Ziare.com

Geopolitica inginerilor

de Petrisor Peiu, analist
Sambata, 20 Mai 2017, ora 17:00

   

Geopolitica inginerilor
Petrisor Peiu
Romania se afla la nivelul de 60% fata de media europeana ca performanta economica (criteriul fiind indicatorul PIB/locuitor in metodologia preturilor comparate, PPP).

Citeste toate textele scrise de Petrisor Peiu pentru Ziare.com

Practic, performanta noastra globala este situata la sub doua treimi din media Uniunii Europene si avem o "intarziere" de aproximativ o sesime fata de tarile din "liga" noastra, Polonia si Ungaria. Ceea ce ne dorim cu totii este sa reducem treptat acest decalaj de performanta si sa recuperam deficitul de dezvoltare care ne separa de clubul european.

Romania este creditata cu 0,75% din resursele naturale ale globului (estimate la aproximativ 300 miliarde USD), ceea ce ne plaseaza in ierarhia europeana undeva pe locurile 3-4. Suntem o tara importanta in UE dupa criteriul numeric, aflandu-ne, pe locul sapte adica. Si atunci, de ce suntem asa de prost plasati in ierarhia dezvoltarii?

De ce continuam sa ne aflam pe penultima pozitie (poate antepenultima anul acesta) din concertul european? Este o lipsa de eficienta in valorificarea resurselor? Este o calitate proasta a politicilor publice?

Sumar vorbind, problemele majore de dezvoltare ale Romaniei sunt trei: calitatea proasta si insuficienta infrastructurii, saracia (la propriu) a majoritatii familiilor romanesti si o economie bazata pe industrii cu valoare adaugata mica. Faptul ca economia este inca dominata de retelele de retail (angajati multi si prost platiti), de sumedenie de fabrici cu un grad scazut de sofisticare (la fel de multi angajati si la fel de putini productivi) spune multe despre sansele noastre la un viitor mai bun.

Paradigma competitiei globale in ultimele decenii s-a schimbat dramatic: inteligenta si valorificarea potentialului uman au devenit factorii determinanti ai ierarhiilor globale; tehnologiile care ofera acces la produse (bunuri sau servicii) cu valoare adaugata mare sunt cheia dezvoltarii. Iar aceste tehnologii nu cer decat o singura materie prima: oameni calificati si capabili de performante inalte.

Detinatorii (nu neaparat producatorii) de resurse umane antrenate au devenit motoarele cresterii economice globale; lumea se dezvolta nu datorita evolutiilor din tarile cu mari zacaminte de petrol si gaze sau din tarile producatoare de diamante, ci datorita tarilor cu oameni instruiti; eficienta valorificarii resursei umane a depasit de mult eficienta valorificarii resurselor naturale.

Educatia s-a transformat in industrie, invatarea a devenit o tehnologie iar cei care o stapanesc conteaza in lume din ce in ce mai mult. Una dintre cele mai importante resurse pe care o tara de dimensiunile Romaniei, cu decalajele Romaniei si cu ambitiile Romaniei o poate utiliza este populatia inginereasca.

Inginerii sunt o resursa necesara daca vrem sa reindustrializam tara, inginerii sunt o resursa esentiala daca vrem sa refacem si sa modernizam infrastructura si, in fine, inginerii sunt resursa determinanta de care avem nevoie pentru a produce valoare adaugata ridicata in industrii sofisticate.

In ansamblu, educatia noastra nu prea performeaza: numai 15% din populatia activa are o diploma de invatamant superior fata de o medie europeana de 27%, ceea ce ne situeaza pe ultimul loc in UE. Unul din sase romani activi are o diploma universitara iar in Europa regula este ca unul din patru cetateni sa aiba educatie tertiara (universitara).

In fiecare an, se acorda 10 diplome universitare la 1.000 de locuitori sub 65 ani (populatia activa), sub nivelul din Polonia (20, o tara care chiar doreste sa stearga diferentele de dezvoltare!) si chiar sub nivelul din Bulgaria (13). Este adevarat si faptul ca Romania cheltuie pentru educatie sub 4% din PIB, cu un sfert mai putin decat iarasi exemplara Polonie!

Royal Academy of Engineering, din Marea Britanie, a calculat un "index ingineresc" (engineering index), pentru a putea clasifica si ordona statele lumii. Acest index include ponderat indicatori precum: calitatea infrastructurii, calitatea infrastructurii digitale, ponderea companiilor de proiectare si cercetare-dezvoltare, ponderea angajatilor din domenii ingineresti, veniturile inginerilor, ponderea exporturilor care includ componente ingineresti etc.

Acest index este puternic corelat atat cu nivelul de dezvoltare a infrastructurii, cat si cu nivelul general de performanta. De exemplu, intre primele 35 de tari ca performanta (PIB/locuitor, valori PPP), adica grupul OCDE, nu exista niciuna cu index mai mic decat 40%.Iata ca, din pacate, indexul ingineresc plaseaza Romania pe un umilitor ultim loc in Uniunea Europeana (ultima masurare se refera la anul 2013), in spatele Bulgariei, ierarhia in Estul Europei fiind aceeasi ca si in cazul indicatorului PIB/locuitor (PPP), cu Slovenia pe prima pozitie (56%), apoi Cehia (53%), Polonia si Ungaria (cate 42%), ultimele pozitii fiind rezervate Romaniei si Bulgariei (dar, din nefericire, in ordine inversa).

Exista, fara doar si poate, o corelatie directa intre indexul ingineresc (care masoara abundenta resursei ingineresti, anii de scoala investiti in formarea unui inginer, precum si investitia societatii in formarea unui astfel de specialist) si indicatori sintetici, precum PIB/locuitor, dar si cu indicatori specifici (lungimea retelei de autostrazi, lungimea retelei de cale ferata de mare viteza, ponderea locuintelor cu apa curenta, canalizare si electricitate, ponderea in exporturi a "inteligentei") etc.

Problema Romaniei nu este abundenta resursei ingineresti: ponderea inginerilor "produsi" anual in ansamblul celor cu diploma universitara este de 17% (peste media europeana de 13%), cat modul de utilizare eficienta a acesteia: avem cele mai putine (procentual) si mai putin semnificative companii de inginerie (consultanta si proiectare, asistenta tehnica in general) din Europa; avem cel mai mic procentaj de ingineri care lucreaza ca ingineri etc.

Avem adica o problema de utilizare a resursei umane.

Situatia ingineriei in Romania s-a prabusit total dupa anul 2000. Daca in 2007 inca aveam al cincilea cel mai mare numar de ingineri din UE (peste 200.000, mai mult decat polonezii, de exemplu si cam la fel de mult ca italienii), astazi suntem cam la acelasi nivel cu ungurii si cehii (tari de doua ori mai mici)!

Odata cu cvasi-disparitia unor industrii intregi (metalurgie si chimie, petrochimie in particular), armate mari de ingineri s-au deplasat catre alt gen de slujbe, iar exodul de dupa 2007 a lovit in special corpul ingineresc (peste o cincime dintre absolveti pleaca din tara).

Desi o treime din numarul de studenti din Romania studiaza ingineria (peste 130.000), cea mai numeroasa categorie studiaza "inginerie economica" (20.000), apoi venind "automatica si calculatoare" (15.000), cea mai mare furnizoare de valoare adaugata; electronica/telecomunicatiile (alta ramura tehnologica creatoare de valoare mare adaugata) este studiata de doar 8.000 de studenti, iar celelalte ramuri deficitare din Romania, adica energetica (3.400 studenti) sau transporturile (2.200 studenti) nu stau nici ele prea bine.

Traducerea acestor statistici este simpla: daca maine cineva ar planui sa faca o noua fabrica de automobile de cateva sute de mii de unitati, ar trebui sa "fure" inginerii de la Renault sau de la Ford; daca maine s-ar pune la treaba fondurile europene si s-ar construi cateva sute de km de cale ferata de mare viteza, nu ar avea cine s-o opereze; daca maine s-ar deschide toate proiectele de autostrada / centrale electrice/poduri/retele energetice planificate in acest exercitiu de fonduri structurale etc, ar trebui sa importam cateva zeci de mii de ingineri; daca volumul si structura investitiilor se mentin in 5 urmatorii ani, Romania are nevoie de cel putin inca 60.000 ingineri de automatizari si calculatoare si nu poate produce mai mult de 15-20.000.

Asta ca sa nu vorbim si de celelalte domenii ingineresti sau de accelerarea ritmului de investitii sau de cresterea ponderii investitiilor in industrii cu valoare adaugata mare.

In 1990, un prim ministru inginer de profesie, profesor la Politehnica din Bucuresti, spunea ca avem prea multi ingineri si industria este un morman de fiare vechi. Ce mult ne-a costat sa verificam in practica asemenea judecati....

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7173 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Unul din cele mai bune articole citite,desi stiam demult ca asa-i!

Salve!

Si mai este ceva, ce nu este mentionat de autor:

Romania a avut una dintre cele mai puternice scoli de matematica din lume,in top 10 mondial!Nicolae Ceausescu a fost deranjat,acestia nu au treaba cu politica de orice fel,in general.In fapt Matematica si Politica sunt la fel ca ADEVARUL ABSOLUT impotriva MINCIUNII ABSOLUTE,cine stie Matematica,stie de ce!Chiar daca unii ,pe atunci erau membrii PCR,nu erau Dogmatic Loiali.Retineti!Si a hotarat disparitia ei.Acestia au EMIGRAT in USA ,in acei ani!Ne-a costat ENORM.Personal ,unul dintre motivele ,pentru care l-am urat pe NC ,a fost exact acesta!

Odata distrusa Scoala Matematica,au inceput slabiciunile in Inginerie.Acestea s-au acutizat DRAMATIC,odata cu disparitia INDUSTRIEI romanesti,dupa 1989,in special din cauza MARELUI JAF facut de politicieni si acolitii acestora.

(In paranteza fie spus,ce este extrem de greu de inteles ,este faptul ca mai sunt YIDIOTI ,care inca cred in Hotii si Retarzii de politicieni,ii voteaza,ii apreciaza!Asta inseamna ,ca noi ca popor avem o problema majora "la mansarda").

Rezultat:Dezastrul Actual,recladirea ingineriei incepe cu Matematica,oriunde ,si desigur si-n tara noastra.A fost in trecut in RO prin Titeica,Haret,Pompeiu,Lalescu,etc.In lumea larga prin Newton,Arhimede,Gauss,Euler,Riemann,Poincare,Lagrange,Euclid,Hilbert,
Leibniz,Grothendieck,Fermat,Galois,Neumann,Abel,si altii.

Exista o conexiune intre Matematica si Inginerie atat de puternica,cuprinzatoare si indisolubila,greu de notificat de un om in afara domeniului.Si desigur intre Inginerie si Dezvoltare,vezi punctul de vedere al autorului articolului.Dar inca o data,el omite importanta Matematicii,in rest e OK, tot ce spune.

"Math,the Queen of Science,the main driving force behind Scientific Discovery!"-Marcus du Sautoy

Stima,
gg

 

ca inginer :)...

am dubii ffff serioase ca resursele naturale ale Romaniei ( la cele mondiale nici nu ma gandesc, ca nu e prea clar sensul frazei) sunt doar de 300 mld $...cat despre restul, ma abtin...toate bune, cr

 

Inginerii

In anul 1989 numarul inginerilor depasise numarul intelectualilor.Astazi.......!?

 

De aia trebuie marite salariile pana la nivel european! Indiferent

..de cine, dar sa le mareasca! Tinerii nostrii sa nu mai plece! E cea mai mare pierdere, tu, ca tara, formezi tinerii iar alte state beneficiaza de ei! Tu, ca tara, cheltui cu ei iar cand vine vremea sa iti recuperezi cheltuielile tanarul pleaca si beneficiaza altii de impozitele de pe urma lui!

 

Degeaba le maresti salariile daca sunt condusi de politicieni

corupti ! Romania nu are politici publice bune datorita incapacitatii clasei politice, care este preocupata doar sa se imbogateasca prin coruptie (fiindca nu trebuie sa stii nimic altceva decat sa furi prin licitatii aranjate si spagi mari !). Acesti politicieni sunt de vina si fiindca sprijina impostura; nu au nevoie de experti buni si foarte buni deoarece aceia nu accepta "matrapazlacurile" politicienilor corupti ... Deci fug expertii din tara si fug sau nu vin investitorii ! Este asa de simpla explicatia ...

Corect este un articol de calitate

Eu am studiat "putin" latura trigonometrica.
Si masonic vorbind daca iei dintr-o parte destabilizezi alta parte.
Daca ne-am centrat prea mult in politica si mai putin in industrie ajungem sa avem politologi si nimeni sa consruiasca o sosea.
Daca impozitam prea mult clasa joasa dar nu impozitam mai deloc clasa magnatilor ajungem sa ne trezim fara clasa medie.
Iar clasa medie,mama ei de burghezie,mica familiara sau mediana este cea care da multe locuri de munca.
Romanii v-ati obisnuit cu fabrici gigantice,cu statul politic care da de munca.
Cand s-a schimbat epoca,ne-am trezit cu o masa de someri care nu stiau sa faca decat ceea ce o viata au fost invatati.
S-a ds industria s-a dus clasa muncitoare.
In schimb toata lumea a cautat sa intre in politica.
Asa ca azi avem politica,someri si o masa de specialisti care termina studiile darnu au unde sa se angajeze pentru ca nu exista locurile de munca pentru care s-au pregatit.
Si atunci ce face masa asta de specialisti...emigreaza.
Mama ei de masonerie ea e de vina cu teodolitul ei.
Apropo avem capitani de marina care nu au nave unde sa munceasca.
Avem ingineri care nu au fabrici unde sa lucreze.
Avem medici care nu au spital unde sa lucreze.
Avem someri care nu au unde sa lucreze.
A cui e vina, masoneriei,mama ei.
Si daca eu spun ca nu e masoneria de vina ci clasa politica care nu e capabila de 27 de ani sa ofere posibilitatea crearii unei clase medii care sa absoarba ceva din specialisti i someri,nu avem o scoala care sa dezvolte individul ca preparat fiind sa-si poata crea propriul loc de munca asa cum a invatat in politehnica...
Degeaba il invat pe unul matematica si il oblig sa se prepare 240-300 de credite apoi vreo 2 masterate.
Cand termina stie materie dar nu stie sa-si creeze spatiul in care va lucra,nu stie sa se descurce in mediul social.
3 laturi ale unui triungi..familie,scoala si societate.
Dezechilibrati o latura si celelate vor trebui sa suporte greutate.
Adica somerii se intorc la familie si societate care nu stie sa faca fata mediului educativ.
Mama ei de masonerie din cauza lor,ei sunt de vina,ca ei inteleg dar noi nu.
Mai sa fie oare nu cumva e o stiinta sa stii sa asezi o piatra ..insa un inginer din constructii care nu e capabil sa-si faca o firma,un inginer de marina care nu e capabil sa-si construiasca o barca,un inginer de calculatoare care nu stie sa-s iconstruiasca un calculator,un inginer auto care nu stie sa-si construiasca o masina,un inginer mecanic care nu stie sa construiasca un strung...
La ce serveste preparea ca inginer daca nu syii sa-ti creezi propriul loc de munca asa cum ai vazut in teoria si laboratoarele in care ai studiat?
De vina e masoneria ca nu le baga mintile in cap...
Imi vine sa rad cum poate unul pierde 4-8 ani din viata studiind si cand termina are pe cap o tichie,in mana io diploma dar priveste in zare viitorul sau ca si cum de-abia s-ar fi nascut si nu stie ce sa faca...

 

E foarte simplu !

Romania nu mai are nevoie de ingineri, pt. ca Romania a decis imediat dupa '89 ca nu mai are nevoie de industrie (nici de prea multa agricultura, nici de paduri).

In concluzie, inginerii nu prea mai au ce face in Romania, deci indexul ingineresc este irelevant.

P.S. Pe vremuri era o gluma buna prin IPB care sustinea ca programatorii (softistii) NU sunt ingineri. Cea mai buna dovada: Windows :)

partidul te vrea tuns roacare

Cumva este normal, din moment ce nu mai ai industrie cum sa ai pretentia sa ai multi ingineri.
Si acum ca inginer va spun ca problema o reprezinta insasi absortia tinerilor absolventi pe piata muncii. Absolventi sunt dar au disparut gigantii aceia industriali care aveau puterea sa pregateasca zeci/sute de absolventi fiecare. Astazi privatul ori nu vrea sa investeasca in tineri de tema ca vor pleca dupa ce invata meserie si nu isi amortizeaza investitia ori nu isi permit sa investeasca, sunt prea mici ca firma sa isi permita sa tina pe unul 1-2 ani doar sa invete sa faca ceva.
Pe de alta parte o vina foarte mare o poarta si sistemul universitar care este plin de oameni plafonati, care nu vor si nu au de gand sa schimbe nimic in materiile predate, chiar si astazi sunt profesori care predau tehnologii ce nu se mai folosesc de 10-15 ani cel putin.

 

Vedeti, revenim ciclic

la acel moment in timp cand s-a decis eliminarea elitelor din orice domeniu, motivand ideologic orice actiune(instaurarea republicii, dictatura proletariatului,realismul socialist). Iar cand faci asta pe parcursul catorva generatii, motivatia ideologica devine un virus ce ataca insasi fibra genetica a unei natii. Din pacate fenomenul s-a exacerbat in anii de dupa asa numita revolutie cand toata pleava sociala a acaparat orice parghie a statului(in orice turbulenta numai reziduurile ies la suprafata) si nu a facut in toti acesti ani decat sa-si conserve puterea acaparata prin rapt, asigurandu-si continuitatea prin aceleasi mijloace staliniste grefate perfect pe o moralitate fanariota mostenire a atator secole de slugarnicie si umilinta. Suntem in situatia in care numai o masura extrema poate stabiliza societatea in limitele ei firesti.
Concluzia: inca o ravolutie in care sa cada cpete si din cealalta parte a baricadei (Cioran a spus demult ca o revolutie fara sange din ambele tabere nu e revolutie).

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor