Guvernul legalizeaza mita la ocuparea posturilor in universitati: Evaluatorii pot beneficia de foloase de la candidati

Sambata, 10 Noiembrie 2018, ora 11:25

   

Guvernul legalizeaza mita la ocuparea posturilor in universitati: Evaluatorii pot beneficia de foloase de la candidati
Guvernul a modificat vineri metodologia de concurs pentru ocuparea posturilor didactice si de cercetare vacante din invatamantul superior, printre altele eliminand interdictia ca evaluatorii sa fi primit de la candidati "servicii sau foloase de orice natura", in perioada examenului sau cu 5 ani inainte, precum si obligativitatea ca posturile sa fie ocupate doar prin concurs public.

Astfel, ca urmare a modificarilor aprobate de Executiv, mai nou pot fi implicate in concurs persoane care "sunt asociate cu un candidat in societati comerciale" sau care "au fost remunerate prin proiecte de cercetare la care un candidat a avut calitatea de director de proiect, in ultimii 5 ani anteriori concursului" (ca profesori si cercetatori), precum si persoane care "beneficiaza ori au beneficiat in ultimii 5 ani anteriori concursului de servicii sau foloase de orice natura din partea unui candidat", noteaza Edupedu.

De asemenea, termenul in care pot fi contestate procedurile de concurs a fost redus la 3 zile, de la 5 zile.

Mai mult, nu mai este obligatoriu ca posturile didactice si de cercetare sa fie ocupate "numai" prin concurs public, dand practic unda verde posturilor deschise cu dedicatie, apreciaza sursa citata.

O alta noutate este infiintarea unei comisii sau a unui consiliu stiintific care sa verifice daca fiecare candidat are o anumita fisa necesara obtinerii avizului compartimentului juridic al instituttiei de invatamant superior.Daniel Funeriu: O singura varianta pentru studentii si profesorii destepti - sa plece din tara.

Reactionand la modificarile recente, fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu scrie pe Facebook ca "studentilor si profesorilor destepti le ramane o singura varianta, daca nu vor sa-si distruga viitorul: sa plece din tara".

"In 2011 am dat prin Legea Educatiei si HG 457/2011 toate instrumentele de care aveau nevoie oamenii de calitate pentru a-si apara interesele. Nu au facut-o, au stat pasivi.

Acum pesede administreaza intelectualilor de calitate, prin dancili si rovane, fix ceea ce Piata Victoriei administra pesedeului in 10 august. Doar ca de data asta ei o fac prin legi, nu prin tipete in strada. Adica inca o lectie de realism politic din partea impostorilor", mai noteaza Funeriu.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7652 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
MacGigi
rank 5
Este de necrezut aceasta decizie nesabuita a guvernului!
Prin aceasta decizie, valoarea diplomelor, gradelor universitare si a educatiei superioare romanesti primesce un pumn in plex si un picior in fund! Valoara lor, si asa destul de relativa in Occident, va primi o sanctiune imediata in mediul universitar si economic. Romanilor li se va cere sa dea examene de echivalenta sau sa-si refaca studiile de la zero! Romania va fi exclusa din programul universitar Erasmus.

Analfabetismul guvernului contamineaza viitorul tinerilor universitari. Plecarea definitiva, inca de la inceputul studiilor, ramana singura alternativa viabila si valabila pentru orice tanar care doreste sa faca o cariera de calitate. Romania se goleste nu numai de forta de munca adulta, se goleste si de viitoarea forta vie care ar trebui sa platesaca pensiile actuale si viitoare! Romania se scufunda in mizerie socialista analfabeta si obscurantism religios.
cartophil
rank 5
Ordinul este inca un cadou facut de Rovana Plumb
dlui prof.dr.ing.dr.em.dr.h.acad. Tudorel Toader, pentru ca beizadeaua lui sa ocupe un post de sef de lucrari fara concurs. Acum dl.prof.dr.ing.dr.em.dr.h.acad. si-a aranjat toata familia, fiecare membru al ei avand mari merite stiintifice si intelectuale: taticului, absolvent cu bacalaureat picat de liceu auto a intrat doar intr-al treile an la facultate (la drept, cu recomandare de primul secretar de partid-cadru de nadejde), beizadeau unu, intrata prin concurs la Universitatea ca asistent, la 40 de ani, unde taticul este rector, prin modificarea regulamentului sa se potriveasca cantindatului, nevasta extrem de competitiva, ajunsa directoare de spital printr-un concurs la care concurentii au fost atat de amabili sa se retraga, sa nu deranjeze cuibul de vispii, cealalta beizadea desteapta si ea foc, a intrat pe poz. 352 din 360 de candidati la invatamant la distanta si a fost transferata in universitatea la care taticul este rector, de la distanta la invatamnt de zi. Sa nu uitam si de povestea cu notarul, facuta de TT prin siluirea tuturor legilor, ca sa-si aduca odrasla care nu este in stare sa promoveze un examen cu toate pilele lui taticu, de la tara in Iasi - sa nu faca naveta saracul, sa nu-si uzeze masina bengoasa.
oetzi
rank 5
Trist..daca mai era nevoie de-o dovada ca am incaput pe mana
unor incompetenti lipsiti de orice profesionalism si morala!!!Asta e psd-ul o sleahta de paraziti ajunsi acolo prin aceleasi metode ridicati de cel mai mare mafiot care a condus vreodata Romania si care a distrus aceasta tara cu buna stiinta ,inconjurandu-se de gloabe acefalice pe care le poate controla cum vrea el cu bani si functii!!!Ce va invata psdragnea tinerilor din scoli..c-a fura e ok, a copia la fel, a fi nesimtiti si tupeisti va va oferi sansa sa va ridicati ajungand sa largiti masa de pterodactili a psd..!!!! Sa va plezneasca potopul pe toti psd si sustinatorii lor !!!
arcadia
rank 5
înainte de guvernul pontache
se puseseră in sfarșit bazele unei evaluări riguroase a titlurilor și diplomelor universitare. concursurile luate pana atunci pe șpagă au fost eradicate prin noi reguli academice de inspirație europeana, bacalaureatul trecut fraudulos a redevenit o proba corecta. a venit insă nea pop, ministrul inept al plagiatorului pontache, ca sa distrugă toate comisiile și toate regulile numai ca sa-l scape pe stăpan de verdictul oficial. de acest haos au profitat de atunci incoace toate școlile de fabricat diplome prin metoda plagiatului. astăzi se calcă cu incă o cizma peste standardele academice și se da liber la concursuri cumpărate, aranjate, trucate, pentru posturi bine plătite deci rezervate clientelei mafiei.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor