Ziare.com

ANOSR cere Ministerului Educatiei sa spuna care au fost criteriile de alocare a locurilor bugetate: Stop canibalizarii in mediul universitar romanesc!

Vineri, 13 Aprilie 2018, ora 12:03

   

ANOSR cere Ministerului Educatiei sa spuna care au fost criteriile de alocare a locurilor bugetate: Stop canibalizarii in mediul universitar romanesc!
Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR), reprezentantul legitim al studentilor din Romania la nivel european, solicita Ministerului Educatiei sa prezinte public argumentele in baza carora au fost alocate locurile bugetate pentru anul viitor, pentru a dovedi ca ea nu s-a facut "discretionar, pornind de la anumite criterii politice".

Intr-un comunicat remis vineri sub titlul "Stop canibalizarii in mediul universitar romanesc!", ANOSR arata ca a analizat atent repartizarea preliminara a locurilor bugetate la ciclurile de studii licenta si masterat, respectiv a granturilor doctorale pentru anul universitar 2018-2019, criticand modul in care se poarta dezbaterea in spatiul public si cerand o repartizare "echitabila, corecta si predictibila a locurilor finantate de la bugetul de stat".

"Lipsa formulelor exacte de calcul si faptul ca nu a fost pusa in dezbatere ultima varianta a modului in care au fost alocate aceste locuri bugetate au condus la caderea in derizoriu a elementelor pozitive, fapt care este deranjant.

De asemenea, lipsa unei dezbateri ample asupra acestui subiect a condus o lipsa de predictibilitate in privinta finantarii unor universitati. (...) Solicitam Ministerului Educatiei Nationale o serie de clarificari prin care sa demonstreze ca locurile bugetate nu au fost alocate discretionar, pornind de la anumite criterii politice", se arata in comunicatul citat.

Citeste si:

ANOSR remarca, printre altele, faptul ca "taierea brusca a 23,5% din totalul de granturi doctorale alocate Universitatii din Bucuresti conduce la dificultati financiare semnificative", iar acest "soc institutional" ar fi trebuit evitat.

"In plus, redistribuirea granturilor doctorale in conditiile in care scolile doctorale din Romania nu au fost evaluate in vederea acreditarii reprezinta o masura deosebit de iresponsabila. Consideram ca printre beneficiarii redistribuirii acestor granturi se numara si scoli doctorale care nu ar reusi sa fie autorizate in vederea functionarii, daca ar fi evaluate in baza unei metodologii de bun-simt", sustine ANOSR.

Pe de alta parte, federatia remarca si faptul ca "mare parte din universitatile afectate se bucura de un prestigiu academic ridicat si de o vizibilitate internationala, prin prezenta in diverse clasificari si prin contributia stiintifica a comunitatilor academice", criticandu-l pe ministrul Valentin Popa ca prin decizia luata afecteaza universitatile performante, in loc sa le sprijine.


In aceste conditii, ANOSR solicita Ministerului Educatiei:
  • Sa argumenteze fundamentarea in baza careia a ales numarul de locuri pentru absolventii din mediul rural si domeniile prioritare, fata de propunerea initiala CNSPIS;
  • Sa argumenteze motivul pentru care a eliminat criteriul C1 (numar studenti cu taxa) drept criteriu in stabilirea domeniilor prioritare;
  • Sa ia in considerare pilotarea unor alocari pentru domenii vulnerabile;
  • Sa aduca la cunostinta publicului situatiile concrete pe care s-a bazat in fundamentarea locurilor bugetate, pentru fiecare universitate in parte;
  • Sa nu produca "socuri institutionale" prin scaderi masive de locuri bugetate la anumite universitati; Acestea sa se realizeze treptat si sa porneasca de la anumiti indicatori de performanta;

"In cel mai scurt timp, ANOSR va realiza o analiza detaliata a impactului sistemic si particularizat pe care masurile propuse de minister il au si va veni cu propuneri concrete pentru utilizarea unor coeficienti si a unor sporuri de corectie legitime, echitabile si justificate", se arata in comunicatul citat.


La randul sau, presedintele ANOSR, Marius Deaconu, critica subfinantarea invatamantului superior din Romania, care face ca universitatile publice sa fie "eminamente dependente de acest locuri bugetate", si subliniaza ca "transparenta si predictibilitatea sunt elemente cheie in orice sistem de educatie modern".

"Echitatea nu reprezinta o valoare care ar trebui promovata in detrimentul calitatii, acestea fiind complementare si constituind elemente de baza ale oricarui sistem educational", mai spune Marius Deaconu.

ANOSR reuneste studenti din 18 centre universitare din intreaga tara, din 31 de universitati, atingand un numar de 100 de organizatii membre, care lupta impreuna pentru mentinerea in functiune a mecanismului miscarii studentesti.

La nivel national, ANOSR este parte a Aliantei pentru o Romanie Curata si membra in Consiliul Tineretului din Romania. De asemenea, federatia este reprezentantul legitim al studentilor din Romania la nivel european, prin statutul de membru cu drepturi depline al Organizatiei Europene a Studentilor (ESU - European Students' Union), singura structura europeana care reprezinta studentii, se mai arata in comunicatul citat.

Citeste si: Reactia studentilor in scandalul dintre Ministerul Educatiei si universitatile de elita.C.B.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre ANOSR locuri bugetate universitati
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2239 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Tareee!!!

Dupa 1989 studentii nu mai protesteaza decat pe Fb !!!
Nimeni nu mai baga in seama aceste "proteste".
Studentii romani au protestat mai mult si mult mai eficient inainte de '90.
In 1956,1973-1974 si mai ales in dec 1989 studentii au protestat cu adevarat.Fara ei nu ar fi fost posibila Revolutia din 1989.
...
Studentii de azi sunt tari in "Like" !!!

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor