Prof. Daniel David: Universitatea Babes-Bolyai trebuie sa tinda spre excelenta - interviu

Miercuri, 22 Februarie 2012, ora 08:01
5533 citiri
Prof. Daniel David: Universitatea Babes-Bolyai trebuie sa tinda spre excelenta - interviu
Foto: danieldavidubb.wordpress.com

Ca urmare a adoptarii noii Legi a Educatiei Nationale, universitatile organizeaza alegeri interne.

Una dintre cele mai importante institutii de invatamant din tara este Universitatea Babes-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, condusa pana in prezent de rectorul Andrei Marga, care a ajuns insa la varsta pensionarii si nu mai are dreptul de a candida la functia pe care o detine.

Alegerile pentru rectorat urmeaza sa se desfasoare in data de 1 martie 2012, la ele inscriindu-se cinci candidati: Daniel-Ovidiu David, Ioan-Aurel Pop, Cristina Ciumas, Decebal-Radu Ciurchea, Eniko Vincze.

Profesorul de psihologie Daniel David (foto) este unul dintre candidatii cu o experienta clara la nivel international. David este cel mai vizibil psiholog roman in literatura stiintifica internationala din domeniu si este in prezent profesor "Aaron T. Beck" la Universitatea Babes-Bolyai, Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei, directorul Departamentului de Psihologie Clinica si Psihoterapie din Universitatea Babes-Bolyai si profesor asociat la Mount Sinai School of Medicine, New-York, SUA.

Domnule profesor David, de ce v-ati hotarat sa candidati la functia de rector al UBB?

Sunt trei motive principale care m-au impins spre aceasta candidatura. Primul motiv este atasamentul pentru UBB, care simt ca are nevoie doar de o mica infuzie de modernitate pentru a face un pas mare spre internationalizare.

Al doilea motiv este frustrarea rationala; am fost implicat cu functie reprezentativa in politicile din cercetarea din UBB in ultimii 4 ani, dar, neavand o functie de conducere, nu am reusit sa le si implementez asa cum as fi dorit.

Al treilea motiv este teama ca vor veni la conducerea acestei mari institutii de cultura si stiinta a tarii grupuri care vor perpetua sau vor aduce mijloace autoritare (si adesea colorate politic) de conducere a UBB, nereusind astfel sa implementam o atmosfera academica in universitate.

In fine, in acest context trebuie sa spun ca ideea candidaturii nu-mi apartine, ci apartine unui grup de colegi din UBB, foarte buni profesori si cercetatori, ingrijorati sincer de viitorul acesteia. Dintre ei, in urma discutiilor avute, mi-a fost mie sortit sa-mi asum aceasta candidatura, prin prisma experientelor manageriale si de politica a stiintei in care am fost implicat in ultimii ani (ex. in Ministerul Educatiei si Cercetarii, la CNCSIS/CNCS, la European Science Foundation etc.).

Asadar, daca voi castiga competitia, sunt pregatit sa servesc UBB cu onoare, fara a face din acest demers un scop in sine sau unul de ambitie.

Care considerati ca sunt problemele actuale ale universitatii, in linii mari?

Este greu de sintetizat, probleme fiind multe. Reliefez insa cateva de sistem. In primul rand, eu cred sincer ca universitatile din Romania nu au inteles inca ce inseamna universitate moderna. Universitatea nu inseamna o institutie definita in primul rand prin programe de licenta, ci prin programe de master si doctorat/postdoctorat. Pana nu se intelege acest lucru si nu se reorganizeaza ca atare, UBB (dar si universitatile din tara) nu are sansa de a fi competitiva international.

Apoi, este nevoie de o reforma a guvernantei, care trebuie sa fie una de tip "evidence-based", astfel incat deciziile sa fie informate de studii de oportunitate, de impact etc. si sa nu depinda de toanele idiosincratice ale unui singur decident.

In fine, este nevoie de o intarire a resursei umane, astfel incat membrii comunitatii UBB sa gandeasca international, sa abordeze, pe langa problemele locale si nationale, si probleme globale, internationale.

Ce credeti ca trebuie facut pentru a corecta aceste probleme? Puteti sa enumerati cateva linii directoare ale programului dumneavoastra?

Pentru a corecta problemele reliefate mai sus, trebuie inteles faptul ca o resursa umana de calitate, o guvernanta de tip "evidence-based" si resurse financiare adecvate sunt conditiile pentru o universitate de tip "world-class". Ele trebuie, asadar, obligatoriu dezvoltate.

Resursa umana de calitate: Elementul cheie in dezvoltarea resursei umane trebuie sa fie "concentrarea talentului si a mintilor", atat in cazul cadrelor didactice/de cercetare si al studentilor cat si al personalului administrativ, concentrare urmata apoi de formare profesionala continua; acesta va fi unul din varfurile de lance ale programului meu! Eu cred ferm ca o resursa umana de calitate va gandi international, rational, dar si curajos si provocator in acelasi timp.

Oare de ce sa nu avem oameni care sa-si doreasca baze de cercetare UBB la Polul Nord? De ce sa nu incercam sa sustinem spectacole UBB pe Broadway (sau in festivale culturale de traditie)?

Noi trebuie sa abordam probleme si teme relevante nu doar local si national, importante si ele, ci si international, deoarece astfel atragem studenti, dobandim prestigiu si contribuim la cunoastere cu impact pozitiv asupra rezolvarii problemelor majore cu care se confrunta omenirea. Acest lucru poate fi facut de profesionisti remarcabili care gandesc altfel, creati aici sau adusi aici prin politici de "Head Hunting".

Guvernanta eficienta: Guvernanta eficienta implica guvernanta la nivel national si la nivelul universitatii. UBB va fi un partener loial al autoritatii nationale in implementarea unei guvernante performante (mai ales in asigurarea "domniei legii" - "rule of law" - si a stabilitatii, in conditiile unei autonomii universitare neingradite).

Acest factor nu depinde insa in mod decisiv de UBB. Guvernanta interna, insa, care trebuie caracterizata prin viziune, leadership, asigurarea calitatii, cultura excelentei si proceduri clare si transparente, depinde doar de noi.

In plus, o guvernanta interna eficienta trebuie sa asigure implementarea celorlalte mecanisme identificate ca fiind conditii ale performantei in invatamantul superior (vezi Salmi, IREG5, Berlin 2010): (a) comunicatiile si infrastructura digitala si (b) diversificarea, coerenta si mecanismele de informare. Asa cum am mai spus, trebuie odata sa intelegem ca intr-o universitate de top nu putem lua decizii pe baza unor pareri personale, adesea neinformate sau dependente de stari emotionale. Ele trebuie sa devina decizii fundamentate pe studii; de aceea, unul din varfurile de lance ale programului meu va fi o guvernanta de tip "evidence-based" in UBB. Aceasta inseamna exprimarea adecvata a sentimentului responsabilitatii fata de UBB.

Resurse financiare adecvate: Resursele finaciare adecvate sunt cele care permit implementarea cu succes a primelor doua componente, de aceea ele constituie conditii absolut necesare (nu si suficiente) pentru o universitate moderna.

Asadar, elementele cheie ale programului meu vor urma aceste analize de specialitate si imi voi focaliza mandatul pe (1) dezvoltarea resurselor umane de calitate prin concentrarea talentului/mintilor si formare profesionala continua, (2) guvernanta de tip "evidence-based" si (3) asigurarea de resurse financiare.

Aceste elemente vor duce apoi la o universitate de tip "world-class" care genereaza (1) resursa umana de calitate pentru societate (cetateni si profesionisti) si (2) cunoastere si tehnologii pentru a creste nivelul de trai si de civilizatie al societatii.

Stim cu totii ca universitatile romanesti stau slab si foarte slab la capitolul cercetare. Daca veti fi ales rector ce intentionati sa faceti pentru a transforma UBB intr-o institutie de cercetare de nivel international?

Raspunsul este complex, de aceea pentru detalii ii orientez pe cititori spre programul pe care l-am propus. Pe scurt, raspunsul ar fi acesta:

Trebuie dezvoltata resursa umana. As fi foarte atent la angajari, astfel incat sa atragem pe cei mai valorosi tineri dintre absolventii nostri si din diaspora romaneasca in cercetare. De asemenea, as implementa o politica de "Head Hunting" pentru atragerea celor mai buni profesionisti, romani sau straini, din tara sau strainatate, in conditiile financiare pe care ni le permitem. Daca aduci oameni buni, ei vor sti ce sa faca si vor gandi altfel, la un alt nivel! In termeni aristotelieni, resursa umana ar reprezenta cauza eficienta.

Trebuie gandita o politica a cercetarii care sa genereze un mediu ancorat in excelenta. Cercetarea trebuie gandita international. Spre exemplu, zestrea transilvana este importanta pentru noi, dar, daca ne pasa de ea, noi trebuie sa scriem aceasta zestre transilvana pentru lumea intreaga!

Trebuie sa invatam sa formulam problemele locale si nationale in termeni internationali si sa nu ne temem sa abordam direct chiar probleme internationale. De asemenea, multi, inter- si transdisciplinaritatea sunt importante; astazi marile probleme ale omenirii se rezolva prin astfel de abordari, iar UBB are potentialul de a face asta prin profilul complex pe care il are. Sigur, nu putem fi excelenti in toate.

Identificarea unor scoli/domenii de stiinta, care ne pot face competitivi international, este primul pas care trebuie facut. In termeni aristotelieni, politica in cercetarea din UBB ar fi sursa pentru cauza formala si finala.

Infrastructura de cercetare trebuie sa fie una de top. Aici ma refer la aparatura, laboratoare, centre si institute de cercetare. Ele reprezinta in termeni aristotelieni cauza materiala.

Stim bine ca exista multi profesori universitari (poate majoritatea) care nu pot sau nu doresc sa desfasoare activitati de cercetare relevante la nivel international. Unii dintre acestia sunt insa buni pe partea didactica. Va intreb, ca sa nu ne ascundem dupa deget, cum credeti ca poate fi transformata universitatea intr-o institutie cu un program de cercetare performant avand in vedere ca e foarte probabil sa intampinati rezistenta unei mari parti a cadrelor didactice?

Am propus o organizare a UBB dupa profilul marilor universitati performante din lume. Spre exemplu, Pennsylvania State University are o marime similara noua. Are multi studenti la nivel de licenta si multi la nivel de master/doctorat (dar mai putini decat la licenta).

Poti asimila multi studenti la nivel de licenta daca ai mecanismele necesare care sa asigure calitatea academica. Printre aceste mecanisme se afla existenta unui corp de profesori valorosi, dedicati actului didactic, cercurilor studentesti, laboratoarelor didactice etc.; sigur ca si ei trebuie sa faca si sa inteleaga cercetarea, dar ei fac in principal invatare prin cercetare.

Cei care doresc sa faca in primul rand cercetare ar trebui sa aiba o incarcatura minima a normei didactice, adesea focalizata pe master si doctorat (cu putine ore, adesea inspirationale pentru cercetare, la nivel de licenta), avand astfel mai mult timp pentru acest lucru. Cu aceasta organizare pe care o propun, fiecare om din UBB isi gaseste locul si poate excela sau tinde spre excelenta acolo unde se afla.

Universitatile din Romania actioneaza la momentul actual ca sisteme relativ inchise. Spre deosebire de acestea, in Germania institutele de cercetare si firmele coopereaza activ si productiv cu mediul universitar. Cum intentionati sa deschideti universitatea spre colaborari cu institute de cercetare si cu entitati din industrie?

Asa cum am facut deja in Departamentul pe care il conduc care are/a avut legaturi cu mari institute din lume (ex. Albert Ellis Institute) si cu mari entitati din mediul economic (ex. Nokia, Groupama etc.). Sintetizand cateva idei, iata cum vad dezvoltarea in aceasta directie. Acestia trebuie consultati in privinta curriculumului universitar.

Apoi, trebuie facute consortii care sa aplice impreuna la granturi care necesita o expertiza comuna si/sau care sa abordeze impreuna probleme locale, nationale sau internationale. Unii agenti economici pot sustine (1) studentii de top (viitori angajati) prin burse si (2) profesuri academice in domeniul de interes.

Am propus dezvoltarea unui Centru de Transfer Tehnologic performant, care sa conecteze in mod real UBB, prin partea de dezvoltare-inovare, cu entitatile din industrie.

La final, doresc sa va adresez si o intrebare legata de rolul universitatii in societate. UBB a dovedit in mai multe randuri, chiar recent in cazul Rosiei Montane, ca se revendica a fi o universitate implicata in problemele cetatii. Cum vedeti dumneavoastra rolul universitatii: considerati ca aceasta trebuie sa se implice mai mult in viata sociala, cum trebuie sa se pozitioneze ea relativ la mediul politic si ce credeti ca trebuie facut pentru ca universitatea sa inceapa sa ofere societatii repere de moralitate si decenta?

In legatura cu mediul socio-economic, iata care este perspectiva mea. Pastrand proportiile, pentru mine, Cluj-Napoca este un "Boston al Romaniei". Intr-adevar, raportata la populatia orasului, populatia studenteasca este cea mai mare din Romania. Mediul academic de prestigiu coloreaza astfel decisiv comunitatea clujeana.

Asadar, UBB trebuie: (1) sa exprime interesele acestei comunitati (spre exemplu, reflectand istoria confesionala din Ardeal, UBB are una din cele mai complexe oferte de studii teologice de pe continent, lucru care ne individualizeaza, este un vector de imagine si un exemplu de bune practici), dar si (2) sa o stimuleze spre progres, vizand mereu zona proximei ei dezvoltari.

In plus, asa cum spuneam, UBB trebuie sa se asigure ca societatea clujeana beneficiaza de cunoastere stiintifica, sustinand astfel o comunitate bazata pe informatie, cu un nivel ridicat de trai.

Nivelul de licenta este conectat cu nivelul 6 al calificarilor, ceea ce inseamna ca trebuie sa fie bine ancorat in piata muncii, asigurand specialisti care sa lucreze in domenii complexe.

Nivelul de master trebuie insa ancorat in evolutiile actuale si potentiale de pe piata muncii (nivelul 7 al calificarilor), pregatind specialisti capabili sa faca fata schimbarilor in sisteme complexe.

Nivelul de doctorat (conectat cu nivelul 8 al calificarilor) trebuie sa formeze specialisti capabili sa anticipeze mediul socio-economic si sa genereze inovativ tendinte si directii noi in acest mediu. Asadar, o universitate moderna trebuie ancorata in piata muncii, dar trebuie si sa aiba o oarecare autonomie fata de aceasta, astfel incat sa-i anticipeze evolutia si sa o formeze!

In legatura cu mediul politic, universitatea trebuie deschisa spre mediul politic, dar nu trebuie sa devina sclavul acestuia. Politicul se poate adresa universitatii cand are ceva de spus sau universitatea poate solicita politicul atunci cand doreste sa afle/sa inteleaga planurile acestuia. Dar in ambele cazuri politicul trebuie sa primeasca din partea universitatii feedback de expertiza (vezi ca model discutiile candidatilor la presedintia americana de la Columbia University).

Cand formam studenti trebuie sa ne amintim ca nu formam doar profesionisti, ci si cetateni responsabili, angajati social, cu gandire critica. In fine, foarte important, UBB trebuie sa-si asume explicit valorile sale, aratand onoare in ceea ce intreprinde. Spre exemplu, UBB a fost gandita si construita in ultimii ani ca o universitate multiculturala, concept pe care, de altfel, l-a si consacrat.

Pentru a reusi sa faca saltul in internationalizare, care nu este un moft, ci o necesitate, UBB trebuie sa-si inteleaga critic Traditia, sa tinda spre Excelenta si sa aiba Onoare.

Dr. Raul C. Muresan

Departamentul de Neurostiinte Experimentale si Teoretice, Centrul pentru Cercetari Cognitive si Neuronale, Institutul Roman de Stiinta si Tehnologie

Cluj-Napoca, Romania

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Daniel David rector UBB, #alegeri rectorat Babes Bolyai, #rector Universitate Babes Bolyai , #universitati