Ziare.com

Economistul-sef al BNR: Tinerii de la sate sa aiba 10% din locurile universitatilor

Sambata, 08 Iunie 2013, ora 18:08

   

Economistul-sef al BNR: Tinerii de la sate sa aiba 10% din locurile universitatilor
Valentin Lazea, economistul-sef al BNR, e de parere ca universitatile de stat ar trebui sa aloce anual 10% din locurile disponibile celor mai buni tineri din mediul rural, pentru anumite domenii precum educatia sau medicina, cu conditia ca acestia sa se intoarca sa profeseze la sate cel putin trei ani.

"Eu am mai propus, dar nu aude nimeni: la universitatile de stat 10% din locuri anual sa se dea celor mai buni din mediul rural, sa fie o alocare cum este pentru negrii (sic!) din Statele Unite, o discriminare pozitiva, pentru anumite domenii, precum profesori, medicina, cu obligativitatea semnata de ei din start ca se vor intoarce in mediul rural de unde provin si ca vor profesa cel putin trei ani", a declarat Lazea, vineri, conform Bursa, care citeaza Mediafax.

El apreciaza ca trebuie pus ceva in locul sistemului repartitiilor obligatorii, care a functionat pana in anul 1989.

"Pe vremea mea terminai facultatile acestea - universitatea, medicina - si erai obligat sa te duci, si ca orasean, nu conta, sa lucrezi in mediul rural. Stiti filmele cu Mircea Diaconu. Nu s-a mai perpetuat sistemul, s-a spus ca s-a schimbat oranduirea, ca vor fi atrasi specialistii cu ferma si cu gaini si cu vaci, bineinteles ca n-a functionat".

In cazul in care cei proveniti din mediul rural nu se intorc sa profeseze la sat, economistul-sef al BNR sustine ca acestia ar trebui sa ramburseze costul educatiei.
"Cred ca este o propunere pe care o s-o tot fac, poate pana peste 50 de ani o s-o ia cineva in seama", a conchis Lazea.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 255 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

- pai , luati-le

- p'alea de la rromi , ca tot le vand romanilor !

 

q

e valabil doar daca se da si o bursa care sa acopere cheltuielile de masa ,cazare ,transport ,materiale didactice.

 

lazea baiatule,,,de unde ai supto de la mosul tau la fel ca in

1950,,,,tot boul de la tzara cu origine sanatoasa a ajuns ingjiner si prfesor,,,,,mai baiatule singura discriminare care da si care nu e valoareaaaaaaaaaaaa,,,,,,,hahahaha

Dragul mieu....

examenul ramane proba eliminatorie pentru orice forma de invatamant asa ca alocarea vreunui procent pentru tinerii de la tara n-are sens. Oricum, din ce se vede, absolventii de scoli superioare nu sunt interesati sa se intoarca la tara ci sa plece din TARA !

 

Pt inceput

Ar trebui tiparita anual o carte care sa arate,citi la % au gasit de munca in functie de calificare.Deci daca vezi ca numai 3 la % au gasit de munca,asta sa te faca sa gindesti,ca e mai bine sa te orientezi spre o meserie,in care au gasit de munca 80 la %.Multi tineri fac o facultate,de gura parintilor si stiu de la inceput ca nu vor gasi de munca in meseria respectiva.Sunt parinti cu bani si vor neaparat ca odrasla lor sa aiba un titlu....De fapt nebunia asta ne-a ramas din timpu comunismului,cind tot Romanu facea o facaultate...singura diferenta era ca era de munca.Ma rog el era inginer,dar de fapt invirtea niste hirtii,printr-un birou.De fapt era un banc,cind un Tig.n,se plingea lui fii-sa,proaspat maritata.Bine mi-ai zic ca barbatu-tau e sef de aprozar...si el e un pirlit de inginer...Ar trebui regindite scolile de meserii,care sa ofere practica multa,direct la obiect.Copiilor sa le fie insuflata,dragoste de munca,pt meseria lor.E foarte greu sa obligi pe cineva,sa stea intr-un loc...cind prefera sa culeaga capsuni,in strainatate,decit sa se infunde intr-un sat,ca salariile care sunt....Este o lipsa acuta de meseriasi,vorbesc de meseriasi adevarati. Dar in acelasi timp producem universitari pe banda rulanta,care ingroasa numarul oamenilor fara un loc de munca...si care stau pe spatele parintilor,pina la adinci batrineti....

 

TREBUIE schimbat PASNIC, da' RAPID ...

TOT, To'arasi, Sistemuu' ...

Sa CARPESTI Gauri DESE si care apar in Toate, To'arasi Domeniile NU insemna decat PROSTIE ...

Aproape un SFERT de Secol de Freck_NESS Criminal dpdv al Roamnsmului ar TREBUI sa fie DE_AJUNS ...

SuntEM SABOTATI TOTAL, To'arasi, suntEM SUPUSI unui Holocaust A_Tipic.

Economic
Mizerie far' e Leac si Capat pe Calea ASTA im_PUSA de Liphtacks
Politic,
De_STRUCTURARE Statal_NATIONALA in Mars Vioi
Moral,
Atac la Moravuri Normale, cu Bombonica pe Coliva prin PROMOVAREA Obligatorie a Comunitatii GAOZ_Hood

ROMANISMULUI ...

...desigur.
Indignarea To'arasi.
TOT, To'arasi de 24 de Ani ...

 

lazeaaaaaaaaaaa,,,mai baiat destept de la BNR ca restul,,,

prin anii '50 si tatal meu sia dat demisia de arhitect si sa angajat ca muncitor sami faca origine sanatoasa ca sa ajung in grupa celor multi si favorizati sa intru la liceu,,,,altfel la seral ,,,,,,unii cu nota maxima nau intrat din cauza origini nesanatoase(intelectuali)nama locuri si altii cu origine sanatoasa analfabeti si cu nota 2,,3,,4 intrau la liceu,,,,,hahahahahaha,,,

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor