Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Mitropolitul Ardealului nu s-a prezentat in fata Comisiei de Etica, desi a "binecuvantat" cartea lui Becali

Marti, 26 Ianuarie 2016, ora 17:11
4203 citiri
Mitropolitul Ardealului nu s-a prezentat in fata Comisiei de Etica, desi a "binecuvantat" cartea lui Becali
Foto: site Mitropolia Ardealului

Mitropolitul Ardealului si alte doua cadre didactice ale Universitatii "Lucian Blaga" Sibiu care au coordonat lucrarile unor detinuti nu s-au prezentat la Comisia de Etica, surse universitare spunand ca IPS Laurentiu Streza a transmis ca a dat doar "o binecuvantare" unei carti a lui George Becali.

Potrivit unui comunicat de presa transmis de reprezentantii ULBS, Comisia de Etica a institutiei, reunita marti, a amanat luarea unei decizii in privinta cadrelor didactice care s-au implicat in scrierea unor lucrari stiintifice de catre persoane aflate in detentie, din cauza faptului ca nu au putut fi audiati toti cei implicati.

"In fata comisiei s-au prezentat conf. univ. dr. ing. Mirela Stanciu, de la Facultatea de Stiinte Agricole, Industrie Alimentara si Protectia Mediului, si prof. univ. dr. ing. Gligor Ciortea, directorul general al Departamentului pentru Invatamant la Distanta si Frecventa Redusa, in timp ce prof. univ. dr. ing. Valentin Petrescu, din cadrul Facultatii de Inginerie, si prof. univ. dr. Laurentiu Streza, mitropolit al Ardealului, si-au formulat si transmis in scris punctele de vedere. Conf. univ. Doru Poiana de la Facultatea de Drept a formulat o cerere de amanare, neputand fi prezent intrucat este aparator intr-un dosar aflat pe rol la Curtea de Apel Alba Iulia", se arata in comunicat.

Potrivit sursei citate, Comisia de Etica va stabili, impreuna cu Doru Poiana, ziua din cursul acestei saptamani in care el urmeaza sa se prezinte in fata Comisiei.

"Comisia de Etica a ULBS precizeaza faptul ca, potrivit art. 6, al. 5 din Regulamentul de organizare si functionare, accesul tertilor la dosarul de caz este interzis, exceptie facand autoritatile competente ale statului. Dupa ce vor fi audiati toti cei implicati in acest caz, Comisia de Etica va lua o hotarare, care va fi facuta publica in integralitate", se mai arata in comunicat.

Surse din cadrul Universitatii au declarat ca, in documentul transmis Comisiei de Etica, mitropolitul Ardealului, IPS Laurentiu Streza, a precizat ca nu a coordonat lucrarea lui George Becali "Iubire milostiva...", ci doar a dat "o binecuvantare" cartii respective.

Mitropolitul Ardealului, chemat marti in fata Comisiei de Etica din cauza cartii scrise de Becali

Potrivit listelor facute publice de catre Ministerul Justitiei, opt dintre universitarii sibieni au coordonat lucrari ale unor detinuti, cinci dintre acestia apartinand de ULBS, iar restul fiind de la Universitatea Romano-Germana si Universitatea Alma Mater.

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, anunta, in 12 ianuarie, ca va propune Guvernului, in prima sedinta din februarie, emiterea unei ordonante de urgenta pentru abrogarea articolului din lege care prevede ca detinutii care scriu lucrari stiintifice beneficiaza de o reducere cu 30 de zile a pedepsei pentru fiecare carte, precizand ca tot atunci va pune pe masa Executivului regulamentul de aplicare a Legii 254/2013, care trebuia sa fie adoptat din februarie 2014.

Ministrul preciza ca prevederea legala potrivit careia detinutii care scriu lucrari stiintifice beneficiaza de o reducere a pedepsei exista in Dreptul roman din 1969 si a fost preluata in variantele succesive ale legilor de executare a pedepselor, inclusiv in 2006 si in aceasta ultima lege 254/2013.

"De-a lungul timpului, aceasta prevedere nu pare sa fi suscitat probleme. Problemele au aparut din momentul in care, la nivelul anului 2013, am asistat la o crestere fulminanta, exponentiala putem spune, a acestor lucrari", afirma Raluca Pruna.

Ministrul spunea ca cifrele aratau ca in perioada 2007-2010 a existat cate o lucrare pe an, in 2014 au fost 90 de lucrari, iar in 2015 au fost 340 de lucrari scrise de detinuti, acest fenomen fiind "scapat completamente de sub control".

Tot in 12 ianuarie, Directia Nationala Anticoruptie anunta ca a deschis dosar penal in cazul cartilor scrise de catre detinuti si face verificari privind favorizarea faptuitorului, fiind vizati profesori universitari care au coordonat sau validat lucrarile, reprezentantii editurilor care le-au publicat si functionari ai ANP care au propus eliberarea.

Cele doua carti pe teme religioase ale lui George Becali, "Iubirea milostiva si mantuitoare" si "Muntele Atos, patria ortodoxiei", au primit recomandari de la IPS Laurentiu Streza, mitropolitul Ardealului, si IPS Teodosie, arhiepiscopul Constantei si Tomisului. Becali a mai scris "Steaua si Becali", "Becali si politica. Inceputurile", "Becali Parlamentul Europei si Parlamentul Romaniei". Toate cele cinci lucrari au fost publicate in 2014 la editura Saeculum I.O. din Bucuresti.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Laurentiu Streza comisie etica Becali, #Mitropolit Ardeal carti Becali inchisoare , #universitati
Comentarii