Ziare.com

Doi profesori sarbi au publicat un articol stiintific nascocit intr-o publicatie din Romania

de Camelia Badea
Marti, 17 Septembrie 2013, ora 21:41

   

Doi profesori sarbi au publicat un articol stiintific nascocit intr-o publicatie din Romania
Doi profesori universitari din Serbia au publicat deliberat un articol stiintific in intregime fictiv in revista "Metalurgia International" editata in Romania.

Scopul lor a fost sa atraga atentia asupra hiperproductiei de articole cvasi-stiintifice pe care profesorii sarbi le publica in reviste de calitate indoielnica.

Lucrarea "stiintifica" semnata de Dragan Djuric si Boris Delibasic poarta titlul "Evaluation of transformative hermeneutic heuristics for processing of random data" si arata ca o poveste prost scrisa, dar publicatia romaneasca, care este plina de lucrari ale unor autori sarbi, a tiparit-o in intregime, fara nici macar o corectie, scrie inSerbia.info.

Mai mult, printre referintele false autorul a mentionat si numele Goofy, cunoscutul personaj al lui Disney, care si-ar fi publicat rezultatele stiintifice in revista sarba pentru copii "Mikijev Zabavnik".

In plus, autorul face trimitere si la lucrari publicate in 2012 si 2013 de Bernoulli si Laplace, oameni de stiinta care au incetat din viata de foarte mult timp.

Intreaga lucrare este un amestec de "mere cu pere", de la concepte informatice pana la notiuni care tin de Uniunea Europeana, nivelul de educatie al femeilor sau religie. Iar "cireasa de pe tort" este data de fotografiile trimise de cei doi autori, in care acestia au mustati false si aripi.

Profesorii Djuric si Delibasic, experti in sisteme informatice, spun ca au vazut prea multi colegi care isi publica cu mare usurinta lucrarile in reviste precum "Metalurgia International" castigand astfel punctele necesare pentru a urca in ierarhie.

Initiativa lor a fost foarte bine primita de intreaga comunitate academica, deranjata de usurinta cu care "triseaza" revista romaneasca, scrie sursa citata.

Cei doi nu au dorit sa comenteze suplimentar si colegii lor au explicat ca ei au decis sa faca acest lucru in semn de revolta, nu pentru a atrage atentia asupra lor.

In Colegiul director al revistei "Metalurgia International" figureaza numerosi profesori de la Politehnica Bucuresti, dar si de la alte universitati din tara si din strainatate.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9018 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
14 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

nu ma mira

Jurnalistii romani nu sunt in stare sa scrie pluralul ca lumea dapoi sa judece un articol tehnic.
Copy Paste e la moda! Unii au ajuns si doctori cu asta..sau chiar mai sus.
Tot inainte!

 

cred ca Eba, vanghele si Udrea isi vor lua curind doctoratul..

...Ponta ne-a aratat deja ca se poate!

universitatile lu' peste...

95% din univesitatile din romania sunt colectii de neamuri...pana la a zecea spita...
ia decanul si vezi daca are mai putin de 5 din familie angajati...
plus toate examenele vandute sau cel putin manarite...
asta este...o sa ajungem ca si inainte de razboi cand importam masinariile mai sofisticate cu tot cu neamt ca ai nostri nu stiau nici de unde se pornesc...

nu v-a placut funeriu cand a inceput sa faca curat

l-ati preferat pe marele plagiator. rezultatele sunt pe masura, perfect previzibile.

Cititi...

... comentariul lui Traian:
http://inserbia.info/news/2013/09/serbian-professors-published-false-scientific-paper-in-a-romanian-magazine/

Metalurgia International este, intr-adevar, una dintre acele

fitzuici de productzie romanesca, cu valoare sub pretzul unui sul de hartie igienica, in care broscoii universitari autohtoni ishi publica "contributziile" la mersul universal al shtiintzei, strangand astfel puncte pretzioase in cursa de granturi arbitrata de tovarashea Katerinca, cea care, atzi ghicit, este mama Univ. Politehnica. Mai remarcam shi faptul ca pretena Katerincei, adica tovarashea Corincea Dumitrescu, aia pe care Ponta ne-o propunea ministresa peste educatzie, este shi ea in board'ul revistei: probabil ca le ofera consultatzii juridice ca altfel nu vad care este legatura intre tov. Corincea shi...metalurgie.

:)

Pai trebuie observata si originea editorului sef al revistei, ceea ce ar putea explica multe...
De remarcat ca ASE Bucuresti a ajuns sa fie institutie de prima categorie si pe baza unui numar destul de important de articole in aceasta revistuta (sub inaltul patronaj al conducerii univ. crestine Cantemir)...

Buna Imanuel

Dupa cum vezi situatia a "evoluat" f mult. Am scris mult despre acest fenomen care este un mare cancer pt. inv. rom. Sunt epuizat si nu cred ca mai avem sanse sa ne revenim.

Daca ar fi vorba doar de ziaristi n-ar fi mare lucru...

...dar revizia stiintifica a articolelor trebuiau s-o faca adunatura aia de "profesori universitari" din Romania care fac parte din Consiliul Director al maculaturii numita revista.

poate publica si Ponta si Eba cite ceva...

ar fi bine sa publice si Vanghele si Mazare acolo...citeva din tezele lor!

 

IN FAPT,

nimic surprinzator. Scaderea nivelelor in regim sub unitar, este generalizata. Orice furtaciune, excrocherie, ineptie, ambalata ,,corespunzator,, are loc in tarisoara noastra. Este adevarat ca la aceasta, in ultimi ani, contribuie si starea de oboseala indusa, celor competenti pe domeniile lor, care ar trebui sa se pozitioneze

 

Googy

Nici la plagiat articolele sarbilor nu ne pricepem.
Nu Googy ci Goofy.

 

cred ca vor fura si lucrarea me a

Semanatoare computerizata pe 12 rinduri.

 

Suntem in tara lui Copy Paste. Nu trebuie sa ne mire, e ceva normal.

Faceti un articol despre o banalitate (in tara cui am zis). Ce mare branza !
Gasiti ceva serios, care framanta masele muncitoare ale tarii. La munca !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor