Articol citit de 4994 ori
partidul te vrea tuns roacare
Defapt ar trebui lasate universitatile (TOATE) sa se descurce singure, doar cateva locuri finantate de buget sa existe, in rest sa faca parteneriate cu companiile private, sa incerce sa creeze legaturi cu parteneri din Europa. S-au invatat profesorii universitari sa fie niste bugetari de lux, carora sa le pice din cer o caruta de bani predand trei lulele expirate , si asta chiar la asa zisele "universitati de prestigiu". In toata Europa asta facultatile se autofinanteaza si sa stiti ca exceptand UK unde au taxe foarte mari pe anul universitar(7000-15000GBP) restul prin Franta , Olanda , Germania etc au un cost de studiu pe an intre 1500-2500euro, dar sunt mereu in cautare de companii cu care sa colaboreze si pentru care sa formeze personal calificat.
In schimb la noi sunt niste expirati frustrati care mizeaza pe faptul ca pica banul de la stat, si ignora orice discutie cu mediul privat, si nici nu le pasa ca din mainile lor ies doar niste someri cu diploma.
Si securitatea ?
Cat timp universitatile de 'elita' sunt populate inca excesiv cu 'negulestii' si ciracii complici ai acestora, orice initiativa ce pleaca de acolo trebuie privita cu reala circumspectie. Nu mai sunt deloc credibile, actuala revelatie nationala privind 'binefacerile' protocoalelor securitatii cu mai toate institutiile afecteaza intreaga realitate romaneasca. Desi in cazul universitatilor , mai ales a celor de 'elita', s-a manarit mereu individual pe baza de angajament personal. Dar n-ar fi nici o surpriza sa aflam ca in ultimii 13-14 ani au functionat si in cazul universitatilor niscaiva protocoale. Secretizate, bineinteles!
lasatzi universitatzile
sa se 'clasifice" singure, adica sa-si gaseasca locul in clasament prin rezultatele proprieie activitatzi. Pentru aceasta trebuie doar (1) sa nu mai existe nici-un fel de gratuitate a invatzamantului superior, ci doar burse de stat, limitate ca numar, dupa posibilitatzile bugetului sarac al RO (cand vorbim de banii publici), care sa acordate strict pe merite reale si riguros dovedite; (2) sa se foloseasca banul public numai pentru imbunatatzirea conditziilor de desfasurare a invatzamantului, adica pentru dotari tehnice si nimic mai mult; (3) sa fie evaluate riguros cadrele didactice, prin activitatea lor fie de cercetare (in universitatzile de cercetare, adica cele de top) sau prin calitatzile didactice (in universitatzile care nu se ridica la nivelul celor de cercetare. Asa este in SUA si de aceaa ei au atat cele mai bune universitatzi din lume, cat si universitatzi de nivel mai jos si mai "ieftine" destinate cresterii nivelului general al populatziei (prin studentzii ei). Niciodata, dar absolut niciodata nu va creste nivelul invatzamantului universitar in RO cata vreme studentzii stiu ca primesc invatzamant gratuir de la stat. Mentalitatea studentilor (in majoritate, cu mici exceptzii) va fi la fel cu cea a masei de functzionari de stat... si stie toata lumea cum sunt tratatzi cetatzenii de functzionarii institutiilor statului. Sa nu ne mai amagim cu efetele "bune" ale gratuitatzilor oferite PE BANII TUTUROR de bugetul public !
S3
S-a folosit argumentul domeniilor strategice. care exista de ceva vreme, intr-un document destul de prost realizat.
In acelasi timp, cu ceva timp in urma aflam ca "au fost alocate, special pentru aceste domenii, 5.000 de locuri in plus față de anul 2017". Prin urmare, este oarecum inexplicabila scaderea numarului de locuri alocate unor Universitati, avand in vedere ca cele 5000 de locuri (ciclul licenta) erau IN PLUS.
Sa presupunem insa ca toata discutia este corecta. Apare urmatoarea problema, care nu a fost mentionata anterior: domeniile strategice (de specializare inteligenta) au fost definite la nivel zonal. Prin urmare, orice metodologie ar trebui sa se raporteze la aceasta definitie zonala, iar informatiile necesare sunt disponibile fie prin Eye@RIS3, fie prin documentele pregatite la nivelul fiecarei regiuni de dezvoltare (ADR).
De exemplu, la nivelul regiunii 6 (Sud Muntenia), au fost identificate urmatoarele domenii prioritare:
1. Construcția de mașini, componente și echipamente de producție;
2. Agricultura și industria alimentară;
3. Bioeconomia: dezvoltarea economiei circulare;
4. Turismul și identitatea culturală;
5. Localități inteligente;
6. Industria de inaltă tehnologie.
In mod normal alocarea locurilor SUPLIMENTARE ar trebui sa mearga spre acest directii considrate strategice pentru regiunea 6 (Sud Muntenia).
Cariera tehnica Top-UE-Vest ...trezeste-te la gimnaziu nu facultate
Salarii medii ...mioritice 1.500 euro/luna
...ue-Germania-Franta 4.000 euro/luna ...usa 10.000 $/luna (7.500 euro/luna)
Daca esti serios
...dezvolti microbul it la gimnaziu ...nu se ingrasa purcelul la facultate
...migrezi in USA ...doar fraierii migreaza it-ue.
migranti usa ...indieni, chinezi, rusi ...top 9, 10 - englezi, nemti
concurenta serioasa
...facultati out top 500 ...cursuri lumea 3-a
... ...activitatile extraScolare ...in timp util ...fac diferenta
dezvolta microbul it la gimnaziu
...exclus profesor diletant ue ...secol xix
...gasiti un ing.it ...adaptare rapida secol xxi
votati ca fraierii
...
daca oscilam inca intre cele 2 calitati ale guv, dupa dovada guver-
narii revolutionare care inca nu ne scoate ochii, inseamna ca chiar ne meritam soarta demo, sic!
Urmariti evolutia statului ca rezultat al involutiei societatii si inlocuiti alegerea(sau) cu certitudinea(si): balciul grosier cu nu s-a scumpit nimic, inflatia e o inventie, salariile cresc si romanii o duc bine, ramane totusi un balci. Hai ca nu doare!
Evident este necesara evaluarea si clasificarea universitatilor !
Nu are sens sa dai bani unei universitati slabe sau mediocre: sunt bani aruncati ... Trebuie dati bani mai multi universitatilor care au rezultate foarte bune; impartirea egalitarista a bugetului pe universitati este o "gogomanie" si un act imoral ! Dar sa dai mai mult unei universitati slabe este chiar criminal ... Astia sunt bani furati de la cei care ii merita !