelor". Am cerut acest ordin de ministru pentru ca eu vreau sa atac in contencios administrativ acest act aditional si, mai mult, cred ca o sa fac si o plangere penala pentru ca neinmanarea acestui document imi interzice mie dreptul de a ataca in contencios acest act.

Asadar, s-ar putea sa avem si niste plangeri penale in aceasta saptamana pentru aceste incalcari flagrante ale legii. Si mai departe o sa vedem ce se intampla. Noi vom continua actiunile de protest si, daca si membrii Consiliului National al Cercetarii Stiintifice si-au dat demisia in bloc, ei fiind exact in centrul cercetarii, inseamna ca situatia este mult mai grava decat o vedem chiar si noi.

Ei si-au dat demisia, dar din comunicatul MEC reiese ca sunt foarte linistiti. Spun ca asta este, vor ocupa "urgent" locurile ramase libere in CNCS cu oameni propusi de universitati si se mege mai departe.

Aparent sunt linistiti. Doamna Rolanda Predescu cam tremura vineri, la finalul intalnirii.

Dar de ce? Au schimbat oamenii de peste tot, si la CNE, si la CNADTCU chiar in toiul scandalului de plagiat al premierului Ponta. Si s-a facut liniste dupa aceea.

CNCS este organ consultativ, dar el trebuie sa aiba informatii despre strategii, programe, proiecte, directii de cercetare, era obligatorie trecerea pe la el. Iar faptul ca ei nu au stiut absolut nimic despre aceste taieri ne indica faptul ca taierea s-a facut "din pix". Pixul stim al cui a fost, al ministrului Educatiei, probabil al ministrului Costoiu care avea delegare de semnare, dar ordinul a fost dat de Ecaterina Andronescu.

Ce sanse dati demersurilor dvs. ? Am vazut scrisoarea deschisa adresata premierului de sute de cercetatori, protestul organizat in fata ministerului, demisia in bloc a CNCS si, in plus, foarte multe voci care nu se mai tem sa spuna ce se intampla. La cine credeti ca veti avea sorti de izbanda, in instanta?

In instanta lucrurile dureaza mult, dar vom ataca si in instanta. Ne bazam pe noi insine si pe faptul ca avem voci si portavoci sub geamurile lor, zilnic. Daca si presa intelege ce se intampla si relateaza aceste lucruri si daca tot mai multi oameni de stiinta vor lua pozitie, subiectul nu mai poate ramane asa.

Speram in primul rand sa se deblocheze dialogul. Nu a existat niciun dialog, niciun fel de transparenta, am fost pusi in fata faptului implinit.

Si mai speram ca presa sa inteleaga ca nu este vorba doar despre o taiere a bugetelor. Este vorba despre un atac direct la sistemul de cercetare din Romania.

#George Epurescu proteste cercetatori, #protest ANCS, #taiere fonduri cercetare, #demisie Consiliu Stiintific , #universitati
Comentarii