Ziare.com

De ce nu se intorc in tara cercetatorii romani - Interviu

de Camelia Badea
Sambata, 18 Mai 2013, ora 21:44

   

De ce nu se intorc in tara cercetatorii romani - Interviu
De vreo doi ani, pe Cezar Giosan, profesor de psihologie la Berkeley College, New York, il tot batea serios gandul sa se intoarca definitiv in Romania. Mecanismul de finantare a cercetarii se schimbase complet, ceea ce facea din tara sa de bastina un loc propice pentru a-si pune in practica ideile din timpul experientei profesionale acumulate in SUA.

Daniel David, una din cele mai importante figuri in psihologia romaneasca actuala, si Dragos Ciuparu, fost presedinte ANCS si fost profesor la Yale University, au fost cei care i-au starnit interesul de "a se intoarce la obarsie, sa se lupte cu sistemul, sa schimbe status-quo-ul si sa faca lucrurile sa mearga mai bine", dupa cum a povestit el pe site-ul conectii.ro.

In 2011, a aplicat la o competitie de granturi deschisa la Bucuresti, care a fost, in premiera, fara pile, fara favoruri, fara mita, in schimb cu evaluatori externi, profesionisti prin excelenta. A castigat cu brio, s-a apucat de lucru, alaturi de o echipa de la Cluj, dar, brusc si fara explicatii, statul roman s-a razgandit si n-a mai vrut sa isi onoreze promisiunile financiare.

Ca sa isi duca la bun sfarsit proiectul, Cezar Giosan a redus cheltuielile la sange, membrii echipei ajungand sa lucreze aproape gratis. Colaboratorii externi, somitati in materie din lumea americana (unde oprirea finantarii unui proiect aflat in derulare nu se face decat in cazuri exceptionale) s-ar putea sa ii intoarca spatele de acum incolo, dupa aceasta trista experienta oferita de statul roman.

Intr-o emotionanta scrisoare deschisa adresata premierului Victor Ponta si ministrilor Educatiei si Cercetarii, Cezar Giosan le-a explicat oficialilor de la Bucuresti cum i-au naruit definitiv un vis pe care il avea de mai bine de un deceniu si care se apropiase foarte mult de infaptuire - visul de a reveni definitiv acasa, in Romania.

Cazul sau, despre care ne-a vorbit pe larg intr-un interviu, este cel mai bun raspuns la intrebarea "De ce nu se intorc in tara romanii care exceleaza in domeniile lor?".

Cand si de ce ati decis sa plecati din Romania?

Eu am stiut ca vreau sa fac psihologie inca din liceu, cand disciplina nici nu exista in Romania, fiind desfiintata de regimul ceausist. Din punctul acesta de vedere am fost, zic eu, foarte norocos. Unii dintre studentii mei nici la sfarsitul facultatii nu prea stiu ce vor sa faca in viata, nu au nicio pasiune, desi unii invata chiar foarte bine.

Cand am terminat liceul, intrucat nu exista facultate de psihologie, am dat admitere la Politehnica. Cand am terminat-o (deja erau cativa ani buni de la Revolutie), am intrat la a doua facultate, la psihologie, care se reinfiintase intre timp.

Ei bine, in 1998, dupa ce terminasem psihologia si eram deja angajat in "campul muncii", mi s-a oferit posibilitatea sa plec din tara cu o bursa de doctorat. Am renuntat la un job promitator, de HR manager in Bucuresti, care imi placea foarte mult, si am luat calea "exilului", pentru a-mi urma pasiunea din liceu. Deci motivul principal a fost dezvoltarea profesionala pe plan academic.

Cum era "sistemul" atunci cand ati plecat dvs?

Romania o ducea foarte rau cand am plecat. Imi amintesc si acum un moment pe care l-am trait atunci, moment poate trivial pentru multi, dar care pe mine m-a afectat suficient incat sa il am in minte chiar si acum, dupa atatia ani: Eram intr-o alimentara in Balta Alba si incercam sa decid ce sa cumpar, branza sau cabanos, pentru ca nu aveam bani de ambele.

Si cand am realizat ca nici cu un salariu de HR manager nu puteam sa imi permit luxul de a-mi cumpara necesitati de baza, mi-am spus ca locul meu nu mai este in tara, asa ca am acceptat oferta de bursa de doctorat fara sa ma gandesc de doua ori.

(E drept, lucrurile au fost mai complicate, pentru ca in acel an, dupa ce mi se oferise o bursa Fulbright, am castigat si la loteria vizelor, si a trebuit sa renunt la Fulbright, intrucat era incompatibila cu o viza de resident american. Am (re)intrat la doctorat la putin timp dupa ce am pasit pe "Pamantul Fagaduintei").

Ce le spuneti strainilor atunci cand va intreaba despre Romania?

Strainii in genere nu prea ma intreaba de Romania. Motivul probabil este ca ei considera suficient ce stiu despre tara noastra astfel incat sa nu mai incerce sa afle si alte lucruri. Iar ce se stie in general in America despre Romania sunt lucrurile uzuale: Dracula, Comaneci, Ceausescu, Casa Poporului, revolutia.

In America ti se schimba perspectiva asupra lumii. Privesti lucrurile intr-o maniera globala, pentru ca America inca este in centrul tuturor, iar evenimente care in Romania ni se par importante, peste Ocean sunt uneori complet lipsite de relevanta.

Vorbiti in scrisoare despre un "dor de matca". De ce anume va era dor cand, in SUA fiind, va gandeati la Romania?

Din experienta mea exista doua categorii de romani din diaspora: O categorie formata din oameni care efectiv urasc Romania, o vorbesc de rau, nu vor sa aiba de a face cu ea, nu o viziteaza, nu se implica, nu citesc stiri romanesti, o dispretuiesc. I-am intalnit, astfel de oameni exista, desi sunt putini.

Cealalta categorie este formata din oameni care pastreaza traditiile desi sunt departe de tara, isi invata copiii romaneste, au in marea lor majoritate prieteni tot romani, sunt in tema cu ce se petrece in Romania, o viziteaza regulat, uneori voteaza. Din aceasta categorie fac parte si eu.

Acest "dor de matca" la care ma refer este destul de greu de descris. Este o senzatie organica, o tanjeala dupa radacini. Pe masura ce te indepartezi de tara (si geografic si temporal), imaginea Romaniei devine din ce in ce mai idilica, mai romantata, asa ca plaiurile copilariei.

De departe, lucrurile negative se estompeaza. Uiti de gropile de pe strazi, de mizeria din cartierele marginase, de traiul in genere sub-occidental, de veceul din curte in care-ti faceai nevoile iarna, de saracie, si iti amintesti doar de lucrurile bune: de mersul la bere cu prietenii, de parghiile sociale pe care le pierzi in momentul in care parasesti tara, de hazul din liceu, de concertele cu Andries, de prietenii buni pe care i-ai lasat in urma, de distractia din armata.

De altfel, eu nu am "parasit" Romania niciodata, de fapt. Am venit foarte des in tara, pentru perioade lungi, am pastrat relatiile cu prietenii care au ramas, am continuat relatii profesionale, asa ca sunt foarte familiar cu evolutia ei.Au incercat Daniel David sau Dragos Ciuparu, pe care i-ati mentionat in scrisoarea dvs, sa va convinga sa va intoarceti definitiv acasa sau au fost doar modele?

Nu, Daniel David sau Dragos Ciuparu nu m-au indemnat niciodata in mod explicit sau implicit sa vin in tara. Nici nu m-au indemnat sa nu vin. Ei nu au cum sa stie ce simt eu si ce m-ar face fericit, asa ca nu imi pot da sfaturi in sensul asta. Nimeni nu-mi poate da.

I-am mentionat pe ei pentru ca sunt oameni care au lucrat in America si au ales sa se intoarca in Romania. Am si alti prieteni sau cunoscuti care s-au intors in tara si care nu lucreaza in universitati. Pana acum, foarte putini dintre ei regreta pasul, din cate simt eu, desi multi se plang uneori de dificultatile birocratice.

Ceea ce este ironic si interesant insa este faptul ca cei care de obicei ma indeamna sa nu ma reintorc definitiv sunt oameni care niciodata n-au lucrat in afara tarii.

De ce trebuie "luptat cu sistemul" in Romania, asa cum scrieti in scrisoare, cine opune rezistenta la schimbarea in bine a societatii?

Ne luptam cu niste traditii din trecut, ne luptam cu anumite obisnuinte de lucru, cu un anumit status-quo. Ne luptam cu coruptia, cu interese ascunse. Sunt realitati prin care trece orice tara saraca, doar ca, in cazul nostru, faptul ca la asta se adauga si aproape de jumatate de secol de socialism face lucrurile mult mai complicate.

Cine a evaluat proiectul dvs. de cercetare si cand?

Proiectele din call-ul la care am participat eu in 2011 au fost evaluate de experti straini. Nu stiu numele lor, ei nu stiu (sau nu au stiut la momentul evaluarii) numele meu si, de asemenea, ei nu stiu unii de altii. Totul a fost "blind" sau anonim.

Ce am primit eu la final a fost doar feedback-ul lor, nesemnat (in cazul meu au fost trei). In feedback erau descrise lucrurile pozitive din aplicatie precum si cele care ar fi putut fi imbunatatite, urmate de un punctaj pe baza caruia la sfarsit s-au ierarhizat toate proiectele.

Expertii au fost alesi astfel incat sa aiba arii de competenta in domeniul proiectului pe care il evaluau. Ei trebuiau sa indeplineasca anumite criterii minime de eligibilitate, in sensul ca sa aiba un anumit numar de articole publicate in reviste internationale cotate ISI, samd. Feedback-ul, in consecinta, reflecta parerea unor specialisti care sunt apreciati la nivel international. Directorii de proiecte din acest call, de asemenea, au trebuit sa indeplineasca anumite conditii minime de eligibilitate, calculate tot pe baza lucrarilor publicate in afara.

Ce prevedea contractul pe care l-ati semnat - la ce se obliga statul roman, la ce va obligati dvs? Prin ce nu si-a respectat statul angajamentul fata de dvs?

In esenta, directorii de proiect si institutia gazda se obliga la a derula proiectul de cercetare conform planului propus, in vreme ce statul se obliga sa finanteze proiectul conform acordului. Este drept ca in contract exista o clauza care stipuleaza posibilitatea unor redimensionari de buget.

Astfel de clauze exista uneori si in granturile din America, si ele intra in sectiunea "unforeseen circumstances", care se refera de obicei la situatii exceptionale (dezastre naturale, razboi etc.). Diferenta insa este ca in America astfel de reduceri neanticipate, bruste si drastice de buget, care pot preliclita un studiu, se intampla extrem de rar. In granturile in care am participat eu in America, asa ceva nu s-a intamplat niciodata.


Foto: Dr. Giosan testand un echipament de realitate virtuala folosit in tratamentul stresului posttraumatic pentru victimele atacului din 11 septembrie 2001

Cum ati fost primit la Cluj? Cum s-a derulat proiectul dvs si in ce stadiu este acum?

Pot sa spun ca la Cluj am avut norocul de a intalni si de a lucra cu o echipa formidabila. Le-am spus si lor asta: cred ca n-as fi putut fi mai fericit cu altii. Din punctul acesta de vedere proiectul merge foarte bine. Suntem la jumatatea lui, am publicat deja lucrari din el si lucram la alte articole care o sa apara, speram, in viitorul apropiat.

In ce mod v-au fost afectate relatiile profesionale de aceasta brusca taiere de fonduri decisa de Ministerul Educatiei?

Dupa cum spuneam si in scrisoare, cand incepi un proiect de asa anvergura angrenezi multi oameni. Cei cu care colaborezi sunt de obicei experti in domeniu. In cazul meu, consultantii stiintifici pe proiect sunt nume foarte cunoscute.

Retributia consultantilor este uneori un consulting fee, alteori acestia apar ca si coautori sau sunt mentionati la publicatii. Daca aceste publicatii nu exista, din cauza imposibilitatii terminarii proiectului pe motive financiare, atunci acesti oameni vor fi depus munca gratuita. Evident, intr-o astfel de situatie, n-as putea sa le mai solicit expertiza si in alte proiecte.

In opinia dvs, de ce Romania nu are o universitate in Top 500?

Cred ca raspunsul la aceasta intrebare este simplu: din cauza ca outputul stiintific este sub cel al primelor cinci sute de universitati. Prin output stiintific ma refer la articole publicate in reviste stiintifice cotate ridicat si indexate de Web of Science, sau in carti publicate de edituri academice straine.

De ce este outputul academic coborat? Pentru ca numarul de astfel de articole publicate in astfel de reviste este mic. De ce este mic? Pentru ca in general in Romania promovarile in lumea universitara romaneasca au fost facute pana recent nu pe baza articolelor publicate in reviste bine cotate stiintific in afara, ci pe baza cartilor publicate de edituri romanesti, articolelor publicate in reviste locale, unele defuncte acum, si a vechimii in munca.

Din cauza aceasta - cel putin in domeniul meu - de multe ori nu exista experienta si expertiza necesare pentru a publica in reviste straine. Eu nu spun ca cercetatorii romani nu ar fi talentati, ce vreau sa spun este ca, lipsind traditia de rigurozitate in cercetare ceruta de aceste reviste, succesul de a publica in afara este mai limitat.

Din acest motiv, nu avem inca o universitate in top 500. Cred insa ca acest lucru se va remedia. Parerea mea este ca Babes-Bolyai - cel putin in domeniul meu - va ajunge in viitorul relativ apropiat in top 500, ei publicand frecvent in reviste straine.

Alte tari au adoptat strategii foarte clare de a-si creste outputul stiintific. De exemplu, unele tari asiatice si-au facut un tel in a rechema conationali, prin oferirea de pozitii academice stabile, garantate, la salarii mai mari decat cele din America. Am vrut la un moment dat sa aplic pe o astfel de pozitie, in China, dar mi s-a spus ca pozitia nu era deschisa decat pentru cei de nationalitate chineza. Nu este suprinzator ca aceasta tara in ultima vreme publica din ce in ce mai mult.

Ce ar trebui sa se schimbe pentru ca cercetatorii romani sa aiba succes aici, intre granitele tarii, nu dincolo de ele?

Cred ca cel mai important lucru care se poate face este incurajarea de colaborari cu cercetatori straini. Astfel de colaborari pot fi foarte eficiente.

De pilda, anticipez ca din studiul pe care il conduc acum, vor reiesi trei sau patru articole in reviste indexate international. Daca am avea o suta de astfel de proiecte, deja am vorbi de sute de studii publicate in afara. Asta deja este un numar care poate face o diferenta la nivel international, in special daca din sutele de astfel de articole unul sau doua sunt publicate in reviste de varf.

Astfel de echipe de cercetare vor duce si la succesul romanilor aflati intre granitele tarii, pentru ca multi membri din aceste echipe vor fi coautori la articole, deci vor acumula experienta in publicare si in cercetare, pe care o vor aplica in proiectele viitoare. Se va crea un efect al bulgarelui de zapada cu consecinte extrem de benefice.

Ce mesaj ati dori sa le transmiteti adolescentilor romani care doresc sa exceleze in domeniile lor?

Este simplu. Ca sa excelezi intr-un domeniu, trebuie sa ai cele doua ingrediente absolut esentiale: pasiunea pentru acel domeniu si o experienta indelungata.

Sfatul meu pentru adolescenti este sa citeasca - de cateva ori - "Outliers" a lui Malcolm Gladwell, si sa se apuce cat mai repede de lucru pentru a acumula acele zece mii de ore de care vorbeste el. Mai multe nu divulg, ii las pe ei sa descopere ce vreau sa spun prin "zece mii de ore".

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 10242 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
40 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Fiindca sunt oameni inteligeni.Nu accepta sa fie condusi de PROSTI !

Cum ,un plagiator si un repetent universitar sa conduca niste elite INTELIGENTE ?

 

Acesti oameni trebuie SA CONDUCA TARA si nu sa fie condusi de

....de javre politice repetente din PNL si plagiatori PSD-isti obraznici si hoti.

 

Pentru ca Basexu a spus ca vrea numai ospatari si tinichigii

Finita la comedia portocalia!

 

In tara asistatilor social gen calculator=internet si alte

nickuri, NU mai revine nimeni!
De ce sa le platim acestor "24 h stat si injurat pe net" intretinerea? De ce nu se ocupa de activitati sociale, ingrijit un batran, ajutat la un azil?
Simplu: ex-comunistii lui ion ilici atat stiu: sa ia de la stat, sa nu faca nimic, acum de cand e si netul sa injure societatea care le da papa degeaba. Inchideti robinetul, daca aveti curaj, sa vedeti atunci cum calculator=internet=ulivia=panduru=amidextru=antrahs, samd, vor lasa netul si vor deveni oameni.
atat timp cat usl ii alimenteaza gratis, stau aici, ca plosnitele.

Din cauza guvernului criminal!

Bagabontii din guvern vor sa faca gheseft cu deseurile de fosfura de aluminiu, etc.

Ba, bagabontilor, uitati aici:

http://enenews.com/cover-up-burning-ship-with-tons-of-radioactive-material-dangerous-uranium-hexafluoride-explosives-tens-of-thousands-of-people-nearby-for-evangelical-church-day-public-not-told-of-near-ca

alt gheseft.

intrebare - cat alcool bea "calculator" , ca sa

creada si el ca diplomele false de profesor si cercetator sunt luate de bune de oameni normali ?
raspuns - NICI UN STROP DE ALCOOL - el e bolnav si totul pentru el este permis !

Feher-Stii tu ZERO cu ochi ca sunt asistat social?

faci parte dintr-o gasca de ticalosi basisti antiromani de cea mai josnica speta
Finita la comedia portocalia!

Guvernul ar trebui sa mareasca urgent fondurile la cercetare!

La noi e o manie a auto-distrugerii...astia de acum vor sa distruga tot nediscriminat tot ce au facut cei dinainte. Guvernul ar trebui sa mareasca urgent fonduruile cercetarii, in special programele Idei si RU 2012, care au fost competitii f. dure si serioase, si la care trebuiau anuntate rezultatele din toamna lui 2012, si iata ca e vara si tot nu le-au anuntat. Fondurile trebuie marite pt. cercetarea fundamentala. Important e ca cercetarea sa fie de calitate, si recunoscuta international, nu conteaza eticvheta fundamentala vs aplicativa.

Il vom avea pe ponta cercetator la Jilava

De ce nu se intorc cercetatorii?

Din pacate,desi avem oameni sclipitori,romanul nu e suficient de santajist.Ca sa ai o tara in care economia sa mearga cat de cat,ai nevoie de oameni care sa inteleaga parsivismul cu care te ajuta "prietenii" sa te destrami ca tara.Ai nevoie de politicieni si cetateni de rand care sa inteleaga aceste chestii.Uitati-va in istoria Romaniei de la Cuza si pana in prezent,toti oamenii capabili ne-au fost "decapitati" de forte de dinafara cu ajutorul oamenilor nostri,cu toate astea,politicienii nostri nu au inteles nimic.Nu tin la ideea ca trebuie sa fi cu americanii sau sa fi cu rusii.Guvernul de la Bucuresti poate sa aleaga cu cine sa fie dar cand te declari alaturat rusilor sau americanilor, trebuie ca toti politicienii sa stie sa se fereasca de ambii/ambele puteri.In totdeauna santajul vine din ambele parti indiferent cine iti este prieten pentru ca marele peste pune primadata interesele lui in fata apoi ale tale.Sa ne uitam la situatia romaniei sub Basescu, de exemplu.basescu sa declarat un pro american si a fost permanent un pro-american convins.Nenorocirea e ca atunci cand marile puteri fac deal-uri/tratate,tu ca tara (aci e vorba de Romania) manipulata/dependenta de marile puteri esti pusa in joc.Asa a fost fortat Basescu ,la masa tratativelor intre rusia si america sa accepte un guvern rusofil/usl.Daca in Romania la acea data marile puteri erau convinse ca nimeni nu tradeaza interesele de tara,rusii si americanii dupa caderea comunismului altfel aduceau la masa tratativelor romania sau mai bine zis,altfel aruncau romania pe masa tratativelor.Cine are interese ca cercetarea in Romania sa aibe cercetatori ,rusii sau americanii? NO ONE/ никто/nici unii !
Cand politicienii de la bucuresti sunt corupti de unii sau atrasi si momiti de altii ca ii va sustine sa vina/revina la putere,evident ca materia cenusie este gonita de acasa !

http://www.exploziv-news.ro/special/847-victor-ponta-este-asasinul-procurorului-cristian-panait-dupa-9-ani-exploziv-news-redeschide-un-dosar-bine-ascuns-de-catre-complicii-psd-dosarul-117p2002-dosarul-crimei.html

O natiune care doarme
Nu poate avea un alt destin,
Decat sa fie cersetoare
Sau vesnic sluga la strain.

D-le Cezar Giosan...

D-le Cezar Giosan...Ai studii nimeni nu te contrazice..ai fost profesor OK. insa de ce nu vrei sa iei o actiune pe cont propiu?? de ce astepti numai pomana de la stat??? crezi ca rominia numai are specialisti in psihologie?? sau crezi ca esti singurul?? du-te si deschide o afacere pe cont propiu..ca asa se procedeaza in USA, nu astepti pomana de la Obama.Si dupa cifra de afaceri vezi daca ai putut face ceva sau numai teorie goala???

Pentru ca Basexu a spus ca scoala romaneasca produce tampiti

de sa sa mai vina si alti tampiti nu sunt destui in tara ?Sa ramana tampitii in strainatate sa-i prosteasca si pe ei.
Finita la comedia portocalia!

 

Hm ! De aceia nu esti tu cercetator, din cauza scolii aceia !

Stii ca un liceu din CAPITALA Vtarii, Bucuresti, nu a avut nici elev capabil sa-si ia bacalaureatul ?
O fi gresit Basescu sau tu servesti cu lingura mare ?

 

@calculator

la asta se refera si articolul - nulitatile din cercetarea romaneasca care nu stiu nimic, nu produc nuimic si tin invatamantul la pamant. ponta ii reprzinta perfect - plagiatorul cocotat prim ministru, o nulitate care "s-a descurcat". Basescu l-a adus pe funeriu - om cu doctorat la o facultate buna si cercetare competitiva - care o organizat concursuri de proiecte cu evaluatori competenti si neutri. iar acum nulitatile lui ponta strica tot ca sa fure bani fara. Cu hoti si incompetent nu se poate face nimic - iar basescu a fost cel care l-a sustinut pe funeriu si schimbarea.

calculator zice ca a fost cercetator !

exista cercetatori , intr-un sistem normal care au exprimari infantile ?
raspuns - doar pe timpul lui Iliescu -
trebuie sa ne fie mila de el ! va rog eu lasati-l in pace !
cereti acolo , unde nu e !
saracul , el e cercetator !

Ospatarii si tinichigii muncesc corect.Politicienii plagiatori

......repetenti si sleata lor FURA tor ce vad cu ochi.
Cercetatorii agreaza ospatarii si tinichigii , dar nu pe politicienii USL.
Vrea cineva ca dascalita grevista a foamei, penala, Cristiana Anfghel sa- faca legi si sa coordoneze cercetarea din Romania ?
Ea wstat ca ****** la poarta jnhoua in fata v cercetarii.

Si tu....vai de tine,,,,,!

 
 

Bine zice ORD !. Ti-ai insusit bine meseria de PROSTOLOG !

De cand esti pe forum, nu ai reusit sa obtii rank mai mare.
Esti la "FIRUL IERBII" !
Buruienile nu se cultiva !

"domnule cercetator" , te rugam sa stai linistit !

"va rugam" sa va linistiti !
ati fost profesor , acum sunteti cercetator ..... sunteti cumva neam cu Elena Ceausescu ?
avem experienta si nu socati pe nimeni !

hahahaha,e comica intrebarea

nu se intorc fiindca nu s tam piti la cap,totusi au niste ani grei de studii in spate , pai nu se intorc in romania capsunarii ,cei care lucreaza in conditii mizere in agricultura si in contructii,daremite ditamai specialistii care sunt superbine platiti in occident,in 15 ani vom fi o tara de pensionari si manelisti si cei putini care dintr un motiv sau altul nu au reusit sa plece

 

Cercetare vs Buget !

Domnul in cauză face parte din categoria romanilor ...NEADAPTABILI ce visează cu ochii deșchiși. Să faci un Doctorat in USA și să revii in Romania ca să incepi ca CERCETĂTOR.....e de necrezut. Ori ești complect aerian,ori un tip căruia ii place să fie Masochist. O țară unde invățămintu dă rateuri peste rateuri,o țară in care Ministru Educației a fost un cercetător ratat...trebuia să-i dea de gindit.Dar mi se pare că trebuie să spun eu ceea ce individu a omis să ne spună.
In America de Nord,ca și in Occident de altfel,cercetarea in marile Universități se face de către profesori ce gravitează ani de zile ca asistenți,laboranți.....Un tinăr,fie el și un tip cu idei....nu primește un post de cercetător decit in cazuri complect excepționale. Așa că tinăru nostru,oricit de eminent ar fi terminat un Doctorat,nu avea șanse reale să i se dea un post de profesor cercetător. Ideea de a veni in Romania....ia fost sugerată de către cunoștințe sau prieteni . Șansa de a fi cercetător și să i se dea pe mină un buget.....a fost un vis frumos. Doar in puține domenii Rominia a scos de la ciorap ceva bani ,domenii in general care nu necesitau investiții colaterale imense cum sunt cele din Biotehnologie,Nanotehnologie..etc. La masa săracului Uniunii Europene citeva zeci de mii de euro....se mai găseau inainte de Criză. Azi au dispărut !
Acum guvernanții reduc toate cheltuielile,cercetarea fiind una dintre victime.Il ințeleg perfect pe acest Doctor in nu știu exact ce și cum va influiența descoperirile sale evoluția științifică din Romania. Nici o șansă de viitor. De asta să fie sigur. Să plece inapoi in USA și să o ia de la zero,ca asistent profesor. America incepe să atace cel de al șaselea val de industrializare,și CERCETAREA va primi in viitoru apropiat grosu investițiilor. Atragerea de CREERE este clar menționată de către administrația Obama. Manufacturile din cel de al cincilea val de industrializare a fost treptat...treptat exportat in India,China,Coreea,Taiwan...etc.. generind controlat Criza de azi. CAL-CU-LAT !. Aceste tehnologii necesitau prea multă materie primă și puțină inteligență. America vrea prin Nanotehnologie,Biotehnologie și alte valențe,să producă cu materie fizică puțină dar cu cea cenușie masivă,tehnologii ce aduc plusvaloare mare neavind concurență. Așa că dragă domnule....revină acolo unde se investește in CREERE ! Așa va ieși America din Criză,Europa incă nu a ințeles !...aventura romanească sper să-ți fi deschis ochii. Nu căuta vina la guvernanți,ei abia reușesc să țină țara pe linia de plutire ! Numai de cercetare nu au nevoie cind totu este subfinanțat ! Aici nu e vorba de corupție,hoție sau șpagă,ci de o realitate economică !

 

5*

...

Don Quijote....

Frumos comentariu,la obiect,se pare insa ca te bati cu morile de vant,ba mai vin unii si te injura ori te noteaza in batjocura. Las-o moale taica nu fortza "pompa"....nu ai cu cine discuta. Nevasta mea imi spune asa: "Mai lasa naibii internetul ala, ce te mananca undeva sa dai sfaturi altora, te alegi cu insulte si injuraturi..."Comentariul tau e rezultatul unui efort dar....morile de vant....Mai bine baga un steak la "ghiozdan",cu putzin "roshu" de Spania.

@ Neutrino !

Tu crezi că eu scriu pentru Postaci,fie ei pro sau contra Băsescu ?.Nu!.... O fac pentru mine ca să-mi dovedesc că nu am incă Alzheimer. Cei ce depunctează și injură.....sunt indivizi insipizi,incolori și inodori ce nu cunosc nici istoria propiei lor familii...dardămi-te cea universală sau din zilele noastre.Unii chiar ar trebui să spună SĂRUT MINA fiecărui bătrin,pentru că nu știe cine e tatăl lor. Uite la tipu ăsta care se revoltă că, guvenu romin nu-i dă bani ca să cerceteze el...nu știu ce. Văd că e mai aplicat la țambal și ca gurist ar ciștiga mai mult pe la Vama Veche. Nu l-am jignit ,dar așa văd eu lucrurile. Greșesc sau nu...am dreptu la opinie.
Nevasta ta are dreptate,poate e soră cu a mea,de care scap incuind ușa biroului.O aud doar atunci cind țipă că masa e pusă. Azi a fost cald la Laval,am pornit motoarele la piscină,am dat drumu la incilzitor,dar pină ajunge la 84 grade F......mai trebuie vre-o două zile. Cu BBQ-ul e mai ușor,am aruncat citeva T-Bone pe grătar,o salată cu marole,ridichi, roșii,ardei ..... și un piure,pe care arunc un sos brun deasupra și.....să trăiască dușmanii mei. De asta am să mor,dar măcar ....cu burta plină și satisfăcut. Cind vor sări cepurile din juru inimii....asta e...va da nevasta de pomană la biserică ce-mi plăcea mie.....cu un vin "asortat",bineințeles ! Toți mu.rim intr-o zi,flăminzi sau sătui,satisfăcuți sau nu,deștepți sau fraeri,bogați sau săraci.......
O constatare.....Internetu e ca și cocaina...provoacă...dependență dar costă mai puțin și nu e INCĂ interzisă prin lege.

Pt.ca ...

Nu vor Politicienii.Nu au nevoie de o opozitie populara Intelectuala cu care sa nu poti sa faci ce vrei ,sa le dai sa le tai, sa nu-ti respecti cuvantul, si de care sa-ti bati joc cum vrei.Au nevoie doar de pensionarii(saraci de ei),de elevi mediocri,de manelisti.Pt. ca EI sa poata fura in liniste, sa-si scrie opinii aberante pe bloguri sa faca videoclipuri plagiate(nu-i asa mai Mazarica???)
Aaaa si era sa uit, daca se poate de niste valuta din Diaspora, care isi ajuta neamurile sa nu moara de Foame din cauza Voastra care daca ati putea ati fura si Aerul Romanilor Dragi "intelecuali aflati la Conducera tari.
si Inca o intrebare de ce ati infintat tot felul de filiale ale partidelor nationale prin toate tarile din diapora?Ati crezut ca si noi ne bucuram de doi mici si o bere,sau cate un litru de ulei spaga,sau poate o galeata de plastic ,sau niste pelerine de ploaie cu sigla vreunui Partid?
UN ROMAN DIN Diaspora caruia chiar ii pasa, ca va bateti joc de Romania si de toti Romanii!!!!!

 

Cred ca ai fost cercetator, dar in PROSTOLOGIE !

Cercwetatorii chiar fosti, nu-si piwered intel;igenta postand pe forumul unui trust media comuniastoit, ci in presa de specialitate !
Prostologia este meseria ta de "MITICA" !!

 

Desigur ca va referiti la ,,calculator,,.Lasa-l ca e Rrrom !

A fost cercetator prin pubelele de b gunoaie.

bai nulitati cu ochi

16 ani am lucrat inginer la ICPE si 20 in strainatate ca inginer si profesor
Sunteti o gasca de derbedei retardati si debitati numai tampenii
Finita la comedia portocalia!

Unii au lucrat ca ingineri..la salubritate???

Unii au lucrat ca ingineri..la salubritate??? si pe deasupra si profesori??? Din pacate dupa limbajul folosit..de calculator, se vede ca a fost numai secretar de partid la PCR dimbovita!!!daca si asta a fost profesor inseamna ca si ceauseasca si-a facut singura lucrarea de dottore!!!

Finita si la Comedia???

Finita si la Comedia??? te pomenesti ca te folosesti si furculition si Lingurition??? frumoasa si bogata cultura ai.

Excelent interviu!Excelent dle Giosan!

Dupa o avalansa de comentarii fara sens dar cu subversiunea incurajarii emigrarii,apare si un comentariu inteligent,evident de la un roman inteligent!
Cum nu cunosc problemele cercetarii in Romania,am sa ma refer la emigratie!
Dl.Giosan imparte ,in mod realist ,romanii(problema se poate extinde si la alte grupuri nationale)in doua grupe:
-cei care au pastrat legaturile spirituale si afinitatile fata de Romania,ridica prestigiul tarii prin demnitate si sunt ambasadori ai tarii de origine.
Isi invata copii romaneste si multi viseaza "l'eternel retour"acasa!
De regula sunt romanii educati in spiritul culturii nationale,care au reusit "visul american"!
Multi dintre ei se reintorc in tara dupa pensionare,avand mijloacele necesare sa traiasca o batranete asigurata!
Pesonal am cumparat un apartament frumos in plin centru unde petrecem (cu sotia) cateva luni pe an.
In acest mod am ajutat si economia cu o infuzie de 150000 dol(mobila ,etc sunt romanesti)
Altii,ca dl Giosan,au tenacitatea de a se intoarce in plina forta creatoare!
Evident,problema se complica atunci cand au copii nascuti in tara de emigratie sau veniti de mici!
-exista o categorie de romani,de regula mai putin educati si care au esuat in "visul american".complexati si refulati,care considera ca esecul lor in emigratie este cauzat de tara de origine!
Am intalnit ingineri,medici sau avocati ce locuiesc in rulote si barfesc Romania ca si cum ar fi de vina pentru esecul lor!
Acestia denigreaza Romania ,de multe ori pe nedrept,refuza sa-si invete copii limba tarii de origine.
Se "de-romanizeaza",dar nici nu se integreaza in societatea tarii de emigratie.
In US exista o gluma:sunt romani care nu invata engleza dar uita romana!
Am intalnit in Italia tinere romance,care practicau cea mai vche meserie din lume si care dupa doi-trei ani de "rezidenta"in Italia stalceau romana ca o "performanta"plina de glorie!
Sa nu credeti ca vorbeau o italiana nemaipomenita!
De o parte avem inteligenta si educatia,de cealalta sferto-doctii si frustratii!
O remarca: evreii din Romania vorbesc frumos de tara!Nu am intalnit evrei romani care sa denigreze Romania!
Mai mult,cand aud ca esti roman te ajuta!
A fost si cazul meu,care a plecat ,nu din Romania ,ci din comunism!
Am un prieten avocat de talent,care a plecat di tara(este adevarat dincomunism)si se zbate de ani de zile.
Ca sa-si cumpere un apartament l-a vandut pe cel din Bucuresti!
Daca ramanea in tara si isi deschidea un cabinet sau un notariat prin anii '90 acum era milionar!
Evident,are scuza ca nu putea prevedea prabusirea iadului comunist!
Incurajarea emigratiei,prin articole care falsifica realitatile,este iresponsabila ,si frecventa lor pe ziare.com ma face sa ma intreb "cui prodest"?Teo

 

Pentru ca nu cunosti problemele cercetarii ar fi bine sa nu-ti

exprimi parerile la acest subiect mai ales ca esti o persoana ostila Romaniei ca toti basistii
Spre deosebire de tine eu cunosc problemele cercetarii si pe fata si pe dos si din Ro si din strainatate+problemele invatamantului.
Nu te cunsoc si nu-mi pasa de tine stiu doar urmarind postarile tale pe forum ca esti un dusman al progresului Romaniei
Voi adunatura de derbedei basiti sperati zadarnic sa blocati progresul oamenilor de bine si ca Ro sa arate hidoasa dupa chipul si asemanarea voastra

ne suparam toti , daca pleci de pe forum !

umorul de sambara seara trebuie sa-l respectati !
va rugam din suflet , ramane-ti printre noi !

@calculator

Sunt sigur ca ati fost "cercetator"!
Ii cercetati la securitate pe dizidentii politici!
De altfel limbajul pe care-l folositi ,nu mai vorbesc de idei,va "deconspira":este tipic de anchetator comunist!
Va urez un week-end placut!Teo

 

@Bum-cat sunteti pe dinafara de problema demonstreaza sintagma

"diploma de cercetator"
Domnii mei basisti prasutati parca de pe Planeta maimutelor stiu ca a conversa cu niste persoane nepregatite ca voi dsi de maxima rea credinta este o inutilitate totusi spre informarea voastra titlul de cercetator NU este Titlu Academic ci o anumita specializare la locul de munca.Poti lucra in cercetare ca tehnician,subinginer ,iunginer,farmacist,economist sau de oricare alta profesie.Poti lucra in cercetare in mediu academic,la un isntituit de cercetari sau intr-o firma particulara.Greu de imaginat niste persoane mai primitive,mai rau intentionate dar cu ifose .
In alta ordine de idei sunt deja pensionar
Prostii daca nu-s fuduli parca nu sunt prosti destul
Finita la comedia portocalia

nivelul comentariilor va demonstreaza nivelul

e zero. finita la comedia

luati-l pe ponta si cautati ce e revista "nature", domnu cercetator

Pana la urma se intorc si cercetatorii, si cersetorii, ...

... si capsunarii, si ciocanarii!
Nicaieri nu e mai bine ca-n Romanika!
Mai ales cand traiesti aici, pe bani castigatzi dincolo!!

 

Aiure, nene ! Iti las tie si partea mea de Romania.

Lafaeste-te in ea ca oricare MITICA !

Bine i-au facut !!

Asa le trebuie la naivii care au plecat si se mai gindesc sa se intoarca.
Ca si timp.itii care muncesc din greu si trimit bani in tara ca sa aiba neamurile ce sa dea ciubucuri la mafioti.
Treziti-va oameni buni: Odata ce a-ti plecat faceti-va un rost unde sinteti si uitati de Romania.
O sa aveti numai de cistigat.

 

Competitia din 2011

pretinsa fara pile etc. nu a fost nici pe departe asa ceva.
Competitia din 2011 a fost gandita si condusa astfel incat cercetarea din Romania sa iasa cat mai prost posibil, fiind in ton cu declaratiile politice ale vremii.
Romanii insa, descurcareti, au gasit mijloace sa "fenteze" competitia: cercetatori cu pedigree au fost invitati sa figureze cu numele pe post de directori de proiect, insa banii sunt constiincios utilizati in tara. De regula, alocarea a fost politica...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor