Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Razboiul dinozaurilor academici cu Funeriu

Vineri, 22 Februarie 2013, ora 09:34
3796 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Razboiul dinozaurilor academici cu Funeriu
Foto: Arhiva

Este adevarat ca valoarea academica nu tine neaparat de varsta. Valoarea academica intrinseca, validata international de opera stiintifica.

Este adevarat ca in marile universitati de prestigiu cadrele universitare si cercetatorii ajung la maximum de potential intre 50-60 de ani. Dupa un proces de selectie si evolutie de 20-30 de ani. Dupa nesfarsite examene si confruntari pe scena internationala a stiintei. Dupa validarea din partea a mii de studenti si cercetatori pe care i-au crescut si format.

Ce te faci insa in Romania, cand majoritatea cadrelor universitare in varsta provin din vechea garda de activisti PCR, ajunsi in universitati inainte de '89. Sau facuti peste noapte, in duduiala fabricilor de diplome universitare.

Cum se explica faptul ca majoritatea universitatilor, cadrelor didactice si cercetatorilor romani fac o figura jalnica in clasamentele internationale, alaturandu-se mai degraba tarilor din lumea a treia? Putinii cercetatori romani cu vizibilitate in aceste clasamente sunt mai degraba exceptia.

Cum se explica faptul ca lumea universitara si academica romaneasca a fost si este zguduita periodic de scandaluri legate de plagiate, nepotisme, diplome false, coruptie, incompatibilitati, numar de norme peste timpul fizic de munca, programe de studii neacreditate, care trimit in piata muncii absolventi care nu-si gasesc locul?

Cum se explica succesul fabricilor de diplome, altfel decat prin conspiratia impotriva educatiei si formarii profesionale? Toti elevii, au sau nu au resursele intelectuale necesare, au fost impinsi spre bacalaureat fraudat si apoi spre fabricile de diplome universitare, pentru ca apoi, dupa absolvire, sa ia totul de la zero, pentru ca nu aveau competente cerute de piata muncii. Cu ce pierdere de timp si de bani din partea lor, a familiilor si a bugetului de stat!

Iar dinozaurii academici stiau una si buna. Cat mai multi studenti, nu conteaza daca apti sau inapti pentru studii superioare, cat mai multi bani incasati de la amatori de diplome chilipir.

Ce daca economia pierdea in competitivitate, atractivitate si productivitate? Noi, dinozaurii sa prosperam, si dupa noi potopul.

Tot dinozaurii universitari si-au ales rector la Politehnica Bucuresti un personaj garantat Andronescu, fara doctorat, fara grade universitare, care n-a cercetat niciodata nimic. Si care a ajuns ministrul Cercetarii si al invatamantului universitar. Cum e seful, asa este si sistemul. Dupa chipul si asemanarea lui.

Tot dinozaurii au inversat piramida functiilor didatice. Daca la universitati serioase din tari cu traditie, un prof. univ. are pe langa el o multime de asistenti, lectori, sefi de lucrari, la noi e invers, un asistent are pe langa el cativa profi universitari!

Ca Funeriu avea dreptate s-a vazut la primul bacalaureat cat de cat serios. 55% dintre absolventii de liceu nu reuseau nici la bacalaureat, daramite sa fie apti pentru studii superioare.

Tot Funeriu a pus conditii dure de acces la functii si grade didactice, profesori universitari, conducatori de doctorate, fapt ce a infuriat lumea academica, pentru ca salariul creste proportional cu functia, nu cu prestatia si performanta stiintifica.

Indiferent ce face sau nu face un ministru, Funeriu sau altii, piata muncii isi spune cuvantul, nu mai valorizeaza diplomele chilipir.

Studentii buni si foarte buni pleaca la universitati straine, la cele romanesti nu mai este inghesuiala, pentru ca angajatorii privati nu se lasa convinsi de o diploma fluturata pe sub nas. Mai ales ca stiu cum au fost obtinute.

Cererea creeaza oferta si tot cererea o omoara.

Asa incat fabricile de diplome si dinozaurii universitari sunt sortiti disparitiei. Din lipsa de clienti fraieri, care sa mai creada ca o diploma, obtinuta oricum, iti asigura un job in piata muncii.

Vor ramane acele universitati si facultati serioase, cu cadre universitare tinere si scolite afara, cu doctorate autentice, nu plagiate. Fara dinozauri academici.

Celorlalte, fie-le tarana usoara!

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Vlaston dinozauri universitati, #invatamant universitar, #Funeriu invatamant universitar , #universitati