Guvernul legalizeaza mita la ocuparea posturilor in universitati: Evaluatorii pot beneficia de foloase de la candidati

Sambata, 10 Noiembrie 2018, ora 11:25
9260 citiri
Guvernul legalizeaza mita la ocuparea posturilor in universitati: Evaluatorii pot beneficia de foloase de la candidati
Foto: Facebook/Universitatea din Bucuresti

Guvernul a modificat vineri metodologia de concurs pentru ocuparea posturilor didactice si de cercetare vacante din invatamantul superior, printre altele eliminand interdictia ca evaluatorii sa fi primit de la candidati "servicii sau foloase de orice natura", in perioada examenului sau cu 5 ani inainte, precum si obligativitatea ca posturile sa fie ocupate doar prin concurs public.

Astfel, ca urmare a modificarilor aprobate de Executiv, mai nou pot fi implicate in concurs persoane care "sunt asociate cu un candidat in societati comerciale" sau care "au fost remunerate prin proiecte de cercetare la care un candidat a avut calitatea de director de proiect, in ultimii 5 ani anteriori concursului" (ca profesori si cercetatori), precum si persoane care "beneficiaza ori au beneficiat in ultimii 5 ani anteriori concursului de servicii sau foloase de orice natura din partea unui candidat", noteaza Edupedu.

De asemenea, termenul in care pot fi contestate procedurile de concurs a fost redus la 3 zile, de la 5 zile.

Mai mult, nu mai este obligatoriu ca posturile didactice si de cercetare sa fie ocupate "numai" prin concurs public, dand practic unda verde posturilor deschise cu dedicatie, apreciaza sursa citata.

O alta noutate este infiintarea unei comisii sau a unui consiliu stiintific care sa verifice daca fiecare candidat are o anumita fisa necesara obtinerii avizului compartimentului juridic al instituttiei de invatamant superior.

Daniel Funeriu: O singura varianta pentru studentii si profesorii destepti - sa plece din tara.

Reactionand la modificarile recente, fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu scrie pe Facebook ca "studentilor si profesorilor destepti le ramane o singura varianta, daca nu vor sa-si distruga viitorul: sa plece din tara".

"In 2011 am dat prin Legea Educatiei si HG 457/2011 toate instrumentele de care aveau nevoie oamenii de calitate pentru a-si apara interesele. Nu au facut-o, au stat pasivi.

Acum pesede administreaza intelectualilor de calitate, prin dancili si rovane, fix ceea ce Piata Victoriei administra pesedeului in 10 august. Doar ca de data asta ei o fac prin legi, nu prin tipete in strada. Adica inca o lectie de realism politic din partea impostorilor", mai noteaza Funeriu.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#modificare metodologie ocupare posturi universitati, #concurs posturi invatamant superior , #universitati