Ziare.com

Invitatii Ziare.com George Epurescu: Mineriada impotriva cercetarii stiintifice

Joi, 18 Aprilie 2013, ora 10:24

   

Invitatii Ziare.com George Epurescu: Mineriada impotriva cercetarii stiintifice
Ce facem cand ministrul Cercetarii minte cu nerusinare in direct la TV?

Dupa trei zile de la declansarea protestelor cercetatorilor si demisia in bloc a Consiliului National al Cercetarii Stiintifice, ministrul delegat al Cercetarii stiintifice, Mihnea Costoiu, a rabufnit la Antena 3 intr-o tirada de minciuni, comparabila cu o mineriada impotriva cercetarii stiintifice.

O prima si fabuloasa minciuna a fost declaratia conform careia bugetul cercetarii si bugetul programelor de cercetare pe Planul National sunt cele mai mari din 2008 incoace. Nimic mai neadevarat.

Nici nu trebuie sa cautam prea mult sumele alocate de la bugetul de stat (fara fondurile nerambursabile UE) ca sa vedem ca bugetul total a scazut de la 1.263 miliarde in 2011 la 1.138 miliarde lei in 2012, iar in 2013 bugetul votat este de 1.127 miliarde lei (sursa ANCS).

Din acestea, pentru programele romanesti de cercetare alocarile bugetare au urmat aceeasi panta negativa: de la 780 milioane lei in 2011 la 668 milioane lei in 2012, ca in 2013 sa avem un buget de 647 milioane lei. Din cauza incompetentei responsabililor cercetarii, la finalul anului 2012 din bugetul proiectelor au fost luate 300 de milioane lei in loc sa fie alocate competitiilor pentru a usura efortul bugetar pe 2013.

Apoi, anul acesta proiectele pe programul Parteneriate sunt taiate cu 40%, iar cele de Idei cu 55%. Exista o incapatanare in a numi aceasta taiere, trasa la indigo cu taierile din 2009, o reesalonare in anii urmatori. Proiectele taiate in 2009 au fost finantate pana la urma (avand aceleasi promisiuni de finantare integrala) cu aproximativ 52%!

In fapt, in anii urmatori, bugetul va deveni si mai incarcat adaugandu-se competitia din 2012 si competitia pe care ministrul vrea sa o declanseze si pentru care a facut aceste taieri.

Masurile privind realocarile bugetare intre programe nu s-au facut cu consultarea nimanui, ci direct din pixul ministrului, la ordinul Ecaterinei Andronescu, cea care in realitate conduce ministerul.

Minciunile nu se opresc aici.

Vezi inregistrarea emisiunii la care a fost invitat Mihnea Costoiu.

Mihnea Costoiu a sustinut, cu o gestica teatrala bine regizata, ca bugetul pe un an al unui program a fost de 400 milioane de lei, cand, in realitate, este vorba despre bugetul pe 3 ani al programului!

Seria dezinformarii opiniei publice continua cu sumele platite evaluatorilor straini in 2011.

Insinuarea ministrului Costoiu ca s-au cheltuit in 1,6 milioane de euro in 2011 pentru plata evaluatorilor nu sta in picioare intrucat este vorba despre evaluarile din 2011 si 2012 cand pentru fiecare proiect au fost platiti 100 euro/evaluator/proiect, la fiecare proiect fiind 3-4 evaluatori, numai in cazuri speciale de neintelegere intre evaluator platindu-se transport si cazare.

Sumele au scazut in 2012 de la 100 la 50 de euro/evaluator/proiect, iar evaluatorii romani au primit aceeasi suma ca si strainii acolo unde evaluarea a fost mixta.

Calculand suma platita evaluatorilor proiectelor din totalul bugetului proiectelor pe toata durata de desfasurare, obtinem un procent de 0,4% costuri de evaluare!

Evaluatorii straini asigura acea impartialitate pe care o cerem cu totii si pe care o vedem si in cazul arbitrilor straini la fotbal.

Impartialitatea si profesionalismul evaluatorilor reprezinta garantia finantarii acelor proiecte cu impact in viitor.

Ce urmareste de fapt Ecaterina Andronescu? Toata cruciada impotriva cercetatorilor este dublata de lupta pentru controlul fondurilor cercetarii, bani albi, usor de transmis catre grupuri de interese si de partid. Urmeaza doua campanii electorale scumpe...

Razbunarile Ecaterinei Andronescu

Sistemul de finantare a cercetarii romanesti este structurat pe trei mari paliere: (1)proiectele destinate tinerilor doctori sau celor inca tineri pentru formarea unor echipe de cercetare, apoi (2)proiectele de cercetare adresate cercetatorilor experimentati, cercetatorilor cu activitate stiintifica bogata recunoscuta international si (3)proiectele de cercetare de mare anvergura destinate cercetatorilor de top cu experienta bogata si rezultate remarcabile.

Acestora li se alatura proiectele destinate infrastructurilor de cercetare de mai mica sau de mare anvergura.

Daca in categoria proiectelor pentru tineri sumele sunt mai mici (evaluarea este adaptata performantelor inceputului de cariera), pentru proiectele de cercetare de anvergura au fost fixate criterii minimale de eligibilitate in functie de recunoasterea internationala a rezultatelor fiecaruia.

In aceasta competitie au participat si tineri, nu numai cercetatori cu experienta, iar, acum, proiectele acestor tineri, care concureaza cu succes alaturi de cercetatori experimentati, sunt practic aruncate in aer.

Curios pentru multi (dar normal pentru cunoscatori), la aceasta competitie nume mari ale "cercetarii" nu au fost eligibile, printre ei, se pare, chiar Ecaterina Andronescu! Nu aveau recunoasterea stiintifica internationala sa treaca un prag minim pe care multi cercetatori tineri il depaseau cu usurinta.

Taierea finantarii proiectelor nu inseamna numai pierderea unei idei, ci pierderea definitiva a acesteia, ea nemaiputand fi propusa spre finantare. Mai mult, celor carora li s-au taiat banii de pe proiecte nu pot aplica la noile competitii. Prima razbunare a Ecaterinei Andronescu!

Pe de alta parte, avem competitia 2011 in finantare din iulie 2012, sunt asteptate rezultatele pentru contractarea competitiei 2012, iar ministrul Costoiu vrea o noua competitie de proiecte in 2013, insa fara evaluatori straini si fara conditii minimale de recunoastere stiintifica a directorilor de proiect!

Daca nu sunt bani pentru a finanta o competitie si jumatate in 2013, cum vor fi finantate trei competitii in 2014 cand bugetul este chiar mai mic? Matematic nu e posibil.

Iar daca mai taie din finantare si din proiectele evaluate de specialisti straini, atunci evaluarea internationala a fost in zadar, evaluarea "in familie" devenind dominanta, aruncandu-se astfel cercetarea inapoi in Evul Mediu.

Asadar, nu bugetul este primul inamic al cercetarii, ci Ecaterina Andronescu si ambitiile acesteia devenite obsesii - controlul total al domeniului cercetarii stiintifice si eliminarea celor care incearca sa se opuna acestor tendinte dictatoriale.

Ultima victima era sa fie chiar unul dintre cele mai bune institute nationale, cel al carui fost director (inlaturat din functie in iarna - a doua razbunare!) retrasese din reviste articolele in care Ecaterina Andronescu era coautor si care au fost dovedite ca plagiat, institut pe care Ecaterina Andronescu a incercat sa-l desfiinteze.

A treia razbunare - esuata!

Andronescu, acuzata de plagiat: Institutul pentru Fizica Materialelor propune retragerea lucrarilor

Frica domneste in cercetare, frica instaurata prin taierile bugetetelor proiectelor, controlul institutelor nationale prin intermediul directorilor generali interimari, fara concurs, aflati in slujba conducatorilor ministerului si mai putin a institutelor si cercetatorilor, frica de razbunarile Ecaterinei Andronescu si a servantilor ei proptiti pe criterii de loialitate si slugarnicie in functii de demnitate ministeriala.

Cand exista supermajoritate, ce facem cand ministrul Cercetarii minte cu nerusinare in direct la TV?

George Epurescu este doctor in fizica, cercetator stiintific gradul III la Institutul National pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei din Bucuresti (Magurele), are numeroase lucrari de specialitate publicate, a facut stagii de pregatire la Institutul de Acustica "O.M. Corbino" din Roma, la Institutul de Optica "Daza de Valdes" din Madrid, la Universitatea din Orleans si la Institutul "Paul Sherrer" din Zurich.

Citeste si Cercetatorii ies in strada si pregatesc plangeri penale Interviu

El este organizatorul protestelor cercetatorilor care au loc zilnic intre orele 10-14 in fata sediului ministerului de resort.


Despre ce vrei sa scriem?
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6080 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

respirati adanc , beti un pahar de apa si rezistati pana la alegeri

inainte de alegeri , vin multe promisiuni din partea tuturor si o sa va placa mult de tot !

 

MINT si cercetatorii de ingheata apele

Ministrul fara scoala funebriu a politizat si chimizat cercetarea stiintifica din Romania dand bani doar pe criterii portocalii
Cecetatorii politruci cu carnet de partid portocaliu au luat caimacul pana acum si acum zgaraie si scheauna ca li s-a luat jucaria.

Daca v-ati dat demisia,ce pretentii mai aveti?

Daca nu mai sunteti salariati,ce va indreptateste sa mai protestati? Am toata stima pentru profesionalismul domnului George Epurescu,dar faptul ca se lasa manipulat de o gasca de fripturisti,nu-i face cinste. Care sunt rezultatele "cercetarii romanesti",in afara de tocatul banilor in nestire? Dece nu cereti bani lui Basescu,din cele 20 de miliarde imprumutate de la FMI,si tot de el subtilizate?

 

*** ...

"...cercetatorilor experimentati, cercetatorilor cu activitate stiintifica bogata recunoscuta international ...." / ca sa va dati seama care este baremul de eligibilitate, pentru un cercetator experimentat, cu activitate stiintifica bogata recunoscuta pe plan international, inseama un singur articol "one single foiking article" publicat intr-un magazin decent. Androneasca, ca multi alti profesori universitari si cercetatori grad I din institutele din Romania, nu trec acest prag ! "one single foiking article", nu mai mult ! doar unu bun, nu 80 publicate in analu academiei ... !

 

...mediocrite si impostura profesionala

...este clar ca asistam de o generalizare a mediocritatii, de fapt la o perpetuare de pe timpul comunistilor, dar pe un alt nivel, care duce precum se vede doar la decizii de multe ori nefericite!. Impostura si incompetenta domina in toate toate segmentele societatii, insa trebuie retinut ca totul se petrece si cu acordul nostru tacit… penibili si stupizi cei care iau decizii sunt atat de ignoranti in incompetenta lor ca nu pot sa isi dea seama de adevarata lor incompetenta! (sindromul Dunning-Kruger)... iar principiul mediocritatii, in mediocritatea romaneasca cotidiana, a condus la aparitia si generalizarea unei noi tipologii - homo modiocrus/mediocritus...acesta gasind un climat mai mult decat favorabil in Ro si nu de acum, ceeace face ca mediocritatea si incompetenta sa fie de fapt calitati impetuos necesare pentru a te integra dar mai ales pentru a promova in societatea romaneasca...asta e Ro!...oricum palmaresul mediocritatii este cu atat mai vizibil cu cat individual ocupa o functie mai inalta.... iar caracterul imoral al unora este amplificat si de impostura profesionala.

ei bine ...

ce imi spuneti ? o singura zi ia sa se restaureze "cercetarea" in romania ! acum sunt noi criterii pentru pozitii impuse. nu este un singur director de institut sau facultate care sa reformeze institutia ! de ce ? de frica ! tot ceea ce trebuie sa faci este ... sa-i dai afara pe toti si, in urmatoarea zi, sa-i reangajezi - dupa noile reguli ! dar nu-i mai aveti pe un hristev, un brancusi - ca va bealea pe toti fara numar !

am inteles ca ...

epurescu, impreuna cu un alt "candedat", nu au plagiat, ci au furat idei de la alti cercetatori de pe platforma ! si atat de prosti au fost ca le-au publicat, ca sunt altii care le-o da in goarna ca nu au facut-o bine! uelcom to romania. cantri uere *** e *** si filotti pasarin !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor