Guvernul a intrat cu cizmele si in cercetare: O razbunare pe calitate, competenta si profesionalism

Joi, 27 Aprilie 2017, ora 11:23

   

Guvernul a intrat cu cizmele si in cercetare: O razbunare pe calitate, competenta si profesionalism
Ministerul Cercetarii a schimbat componenta consiliilor care monitorizeaza calitatea activitatii de cercetare, noile numiri ridicand mari semne de intrebare. "Este o razbunare pe calitate, competenta si profesionalism", spune prof. dr. Dragos Ciuparu.

"Cu foarte mici exceptii, a fost readusa la carma cercetarii echipa care a condus acest sistem in perioada 2000-2004. S-a renuntat la evaluarile internationale ale competitiilor de proiecte si se trece la finantarea majoritara a cercetarii din pixul ministrului, pe criterii netransparente. Einstein spunea 'Nebunia inseamna sa faci acelasi lucru in mod repetat si sa te astepti sa obtii alt rezultat'.

Ma astept la revenirea cercetarii la nivelul anului 2004, intr-o mare masura, si la un exod masiv al oamenilor valorosi, atatia cati mai sunt, catre tari in care valoarea si profesionalismul sunt respectate. Cercetarea din invatamantul superior va avea profund de suferit tocmai acum, cand se reinviase reflexul de a produce cunoastere in universitati.

Se va distruge si bruma de incredere care se reconstruise in 2016 in administrarea cercetarii din Romania. Eu percep aceste actiuni ca fiind pornite dintr-o dorinta de razbunare pe calitate, competenta si profesionalism", a declarat pentru Ziare.com prof. univ. Dragos Ciuparu, doctor in chimie, fost cercetator la Yale University si fost presedinte al Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS).

Ministrul Cercetarii, Serban Valeca (PSD), a schimbat, luni, in mod fundamental componenta organismelor consultative ale ministerului, ridicandu-se astfel mari semne de intrebare cu privire la drumul pe care o va porni de acum inainte cercetarea romaneasca.

Din aceste institutii fundamentale au fost eliminati toti profesorii din strainatate, cu reputatii academice impecabile, in schimb, alaturi de nume mari ale cercetarii romanesti au fost aduse si diverse cadre didactice autohtone fara CV redutabil, iar unele chiar controversate.

Mai mult, mari universitati romanesti, precum Babes Bolyai, au fost trecute pe planul doi, fiind avantajate de noile numiri universitati mici, cu rezultate destul de obscure si clasate pe ultimele locuri, cum ar fi Universitatea Stefan cel Mare din Suceava.

Astfel, prin cele patru ordine publicate pe site-ul Ministerului Cercetarii se schimba componenta Consiliului National de Etica (CNECSDTI), cel care monitorizeaza integritatea in cercetare, a Consiliului National al Cercetarii Stiintifice (CNCS), cel care stabileste indicatorii de calitate si evalueaza studiile de doctorat, a Colegiului Consultativ pentru Cercetare-Dezvoltare si Inovare (CCCDI), cel care asigura suportul stiintific pentru elaborarea politicilor si strategiilor in cercetare, si a Consiliului National pentru Transfer Tehnologic si Inovare (CNTTI).

Cele patru ordine semnate de ministrul Seban Valeca au fost publicate in Monitorul Oficial 287/24.04.2017.

Semnalul de alarma a fost tras marti de Hotnews.ro, iar joi Ministerul Cercetarii a remis presei un drept la replica sub forma de comunicat in care afirma, printre altele, ca nu s-a implicat direct in respectivele schimbari, ele fiind decise de un Comitet de selectie condus de presedintele Academiei Romane, din care au facut parte "reprezentanti ai Consiliului National al Rectorilor, ai institutelor de cercetare si, ca observatori, presedintele Patronatului Roman din Cercetare si Proiectare si Liderul Federatiei Sindicatelor Lucratorilor din Cercetare-Proiectare din Romania".
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de11290 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
just_comment
rank 5
Mai bine sa spuna tot adevarul
Cercetarea este mentinuta la un nivel submediocru de aproape 8 ani.
Finantarea este aproape inexistenta. Apeluri reale in programele nationale de cercetare sunt foarte rare.
Mai mult, nici macar fondurile structurale, cele care ar fi putut aduce un plus, nu sunt "deblocate".
Iar atunci cand exista apeluri (in special programe operationale) vom descoperi de multe ori ca echipa de implementare este facuta astfel incat sa recompenseze conducerile universitatilor/institutelor de cercetere, fiind mai putin orientate spre cei care, intr-adevar, ar putea aduce plusul necesar cercetarii.

In urma cu mai multi ani s-a stabilit pentru cercetare tinta de finantare 2020 la 2% din PIB. Pana in 2017 a fost pastrata finantarea submediocra. Cu toate acestea, ne plangem permanent de calitatea scazuta a rezultatelor cercetarii...
gigicu
rank 5
logica PSD
1. Pui oamenii tai in functii
2. Maresti bugetul si tzipi la Haznaua 3 ca ai marit bugetul nu ca aia "de dinainte".
3. Devalizezi bugetul prin "Proiecte de analiza a proiectelor de cercetare", "Studii de fezabilitate", etc..toate producand hartii fara valoare prin firmele de familie
4. Cand toti s-au prins ce ai facut tu esti deja in Opozitie si urlii ca ai marit bugetele
5. Cei saraci cu duhul va vor vota in continuare. Habar-n-au ce e aia "cercetare" ca nu e trecut cuvantul pe sticla de acool.

Cu "cercetatorii" de partid,
Tot inainte!
MosGerila
rank 5
Este cat se poate de normal ca PSD si aliatii sa distruga Educatia
si mai ales cea universitara. aceasta populatie este ostila socialismului reprezentat de Draknea & Friends.
In schimb, majoreaza masa celor care nu trec de 10 clase si care sunt tributari "marinimiei" socialiste, generatoare de sub-cultura si proletariat infometat.

Credeati ca "lupta de clasa" este o himera comunista? NU! Este o realitate socialista. Romania a devenit o crescatorie de asistati sau dependenti de lichelele rosii. Imi pare rau sa fac o asemenea generalizare, fara indoiala insultanta fata de cei care incearca sa reziste, dar atestata de realitatea concreta.

Ciuma rosie nu numai ca va spoliaza, va si plaseaza in pozitie de cersetori fara demnitate sau libertate!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor