In universitati s-au creat filiere de coruptie. Toate doctoratele la control! Interviu cu Adrian Papahagi

Luni, 30 Noiembrie 2015, ora 12:13
9621 citiri
In universitati s-au creat filiere de coruptie. Toate doctoratele la control! Interviu cu Adrian Papahagi
Foto: Facebook / Adrian Papahagi

Toate tezele de doctorat sustinute dupa 1990 ar trebui verificate, cele acordate fraudulos anulate, iar profesorii gasiti vinovati exclusi din invatamantul universitar, afirma Adrian Papahagi.

Intr-un interviu acordat Ziare.com dupa ce ministrul de Interne, Petre Toba, a fost acuzat de plagiat, Adrian Papahagi, care a obtinut titlul de doctor la Paris, spune ca furtul intelectual trebuie stopat inca din scoala, bacalaureatul trebuie obtinut cu truda, iar doctoratul sa confirme ca un tanar e apt de cercetare, pentru ca "succesul cere munca, nu smecherie".

Tot mai multi demnitari sunt acuzati ca si-au plagiat tezele de doctorat si totusi nu exista nicio reactie din partea Ministerului Educatiei, in ciuda probelor extrem de concludente aparute in mass-media. Cum vedeti dvs aceasta evolutie a problemei si care ar putea fi solutiile?

Situatia este dezolanta. Ea arata inca o data ca tranzitia a prelungit impostura si mediocritatea comunista. Oameni incapabili sa produca o fraza fara dezacorduri si-au pus in rama nu unul, ci multiple masterate si doctorate. Unii dintre acesti agramati chiar conduc teze de doctorat: va aduceti aminte de Gabriel Oprea?

Nu ma astept la reactii curajoase din partea clasei politice, fiindca ea a generat aceasta situatie. Liderii politici sunt partasi sau chiar faptasi, dupa cum se vede.

Ce trebuie facut? Pur si simplu trebuie verificate toate tezele de doctorat sustinute in Romania din 1990 incoace. Nu doar pentru demnitari, ci pentru toata lumea. Acest efort va dura mai multi ani, dar se poate incepe acolo unde s-au semnalat deja probleme. Comisiile de verificare trebuie sa contina exclusiv universitari (romani sau straini) din institutii occidentale, care nu au mize personale in acest demers.

Pe masura ce verificarea progreseaza, trebuie retrase toate titlurile acordate fraudulos. Cei care si-au obtinut doctoratul prin frauda si sunt activi in lumea universitara trebuie eliminati din invatamant. Conducatorii de doctorat care au supervizat mai mult de o lucrare plagiata (hai sa spunem ca una le-a scapat...) trebuie sa fie eliminati din invatamant. Nu e suficienta retragerea diplomei sau a dreptului de a conduce doctorate.

Trebuie instituite noi reguli: verificarea tezei la depunere, deci inainte de sustinere; obligativitatea prezentei unui membru strain in comisie; inasprirea sustinerii publice, care actualmente e o formalitate.

Ce si cat castiga cei care plagiaza teza de doctorat

Plagiatul, atentat la cultura nationala si amenintare pentru Romania - Interviu

Cum explicati dvs. aceasta puzderie de plagiate? De ce avea nevoie, de exemplu, Petre Toba de doctorat? De ce are nevoie un politician precum Florentin Pandele de doua titluri de doctor?

Nu au nicio nevoie, evident. Dar sunt prosti si lacomi. Vor sa acumuleze, hamesit, bani, case, masini, functii, titluri, grade. Pentru ei, un titlu universitar e inca o tinichea in piept.

Vina nu e doar a politicienilor care au avut ambitia prosteasca sa obtina o hartie fara valoare, ci mai ales a profesorilor care s-au pretat la acest lucru.

Cand se va sapa suficient, se va vedea ca unii profesori ofereau ei insisi lucrari plagiate, cerand in schimb influenta sau promovare in administratia universitara, bani, functii. Astfel s-au creat in universitatea romaneasca intregi filiere de coruptie; cazul Oprea este graitor.

Aberatia zilei: Tu stii cine e Apud? El nu stie

Guvernul Ciolos, solicitat sa adopte 4 masuri impotriva plagiatului

Credeti ca un demnitar acuzat de plagiat ar trebui sa demisioneze?

Da. Fiindca este dezonorat, vulnerabilizat si nu mai poate reprezenta credibil cetatenii si statul.

Cum vi s-au parut reactiile reprezentantilor mediului universitar si ale societatii civile in acesti 3 ani care s-au scurs de la prima dezvaluire legata de un plagiat, cel al lui Victor Ponta?

Vinovat de anemice. Au avut curaj in 2012 membrii CNATCDU, rectoratul si comisia de etica a Universitatii Bucuresti. In ce ma priveste, n-am simtit niciun sprijin in lungul demers pe care l-am intreprins la Inalta Curte de Casatie si Justitie, alaturi de Mihail Neamtu si Augustin Ofiteru, pentru a proba plagiatul lui Ponta.

Fireste, au fost voci din societatea civila si universitari din strainatate care au protestat, dar niciunii nu riscau mare lucru. Nu e totuna sa semnezi o petitie alaturi de cateva sute de oameni sau sa il denunti penal pe primul-ministru al tarii, fiind totodata dascal intr-o universitate subordonata ministerului condus de oamenii lui Ponta.

Totusi, trebuie sa spun, spre lauda democratiei romanesti, ca nu am suferit persecutii sau intimidari in interiorul universitatii mele, sau in general.

M-as astepta in acest moment ca universitatile sa inceapa singure verificarea diplomelor emise, fara sa astepte decizii guvernamentale. In fond, e vorba de onoarea si de credibilitatea lor fata de partenerii academici din strainatate, fata de proprii cercetatori onesti, doctori sau doctoranzi.

Doctori fara arginti si doctori plagiatori

Florian Colceag, despre plagiat: Unii cred ca daca ajung sefi sunt mai destepti. Nu e adevarat

Stim cu totii ca se copiaza la scoala, la liceu, la facultate, exista o piata neagra a lucrarilor de licenta etc. Cat de grav este furtul intelectual pentru educatia/economia/siguranta nationala a unei tari si ce trebuie facut pentru ca amploarea acestui fenomen sa scada?

Fenomenul trebuie starpit la sursa, adica in scoala. Merita recunostinta dl. Daniel Funeriu, care a luptat cu succes impotriva fraudei la bacalaureat. In fond, cum sa te astepti la cinste in societate, daca ea nu este cultivata la scoala, acolo unde se formeaza caracterele? Toleranta fata de copiatul la teste si examene creeaza premisele fraudei doctorale.

Ce trebuie facut? Rigoare pe toata linia. Note si diplome obtinute cinstit. Tinerii trebuie sa inteleaga ca succesul cere munca, nu smecherie. Gratificatiile se acorda prea usor in aceasta tara: nota 10 se cuvine sa fie extrem de rara, bacalaureatul trebuie sa se obtina cu truda, iar doctoratul trebuie sa fie confirmarea ca un tanar este apt de cercetare si de o cariera academica.

Sunt insa optimist: in tot raul si-un bine. Cred ca scandalurile ultimilor ani comporta si o pedagogie. Lumea va intelege ca un doctorat plagiat e o mare problema, nu un avantaj. Piata doctoratelor plagiate se va subtia.

Politicienii trebuie sa inteleaga ca doctoratul nu aduce voturi. El este util doar celor care doresc sa inceapa o cariera academica sau de cercetare.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Papahagi plagiat, #Toba plagiat, #Ponta plagiat, #plagiat universitati , #universitati