Guvernul Ponta calca in picioare cercetarea romaneasca

Marti, 09 Aprilie 2013, ora 10:33
7685 citiri
Guvernul Ponta calca in picioare cercetarea romaneasca
Foto: Arhiva

Guvernul Ponta a hotarat sa reduca drastic bugetul pentru cercetare, impingandu-i intr-o situatie dramatica pe cercetatorii romani care au obtinut granturi finantate prin programele "Idei si Parteneriate".

Increderea in sistemul de cercetare romanesc este compromisa definitiv, sustin reprezentanti ai acestei comunitati de elita.

Zilele trecute, Asociatia Ad Astra a tras un puternic semnal de alarma cu privire la amanarea impardonabila, timp de mai multe luni, a finantarii proiectelor de cercetare.

Pe de o parte, institutiile responsabile, in frunte cu Ministerul Educatiei, au blocat deschiderea finantarii granturilor in derulare (contractate intre 2008-2011) care in mod normal trebuia realizata la inceputul anului, imediat dupa aprobarea bugetului de stat.

Pe de alta parte, granturile din competitia organizata anul trecut, care ar fi trebuit sa demareze la 1 octombrie 2012, au ramas nefinantate pana in ziua de astazi. Lista finala a acestor granturi a fost publicata cu intarziere (abia in luna decembrie a anului trecut) de trei luni, iar finantarea lor este inca blocata.

Asa se face ca, la inceput de aprilie, oamenii se intrebau, pe buna dreptate, cum isi mai pot continua activitatea fara banii necesari.

"Din pricina acestor intarzieri, cercetatori romani de mare valoare isi vad proiectele zadarnicite si sunt nevoiti sa renunte la activitatea de cercetare. Unii au revenit in tara bazandu-se pe asemenea finantari si acum sunt constransi sa abandoneze sistemul romanesc si sa plece iar din tara. Nu mai putin grava este situatia doctoranzilor angajati exclusiv pe aceste granturi si care nu-si pot primi salariile in lipsa prelungirii contractelor de finantare", se arata in comunicatul remis presei de Asociatia Ad Astra.

Decizia actualului guvern de a nu-si onora contractele semnate cu cercetatorii nu e justificata nici macar de o criza economica, asa cum a fost cea din 2009, cand Guvernul Boc a decis taierea granturilor cu 25-75%, Ministerul Educatiei fiind condus la acea data de Ecaterina Andronescu.

Acum, desi Romania a ajuns pe o infima crestere economica, Guvernul Ponta taie zeci de procente din fondurile alocate pentru granturi, lasandu-i pe cercetatori fara salarii sau fara banii necesari pentru a-si cumpara materialele necesare desfasurarii proiectelor la care s-au angajat.

O petitie publica si multe reprosuri la adresa autoritatilor

Exasperati ca nu sunt bagati in seama de autoritati, desi in Guvernul Ponta a fost infiintat un post de ministru dedicat special cercetarii (ocupat de Mihnea Costoiu), membrii Asociatiei Ad Astra au lansat o petitie online in care le-au cerut celor responsabili de situatia creata sa isi respecte angajamentele deblocand finantarile.

Nu e greu de inteles, chiar si de o persoana total neimplicata, cat rau poate face un Executiv care nu isi onoreaza promisiunile in acest caz, mai ales daca citim cateva dintre mesajele postate de semnatarii petitiei, direct afectati.

"A face cercetare in Romania este din ce in ce un 'sport extrem' din punct de vedere al finantarii. Ni se dau firimituri din cand in cand, pentru care se cer sute de hartoage inutile, se schimba mereu calendarele competitiilor, nivelul de finantare, criteriile de acordare etc. Ni se spune ca granturile vor incepe din octombrie 2012, apoi se decaleaza data anunturilor cu decembrie, vine insa aprilie (!) si tot nu se anunta finantarea.

Criteriile de finantare se tot schimba, se anunta tot felul de 'practici transparente', care insa nu prea sunt asa etc. Banii nu se dau sau se dau cu tzaraita, nu poti planifica organizarea unei conferinte, plecarea la un stagiu de cercetare sau participarea la o manifestare stiintifica, nu poti angaja tineri etc., etc....

Comunitatea stiintifica din Romania ar trebui sa inteleaga ca doar unindu-si eforturile va reusi sa-si impuna punctul de vedere intr-o societate incapabila sa depaseasca handicapul guvernarilor de stanga. Prejudiciul adus de actuala guvernare cercetarii din tara este imens, iar cei responsabili vor trebui sa dea seama mai devreme sau mai tarziu.

Cercetatori din toata Romania, treziti-va!", scrie unul dintre semnatarii petitiei online.

"Din cauza blocarii si intarzierii finantarii nu se pot face achizitiile necesare desfasurarii activitatii de cercetare (reactivi, consumabile etc); nu s-au platit salariile cercetatorilor pe lunile ianuarie-martie (cei care nu au alte surse de venit probabil au murit de foame pana acum...); universitatile si institutiile pierd bani (universitatile isi opresc un procent din proiecte ca regie sectie) etc, etc.

Si, totusi, in acest context nimeni nu protesteaza. Cel putin nu vizibil. Universitatile, facultatile, institutiile nu am auzit sa fi facut scandal la minister (sau in alte locuri), pentru ca pierd bani si pentru ca cercetarea stagneaza, oamenii pleaca... Profesorii, cercetatorii, doctoranzii, asemenea(...)", comenteaza un altul.

"Ni se cere mereu respectarea termenelor, trebuie sa faca si finantatorul la fel. Este elementar!", subliniaza un alt semnatar.

O coincidenta stranie

Cu cateva ore inainte de publicarea acestui material, luni seara, institutiile responsabile de crearea acestui blocaj, respectiv Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii si Dezvoltarii (UEFISCDI), Agentia Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS) si Ministerul Educatiei Nationale, au anuntat deschiderea finantarii pentru o parte din proiecte, in anumite conditii insa.

"S-a deblocat programul PCCA, dar cu o reducere de 40% a bugetului pe 2013. In actul aditional bineinteles ca se stipuleaza pastrarea termenelor. Altfel spus, in perioada urmatoare trebuie sa recuperezi timpul pierdut (5 luni fara reactivi si posibil un anumit echipament) si sa atingi aceleasi obiective cu bani mai putini. O gluma de cercetare!", comenteaza noua situatie un semnatar al petitiei online (care a adunat deja peste 500 de semnaturi).

La o prima vedere se pare ca, desi bugetul cercetarii s-a redus drastic, agentia de finantare care se ocupa de implementarea proiectelor (UEFISCDI) a incercat sa mai dreaga busuiocul pe ici pe colo.

Un tanar cercetator care a dorit sa isi pastreze anonimatul a declarat pentru Ziare.com ca la granturile de cercetare care se continua in anii viitori s-au taiat banii cu zeci de procente, insa macar la granturile care au ca faza finala acest an nu s-a taiat nimic.

La proiectele care vor continua in anii urmatori, cercetatorii au fost pusi sa mute sumele pe anii viitori, insa nu inainte de a fi anuntati ca la sfarsitul anului proiectele vor fi evaluate si doar pentru unele se va continua finantarea.

Totodata, despre proiectele evaluate in 2012 nu se stie deocamdata nimic, daca se vor finanta si in ce cuantum, dupa cum nu se stie deocamdata nici daca se vor mai lansa competitii noi, cel mai probabil fiind ca nu.

In aceasta harababura care numai cercetare nu se mai poate numi, o singura certitudine avem: situatia continua sa ramana dramatica, semnalul dat comunitatii stiintifice fiind din nou unul extrem de prost.

UEFISCDI a facut tot ce a putut in conditiile in care ministerul a pus agentia in fata unei situatii imposibile.

"Ma intreb care cercetator performant ar mai dori sa revina in Romania cand tot la 2 ani bugetul cercetarii este taiat drastic si nu se respecta contractele de cercetare?", a conchis tanarul cercetator.

Ziare.com va publica in zilele urmatoare opiniile unor cercetatori de mare valoare despre acest blocaj si despre modul in care este tratat acest domeniu de guvernantii romani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#finantare cercetare Romania, #finantare proiecte granturi, #Ad Astra petitie finantare cercetare , #universitati