"Literatura de Jilava", un fenomen imoral. Infractorii sunt sprijiniti de profesori universitari - Interviu

Marti, 19 Ianuarie 2016, ora 16:02
6142 citiri
"Literatura de Jilava", un fenomen imoral. Infractorii sunt sprijiniti de profesori universitari - Interviu
Foto:alfa-img.com

O lucrare stiintifica este rezultul unei cercetari indelungate si reprezinta o investigatie originala la finalul careia se aduc noutati in domeniul cunoasterii, explica prof. dr Mihai Dima, care subliniaza faptul ca nici macar daca o lucrare este redactata de un profesor universitar, aceasta nu are neaparat caracter stiintific, cu atat mai mult cele scrise de detinuti in inchisoare.

Explicatiile sunt date in cadrul unui interviu acordat Ziare.com de prof. dr. Mihai Dima, de la Facultatea de Fizica a Universitatii din Bucuresti, in contextul scandalului public declansat de eliberarea conditionata a unor condamnati in baza unor asa-zise "lucrari stiintifice" pe care si le-au asumat.

Fost presedinte al Consiliului National al Cercetarii Stiintifice (CNCS), prof. dr. Mihai Dima este de parere ca asistam la un "fenomen imoral" si ca nu exista niciun motiv rational pentru care unui infractor sa i se scada din pedeapsa doar pentru ca sustine ca a scris o astfel de lucrare. In plus, acesta subliniaza rolul nefast pe care il au profesorii care gireaza asemenea lucrari, afectand astfel prestigiul universitatilor la care lucreaza si al mediului academic din Romania.

Cum ati defini dvs. o lucrare stiintifica?

O lucrare stiintifica este rezultatul unei cercetari/analize/studiu asupra unui subiect si reprezinta o investigatie originala sau o aplicare a unor metode in vederea obtinerii unor rezultate sau a unor concluzii in domeniul cunoasterii.

O persoana poate redacta o lucrare stiintifica numai dupa ce a parcurs ani de studiu si de practica de cercetare.

In plus, chiar daca este redactata, de exemplu, de un profesor universitar, o lucrare nu are neaparat un caracter stiintific.

Lista profesorilor si a editurilor care au girat cartile scrise de puscariasii-vedeta din Romania (Video)

Care este spiritul legii in baza careia li se scurteaza pedeapsa detinutilor care au scris carti in inchisoare si cum a fost aplicata ea in realitate? Cine credeti ca sunt principalii vinovati de aparitia si amploarea la care a ajuns acest fenomen - legea, condamnatii, profesorii coordonatori, editurile care le-au publicat cartile, judecatorii care au fost ingaduitori?

Fiind greu de imaginat ca autorul legii elaborate in timpul guvernului Ponta a considerat ca, in general, infractorii din penitenciare reprezinta potentiali autori ai unor lucrari stiintifice, varianta alternativa este ca legea a fost conceputa pentru a favoriza eliberarea inainte de termen a unora dintre acestia. Aceasta ipoteza este sustinuta de faptul ca numarul infractorilor autori ai unor lucrari asa-zis stiintifice a crescut extrem de mult in ultimul an.

In plus, nu exista nici un motiv rational pentru ca un infractor, virtual autor al unei lucrari stiintifice, sa fie recompensat prin scurtarea pedepsei cu inchisoarea. Astfel, principalul vinovat pentru fenomenul "scriitorilor" din inchisori este legiuitorul, care a initiat si stimulat acest fenomen imoral.

Cadrele didactice care au girat lucrarile au facut-o in baza functiei lor in cadrul unei institutii de invatamant superior, ceea ce afecteaza prestigiul universitatilor la care sunt afiliati. Orice profesor universitar este constient de faptul ca o lucrare stiintifica poate fi elaborata doar de o persoana a carei pregatire profesionala este acumulata in ani de zile de activitate stiintifica serioasa.

Avand in vedere ca majoritatea covarsitoare a infractorilor care pretind ca sunt autorii unor lucrari stiintifice nici macar nu au pronuntat vreodata cuvintele "cercetare stiintifica", este evident ca profesorii care i-au girat au fost constienti de faptul ca este practic imposibil ca asa zisii autori sa redacteze lucrari stiintifice. Rezulta astfel ca, in mod constient, acestia au sprijinit intr-un mod imoral niste infractori in scurtarea timpului petrecut in penitenciar.

Ar trebui sa fim surprinsi ca niste condamnati nu au ezitat sa foloseasca in mod imoral un cadru legislative deficitar pentru a-si scurta pedeapsa? Nu cred ca trebuie sa ne asteaptam la dovezi de probitate morala din partea infractorilor condamnati definitiv, aflati in penitenciare.

Merita mentionat ca publicarea unei carti de catre o editura nu reprezinta o garantie ca lucrarea respectiva are un caracter stiintific. In plus, pentru multe edituri prestigiul acestora nu este mai presus decat beneficiile de natura financiara.

Este surprinzator ca judecatorii au acceptat ideea ca persoane care nu au avut nici o tangenta cu activitatea de cercetare au abilitatile necesare pentru a redacta lucrari stiintifice.

Ancheta DNA in cazul cartilor scrise de VIP-uri in inchisoare

Profesorii universitari care au girat respectivele lucrari, in calitate de coordonatori dar nu numai, ar trebui sanctionati de universitatile la care lucreaza?

Cu siguranta, prestigiul universitatilor este afectat de asocierea profesorilor cu infractori, mai ales in astfel de situatii, in care este evident pentru toata lumea ca numai oameni de stiinta nu sunt infractorii care pretind ca sunt autorii lucrarilor respective.

Din perspectiva autonomiei universitare, sanctionarea profesorilor este la latitudinea fiecarei institutii de invatamant superior.

Universitatea Bucuresti verifica lucrarile scriitorilor din inchisori, girate de profesorii institutiei

Cazul scriitorilor din inchisori: Editurile care au facut o afacere profitabila si-ar putea pierde acreditarea

Acest scandal se alatura celui de plagiat, in care au fost implicati Victor Ponta, Gabriel Oprea, Petre Toba si alti demnitari romani, care inca se mai afla la varful societatii romanesti. In aceste conditii, cum ar putea fi curatata de impostura viata universitara si cercetarea din tara noastra?

Faptul ca demnitari romani suspectati (iar unii chiar dovediti) de plagiat ocupa inca pozitii de conducere in societate este o consecinta a eforturilor guvernului Ponta de a-i proteja.

Probabil, astfel de cazuri de plagiat de notorietate reprezinta doar varful aisbergului scufundat in cercetarea si in mediul academic romanesti.

Viata universitara si cercetarea romaneasca sunt penetrate intr-o proportie mult prea mare de impostura, guvernul Ponta avand o contributie majora la proliferarea acesteia. Prin masurile luate (ex. musamalizarea cazurilor de plagiat prin demiterea fostului Consiliul National de Etica, in 2012), au stimulat in mod direct si indirect impostura, ceea ce nu ar trebui sa ne surprinda.

Motivul cheie pentru care au demisionat in bloc cercetatorii din CNCS Interviu

Cum am putea sa ne imaginam ca un guvern care a fost condus de o persoana al carui plagiat este recunoscut de orice om rational, ar promova un sistem de valori sanatos?

Prima conditie necesara pentru insanatosirea sistemului universitar si a cercetarii romanesti este ca acestea sa fie conduse de persoane cu prestigiu profesional international de necontestat si cu probitate morala indiscutabila. Numai astfel de persoane vor lupta pentru impunerea unui sistem sanatos de valori.

Din pacate, guvernul Ponta impreuna cu persoanele numite de acesta in fruntea cercetarii romanesti, au mers exact in directia opusa, iar multe dintre consecintele nocive asociate vor persista peste ani.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#lucrari stiintifice inchisoare Mihai Dima, #detinuti eliberati carti inchisoare , #universitati