Ziare.com

Cercetatorii nu cedeaza: Cer sprijin Uniunii Europene Interviu

de Camelia Badea
Luni, 22 Aprilie 2013, ora 12:03

   

Cercetatorii nu cedeaza: Cer sprijin Uniunii Europene Interviu
Sute de cercetatori romani afectati de taierea finantarilor pentru proiecte vor cere ajutorul oficialilor europeni. Mai multe memorii vor fi adresate Consiliului Uniunii Europene in fata caruia guvernantii romani s-au angajat ca vor respecta niste cerinte foarte clare, ceea ce nu s-a intamplat.

Astfel, prin decizia Consiliului Uniunii Europene nr. 288/12.05.2011 acordarea ajutorului european pentru Romania a fost conditionata de realizarea Programului National de Reforma 2011-2013, care prevede explicit cresterea fondurilor destinate cercetarii, or, ele au fost reduse cu o treime.

Tot Decizia Consiliului prevede in mod special folosirea evaluatorilor internationali pentru proiectele de cercetare, iar guvernantii lanseaza anul acesta o noua competitie de proiecte cu evaluatori "nationali si internationali", si, mai grav, renunta la criteriul stiintific de eligibilitate pentru directori, ceea ce contravine Deciziei Consiliului.

"Din pacate, in timp vom plati mult mai scump evaluarile facute intern, 'intre prieteni'", a comentat intr-un interviu acordat pentru Ziare.com de catre prof.dr. Corina Ionescu, initiatoarea scrisorii deschise prin care sute de cercetatori romani de prim rang ii semnalau, in urma cu doua saptamani, premierului Victor Ponta criza instalata in cercetarea romaneasca.

Sute de cercetatori acuza taierea bugetelor si cer Guvernului sa respecte contractele

Cadru didactic la Departamentul de Geologie al Facultatii de Biologie si Geologie din Universitatea Babes-Bolyai, Corina Ionescu se ocupa in prezent de aplicarea metodelor geologice de investigatie in domeniul patrimoniului cultural, mai precis in cel al ceramicii arheologice, activitatea sa fiind puternic afectata de recentele decizii luate de guvernanti.

"Am prevazut anumite activitati (de exemplu analize, deplasari pe teren, conferinte) la care va trebui sa renuntam. Cum sa reesalonez o conferinta internationala? Sa le scriu organizatorilor ca ar fi bine sa mute conferinta anul viitor? Este ridicol", a explicat prof.dr. Corina Ionescu in interviul acordat Ziare.com, in care a subliniat, printre altele, cat de mare este riscul ca, in aceste conditii, universitatile din Romania sa coboare si mai jos in clasamentele internationale.

Cat de grava este situatia granturilor finantate prin programele Resurse Umane, Idei si Parteneriate? Pe dvs personal va afecteaza?

Situatia acestor granturi, dar si a cercetarii in general in Romania este mult mai grava decat s-a lasat sa se creada de catre cei care ne guverneaza. In fond este o rusine, suntem o tara din Uniunea Europeana. Pana si Iranul sau Turcia, sa nu vorbim de China, se dovedesc mult mai constiente de ceea ce inseamna cercetare.

La noi in tara - ca la nimeni. Cercetarea, chiar daca o luase pe un fagas normal dupa 2010, incepe din nou sa deraieze. Masurile luate acum doua saptamani sunt arbitrare, irationale, si se mai se doreste sa tinem pasul cu celelalte tari din Uniunea Europeana?

Credeti ca dincolo de granite isi permite vreun guvern sau agentie de finantare sa lanseze competitii de proiecte pe anumite sume ca dupa un an sa le taie la jumatate cu promisiuni desarte, in care nu mai crede nimeni, de 'revenire' si 'reesalonare'?

La fel a fost si in 2010-2011. Pana la urma s-a primit mai putin de jumatate din suma specificata la lansarea competitiei. De ce ar fi altfel acum? Cum sa-i mai credem pe distinsii conducatori?

Pe toti ii afecteaza diminuarea fondurilor, nu numai pe mine. Am prevazut anumite activitati (de exemplu analize, deplasari pe teren, conferinte) la care va trebui sa renuntam. Cum sa reesalonez o conferinta internationala? Sa le scriu organizatorilor ca ar fi bine sa mute conferinta anul viitor? Este ridicol.

Eu am avut noroc ca anul trecut am dat jumatate din suma necesara pentru un sistem optic foarte performant. Dar am redus salariile...In anul acesta nu as mai fi putut cumpara nimic.

Citeste si Comunitatea cercetatorilor din Romania a invatat sa plece capul-Interviu

Ovidiu Sirbu: Nu cercetam pentru ca nu avem bani si nu avem bani pentru ca nu cercetam (I)- Interviu


Ati initiat o scrisoare deschisa adresata premierului si celor doi ministri de resort. Care a fost reactia colegilor cercetatori? Care a fost reactia destinatarilor?

Pana in acest moment scrisoarea a fost semnata de circa 900 de persoane (cateva au semnat si scrisoarea propriu-zisa si petitia online).

Reactia destinatarilor? Niciuna! Tacere, ignorare. Era de asteptat. Ce importanta au 900 de cercetatori? Romania mai are nevoie de cercetatori?

Tin sa le amintesc decidentilor ca in Planul National de Reforma 2011-2013 se specifica urmatoarele: ponderea cercetatorilor raportat la totalul populatiei active este de 3,64% in Romania, comparat cu 9,2% in Europa. Fara comentarii.

Care este situatia in acest moment? Ati aflat ce contine acel misterios ordin MEN nr. 3449MD/26.03.2013 in baza caruia vi se cere sa semnati ca sunteti de acord cu taierea finantarii?

Nu, nu am aflat. Au fost facute mai multe solicitari in scris de unii din semnatarii scrisorii deschise, dar deocamdata nimeni nu a primit raspuns. Poate ca acest ordin nici nu exista.

Cercetatorii ies in strada si pregatesc plangeri penale - Interviu

Mai puteti face ceva? De exemplu sa va adresati Justitiei sau Comisiei Europene?

Da, luni va fi trimis un memoriu (de fapt mai multe) la Consiliul UE si la Departamentul de Cercetare.

Se uita ca acordarea ajutorului Uniunii Europene pentru Romania (Decizia Consiliului EU nr. 288/12.05.2011) a fost conditionata de realizarea Programului National de Reforma 2011-2013. Acesta prevede, la cap. 6.2, "Cercetare, Dezvoltare, Inovatie", cresterea fondurilor destinate cercetarii. Ceea ce nu s-a intamplat. Dimpotriva, au scazut cu circa 30% fata de anul trecut.Tot Decizia Consiliului prevede in mod special folosirea evaluatorilor internationali pentru proiectele de cercetare, cresterea calitatii stiintifice a proiectelor, a ponderii calitatii stiintifice a directorului de proiect si a echipelor in general in evaluare si finantare.

Competitiile din 2011 si 2012 au tinut cont de aceste recomandari. Anuntul de lansare in 2013 a unei competitii noi cu evaluatori "nationali si internationali", precum si renuntarea la criteriul stiintific de eligibilitate pentru directori (adica lucrari stiintifice in reviste de prestigiu), contravin Deciziei Consiliului.

Nu revin asupra corectitudinii unor cifre vehiculate privind costurile "enorme" ale evaluatorilor externi. Din pacate, in timp, vom plati mult mai scump evaluarile facute intern, "intre prieteni".

Motivul cheie pentru care au demisionat in bloc cercetatorii din CNCS - Interviu

In opinia dvs, are vreo relevanta pentru acest caz faptul ca ministrul Cercetarii nu are doctorat si nu a facut niciodata cercetare?

Cred ca un ministru al cercetarii trebuie sa fie in primul rand un bun manager. In al doilea rand, trebuie sa cunoasca perfect ce inseamna cercetarea fundamentala si teoretica, ca si cercetarea aplicativa sau cea din domeniul stiintelor socio-umane. Sa stie cum se face si ce necesitati are cercetarea, precum si care este parcursul ei normal pentru diferite domenii.

Iar daca nu stie, sa foloseasca experti care stiu. Si sa se bata ca ministerul pe care-l conduce sa primeasca bugetul prevazut in Planul National de Reforma.

Aveti o experienta bogata. Credeti ca in celelalte state europene ar fi fost posibil sa se intample ce s-a intamplat la noi?

Am avut ocazia sa lucrez cu multi cercetatori din strainatate (Europa de Vest). Cand, acum trei ani, le-am povestit ca in mijlocul unui proiect in Romania ti se comunica reducerea fondurilor cu circa 50%, au ramas stupefiati.

La ei, daca este o anumita suma prevazuta pentru un proiect castigat prin competitie, acea suma ramane valabila pana la sfarsit.

Invitatii Ziare.com George Epurescu: Mineriada impotriva cercetarii stiintifice

De ce nu are Romania o universitate in top 500? Ce ar trebui sa se schimbe?

De ce nu are o universitate in top 500? Cred ca nici nu va avea curand. In primul rand, pentru ca in top 500 se accede nu pe baza numarului de studenti, ci pe baza realizarilor cadrelor didactice si cercetatorilor, respectiv a numarului de articole publicate in reviste internationale de prestigiu.

Astfel de rezultate se obtin prin finantare in ritm normal, nu prin finantare in salturi sau prin jocuri de genul "uite finantarea, nu e finantarea!"

Cum se vor motiva in viitor cercetatorii tineri sa ramana in Romania? Ca sa faca ce? Sa conceapa proiecte, sa participe la competitii, sa le castige, iar daca au norocul sa fie finantati in primul an la timp, sa se trezeasca in al doilea ca nu mai primesc fonduri? Credeti ca perspectiva nesigurantei este tentanta?

Ce ar mai trebui sa se schimbe? Va propun sa deschideti o lista si fiecare cercetator sa adauge ce crede ca ar trebui schimbat. Va asigur ca lista va fi atat de lunga...

Ce mesaj doriti sa le transmiteti liceenilor romani care castiga olimpiade internationale si studentilor care exceleaza in domeniile lor si viseaza ca, intr-o buna zi, sa fie cercetatori?

Initial, am vrut sa le transmit ceva mai optimist. Dar, in fond, de ce sa-i mintim? Singura lor salvare este plecarea in tari din Europa (Germania, Franta, Elvetia s.a.) sau in SUA, care trateaza serios si nu in bataie de joc cercetarea.

Aici in Romania nu au ce face. Chiar daca la inceput li se deschide o mica fereastra (ceva granturi pentru tineri), mai tarziu tot vor ajunge la proiecte de tip Idei sau Parteneriate, care sunt finantate asa cum stiti.

Pe de alta parte, proiectele nu pregatesc doar tineri cercetatori, ci si pe cei care vor urma ca profesori in universitati. Deci, cine ne va urma?

In aceste conditii, e foarte posibil ca in 10 ani nu numai sa nu intram in randul primelor 500 de universitati ale lumii, ci, mai rau, sa ne situam si mai jos decat suntem acum, la coada clasamentului ...

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6826 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
23 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Funebriu ex-ministru al edu si cercetarii a fost groparul

activitatii de cercetare in Romania. A chimizat si politizat toate organismele ce conduc aceasta activitate,a luat banii de la aceasta activitate si i-a cotit spre altceva. Putinii bani i-a distribuit pe criterii politice sau afinitati personale. DNA sa cerceteze hotiile din Cc romaneasca

 

Traiasca cercetatorii si sa ceara ajutor ...

... si de la Jiji Bekale, ca-l acorda mai usor!!

 

Catre adevaratii cercetatori:

Inainte de-a cere ceva, curatati-va curtea de impostori si plagiatori!

Altfel, in diaspora, sunt multi care-i vor demasca, pe ei si pe cei care-i cocolosesc.

Plagiatoru' sef va zbura, foarte curand si va lua pe multi cu el!

Desteapta-te, Romane!

Un" ilustru"ganditor spunea: "Scoala romaneasca scoate tampiti".

La ce este buna cercetarea , cand poti ajunge europarlamentar fiind si analfabet.

In aceste conditii, e foarte posibil ca in 10 ani nu numai sa nu intram in randul primelor 500 de universitati ale lumii, ci, mai rau, sa ne situam si mai jos decat suntem acum, la coada clasamentului .

Uniunea Escrocilor (U.E.) - NU se baga in problemele interne

Este o problema de administratie a acestui domeniu.

Ce are scula cu prefectura. MAFIA tot mafie este.

JAFUL la Banul Public este doctrina prioritara pentru toate Gruparile Interlope .

Sunt de partea cercetatorilor si le recomand un lucru:

Infiintati-va un consiliu politic din 5-7 persoane din oameni mai putin priceputi in cercetare dar priceputi in politica economica si care sa va informeze si sa va apere interesele.Daca aveati un asemenea consiliu nu ati fi votat cu usl si cu nici un partid care ascunde borfasii.Uitati-va la N0049 si la catalin voicu si intrebati-va daca ati stiut sa votati.
Ceausescu a investit in cercetare incomparabil mai mult decat iliescu & Co

O natiune care doarme
Nu poate avea un alt destin,
Decat sa fie cersetoare
Sau vesnic sluga la strain.

Romani,la viitoarele alegeri nu votati usl-isti
http://www.exploziv-news.ro/special/847-victor-ponta-este-asasinul-procurorului-cristian-panait-dupa-9-ani-exploziv-news-redeschide-un-dosar-bine-ascuns-de-catre-complicii-psd-dosarul-117p2002-dosarul-crimei.html

iata cum a sabotat iliescu si gasca lui fenechiu flota romana
http://www.evz.ro/detalii/stiri/cine-a-lipsit-din-fotografia-uniunii-social-liberale-920470.html

articolul e prea lung

nu cred ca vor fi multi care sa-l citeaasca.

 

Banii ??Pai cu ce mai cumpara 12 buc - F16 ptr. fier vechi ??

http://www.ziare.com/mircea-dusa/ministrul-apararii/romania-va-cumpara-12-avioane-f-16-second-hand-ce-vor-putea-fi-folosite-din-2017-1231451

Intai sa cumpere fier vechi, iar daca mai ramane ceva....din domeniul cercetare va trimite cu F 16.

@4lea

- e interviu !

@ niculada sau nicu jiguli

Da asa este. Este interviu!!!!

naivii naivilor si naivitatilor ! bine va face !

sa mai sprijiniti in continuare politicieni care vin cu promisiuni si o sa ajungeti acolo unde va e locul !
eu l-au crezut pe ponta !
ei au crezut promisiunile celui mai "cinstit guver" !
NA , rezultat !
NA , fonduri !
NA , perspective !
asa , asa sa stati fara fonduri si fara nici o situatie !

 

Ce Ponta a distrus cercetarea?

A distrus-o Boc, Funeriu si mahmurul. Te faci ca nu stii?

Me, me , me

Stii sa clampani din gura fara rost fara sa spui nimic.

Finantare in bataie de joc..

Din pacate la noi cercetarea se finanteaza in bataie de joc, mai mult guvernantii se fac ca o finanteaza. Pentru ei e o cantitate neglijabila, nu aduce voturi, cercetatorii nu ies in strada sa urle, sunt oameni retrasi, etc. Asta cand orice tara normala din lume, chiar Turcia, China, Brazilia, etc. ca sa nu mai vb de europa devest sau SUA, finanteaza din greu cercetarea, si constant, nu in salturi shugubetze si cu taieri de 50-60%...Din pacate vom fi redusi la stadiul de colonie de lumea a treia mult timp de acum inainte. Vor pleca toti oamenii de valoare. La competita Idei 2012 nici acum nu au anuntat rezultatele si bugetul, care se pare ca va fi ridicol de mic, undeva in jurul a 15%...asta desi era vorba sa-l anunte din Sept. 2012! La noi nu se respecta insa termenele oficiale, se taie din bugetele aprobate, in schimb cerc. li se cere sa respecte tot felul de trmene inutile si sa faca o multime de hartii birocratice aiurea...Distincita intre cercetarea fundamentala si cea aplicata e falsa, artificiala, nu exista nicio deosebire; nu se stie cand o idfee teoretica poate deveni o aplicatie de succes, ca sa nu mai vb. de faptul ca profesori bine pregatiti care fac cercetare ar ridica si nivelul educatiei si al seriozitatii din universitatile romanesti. Daca insa nu se intelege, ....

 
 

 

Rezistenta Cercetarii impotriva unei decizii injuste din partea

guvernului Ponta poate servi ca model de atitudine opozitiei la guvernarea uslamista si socialista.
Din pacate, ma intreb: care opozitie...?
Cind va veni vremea in care un ales isi face datoria dupa cum a promis, indiferent daca este sau nu la ciolan?
Sa fii ales este o obligatie, nu o cinste care iti da dreptul la tot felul de bonusuri si privilegii.

 

Toate bune si frumoase, dar...

In decizia din Mai 2011 nu apare nicio referinta catre cercetare. Asa ceva apare doar in "planul" guvernului, dar si asta are o hiba...
Prima propozitie mentioneaza clar "reflects the policy lines established by the current Government and agreed by social partners and civil society." Adicatelea a fost asumat de guvernul Boc in functiune pe atunci. Nimic nu-l opreste pe Ponta sa "amendeze" acest document...

In ceea ce priveste cercetarea, este stabilit un prag de doar 0.6% din PIB in documentul minune emis de Boc...

Dar, daca vor intr-adevar sa faca ceva...
Exista HG 475/2007, care stabileste cadrul financiar pentru PN-II. Acolo este mentionata o limita de 15.000 milioane lei pentru finantarea proiectelor prin PN-II. Acolo sunt mentionate si limitarile pe diferite componente.
Acela este documentul prin care pot cere sa se faca dreptate (modificat prin hotararea 133/2011), doar ca lucrurile nu sunt foarte simple...

 

Una din razbunarile Ecaterinei Andronescu

Nu-i nicio noutate ca cei doi "grei" de la educatie-cercetare sunt grei prin meritele academice cunoscute doar de doamna Ecaterina Andronescu. Asa ca, drept multumire pentru perspicacitatea de a observa neobservabilul, sunt gata sa-i satisfaca orice 'capritz' si 'ambitz'. Si are ceva ambitzuri doamna ca doar e tare-n PSD si s-a invatat sa arunce cu banii cercetarii 'unde vrea muschii ei din cutia craniana'. Pe solidul criteriu de gasca.
-----------------------
----------------------
In ce priveste taierile de finantare recente, sa se observe ca cea mai mare taiere, 55%, a fost operata la proiectele de tip «Idei ». Participarea la competitiile pentru acest tip de proiecte presupunea trecerea unui prag de eligibilitate de catre potentialii directori de proiecte: scorul cumulat de influenta al publicatiilor pretendentului pe ultimii cinci ani mai mare sau egal cu 2. Prag usor de trecut. Cei ce au participat la competitia «Idei 2011 » isi vor fi amintind ca acest prag minimal s-a dovedit mult prea ridicat pentru doamna Andronescu care, mai mare rusinea, n-a reusit sa-l treaca. Acum i-a venit din nou apa la moara. A relaxat pina la anulare conditiile de participare la competitie si s-a debarasat de evaluatorii din strainatate pentru a permite gastilor sa ia caimacul prin metodele ‘traditionale’ cunoscute si, culme a razbunarii,a taiat finantarea proiectelor in derulare, lipsindu-i de suport material pe cei ce au indraznit sa arate ca pot fi vizibili in context international. O adevarata atitudine patriotica, nu-i asa ?

 

cercetatorii astia s-au trezit cam tarziu

Cand industria a ajuns la fier vechi ...nimeni nu a ripostat.
Cand fabricile de diplome au facut sute de intelectuali (unii cu pretentii in cercetare) nimeni nu a protestat.
Cand s-au dat sute de doctorate masluite (plagiate) ...nimeni nu a luat atitudine.

Acum normal si institutele de cercetare sa urmeze traseul descendent al esecului.
In conditiile date cercetarea romanesca ...nu mai poate fi pe profit.
Cel mult sa lucram cu fonduri europene ...pe proiecte finantate de straini (utile lor). Sper ca doar acestia sa ramana in sistem. (Doar ei sunt credibili)

Romania dupa 89 a decazut in plan tehnic ...cine crede ca cercetarea romaneasca e competitiva ...trebuie sa fie naiv. Personalul 'Tesa' a privit cu nonsalanta cum se duce totul de rapa dar nu a luat atitudine. Ma bucur pt impostorii din cercetare (majoritari) ca vor ramane cu ochii in soare. O merita.
...

 

Bravo! nu va lasati incalecati

de plagiator si slugile lui

 

Una din razbunarile Ecaterinei Andronescu - Memoria arhivei

Asupra comentariului cu titlul de mai sus au fost puse tunurile vajnicilor aparatori ale (non)valorilor promovate de guvernarea uselista. Inutila cheltuiala de munitie.Realitatea nu poate fi schimbata. Neeligibilitatea Ecaterinei Andronescu a fost fixata in memoria arhivei. Iata link-ul:

http://uefiscdi.gov.ro/userfiles/file/PN%20II_PCE_Competitia%202011/rezultate%20eligibilitate/liste-finale-eligibilitate-PCE_alte%20domenii.pdf

 

deunazi ...

mi-ar reactualizat profilul la unul din institutele de cercetare din Romania. Am plecat d-acolo pe branci, satul de cacanarisme, ciordisme si facatorisme, barfe si delapidari, pupincurisme si elogisme, frauda intelectuala si plagiarism. Acum sunt muritor de foame dar sunt LIBER !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor