Guvernul a modificat Legea educatiei, sfidand Constitutia si Parlamentul - Interviu

Vineri, 04 Iulie 2014, ora 12:24

   

Guvernul a modificat Legea educatiei, sfidand Constitutia si Parlamentul - Interviu
Guvernul Ponta a facut schimbari majore la Legea educatiei printr-o ordonanta de urgenta adoptata saptamana trecuta, care incalca mai multe decizii ale Curtii Constitutionale, sustine senatorul PDL Dumitru Oprea.

Ordonanta produce efecte imediate, singurul care ar putea sa o conteste fiind Avocatul Poporului, Victor Ciorbea.

Guvernul este acuzat ca a inglobat in OUG 49/2014 mai multe fragmente din legi respinse anterior de CCR sau de comisii parlamentare, fortand astfel intrarea in vigoare a unor prevederi neconstitutionale si modificand fundamental o lege a Educatiei votata de Parlament.

"Tarii cat mai mult taciune academic" este noua deviza a Guvernului, spune, intr-un interviu acordat Ziare.com, prof. univ. Dumitru Oprea, secretarul Comisiei de Invatamant din Senat, lider de grup al PDL si fost rector al Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, care acuza Puterea ca prin aceasta ordonanta pune sub control politic sistemul preuniversitar, scade calitatea actului de educatie prin masuri electorale, imprastie putinii bani pe care ii primeste invatamantul si incearca sa ii scape pe rectorii incompatibili de Agentia Nationala de Integritate.

Care sunt principalele modificari facute prin ordonanta care v-au atras atentia in sens negativ?

In primul rand, cele care vizeaza examenul de bacalaureat. Pe mine asta chiar m-a deranjat foarte mult si am avut o interventie in Parlament vizavi de meditatiile astea, organizate in iarna. Nu stiu in cate alte tari se mai intampla asa ceva. Cine ia banul? Cine verifica elevii care se duc, daca se duc? Am organizat si noi la universitate, dar a fost foarte greu, pentru ca nu ii poti aduce sa invete cu arcanul, ca pe vremea baditei Vasile. Dar banii se vor duce, cu siguranta, spre destinatii precise.

Pentru ca unii nu au timp sa foloseasca banul public ca sa se formeze pe parcursul anilor de studii liceale (adica isi bat joc de banii publici!), Guvernul vine si pluseaza cu alti bani, organizand aceste cursuri de pregatire speciala. Este o dubla finantare.

Bacalaureat: Sesiune speciala in primavara si meditatii platite de stat pentru nepromovati

Care este scopul urmarit? De ce trage PSD de acesti copii sa treaca examenul de bacalaureat, daca ei nu vor sa invete?

Pentru ca acest grup de varsta este unul interesant. Ati vazut cumva ca se pluseaza cu bani la masa calda a copiilor, se da vreun leu in plus? Nu, copiii aia nu voteaza, nu sunt interesanti, ceilalti reprezinta un segment electoral interesant.

La fel, in ordonanta apare si invatamantul postliceal, o alta gaselnita. Nu a existat pana acum invatamant postliceal la nivel de universitati. Este tot o dedicatie pentru tinerii care sunt votaci de baza, pentru ca cei despre care vorbim au peste 18 ani, au terminat liceul. Li se deschide o poarta acum, iar din 2015-2016 sunt puse la dispozitie fonduri speciale pentru ei.

Dar eu as intreba din ce surse? Din putinele sume date la preuniversitar, din si mai putinele date la invatamantul universitar? Este vorba de multiplicarea locurilor in care se dau din ce in ce mai putini bani pentru educatie. Pentru invatamantul superior, finantarea per student a scazut aproape de trei ori in ultimii 10 ani.

Ce ati mai gasit in neregula referitor la invatamantul preuniversitar in aceasta ordonanta?

Olimpiadele si concursurile erau tintite pentru a asigura niste recompense unor copii care aveau o pregatire aparte, sub forma de burse sau sprijin material. Gaselnita: Nu mai sunt olimpiade si concursuri, ci competitii scolare, extrascolare si extracurriculare, iar beneficiarii sunt elevii premianti, dar se mai adauga si dascalii, si unitatile scolare de provenienta. Cu alte cuvinte, activul filtrat dupa nu stiu ce criterii. Putinii bani care se dadeau pentru copiii olimpici acum se dau si pentru profesori si pentru unitati scolare, doar pentru ca unii trebuie sa fie rasplatiti - anul acesta e unul important electoral.

Se mai introduce un lucru nou, care nu a fost pana acum, la articolul la care se vorbeste despre personalul didactic din preuniversitar. In afara de personalul didactic si personalul didactic auxiliar, se introduce personalul didactic de conducere, indrumare si control. Adica cei abonati la scaune, la sefie forever. Iar undeva, spre sfarsitul ordonantei, se spune ca atunci cand acestia nu mai pot preda sunt trasi la pensie pe functii de conducere, indrumare si control. E caraghioasa toata aceasta treaba.

Posturile didactice se ocupau prin libertate lasata institutiilor de invatamant. Acum totul se duce sub control politic, la inspectorat. Inspectoratul il unge pe director, director care este si presedintele Consiliului de Administratie. Deci un inspectorat numit politic selecteaza un director. Sa ma iertati, dar cine crede ca un inspector numit de PSD va numi un director din alta zona? Iar, incepand de acum, primarul este persoana cheie in Consiliul de Administratie.

Eu spun insa ca ei au mai facut prostii din astea, si nu e pentru cine se pregateste, ci pentru cine se nimereste. Vor vedea ca, intr-o buna zi, le trage cineva presul de sub picioare si se vor trezi cu aceste lucruri anapoda.

La fel, cu numirile pe posturi este jale, nu mai scapa nimic politicului. Pana si la hotararile Consiliului de Administratie au umblat. In lege se prevedea ca trebuie sa fie prezenti 2/3 din totalul membrilor, ca sa se poata lua o hotarare corecta, acum cvorumul de sedinta este de jumatate plus 1 din numarul membrilor CA si hotararea se adopta cu 2/3 din voturile celor prezenti.

Mai sunt si alte ciudatenii, cum ar fi punctul 21 art. 96: Directorul este membru de drept al CA din cota aferenta cadrelor didactice. Deci daca este un politruc pus director de inspectorat, se ia din cota de patru cadre didactice. Practic, ei incearca prin acest algoritm ca structura politica sa domine partea didactica si comunitatea academica a localitatii. Control total!

Ajungem si la invatamantul universitar. Ordonanta permite ca persoane fizice sa fie considerate fondatori ai unei institutii de invatamant superior, beneficiind de aceste drepturi. Acest lucru nu a fost declarat neconstitutional de CCR?

Da, a fost chiar propunerea lui Petru Filip. A fortat nota cu ea, era la momentul acela inca in PDL, iar peste jumatate de zi a trecut la PSD. Dar mai tin ei cont de deciziile Curtii? Probabil ca va fi atacata din nou, dupa ce va ajunge in Parlament, dar fiind ordonanta va produce efecte imediat.

In lege se vorbea doar despre infiintarea institutiilor de invatamant superior, ei completeaza cu "resursele materiale si financiare necesare" - punctul 36 din OUG - si spun ca ele apartin unei "persoane fizice sau unui grup de persoane fizice". Le dau acestor doua entitati statutul de fondator, or in lege notiunea se referea numai la fundatii, asociatii, unitati de cult, furnizori de educatie. Au extins notiunea de fondatori la persoane fizice sau grup de persoane fizice.

Dar nu e singura prevedere de acest fel, este o baterie intreaga de articole care se duc in zona neconstitutionala, cele ce vizeaza patrimoniul.

Amintiti-va ca noi am atacat la CCR legea descentralizarii. Toate nebuniile de acolo sunt regasite aici. E o incalcare flagranta a deciziei Curtii Constitutionale, care vizeaza trecerile si administrarile de proprietati din zona publica in cea locala.

De exemplu, terenurile si cladirile in care isi desfasoara activitatea palatele copiilor si cluburile apareau si in legea descentralizarii. Toate aceste puncte din OUG - 30,31, 32, 33 - care vizeaza astfel de proceduri sunt deja declarate prin decizie a CCR neconstitutionale. Au fost declarate, dar ei acum incearca sa vada in ce masura o sa le mearga.

Credeti ca Avocatul Poporului o sa atace aceasta ordonanta la CCR?

Vai de mine, dar cine l-a numit pe Victor Ciorbea? A fost numit de mine?

Ce alte modificari se mai fac prin ordonanta?

Alte daruri de la "Mos Ministru". Pentru universitatile care nu si-au ocupat locurile de admitere, ministrul poate sa dea un 10% peste ce a hotarat ARACIS. Este o noutate. Iar inmatricularea pe locurile astea se poate realiza pana cel tarziu la sfarsitul semestrului intai al anului universitar in curs.

Adica dupa inceperea anului universitar?

Da. Pana acum termenul era 31 martie pentru anul scolar viitor. Acum duc inmatricularile pana la calendele grecesti, respectiv anul acesta pana in 2015.

Ce parere aveti despre doctoratul cu frecventa redusa, introdus prin aceasta ordonanta?

Pe timpul comunismului era deviza "Tarii cat mai mult carbune", iar acum este "tarii cat mai mult taciune academic", pentru ca nu facem altceva decat sa vindem cartoane, sub o forma indirecta. Vindem cartoane, asta facem. Am avut si eu doctoranzi in regimul asta, dar multi au parasit doctoratul gasindu-si joburi. Este tot o pomana.

Pentru asa numitele "fabrici de diplome"?

Da.

Si mai sunt. Mai e o trasnaie, a fost si o initiativa care a fost respinsa la comisia de invatamant din Senat - punctul 42 din OUG cu trimitere la art. 142, care se refera la cei care pot beneficia de gratuitati. Modificarea e pentru cei care nu reusesc sa intre direct in anumite universitati, ca sa prinda totusi un ban public. E un moft.

Si la punctul 45 apare inca o chestiune noua. Pe Legea Funeriu, la postuniversitar existau programele A si B. S-a mai adaugat o categorie noua - programe postuniversitare de perfectionare. E si ciudat! Postuniversitar de perfectionare?!

In categoria asta intra cei care au terminat invatamantul superior de scurta durata, colegiile de pe vremuri, care erau de 3 ani cand licenta era de 4 ani. La studiile astea postuniversitare de perfectionare pot veni absolventii de invatamant superior de scurta durata, care au diploma de licenta ori echivalenta. Asta e o bataie de joc de Procesul Bologna. Pentru ca cei care au facut trei ani pot sa mai faca o diferenta si sa li se fi dat licenta ca si cum ar fi facut ciclul de licenta pe Bologna, iar mai departe merg pe mastere si doctorat ca si pe Bologna.

Ce parere aveti despre articolul 49, in care se vorbeste despre functiile de conducere in universitati?

Aceeasi prostie am vazut-o si intr-un proiect legislativ pe cultura, acum vin si pe educatie, de teama de a fi declarati incompatibili. La punctul 49 se spune ca functiile de conducere prevazute la alin.2, de rector, prorector, decan etc. reprezinta functii in domeniul didactic.

Greseala lor cea mare este ca aceste functii sunt executive, care angajeaza si onoreaza la plata banul public. Presedintele Consiliului de Administratie al Universitatii este rectorul, banul el il gestioneaza, el este ordonator de credite. Cum poti sa vii cu asa ceva? Si vedeti cu ce explicatii vin ca sa ne convinga ca aceste functii nu sunt de conducere. Mare prostie. E o teama a unora de a nu fi aratati cu degetul. Cine se apara se acuza, cred eu.

In concluzie, care e spiritul acestei ordonante de urgenta? Ce valori promoveaza ea, care sunt scopurile urmarite de Guvernul Ponta?

Sunt si lucruri bune in ordonanta, dar eu am observat ca ei urmaresc in primul rand un control ingrozitor pe sistemul preuniversitar, apoi, plata unei datorii fata de anumiti reprezentanti ai invatamantului privat din Romania, indeosebi din invatamantul privat superior. O incercare de a face si unele lucruri cu scop de a castiga un capital electoral, o incercare de a acoperi oameni care se tem ca prin ocuparea unor functii de conducere ar putea sa aiba probleme.

Nu in ultimul rand, o dorinta de a arata o forta legislativa care este un fel de atentat la cei care in tara asta sunt platiti din bani publici sa se ocupe de legislatie, ma refer la Parlament.

Daca ministrul Educatiei era elegant, si cei din preajma lui la fel (pentru ca eu cu doamna Ecaterina Andronescu am discutat mai demult, dansa fiind presedinta, iar eu secretarul Comisiei de educatie din Senat) se discuta articol cu articol.

Daca Guvernul se bucura de o supermajoritate in Parlament, de ce a dat ordonanta de urgenta? De ce nu a supus aceste modificari judecatii forului legislativ?

Fiindca stiu ca ordonanta produce efecte imediate si fiindca au siguranta ca le merge.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 15695 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
guvernarea ineptocrata
rank 5
Eminescu Opere, XIII (Astăzi mai sofisticat și mai periculos) :
“Voi (politicienii – s.n.)arătati prin zilnică pildă că coruptia e mijlocul cel mai lesnicios de trai in Romania. Acesta este spiritul cel rău care desface societătile romanesti si le nimiceste pan-in sfarsit; acesta este veninul care dă loc la miscări sociale si la nemultumire […] contribuie a destrăma spiritul public, a-l face să nu mai crează nici in drept, nici in bine, a nu mai astepta nimic de la muncă, totul de la tertip si de la apucătură“
mameluc
rank 5
Bravo guvernul Ponta!!!:))))
Sa instituiti SPAGA OBLIGATORIE pentru examenul de bacalaureat,pentru cei care vor sa urmeze mai departe cursurile universitatii de stat.
Sa obligati absolventii facultatii pesediste Spiru Haret,sa-si procure(contra cost)diplome de doctor docent de renume mondial in recuperare monetara,marca FELIX MONDIALU".

http://www.ziare.com/stiri/ancheta/voiculescu-are-diploma-de-doctor-falsa-406436

Asadar,Guvernul Ponta a facut schimbari majore la Legea educatiei printr-o Ordonanta de Urgenta adoptata saptamana trecuta spre binele poporului PSD
angry bird
rank 5
Guvernul Ponta
Guvernul Ponta este cel mai incompetent guvern pe care l-a avut Romania vreodata iar Ponta cel mai incompetent PM.
guvernarea ineptocrata
rank 5
INEPTOCRAȚIA :
Un sistem de guvernare in care cel mai putin capabili sa conduca sunt alesi de catre cei mai putin capabili sa produca, in care membrii societatii cel mai putin probabil capabili sa se sustina sau sa reuseasca sunt rasplatiti cu bunuri si servicii platite de catre bogatia confiscata de la un numar tot mai redus de producatori.

Conform acestei definitii exista o doctrina ce promoveaza si foloseste ineptocratia pentru a ajunge la guvernare: SOCIALISMUL.
Cronos
rank 3
Indobitocirea este cea mai sigura si facila forma
de guvernare!

Cei care ne conduc nu sunt ei insisi musai incompetenti dar ei conduc tara ptr a o transforma intr-o tara inculti si needucati!!

Cea ma are grija a PSD este sa nu se "destepte" poporul!! Belea mai mare ptr ei nici ca exista!! Din nefericire au si adepti, si practicanti neumarati in Ro!!
Marin2134
rank 5
Se agita Opozitia ca Premierul da mai multi bani
..tinerilor !! Ca ii ajuta sa aibe diplome !! Si tipa: "Nu se poate, asta e electorala !!"
Buna dimineata, Opozitie! In sfarsit ai priceput ca ORICE forta politica la guvernare are nevoie de voturi. Si actioneaza in consecinta. Asa sa faceti si voi daca veti ajunge vreodata sa guvernati tara asta..
IN HOC SIGNO VINCES
rank 2
Plagiatori din toate tarile, uniti-va!
Anul trecut mi-au plagiat zicala "Banditi din toate tarile, uniti-va!".
Acum au pus-o intr-o noua... "teza".
banateanul
rank 2
plagiatorul mitoman este macelarul educatiei
plagiatorul mitoman educat pe strazile Parisului distruge tot ce atinge: educatia si deci generatiile viitoare, justitia in care si-a pus niste mizerabili obedienti, economia celor 1 milion de locuri de munca existente doar in minciunile lui si economia Ro care a depasit Germania. daca mai vreti alte probe ca mitomanul needucat distruge totul la comanda comunistilor si a moscovei aveti toate probele. Ro este deja la coada Europei in toate si va ajunge un pamint locuit doar de obedientii corupti si lenesi care nu au invatat decit sa fure.
deja pensionari manipulati si ajunsi in pragul saraciei au distrus cu votul lor oferit psd notiunea de tara europeana, in fapt se merge pe pomana politica oferita celor care vor asigura votanti pentru viitorul presedinte al republici socialiste pontisto-ilieciene-sirb-nastase.
cum exista deja o daciana care sa ii fie alaturi cirmaciului mai lipsesc marile festivaluiri pentru a mari opera neo-comunista a lui ilici care si-a vazut in sfirsit visul cu ochii. un pic de steag rusesc pe parlamentul hotiei si totul este terminat
guvernarea ineptocrata
rank 5
Ei fac din școală cum povestește Ion Creangă :
"— Dascăle-Trascăle, be-he-he; dracul să te ie! Iar tăranul, făcandu-si cruce, a rămas cu gura căscată, fără să blestească un cuvant.Acum nu vă mai spun cat era de incărcat carul cu lemne, care, la asa loc, tinea pe vremea aceea sapte lei si jumătate, si cat era de mare si de tare Nică Oslobanu, si alti vro saizeci ca dansul, intre care multi, lăsandu-si nevestele cate cu doi-trei copii acasă, in creierii muntilor, venise la Folticeni să se pricopsească de invătătură... S-apoi carte se invăta acolo, nu glumă! Unii cantau la psaltichie, colea, cu ifos:
Ison, oligon, petasti,
Două chendime, homili,
pană ce răgusau ca măgarii; altii, dintr-o răsuflare, spuneau cu ochii inchisi cele sapte taine din catihisul cel mare. Gatlan se certa si prin somn cu uriasul Goliat. Musteciosul Davidică de la Fărcasa, pană tipărea o mămăligă, mantuia de spus pe de rost, repede si fără gres, toată istoria Vechiului Testament de Filaret Scriban, impărtită in perioade, si pronumele conjunctive de dativ si acuzativ din gramatica lui Măcărescu:
— Mi-ti-i, ni-vi-li, me-te-il-o, ne-ve-i-le; me-te-il-o, ne-ve-i-le, miti-i, ni-vi-li. Ce-a fi aceea, ducă-se pe pustiu! Unii dondăneau ca nebunii, pană-i apuca ameteală; altii o duceau numai intr-un muget, citind pană le pierea vederea; la unii le umblau buzele parcă erau cuprinsi de pedepsie; cei mai multi umblau bezmetici si stăteau pe ganduri, văzand cum isi pierd vremea, si numai oftau din greu, stiind cate nevoi ii asteaptă acasă. Si turbare de cap si frantură de limbă ca la acesti nefericiti dascăli nu mi s-a mai dat a vedea; cumplit mestesug de tampenie, Doamne fereste!"
A.Cantemir
rank 5
Banateanule
daca plagiai,ministru erai.Daca nici de asa ceva nu ai fost in stare,stai in banca ta.Legile tarii nu le fac comentatorii la Z.C.
silvia_h
rank 5
Pentru că Ponta, Zgonea, Dragnea, deputat-Auto si incă vreo trei
... sute de parlamentari din aceeasi categorie cu primii citati nu au reusit sa se ridice la pretentiile de azi ale invatamantului romanesc, coboara nivelul de educatie la capacitatile lor!
Cine-i opreste pe acesti distrugatori ai invatamantului romanesc, demni urmasi ai E Andronescu, cea care a pus bazele distrugerii scolii romanesti?
Ce face opozitia? Cei fac acei invatati romani? Stau si privesc nepasatori cum niste persoane fara o cultura solida, fara educatie si respect pentru invatamant, distrug viitorul tarii?
valll
rank 5
Nu doar incompetent, dar rau intemtionat, pus pe stricat
E cat se poate de limpede ca nu-i interseaza cat rau fac, isi ba joc de Romania acum, si on general.
Dar nici rectorul Oprea nu pare foarte afectat. Nu subliniaza cele mai mari stricaciuni care se produc prin aceasta O G. Raspunsurile lui sunt cam superficiale.
Marin2134
rank 5
Raspunsurile lui Oprea sunt POLITICE !! Adica dai
..in adversarul politic nu pentru ca legea e proasta ci tocmai pentru ca e buna si ii aduce voturi!! Cam cum zicea ala din PMP ca primise ordine de la centru sa loveasca in reducerea CAS. :)))
La fel se intampla si p-aici, pe ziare.com. Se agita degeaba postacii, Ponta face foarte bine !! Tinerii trebuie sa INVETE !!
newoevil
rank 2
...
...si cum mama lui pinocchio sa guverneze sleahta asta decat prin sfidarea constitutiei?!
...ponta da-ti nene demisia si fa-te de ras la prezidentiale!
mameluc
rank 5
Vai de Romania,pe ce maini a ajuns!
Ordonanta aceasta va produce efecte imediate, singurul care ar putea sa o conteste fiind Avocatul Poporului, Victor Ciorbea.
Chiar crede cineva ca o va face dupa ce si-a tocit coatele in studiourile Antenei3?!?
Cronos
rank 3
Inca este bine!!! Sa vedeti cand ne vor conduce
cei de la Jilava cum va fi!!!

Traiasa poporul roman care de decenii n-a mai apucat sa se "destepte"....
A.Cantemir
rank 5
A Ajuns pe mainile
alegatorilor ei.Pentruca nici unul nu a fost numit de mameluci.Asta au votat asta au.
valll
rank 5
Ciobea va demonstra acum daca, atunci cand folosea numele seniorului
fost de buna credinta, sau era un jalnic impostor.
A.Cantemir
rank 5
Cand se pomeneste de Creanga si Eminescu
aratandu-se aceleasi defecte,atunci ca si acum,poate era mai bine sa nu fi existat minister.Dar golul ar fi fost pprea mare,pentruca nu au existatt perioada indelungata comentatorii,care salveaza situatia.
newoevil
rank 2
...
...pai a demonstrat demult ca e vandut psdului...e destul asta nici nu mai trebuie pomenit de simetria meclei pe care o are...
Cronos
rank 3
Ptr un guvern cu penali condus de un plagiator au facut o
treaba buna!! :))))

Se putea si mai rau daca te gandesti cum si-au obtinut diplomele cei din guvern !!

Din nefericire aceste schimbari erau probabil mult astptate de majoritatea prestotrilor din educatie!! La asa neam asa conducere....
A.Cantemir
rank 5
DOVADA DE CEA MAI nesocotita selectie
Plagiatorii,plescarii,meditatorii,in general incapabilii din parlament,au tot interesul ca poporul sa ramana incult.Altfel ar numi un Ministru al Educatiei un comentator care se vede specialist in toate ramurile,dela arte culinare,pana la astronomie si medicina.Si sunt atatia.
JulianDoe
rank 5
am inteles ca se aproba sa plagiezi teza de doctorat
cu cat o teza de doctorat va contine mai mult material preluat de la oameni cu adevarat inteligenti, cu atat si cel care a plagiat-o va fi considerat mai destept. asta ca sa nu cumva sa aibe frustrari toata viata :))
sebastianR
rank 2
Dupa Romania Ceausistà ,Romania Pontistà!!!!
Intr-un comentariu' anterior vorbeam despre distrugerea sistemului de invatàmant din Patrie,pe deviza creerii "Multi da prosti bà".Se pare ca nimic nu scapa ordonantei de urgentà,iar noi ne infundam tot mai mult in mediocritate! Asta inseamna sa ai o clasa politica compusa din làcàtusi cu diplome de doctori universitari.Asta este comunismul real.Se pare ca ati uitat ca am avut un Cizmar la carma!!! Acu vreti un Dottor! Dream land Romania e tara in care orice ineptie devine realitate! Bàse cum e cu"porcul inghitit" ne-ai dat pe mana ***!!!Multumim din inima Partidului, urmeaza Congresul al 16-lea dupa care cantarea Romaniei,Desene animate cu Mihaela,Telencilopedia,telejurnal "si "Inchiderea Programului............
Pàcat de tinerii si oamenii morti la revolutie Ei au servit doar unui scop -Deschiderea Granitelor catre o lume civilizata. Sà traiti bine!
Death45
rank 5
Ponta
sa dea Dumnezeu sa te opereze doctori fara bacalaureat !!!!
Cronos
rank 3
Cum i-a dat Voiculescu bani sa mearga la Eurovision
se va mai gasi un penal care-i va da bani sa mearga intr-un spital din strainatate, in speranta ca Ponta il va scapa de puscarie....

Doctorii fara bacalaurest sunt ptr votanti!! Votatii se descurca....
Death45
rank 5
Daca e o urgenta
nu mai apuca sa ajunga in stainatate... Prostii astia se gandesc ca daca au bani pot sa scape asa, dar poate au un accident... si medicul de pe salvare are 4 clase si o facultate areditata de Ponta & Co. Ceea ce le doresc sincer si din toata inima !
Marin2134
rank 5
Pai auzi ca Ponta ii ajuta pe tineri sa ia bacalaureatul chiar
..daca nu au reusit din prima. Sau n-ai citit articolul??
Cronos
rank 3
Bacalaureatul e ca sexul iar Ponta e ca-n bancuri
Un barbat se rusineaza doar de doua ori in viata:
Prima data: cand nu poate a doua oara!
A doua oara: cand nu poate prima data!

Guvernul are grija sa transforme toti potentii "im" in mari intelectuali.

In loc sa tina valorile in tara, Ponta da diplome microfrenilor ......
tudorion46
rank 5
la ce varsta ai invatat sa scrii?
......
tester123
rank 2
pai economic vorbind
Trebuie sa ia bacul cat mai multi ca apoi la facultate ii baga ei doar cu dosar si le iau banii vreo 4 ani. Apoi e tara plina de someri de 22 de ani cu diplome de facultate si poate si mastere.
LIBERALUL
rank 5
În concluzie,
Cu Pricopie ne-am pricopsit,
E pus acolo,doar de popandău!
Cati in UE,s-ar fi irosit.
Aici "trudeste" de ne vine rău!

De ce n-a lăsat-o Ponta pe Cati să plece la UE?
Serviciu contra serviciu si A..brambureala incepe.Dar,
să nu se mai stie cine cloceste asemenea năzbatii!
Mă intreb,să fie doar din capul lor socialist,ori
sunt plagiate?
pacat
rank 4
guvernul
te vrea "doctor"
jalnic am ajuns - fara sanatate si educatie nici o tara nu are sanse. 25 de ani de indobitocire.
acum se culeg rezultatele prin hotii trimisi in guvern, parlament, etc
tudorion46
rank 5
copil fiind
In satul meu doua persoane erau ascultate cu sfintenie: popa si invatatorul.
Cativa prosti ai satului erau acceptati de consateni, care se amuzau la neroziile spuse de gurile lor, pe care intotdeauna ramanea un zambet tamp de satisfactie pentru ce spuneau.
Toati aveam un rost in viata si eram preocupati de a realiza ceva azi,maine, poimaine...
Invatatorului ii erau ascultate cu atentie si respect cuvintele, iar sfaturile primite erau intotdeauna destinate trecerii cu usurinta peste diversele necazuri ivite oricarui consatean.
preotul(numit aici "popa") intruchipa figura sfantului din sat in fata caruia era instapanita descoperirea capului, si cu privirea in pamant, i se spunea "sarut' mana" din convingere.
'Or fi disparut cei doi acum, adica invatatorul si popa?
timpurile actuale m-a aduc cu picioarele pe pamant si m-a mir de ce se intampla acum: ce rol va mai avea oare invatatorul si popa in satul meu, de unde am plecat acu' mai bine de jumatate de veac?
Cu siguranta ca sunt altfel de personalitati croite dupa stadiul actual de dezvoltare al societatii, insa cat de mare este diferenta!......
Mai avem oare puterea si rabdarea de a readuce respectul obstii fata de cele doua personalitati?
Mai sunt oare acestea calauzite de rolul ce l-au avut candva in societatea romaneasca?
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor