Guvernul Ponta a facut schimbari majore la Legea educatiei printr-o ordonanta de urgenta adoptata saptamana trecuta, care incalca mai multe decizii ale Curtii Constitutionale, sustine senatorul PDL Dumitru Oprea.
Ordonanta produce efecte imediate, singurul care ar putea sa o conteste fiind Avocatul Poporului, Victor Ciorbea.
Guvernul este acuzat ca a inglobat in OUG 49/2014 mai multe fragmente din legi respinse anterior de CCR sau de comisii parlamentare, fortand astfel intrarea in vigoare a unor prevederi neconstitutionale si modificand fundamental o lege a Educatiei votata de Parlament.
"Tarii cat mai mult taciune academic" este noua deviza a Guvernului, spune, intr-un interviu acordat Ziare.com, prof. univ. Dumitru Oprea, secretarul Comisiei de Invatamant din Senat, lider de grup al PDL si fost rector al Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, care acuza Puterea ca prin aceasta ordonanta pune sub control politic sistemul preuniversitar, scade calitatea actului de educatie prin masuri electorale, imprastie putinii bani pe care ii primeste invatamantul si incearca sa ii scape pe rectorii incompatibili de Agentia Nationala de Integritate.
Care sunt principalele modificari facute prin ordonanta care v-au atras atentia in sens negativ?
In primul rand, cele care vizeaza examenul de bacalaureat. Pe mine asta chiar m-a deranjat foarte mult si am avut o interventie in Parlament vizavi de meditatiile astea, organizate in iarna. Nu stiu in cate alte tari se mai intampla asa ceva. Cine ia banul? Cine verifica elevii care se duc, daca se duc? Am organizat si noi la universitate, dar a fost foarte greu, pentru ca nu ii poti aduce sa invete cu arcanul, ca pe vremea baditei Vasile. Dar banii se vor duce, cu siguranta, spre destinatii precise.
Pentru ca unii nu au timp sa foloseasca banul public ca sa se formeze pe parcursul anilor de studii liceale (adica isi bat joc de banii publici!), Guvernul vine si pluseaza cu alti bani, organizand aceste cursuri de pregatire speciala. Este o dubla finantare.
Bacalaureat: Sesiune speciala in primavara si meditatii platite de stat pentru nepromovati
Care este scopul urmarit? De ce trage PSD de acesti copii sa treaca examenul de bacalaureat, daca ei nu vor sa invete?
Pentru ca acest grup de varsta este unul interesant. Ati vazut cumva ca se pluseaza cu bani la masa calda a copiilor, se da vreun leu in plus? Nu, copiii aia nu voteaza, nu sunt interesanti, ceilalti reprezinta un segment electoral interesant.
La fel, in ordonanta apare si invatamantul postliceal, o alta gaselnita. Nu a existat pana acum invatamant postliceal la nivel de universitati. Este tot o dedicatie pentru tinerii care sunt votaci de baza, pentru ca cei despre care vorbim au peste 18 ani, au terminat liceul. Li se deschide o poarta acum, iar din 2015-2016 sunt puse la dispozitie fonduri speciale pentru ei.
Dar eu as intreba din ce surse? Din putinele sume date la preuniversitar, din si mai putinele date la invatamantul universitar? Este vorba de multiplicarea locurilor in care se dau din ce in ce mai putini bani pentru educatie. Pentru invatamantul superior, finantarea per student a scazut aproape de trei ori in ultimii 10 ani.
Ce ati mai gasit in neregula referitor la invatamantul preuniversitar in aceasta ordonanta?
Olimpiadele si concursurile erau tintite pentru a asigura niste recompense unor copii care aveau o pregatire aparte, sub forma de burse sau sprijin material. Gaselnita: Nu mai sunt olimpiade si concursuri, ci competitii scolare, extrascolare si extracurriculare, iar beneficiarii sunt elevii premianti, dar se mai adauga si dascalii, si unitatile scolare de provenienta. Cu alte cuvinte, activul filtrat dupa nu stiu ce criterii. Putinii bani care se dadeau pentru copiii olimpici acum se dau si pentru profesori si pentru unitati scolare, doar pentru ca unii trebuie sa fie rasplatiti - anul acesta e unul important electoral.
Se mai introduce un lucru nou, care nu a fost pana acum, la articolul la care se vorbeste despre personalul didactic din preuniversitar. In afara de personalul didactic si personalul didactic auxiliar, se introduce personalul didactic de conducere, indrumare si control. Adica cei abonati la scaune, la sefie forever. Iar undeva, spre sfarsitul ordonantei, se spune ca atunci cand acestia nu mai pot preda sunt trasi la pensie pe functii de conducere, indrumare si control. E caraghioasa toata aceasta treaba.
Posturile didactice se ocupau prin libertate lasata institutiilor de invatamant. Acum totul se duce sub control politic, la inspectorat. Inspectoratul il unge pe director, director care este si presedintele Consiliului de Administratie. Deci un inspectorat numit politic selecteaza un director. Sa ma iertati, dar cine crede ca un inspector numit de PSD va numi un director din alta zona? Iar, incepand de acum, primarul este persoana cheie in Consiliul de Administratie.
Eu spun insa ca ei au mai facut prostii din astea, si nu e pentru cine se pregateste, ci pentru cine se nimereste. Vor vedea ca, intr-o buna zi, le trage cineva presul de sub picioare si se vor trezi cu aceste lucruri anapoda.
La fel, cu numirile pe posturi este jale, nu mai scapa nimic politicului. Pana si la hotararile Consiliului de Administratie au umblat. In lege se prevedea ca trebuie sa fie prezenti 2/3 din totalul membrilor, ca sa se poata lua o hotarare corecta, acum cvorumul de sedinta este de jumatate plus 1 din numarul membrilor CA si hotararea se adopta cu 2/3 din voturile celor prezenti.
Mai sunt si alte ciudatenii, cum ar fi punctul 21 art. 96: Directorul este membru de drept al CA din cota aferenta cadrelor didactice. Deci daca este un politruc pus director de inspectorat, se ia din cota de patru cadre didactice. Practic, ei incearca prin acest algoritm ca structura politica sa domine partea didactica si comunitatea academica a localitatii. Control total!
Ajungem si la invatamantul universitar. Ordonanta permite ca persoane fizice sa fie considerate fondatori ai unei institutii de invatamant superior, beneficiind de aceste drepturi. Acest lucru nu a fost declarat neconstitutional de CCR?
Da, a fost chiar propunerea lui Petru Filip. A fortat nota cu ea, era la momentul acela inca in PDL, iar peste jumatate de zi a trecut la PSD. Dar mai tin ei cont de deciziile Curtii? Probabil ca va fi atacata din nou, dupa ce va ajunge in Parlament, dar fiind ordonanta va produce efecte imediat.
In lege se vorbea doar despre infiintarea institutiilor de invatamant superior, ei completeaza cu "resursele materiale si financiare necesare" - punctul 36 din OUG - si spun ca ele apartin unei "persoane fizice sau unui grup de persoane fizice". Le dau acestor doua entitati statutul de fondator, or in lege notiunea se referea numai la fundatii, asociatii, unitati de cult, furnizori de educatie. Au extins notiunea de fondatori la persoane fizice sau grup de persoane fizice.
Dar nu e singura prevedere de acest fel, este o baterie intreaga de articole care se duc in zona neconstitutionala, cele ce vizeaza patrimoniul.
Amintiti-va ca noi am atacat la CCR legea descentralizarii. Toate nebuniile de acolo sunt regasite aici. E o incalcare flagranta a deciziei Curtii Constitutionale, care vizeaza trecerile si administrarile de proprietati din zona publica in cea locala.
De exemplu, terenurile si cladirile in care isi desfasoara activitatea palatele copiilor si cluburile apareau si in legea descentralizarii. Toate aceste puncte din OUG - 30,31, 32, 33 - care vizeaza astfel de proceduri sunt deja declarate prin decizie a CCR neconstitutionale. Au fost declarate, dar ei acum incearca sa vada in ce masura o sa le mearga.
Credeti ca Avocatul Poporului o sa atace aceasta ordonanta la CCR?
Vai de mine, dar cine l-a numit pe Victor Ciorbea? A fost numit de mine?
Ce alte modificari se mai fac prin ordonanta?
Alte daruri de la "Mos Ministru". Pentru universitatile care nu si-au ocupat locurile de admitere, ministrul poate sa dea un 10% peste ce a hotarat ARACIS. Este o noutate. Iar inmatricularea pe locurile astea se poate realiza pana cel tarziu la sfarsitul semestrului intai al anului universitar in curs.
Adica dupa inceperea anului universitar?
Da. Pana acum termenul era 31 martie pentru anul scolar viitor. Acum duc inmatricularile pana la calendele grecesti, respectiv anul acesta pana in 2015.
Ce parere aveti despre doctoratul cu frecventa redusa, introdus prin aceasta ordonanta?
Pe timpul comunismului era deviza "Tarii cat mai mult carbune", iar acum este "tarii cat mai mult taciune academic", pentru ca nu facem altceva decat sa vindem cartoane, sub o forma indirecta. Vindem cartoane, asta facem. Am avut si eu doctoranzi in regimul asta, dar multi au parasit doctoratul gasindu-si joburi. Este tot o pomana.
Pentru asa numitele "fabrici de diplome"?
Da.
Si mai sunt. Mai e o trasnaie, a fost si o initiativa care a fost respinsa la comisia de invatamant din Senat - punctul 42 din OUG cu trimitere la art. 142, care se refera la cei care pot beneficia de gratuitati. Modificarea e pentru cei care nu reusesc sa intre direct in anumite universitati, ca sa prinda totusi un ban public. E un moft.
Si la punctul 45 apare inca o chestiune noua. Pe Legea Funeriu, la postuniversitar existau programele A si B. S-a mai adaugat o categorie noua - programe postuniversitare de perfectionare. E si ciudat! Postuniversitar de perfectionare?!
In categoria asta intra cei care au terminat invatamantul superior de scurta durata, colegiile de pe vremuri, care erau de 3 ani cand licenta era de 4 ani. La studiile astea postuniversitare de perfectionare pot veni absolventii de invatamant superior de scurta durata, care au diploma de licenta ori echivalenta. Asta e o bataie de joc de Procesul Bologna. Pentru ca cei care au facut trei ani pot sa mai faca o diferenta si sa li se fi dat licenta ca si cum ar fi facut ciclul de licenta pe Bologna, iar mai departe merg pe mastere si doctorat ca si pe Bologna.
Ce parere aveti despre articolul 49, in care se vorbeste despre functiile de conducere in universitati?
Aceeasi prostie am vazut-o si intr-un proiect legislativ pe cultura, acum vin si pe educatie, de teama de a fi declarati incompatibili. La punctul 49 se spune ca functiile de conducere prevazute la alin.2, de rector, prorector, decan etc. reprezinta functii in domeniul didactic.
Greseala lor cea mare este ca aceste functii sunt executive, care angajeaza si onoreaza la plata banul public. Presedintele Consiliului de Administratie al Universitatii este rectorul, banul el il gestioneaza, el este ordonator de credite. Cum poti sa vii cu asa ceva? Si vedeti cu ce explicatii vin ca sa ne convinga ca aceste functii nu sunt de conducere. Mare prostie. E o teama a unora de a nu fi aratati cu degetul. Cine se apara se acuza, cred eu.
In concluzie, care e spiritul acestei ordonante de urgenta? Ce valori promoveaza ea, care sunt scopurile urmarite de Guvernul Ponta?
Sunt si lucruri bune in ordonanta, dar eu am observat ca ei urmaresc in primul rand un control ingrozitor pe sistemul preuniversitar, apoi, plata unei datorii fata de anumiti reprezentanti ai invatamantului privat din Romania, indeosebi din invatamantul privat superior. O incercare de a face si unele lucruri cu scop de a castiga un capital electoral, o incercare de a acoperi oameni care se tem ca prin ocuparea unor functii de conducere ar putea sa aiba probleme.
Nu in ultimul rand, o dorinta de a arata o forta legislativa care este un fel de atentat la cei care in tara asta sunt platiti din bani publici sa se ocupe de legislatie, ma refer la Parlament.
Daca ministrul Educatiei era elegant, si cei din preajma lui la fel (pentru ca eu cu doamna Ecaterina Andronescu am discutat mai demult, dansa fiind presedinta, iar eu secretarul Comisiei de educatie din Senat) se discuta articol cu articol.
Daca Guvernul se bucura de o supermajoritate in Parlament, de ce a dat ordonanta de urgenta? De ce nu a supus aceste modificari judecatii forului legislativ?
Fiindca stiu ca ordonanta produce efecte imediate si fiindca au siguranta ca le merge.