Ziare.com

Invitatii Ziare.com Stefan Szedlacsek: Cercetarea ofera solutii de iesire din criza

Miercuri, 22 Mai 2013, ora 16:46

   

Invitatii Ziare.com Stefan Szedlacsek: Cercetarea ofera solutii de iesire din criza
Romania considera, pe nedrept, cercetarea un articol de lux, in timp ce tarile care investesc masiv si rational in educatie si cercetare culeg, in 10-15 ani, roadele bogate ale acestor investitii.

Datele statistice vorbesc de la sine: Romania se afla pe ultimul loc intre tarile UE in privinta fondurilor alocate cercetarii si dezvoltarii, acestea reprezentand doar 0,48% din PIB. Tarile cu cele mai mari cheltuieli pentru cercetare sunt Finlanda, Suedia si Danemarca cu 3,78%, 3,37% respectiv 3,09% din PIB.

Tarile ex-comuniste stau si ele mai bine ca noi: de exemplu, Croatia, Letonia si Slovenia aloca circa 0,7% din PIB. Pana si Bulgaria, considerate cea mai saraca tara din UE, aloca 0,57% din PIB, mai mult decat Romania.

Romania este pe ultimul loc si in privinta personalului din cercetare-dezvoltare, avand doar 0,3% din totalul fortei de munca in acest sector. Tarile est-europene Croatia, Bulgaria, Letonia, Polonia au in jur de 0,5% din forta de munca angajata in cercetare, conform unor date statistice aparute recent in presa.

Remarcabil, in Slovenia 1,5% din forta de munca lucreaza in cercetare-dezvoltare!.

Citeste si Inca o palma pe obrazul cercetarii romanesti - Un master de exceptie, in pericol

Cand o tara se afla intr-o situatie de criza ar trebui sa-si investeasca prioritar putinii bani pe care-i are in trei directii: 1) in medicina si asistenta sociala 2) in educatie si 3) in cercetare.

Prin educatie se formeaza specialisti eficienti pe timp de criza si post-criza, iar cercetarea ofera solutiile de iesire din criza, solutiile pentru reorientarea economiei.

Evident, insa, atat educatia cat si cercetarea necesita timp, sunt necesari cel putin 10 ani de la investitiile consistente in educatie si cercetare pana sa apara primele efecte pozitive.

Este relevant in acest sens faptul ca cele mai prospere firme de medicamente din zilele noastre sunt acele firme care au investit masiv in cercetare acum 10-15 ani.

Iar daca tarile care investesc in educatie si cercetare peste 10-15 ani vor culege roadele acestor investitii, lipsa de interes actual al guvernantilor nostri pentru aceste domenii isi va arata efectele negative tot peste 10-15 ani (dupa parerea mea, situatia precara a economiei romanesti din prezent este in buna parte rezultatul subfinantarii cercetarii si distributiei incorecte a fondurilor de cercetare din anii 2000).

In Romania constatam in schimb ca sunt diminuate fondurile deja contracate la proiectele in derulare la jumatate. Asa ceva, dupa cunostintele mele, nu s-a intamplat nicaieri: un proiect de cercetare contractat, semnat, parafat pe o suma de bani, asa va trebui sa ramana. Doar la noi este posibil ca regulile sa se schimbe in timpul jocului.

Din pacate statul si-a pierdut credibilitatea prin astfel de masuri in fata cercetatorilor. Este practic imposibil sa duci la bun sfarsit in conditii normale un proiect de cercetare daca nu stii de cati bani dispui pentru realizarea obiectivelor de cercetare a proiectului respectiv.

Citeste si George Epurescu: Mineriada impotriva cercetarii stiintifice

Daca vrem sa avem cercetare performanta va trebui ca Guvernul sa-si revizuiasca fundamental politica pentru cercetare.

In primul rand sa existe certitudinea ca sumele contractate nu se vor mai diminua. Daca nu sunt bani suficienti, mai bine sa se finanteze mai putine proiecte, dar acestea sa beneficieze de o finantare adecvata, atat ca suma totala cat si din punctul de vedere a certitudinii acestor sume.

A doua masura de urgenta ar trebui sa fie revenirea la utilizarea evaluatorilor straini in evaluarea proiectelor de cercetare.

Suntem o tara modesta in privinta diversitatii si excelentei in diferite ramuri ale cercetarii. Nu avem cum sa acoperim cu evaluatori de inalta competenta toate domeniile de cercetare in care se depun aplicatii pentru finantare. Contra-argumentul ca folosirea evaluatorilor straini este mult prea costisitoare este falsa. Evaluatorii straini sunt platiti la fel ca si evaluatorii romani, iar cheltuielile suplimentare prin deplasarea la Bucuresti a unui grup restrans de evaluatori straini pentru decizia finala, este acoperit cu mult de beneficiul obtinut prin a avea o evaluare corecta, obiectiva a aplicatiilor.

Cu alte cuvinte, statul ar trebui sa se gandeasca astfel: prefer sa cheltuiesc 1 milion de euro in plus pentru o evaluare internationala competenta, obiectiva si sa stiu ca astfel 100 milioane de euro vor merge la cele mai bune pe proiecte - decat sa economisesc cei 1 milion de euro realizand evaluare interna - evident inferioara calitativ din cauza competentei per ansamblu mai scazute - si sa risipesc in acest fel jumatate sau poate si mai mult din cei 100 milioane de euro pe proiecte finantate pe nedrept.

A treia masura ar fi revenirea la masurile de stimulare a revenirii in tara a cercetatorilor romani valorosi. Evident, primele doua masuri ar contribui din plin la incurajarea revenirii lor.

Citeste si De ce nu se intorc in tara cercetatorii romani - Interviu

Despre ce vrei sa scriem?

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4448 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
16 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cand s-au inchis fabricile ...unde erau cercetatorii ?

Cand s-a privatizat microelectronica (varful de lance al tehnicii electronice romanesti) ...data lui Omar Haisan (teroristul facut scapat de autoritati) ...nu s-a sesizat nici-un cercetator.

Acum cand industria, agricultura, transporturile sunt la pamant ...s-au trezit cercetatorii ca le-a venit randul.
Institutele de cercetare proiectare ...nu mai au pt cine lucra ...nu mai sunt comenzi.
...Sorry aveti ce meritati ...la pregatirea voastra ...cautati un job in vest.
...

 

IPRS,micro etc

eu am lucrat la microelectronica( inginer in anii 90);nu aveam cum sa protestam in fata bolsevismului!

Uite un om rațional !

De cite ori nu am scris pe acest sit despre necesitatea de a trece la cel de al șaselea val de industrializare ? Al cincilea val l-am pierdut in viltoarea anilor 80 și post decembriste. Abia ne săltase un pic Ceaușescu pe culmile celui de al patrulea val,ăla prin care ieșeam un pic din Lumea a Treia . Acum...țările dezvoltate au creat semiartificial Criza Mondială,unde de suferit ....suferă doar țările bogate. De ce ? Pentru că au decis să scape de industria manufacturieră ce necesită multă materie și puțin creer. Au exportat pur și simplu in China,India,Taiwan,Coreea tot ce dădea de lucru a milioane de muncitori semi educați științific in propiile lor țări din G-8. Criză controlată ,dar mințind asupra motivelor. Colateral au profitat și Băncile,marile companii petroliere,de armament...etc.
Acum guvernele celor 8 ,se reciclează pe industrii de Super Hi-Tech,unde se investește foarte puțin pe materia primă ,dar enorm pe creație. Un deviz Nanotehnologic sau o pilulă bazată pe Genetică va fi vindut de mii de ori mai scump decit cheltuielile materiei din care este făcut. Rezultatu ? Țările emergente,cele care au luat cu bucurie și aviditate tehnologiile abandonate de G8, vor avea de lucru pentru miliarde de ciumpalaci slab pregătiți științific,vor vinde ieftin și plusvaloarea va fi mică. G8 a inceput deja să atace masiv in CERCETARE,EDUCAȚIE....pentru a trece cit mai repede la faza de producție. Mii de licențe ce vor apărea din cercetare vor lua drumu industriei viirorului. Reinbogățirea statelor din G-8 se va face pe această cale. China a sesizat tendința și a atacat puternic de cițiva ani. Universitățile americane erau pline de studenți de origine chineză,născuți și crescuți pe sol american,in detrimentu americanilor "pur singe" care abandonau științele exacte pentru comerț,finanțe sau mulțumindu-se cu joburi bine plătite din manufacturi. Ei au fost momiți cu salarii și avantaje colosale să vină in China ca să ajute la industrializarea țării in spiritul celui de al șaselea val. Așa a fost posibil avansu tehnologic din aviație ca să dau un exemplu ( vezi J-20,un avion care e la egalitate cu F-35 sau T-50 rusesc,dacă nu chiar mai bun ).
Rominia a redus cercetarea doar la domenii colaterale precum sociologia și alte surogaturi. Cercetarea in industrie.....cere investiții colosale,de care nu dispunem la această oră. De aceea creerele romanești emigrează,sunt absorbite de G-8 la prima lor lucrare ce interesează. Rezultatu.....educația a fost sabotată tocmai cu scopu de a nu mai crea inteligențe pentru...ALȚII ! Și totuși....apar din cind in cind datorită acestui izvor specific unei nații de " accidentați genetici pozitiv " !

 

draga Moldoveanule

deocamdata in Romania NU se valorifica nici macar investitiile, deloc neglijabile, in aparatura de top, facute cu ajutorul UE. Cauza este mereu aceesi: incompetenta guvernamentala in a gestiona aceste capacitati, laolalta cu resursele umane. Acestea din urma nu sunt cine stie ce, dar pot fi ridicate la un nivel valoric superior si puse sa lucreze pentru progresul economiei romanesti. Dar MODUL de finantare cercetarii, de la buget, arata atat incompetenta guvernamentala, cat si multa, multa rea crdinta. Atunci, cum sa treci la "al 6-lea val" ? Doar eventual pe o plasa de surfng !

Cercetarea romaneasca ...ofera solutii de iesire din criza

Numai minciuni.
Votati cu incredre.

 

Cercetarea trebuie finantata serios, nu pompieristic

Cercetarea este singurul domeniu care ofera beneficii maxime cu investitii minime. Guvernantii ar trebui sa inteleaga ca cercetarea, stiinta si tehnologia de ultima ora sunt singurele salvari ale Romaniei pt. viitor. Sa dea fonduri mai mari la Idei si Resurse Umane, asa cum au promis. Cercetarea nu e "fundamentala" si "aplicativa", ci doar cercetare buna si pro-asta. Daca unei tari ii pleaca oamenii capabili, acea tara va fi *** de muls pt. straini si va avea un viitor sumbru. Cercetarea trebuie finantata serios, nu pompieristic, cu fonduri promise si apoi injumatatite, cu calendare care nu se respecta de catre autoritati si cu betze in roate.. Prin cercetare de buna calitate, fundamentala si aplicativa se pun bazele cresterii economice in viitor, creste nivelul in universitati si se imbunatateste imaginea Romaniei in afara. Altfel prin ce suntem cunoscuti, prin ti-gani, pipitze, si hoti?! Dati fonduri serioase la cercetare, conforme cu legislatia europeana, pe baze solide, cu recunoastere internationala, pt. rezultate serioase si recunoscute in reviste de specialitate mari, internationale, nu pe ochi frumosi si pile. Trebuie tinuti tinerii de valoare cat si cercetatori seniori de valoare in tara. Am ajuns la coada Europei, se dau 2 firimituri la cercetare, pana si bulgarii, croatii, letonii investesc mai mult. In schimb se baga bani cu carul in tot felul de bazaconii.

 

Lasa teoria ...v doctoratul lui Ponta

...poate intelegi contextul in care ne aflam.

Si...trebuie continuat asa?

Zambilo, ce legatura are una cu alta? Si de ce nu trebuie sa se faca lucrurile bine si in tara asta?! Daca guvernantii nu inteleg sau se fac ca ploua, atunci UE ar trebui sa ii oblige.

Fara bani ...tocati de '...cercetatori'

Intai luati la puricat ...prostitutia din cercetarea romaneasca (doctorate si alte titluri onorifice)
...20 de ani au dormit cercetatorii astia ...cand le-a venit randul la somaj ...au inceput sa cerseasca.
Sa caute fonduri europene ! Strainii stiu sa evalueze corect.
...

@Reklama...citeste mai atent articolul cu eval. straini

Lasa sloganurile tem-bele gen "noi muncim nu gandim, fara bani tocati de 'telectuali". Daca citeai articolul cu atentie, vedeai ca la competitiile de granturi evaluarile au fost facute de straini in proportie de 100%.. Nu generaliza aiurea.

 

Titlul ...Propaganda mincinoasa

Cercetarea romaneasca NU ofera solutii de iesire din criza.
Diplome si titluri onorifice la Kg ...acesta e progresul in ultimii 20 de ani.
Lasa dumneata sloganurile ...si teoriile de 2 lei.

@Reklama...generalizezi aiurea

Esti pro-st informat si nu gandesti critic, iei informatiile de-a valma.. Ce legatura au aia cu diplomele la kg cu cercetarea de varf, asta daca stii ce e aia? Ai impresia ca la noi nu exista valori, cercetatori de varf? Crezi ca aia cu diplomele la kg fac cercetare sau ca lor li se adreseaza programele nationale de cercetare??! POate oi fi si tu printre aia cu diploma luata prin privata..

"Asa ceva, dupa cunostintele mele, nu s-a intamplat nicaieri"

Ba s-a mai intamplat...
Cazul nefericit este Romania din 2009, cand guvernul Boc era hotarat sa distruga orice initiativa a lui Tariceanu. De mirare ca proiectul laserului a ramas in picioare...

 

Cercetarea romaneasca ...NU ofera solutii de iesire din criza

Pro-st informat (Thor5) e cel ce crede aiureli de acest gen.

In context mioritic >50% din 'oamenii de valuare' emigreaza in vest ...
Pt tineri cu IQ ridicat (si f.ridicat) procentul este si mai mare ...probabil >80%
...

 

nu e chiar asa-2

...fiind guvernamentala

"sunt diminuate fondurile deja contracate la proiectele in derulare la jumatate"
pariez ca nimeni nu spune ca, chiar si cu aceste fonduri diminuate, se pot obtine aceleasi rezultate "de vizibilitate". deplasarile la "conferinte si congrese" vor fi efectuate oricum si cu aceleasi rezultate nule pentru progresul economic romanesc

"un proiect de cercetare contractat, semnat, parafat pe o suma de bani, asa va trebui sa ramana"
in principiu, asa ar trebui sa fie, dar nu in Romania, unde sunt finantate doar proiecte de crestere a "vizibilitatii"

"Daca nu sunt bani suficienti, mai bine sa se finanteze mai putine proiecte"
corect, dar nici asa nu va fi servita necesitatea progresului economic al Romaniei, fiindca problema principala este ca guvernul nu stie ce sa ceara cercetarii pentru a se realiza acest progres. in tarile cu adevarat capitaliste, competitia reala din economie este cea care elimina aceasta carenta 9nu discut acuma pe ce cai)

"A doua masura de urgenta ar trebui sa fie revenirea la utilizarea evaluatorilor straini"
da, evaluatorii straini sunt necesari, dar ei nu rezolva problema eficientei rezultatelor cercetarii din punct de vedere al rpogresului (economic) al Romaniei, fiindca nici nu li se poate cere asta. Ei asigura evaluarea cea mai corecta a valorii stiintifice intrinseci a unui proiect si nimic mai mult. progresul Romaniei cere si un alt punct de vedere

"prefer sa cheltuiesc 1 milion de euro in plus pentru o evaluare internationala competenta, obiectiva"
obiectiva, da (atat cat este omeneste posibil), dar nu si din punct de vedere al interesului national privind progresul economic al tarii. pentru asta exte imperios necesar ca guvernul sa stie ce sa ceara cercetarii stiintifice in schimbul banilor dati din buzunarele noastre de popor sarac. iar guvernul nu stie, fiindca nu are in alcatuire oameni care pot sti asta
"A treia masura ar fi revenirea la masurile de stimulare a revenirii in tara a cercetatorilor romani valorosi"
in principiul asa este, in fapt, rezultatele primei incercari de a face asta, in stil romanesc, adica absolut fara aplicarea unor criterii corecte, arata ca aceasta procedura trebuie evitata, deocamdata, in Romania. actiunea de pana acuma a fost coordonata "magistral" (din punct de vedere propagandistic, adica politic) de un director din minster, un tovaras absolut incompetent. au fost adusi ca "valorosi" tineri care au primit aceasta eticheta doar pentru ca au un doctorat obtinut in Vest. totusi, cei mai buni tineri romani, formati in Vest, sunt absorbiti imediat tot acolo, iar in Romania revin doar cei care nu au reusit sa-si realizeze visul de a ramane acolo (exceptiile, extrem de putine, sunt irelevante). da, avem nevoie de tineri valorosi, dar nu adusi in tara doar dupa asemenea criterii
Autorul articolului ne serveste, din pacate, numai lozinci (critici de dragul criticii). subsemnatul cunosc bine domeniul despre care ma exprim.

 

nu e chiar asa-1

"Romania considera, pe nedrept, cercetarea un articol de lux" problema este incorect pusa, fiindca in Romania cea mai mare parte din "forta de munca" angajata in cercetare nu are ce cauta in aceasta activitate, deci, da, Romania ofera salarii "de lux" pentru prea multi incompetenti "Datele statistice vorbesc de la sine" incorect; ele spun ceva util doar daca sunt corect interpretate si corelate, tot corect, cu alte date statistice. "Romania se afla pe ultimul loc intre tarile UE in privinta fondurilor alocate cercetarii si dezvoltarii, acestea reprezentand doar 0,48% din PIB" nu asta e relevant, ci faptul ca chiar si pentru aceasta suma mica de bani atribuirea lor este profund ineficienta "Romania este pe ultimul loc si in privinta personalului din cercetare-dezvoltare, avand doar 0,3% din totalul fortei de munca in acest sector" nici daca am vorbi despre productia de suruburi sau de cartofi, o asemenea punere a problemei nu ar fi relevanta in conditiile tehnologiilor industriale actuale. cea mai mare parte din acest putzin de 0,3% oricum nu are ce cauta in acest sector. asadar, problema e in alta parte "Cand o tara se afla intr-o situatie de criza ar trebui sa-si investeasca prioritar putinii bani pe care-i are in trei directii: 1) in medicina si asistenta sociala 2) in educatie si 3) in cercetare" "cercetarea ofera solutiile de iesire din criza, solutiile pentru reorientarea economiei" da, poate fi asa, dar numai daca guvernul stie cum sa dea banii in asa fel incat cercetarea sa fie efectiv obligata sa rezolve problemele economiei inapoiate a Romaniei, ceea ce, deocamdata, nu se intampla, din pacate. guvernul actioneaza cu incompetenta evidenta. "cercetarea necesita timp, sunt necesari cel putin 10 ani de la investitiile consistente in educatie si cercetare pana sa apara primele efecte pozitive" exemplu de punere a problemei in mod simplist. oricat timp (si bani) ai acorda cercetarii romanesti, daca nu i se cere efectiv si cu pricepere - adica cu competenta - sa rezolve problemele reale ale progresului economiei nationale - ea nu va face asta niciodata " lipsa de interes actual al guvernantilor nostri pentru aceste domenii isi va arata efectele negative tot peste 10-15 ani" nu e vorba, in primul rand de vreo lipsa de interes, ci de incompetenta. a cere cercetarii romanesti doar "vizibilitate internationala", asa cum se intampla acuma, este simpla neghiobie. orice cercetator care-si vede proiectul finantat cu bani publici va fi fericit sa "produca" lucrari publicate cat mai multe, desi ele nu servesc cu nimica rezolvarii vreunei probleme cu aplicabilitate economica "situatia precara a economiei romanesti din prezent este in buna parte rezultatul subfinantarii cercetarii si distributiei incorecte a fondurilor de cercetare din anii 2000)" un singur adevar in aceasta fraza: "distributia incorecta" a fondurilor. dar si aici avem doar o jumatate de adevar: trebuie adaugata si incompetenta in alegerea temelor supuse finantarii,incompetenta..

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor