Ziare.com

Motivul cheie pentru care au demisionat in bloc cercetatorii din CNCS Interviu

de Camelia Badea
Sambata, 13 Aprilie 2013, ora 23:57

   

Motivul cheie pentru care au demisionat in bloc cercetatorii din CNCS Interviu
Ministerul Educatiei Nationale (MEN) reduce cu 50% finantarea pentru proiectele aflate in derulare, selectate de catre evaluatori straini. In schimb, anunta competitii de proiecte noi, cu evaluari realizate, cel mai probabil, de experti romani, a caror obiectivitate nu poate fi asigurata.

Lipsa de transparenta in luarea acestor decizii de catre minister a dus la demisia in bloc a membrilor Consiliului National al Cercetarii Stiintifice (CNCS).

"Nu este greu sa ne dam seama ca nu este in regula sa reducem in mod brutal finantarea proiectelor aflate in derulare si in acelasi timp sa pornim competitii noi. Este important sa intelegem motivatia acestei situatii, aparent paradoxale", a declarat conf. univ. dr. Mihai Dima, presedintele CNCS, pentru Ziare.com.

Acesta este convins ca "o diminuare cu 50% a bugetului poate fi fatala pentru orice proiect de cercetare, ale carui obiective nu mai pot fi atinse, banii alocati in anii precedenti fiind astfel irositi."

CNCS acuza lipsa de transparenta a Ministerului Educatiei si critica deciziile luate, considerand ca ele genereaza o problema mare de credibilitate pentru cercetarea romaneasca.

"Deficitul de credibilitate generat de strategia de finantare a MEN a reprezentat unul dintre motivele demisiei in bloc a CNCS. Prin prezenta noastra la consiliu am fi girat, in mod implicit, reducerile brutale ale bugetelor proiectelor din cadrul competitiilor coordonate de CNCS", a mai explicat presedintele CNCS.

In plus, in interviul acordat Ziare.com, conf. univ. dr. Mihai Dima a mai afirmat ca, in cazul noilor competitii anuntate de minister, foarte multa lume se asteapta ca viitorii evaluatori sa fie exclusiv experti romani.

"Evaluarea proiectelor realizata cu experti romani nu poate fi obiectiva pentru ca, date fiind dimensiunile relativ reduse ale sistemului de cercetare din tara noastra, specialistii cu experienta dintr-un domeniu se cunosc intre ei, participand impreuna la conferinte, seminarii si in diverse proiecte de cercetare.

Acest aspect a fost cu prisosinta demonstrat in multe dintre competitiile organizate cu ani in urma, in care evaluarile erau facute 'intre prieteni' sau 'intre competitori'. Acestea au alimentat criticile conform carora competitiile in care evaluarea s-a facut cu experti romani au fost asociate cu jocuri de culise, ce au generat ierarhii incorecte, dominate de cercetatori fara rezultate. Este evident ca astfel au fost irosite resurse financiare uriase", a declarat presedintele CNCS in interviul acordat Ziare.com.

Citeste si Scandalul din cercetare ia amploare: Membrii CNCS au demisionat in bloc

Domnule Mihai Dima, cum s-a ajuns la acest blocaj? CNCS nu a putut sa faca nimic pentru a-l evita?

Dupa cum am precizat si in comunicatul nostru prin care ne anuntam demisia, CNCS este un organism consultativ al Ministerului Educatiei Nationale (MEN), responsabilitatile legate de partea executiva si decizionala revenind ministerului. Misiunea CNCS este de a stimula excelenta in cercetarea din Romania si de a asista MEN in coordonarea, finantarea, monitorizarea si evaluarea programelor de cercetare din Romania.

Astfel, in mod normal, ar trebui sa fim consultati in legatura cu aspecte legate inclusiv de finantarea programelor de cercetare. Insa, in fapt, noi nu am fost deloc consultati. Mai mult, desi am solicitat in scris Ministerului Educatiei Nationale informatii legate de strategia de finantarea a programelor de cercetare pentru acest an, nu am primit nici un raspuns oficial.

La un moment dat, am fost informati despre structura bugetului alocat diverselor competitii coordonate de CNCS. Am inaintat catre MEN propunerile de suplimentare a bugetului si de distribuire mai uniforma a reducerilor intre programele de cercetare, insa acestea nu au fost luate in considerare. In acest context, consideram ca strategia de finantare nu a fost formulata intr-un mod transparent.

Vi s-a spus sau ati dedus dvs. pentru ce s-au taiat banii? La ce vor fi folosite sumele retrase de la cercetare? Pentru pensii, salarii, drumuri sau pentru ce?

Comunitatea stiintifica a fost surprinsa de faptul ca, in timp ce se opereaza reduceri brutale ale bugetelor proiectelor aflate in derulare, se deschide o competitie noua, aceasta din urma nefiind coordonata de CNCS.

In pachetul de informatii al acestei competitii noi, in care sunt mentionate regulile dupa care se va desfasura selectia proiectelor, se mentioneaza ca acestea vor fi evaluate de "experti recunoscuti pe plan national si international". Astfel este posibila folosirea exclusiva a evaluatorilor romani.

Foarte multa lume se asteapta la acest lucru, mai ales pentru ca actuala conducere a ministerului a emis cu cateva luni in urma un act normativ prin care sunt anulate prevederi anterioare prin care se stipula in mod explicit obligativitatea ca, in evaluarea proiectelor, cel putin doua treimi dintre experti sa fie straini.

Aspectul cheie al acestei situatii este legat de faptul ca evaluarea proiectelor realizata cu experti romani nu poate fi obiectiva pentru ca, date fiind dimensiunile relativ reduse ale sistemului de cercetare din tara noastra, specialistii cu experienta dintr-un domeniu se cunosc intre ei, participand impreuna la conferinte, seminarii si in diverse proiecte de cercetare.

Acest aspect a fost cu prisosinta demonstrat in multe dintre competitiile organizate cu ani in urma, in care evaluarile erau facute "intre prieteni" sau "intre competitori". Acestea au alimentat criticile conform carora competitiile in care evaluarea s-a facut cu experti romani au fost asociate cu jocuri de culise, ce au generat ierarhii incorecte, dominate de cercetatori fara rezultate. Este evident ca astfel au fost irosite resurse financiare uriase.

In ultimii doi ani CNCS a facut eforturi considerabile pentru a asigura evaluarea proiectelor de cercetare de catre experti straini cu prestigiu international. Ca urmare, resursele financiare destinate cercetarii au fost alocate celor mai bune proiecte si celor mai competenti cercetatori, astfel incat acestea au fost utilizate cu eficienta maxima.

Deci MEN a decis reduceri brutale ale bugetelor proiectelor pentru care selectia a fost foarte riguroasa, iar in acelasi timp a deschis o competitie noua de proiecte in care evaluarea poate fi realizata chiar si numai cu experti romani, ceea ce compromite in mod fundamantal obiectivitatea evaluarii si lasa loc la jocuri de culise si finantari preferentiale.

Acesta este motivul principal pentru care exista o pronuntata nemultumire in comunitatea stiintifica.

Ceea ce se intampla acum nu genereaza o mare problema de credibilitate Romaniei? Totusi nu traim pe o insula, nu faceti cercetare doar pentru locuitorii din interiorul granitelor tarii si atat.

Este evident ca se genereaza o problema mare de credibilitate prin nerespectarea principiilor continuitatii si predictibilitatii finantarii. Un efect negativ important este generat asupra cercetatorilor romani reveniti in Romania dupa efectuarea de stagii de cercetare in strainatate. Prin reducerile masive ale bugetelor proiectelor, multi dintre acestia vor fi fortati sa paraseasca Romania.

In plus, deficitul de credibilitate generat de strategia de finantare a MEN a reprezentat unul dintre motivele demisiei in bloc a CNCS. Prin prezenta noastra la consiliu am fi girat, in mod implicit, reducerile brutale ale bugetelor proiectelor din cadrul competitiilor coordonate de CNCS.

Probleme de legalitate ati identificat? Mai multi directori de program ne-au spus ca nu au vazut nici pana acum ordinul de ministru in baza caruia trebuie sa isi dea acordul, prin semnatura, pentru taierea fondurilor, asa ca sunt gata sa apeleze la justitie.

Din cate stiu, acest ordin de ministru este de negasit. Nefiind jurist, nu ma pronunt in legatura cu eventuale probleme de legalitate.

Ce credeti ca urmeaza? Colegii dvs par sa se fi mobilizat, au trimis o schisoare deschisa, au organizat proteste zilnice. Ministerul nu pare impresionat nici macar de demisia membrilor CNCS, din cate am vazut in comunicatul remis vineri.

In ultimele zile am avut pentru prima data senzatia ca in ultimii doi ani comunitatea stiintifica a inteles ca starea normala este cea in care cercetarea din Romania este condusa dupa principii sanatoase si ca nu mai este dispusa sa accepte o stare anormala.

Citeste si Demisiile din Consiliul Cercetarii: Ministerul a luat act si cauta inlocuitori

Credeti ca situatia ar fi fost alta daca in fruntea Ministerului Cercetarii ar fi fost un cercetator, un om care, cum se spune, si-a tocit coatele citind, studiind, experimentand ani de zile?

Nu doresc sa comentez acest aspect particular, dar sunt convins ca, in genera

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 10599 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
33 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

altii pretuiesc lumina mintii

Stiati ca 51 % dintre cercetatorii care lucreaza la Large Hadron Collider, cel mai mare accelerator de particule, situat la granita Elvetiei cu Franta, sunt romani ?
Minti romanesti stralucesc LA NASA, nu numai ca simplii cercetatori, dar si ca sefi de importante proiecte. Informatica, genetica, fizica si matematica mondiala au, acum la varf nenumarati romani. In tara acestor minti luminate domneste impostura plagiatorilor, repetentilor si cumparatorilor de diplome fara valoare.
Cum vreti ca impostorii pe care noi romanii i-am cocotat si validat unde sunt sa pretuiasca adevarata valoare ? sa investeasca in ea pentru o tara mai buna in care sa infloreasca si copiii nostri de-acum ? Cum vreti ca ei, impostorii, sa respecte ceea ce nu pot avea, valoarea ?!
Din institutele de cercetari isi fac alde felix & CO afaceri imobiliare banoase. Poate sa se aleaga praful de tot ce este sau poate fi bun pentru tara important pentru ei este sa scoata bani, multi, nemunciti, acum. Si dupa ei, potopul !
Iar noi romanii, avem "orgoliul" de a deveni campioni incontestati la furatul propriei caciuli. Votati hotii, tovarasi, sau mai bine stati acasa scarbiti si lasati-i sa va fure si sa va minta ! Nu mai e mult pana departe, adica : nu mai e mult pana la fundul haului !

 

Cat timp in fruntea guvernului este un PLAGIAKIORUL,

Nu ne putem astepta sa dea socialistul vreun ban pentru cercetare.
De ICA s-a "ocupat" deja fostul securist ceausist Dan Voiculescu.

 

Comunismul a pus in locul gandirii articulate, iscoditoarei

curiozitati creative, manie proletara boanta si inoperanta, caci, noi nu am avut niciodata in Romania o clasa muncitoare propriu-zisa. Noi am avut doar o taranime care a lucrat in industrie. Noi nu am avut nici o populatie citadina, si nu putem vorbi de burghezie mai mult decat de o populatie locuitoare a burgurilor, adica emancipata pana la stadiul de mahala. Noi am avut orase dormitoare construite dupa modul Corbusier, in care am cazat o taranime dezradacinata si alienata de la propriile valori si traditii.
Adica am distrus satul, am improvizat orasul si am nimicit tot ce era in masura sa gandeasca, sa elaboreze, sa contruiasca, sa ctitoreasca, in profitul unei contracompetitii, a imposturii si a contraselectiei pe criterii de origine sanatoasa, recte sa vii din codina satului.
"Intr-o tara care-a fost,
Nu se-aflase cine-i prost,
Fiindca, vezi, Mai-Marele
Si-ascunde picioarele."

Iata actualitatea unor stihuri de Arghezi, iata "Hora de baieti" in toata manifestarea sa de molima, cancer in toate metastazele.
Am distrus inteligenta la Canal, si-am pus in loc venetici de prin papura, de prin bojii chiului scolar, doctori cu diplome facute din retete medicale fierte, calcate si rescrise, restampilate cu radiera cioplita.
Opriti impostura caci aceste cuvinte nu sunt violenta verbala ci strigat de disperare in fata contraselectiei, a desfiintarii noastre ca natie :
"In lumea asta prost facuta..."

Grosolania cuvintelor amintite este pe masura mitocaniei inaltei noaste reprezentari.
Cand Marga reprezinta Cultura Romana, trebuie insusite cuvintele care spun :
Ca...tii f.. in loc sa pputa !

In ce ma priveste pastrez cu minutie si cu smerenie folclorul injuratorilor, comunicare prin onomatopee, fiindca ea ne evita sa decimam fauna conducatoare.

Taierea cu 50% vine de la fosta ministresa

Caterinca, closhca de pe politehnica...
E evident acum cine coordoneaza mafia banilor din cercetare. Sa ne amintim si de prietenia adanca ce o leaga pe coana Caterinca de marile zbanguri de propuneri cu care Plagiatoru' a indraznit sa manjeasca chipul tzarii: Mang si tanti Corina de la Cantemir.
E vai shi amar ! prafu' o sa se aleaga de tzarishoara asta !

Am avut multe minti luminate dar putini "spalati"

au mai ramas in Romania!!

Atata timp cat plagiatul este acceptat ca forma de cercetare in Romania, banii de cercetare sunt calculati ca ptr xerocopii!!

Se pare ca in cercetare sunt cei mai demni romani, capabili sa renunte la onoruri si pozitii pentru o cauza!!

Guvernul este presat si disperat si cauta bani,in piatra seaca...

Secretul rezistentei lui Ponta consta in tupeul sau innascut,
a unei consilieri reusite si a unei sustineri masive

din prtea traseistilor parlamentari!

In rest toate sunt povesti!

Ura persistenta si vomitabila din partea lui Cacarau,

Hasotti,Voicu,Tariceanu,si a inca o duzina din ex

liberali post 89,a plagiatorului,a lui

Hrebenciuc,si a

inca unei alte duzini din partidul ...urmasilor

dictatorului la adresa lui Basescu, izvoraste din

neputinta si pizma,pentru ca presedintele a castigat

toate bataliile politice,inclusiv doua referendumuri-

caz unic in analele istoriei civlizatiei terestre!

Nici un sustinator al lui nu poate sa nege insa

slabiciunile omenesti care il incearca pe cel mai

bun politician roman post 89!

Cel mai mare pacat al lui Basescu ramane insa

inabilitatea frecventa manifestata in elaborarea

replicilor la atacurile in tromba venite din partea

garnizoanelor de liberali

comunisti,analisti,tonomate,

moguli mafioti si turnatori!

...caci:

* "dosarul Flota" desi explicat in cateva randuri

continua sa persiste in capul obsedatilor,obwohl se

stie ca Vacaroiu a semnat vanzarea navelor ruginite,

dosarul este inchis,daune-30.000 euro!

* "demisia in 5 minute",desi a fost exprimata in

contextul in care autorii suspendarii coceau in

culise modificarea legii care sa interzica unui

presedinte demisionar sa mai candideze,continua sa

faca furori in randul naivilor si a ...femeilor

sterpe!

* expresia "tiganca imputita" a fost rostita in

cadrul

privat,familial si data publicitatii in mod ilegal

caci

orice muritor vorbeste in particular mult mai

colorat

si de fapt ce doreste!

*"pumnul presedintelui aplicat unui copil"a fost

o farsa pentru care Basescu a castigat procesul cu

Patriciu.

*"casa Mihaileanu"- o inadvertenta

notariala,rezolvata ulterior,iar presedintele a

parasit elegant locatia!

*masurile de austeritate" pentru care presedintele

plateste cel mai scump,au fost apreciate de

UE,analisti,

econimisti finantisti romani si straini!

* "scandalul Arafat"inexistent in fapt,pentru ca

Basescu nu a dorit desfiintarea sau privatizarea

SMURD,ci reforma in Sanatate, fost

exploatat politic marsav de catre Cacarau si

Plagiator prin instigarea unor indivizi demascati

ulterior,inclusiv la RTV! !

Pacat ca presedintele nu stie cand si cum sa ...ofere

replici!

Recunoastem ca Ponta la acest singur capitol,poate sa

ii ofere...meditatii,caci

adevarul,onestitatea,decenta,inving in final,dar pana

atunci fac victime!

Imi permit sa repet aceste randuri pana cand pe

forumuri nu voi mai citiimbecilitati vis a vis de

punctele amintite!

Motivul cheie = DICTATURA SECURISTA Interlopa

Gruparile INTERLOPE SECURISTE Politice DISTRUG Romania - la ce sa ne mai asteptam ??

Jandarmeria Romana a urcat acest domeniu foarte important in DUBA in anul 2012 - acum Porcurorul Tonta stinge lumina si pune lacatul pe usa .

Ne meritam soarta daca suntem SCLAVI acestor interlopi politici.

Le dorim tuturor politicienilor traditonaleleurari " Sa umblati ca banul " - atat ce mai putem face iar la urmatoaele alegeri sa ne anulam cu toti buletinele de vot.

Se aloca multi bani pe cercetari fictive in domenii mai

putin favorabile societatii.
Cea mai buna afacere sunt editurile din domeniu care incaseaza bani pentru a publica un articol.
Nu exista transparenta in propunerea proiectelor de cercetare ce urmeaza a fi finantate ci sunt alese acele proiecte care pot fi accesate numai de anumite entitati.

sa fie fortati sa nu demisioneze ! sa munceasca cu forta fara bani !

in numele democratiei originale - "jos chilotii" -

 

@Bum

Numele acestor oameni care au demisionat in bloc,trebuie publicate pentru a fi cunoscute de toti romanii,inclusiv de cei"prosti da' multi"!
Ei trebuie trecuti in cartea de aur a demnitatii nationale!Teo

intreb si eu asa -

- acesti oameni au crezut ce a promis "cel mai cinstit guvern" ?
- eu nu-i acuz , dar tot sistemul de cercetare trebuia sa mearga-n paralel cu politicienii , de 23 de ani !
- acum e mult , mult , mult , prea tarziu !
- in afara de Franta si inca vreo trei tari din EU , cercetarile sunt finantate de alt resort ! eu asa am inteles de la nene !
- in Romania , ei trebuiau demult sa miroase badjocura care o pregateste statul roman , tuturor celor care cred in el !
au demisionat in 2013 , cand de fapt trebuiau sa demisioneze in 1990 ! e o diferenta !

WOW !

Uite cu ce se ocupă acești CERCETĂTORI ! Să nu vă apuce amețeala. E ca in bancu ăla cu cercetătoru și lucrarea lui de diplomă : " Efectul razelor de lună...asupra galoșilor de gumă !". Ei bine....Bilă ăsta care urlă că nu are bani de....cercetare....uite ce cercetează : Variațiile interanuale in Pacific al curentului El Nino ! Bă ! sunt eu nebun ? Auzi de ce cere el sute de mii de euro,ca să vadă la fața locului ( coasta Mexicului,Guatemalei ) cum "oxcilează" El Nino !. Altă temă pe care o vrea finanțată : "Oxcilația multidecenală pe coasta Atlanticului "....WOW ! Asta presupune un studiu la fața locului pe coasta de vest a Scoției,unde se produc cele mai renumite " Vizikiuri " Alo ?! Nu e mortală ideea acestui Dr.Conferentiar Docent pe nume Mihai Dima ?
La muncă băi ! Nu să călătorești prin Mexic pe banii mei ! Fă ceva util,măcar studiază cum pot fi prevenite inundațiile și seceta in Rominia ! Nu cai verzi pe pereți și să mai și plătim regește iar tu să faci grevă că nu-ți ajung banii de voiaje ! Uite un nou specimen de hoție !

Bagati-va mintiile in cap cercetatorilor...

Ce cereti atatia bani fara rost?

Ce, de metoda copy-paste nu ati auzit?

 

Alo ! unde sunteți băieți ?

E o temă care nu atinge pe Băsescu sau Voiculescu ,de aia nu apăreți ? E timpu să vă mai puneți Ginditoru la bătae,
Apropo ! Despre care Cercetare se discută ? Una științifică care să ducă la noi descoperiri in tehnologii avansate precum Nanotehnologia,Biotehnologia,farmacologia ? Nu ! Domnilor. Aceste ramuri sunt extrem de gurmande in bani,iar banii lipsec cu desăvirșire fiind furați prin " N" metode de cei la putere. Cercetarea despre care se discută in romania se referă la o latură ce nu aduce nici un profit real,o așazisă cercetare in domenii ce vă stă mintea in loc. Sociologie,evaliarea mediului,cosmologie,noi metode de chipurile invățămint etc.etc. Bani cheltuiți pentru niște rapoarte care de a doua zi sunt aruncate la coș și se incep alte programe. E o metodă de a supraviețui o nouă specie de Căpușe,alea așazise ...Științifice.
Domnilor,viitoru țărilor dezvoltate se va sprijini pe cercetări din care să reiasă tehnici in care să se investească extrem de puțină MATERIE fizică,dar extrem de multă MATERIE CENUȘIE. Acesta este viitorul care va imbogăți unele țări. Ceilalți....chinezi,indieni,brazilieni etc.etc vor invirti furnale,vor face manufacturile necesare țărilor dezvoltate,intr-un cuvint vor face muncile grele și prost plătite. Occidentu ne impinge la imprumuturi ca să ne indatorăm peste capacitatea de plată. Așa scapă de un concurent care a dovedit o mare capacitate de INVENTIVITATE. Făcind cercetarea științifică imposibilă aici,ei vor CAPTA creerele pentru intărirea Cercetării in țările lor ! De aia se spune....La Ei numai capuri... la noi numai c...ri ! Și asta se vede cu ochiul liber . Guvernele succesive au in ele extrem de multe c...ri și citeva creere care lucrează pentru străini și nu pentru cei care i-au ales ! Priviți pe cei 588 din Parlament și trageți concluzia !

 

istoria se repeta...".noi muncim nu gandim"...

sute de romani lucreaza in laboratoarele straine pt ca unul ca ponta cu doctoratul furat si unul ca antonescu repetent doi ani la rand nu accepta ca un profesor sa fie mai destept ca ei.Ei sunt "the mazar and the fazar" in toate domeniile.Ei nu cred nici in dumnezeu,dumnezeul lor este banul.Asa ca hai sa distrugem tot si sa o luam de la inceput dupa chipul si asemanarea lor.Tara frumoasa si bogata ,pacat ca e locuita.

antonescu e "liberal" !

romanii-l cred si-l voteaza !
daca le zici adevarul , o sa-ti dea cu ceva-n cap !

Cel mai mare pericol pentru clasa politica din Ro

este un roman destept si educat!! De peste 50 de ani comunistii si-au dat silinta sa distruga tot ce-i valoros in Ro!! Funeriu a bulversat ptr 2 ani tot ce a cladit politicianul comunist postdecembrist astfel incat azi, guvernul se vede nevoit sa readuca la vechile valori cercetarea si edcuatia din Ro!

Da băi Cronozache și tu ...Bum !

Oricum a-ți da-o ...tot la Antonescu și Voiculescu ajungeți. Ponta a ieșit din schemă că luați șuturi de la Băsilă ceofligaru rărgindac. Cit de ridicoli a-ți inceput să fiți ! Uitațivă in oglindă . Bă ! Toți politicienii,dar absolut TOȚI sunt hoți,șpăgari și Mafioți. Nu găsești unu care să-și respecte promisiunile. Cum ajung sus....Hopa pe Ciolan. Procurorii acestei țări ar trebui să ceară o monitorizare cu procurori din USA,nici măcar din UE. Aceștia să urmărească DOSARELE și să caute prioritățile.Așa cum pe bune l-au trimis la Jilava pe al de Năstase( chiar dacă fără probe că individu a știut să camufleze toate hoțiile,răminind doar ceva nesemificativ de la care nu credea că i se va trage...De ! Mică greșeală de calcul ) ),tot așa trebuie verificați toți. In plus să se revină la legea lui Ceaușescu...aia numită IL-18 ( de la Ilicit 2-18 ). Atunci să vezi cum al de Voiculescu face pirnae ,Videanu nu ne-ar mai ameți cu cinstea lui,Băse ar plăti măcar simbolic tot răul făcut cu zimbet parșiv populației cele mai defavorizate. Nu mai vorbesc de Miniștri șpăgari ,de toată cloaca rău mirositoare a Baronilor din teritorii. Au furat miliarde ca să le ascundă prin Paradisuri Fiscale și azi jmecherii mondiali cu Noua Ordine in Suflet rade tot ce ni sa furat nouă. Hoții noștri furați de HOȚII mai mari din Omerta finanțelor. E doar inceputu,vor urma pe rind toate Paradisurile.Apoi vor supertaxa pe cetățeanu de rind,mai rău decit pe timpu turcilor. Și ce putem noi face ? Hoții noștri ne-au jupuit și banii ajung la alții. Noi tot in c...u gol răminem ! Incă odată băi Bum ( vezi ce inseamnă BUM in frangleză ),mă intreb cum ii privești in ochi pe nepoți și ce viitor le pregătești. Ei bani mințind de dimineață pină seara ca să-i educi in spiritu tău ? Vor ajunge niște flașnete prin Rominika distrusă de unii ca voi. Reveniți cu picioarele pe pămint băieți,că nu prin pupincurisme se clădește o țară. !

selectate de catre evaluatori straini. In schimb, anunta competitii.

"In schimb, anunta competitii de proiecte noi, cu evaluari realizate, cel mai probabil, de experti romani, a caror obiectivitate nu poate fi asigurata."

Mda, parandarat, ceva? Daca nu ma-nsel competitia noua trebuie sa fie condusa de un IMM, adica sa-nteleg ca se incearca sifonarea banilor din buget prin IMM-uri spre buzunarele care trebuie? Interesant. Mi se pare mie sau si aici s-a format o Mafie de mai mare dragul? Ia luati la scuturat zdravan contabilitatile de prin domeniu poate vor exista surprize si nu mici.

 

Nesiguranta si haos

Cercetarea a fost aruncata in haos si e intr-o totala nesiguranta. In climatul asta nu se poate face cercetare in niciun domeniu. Problema nu e partinica, problemele cu cercetarea sunt vechi, nu de anul asta. Ne mai mira apoi ca pleaca aproape toti romanii bine pregatiti, si lasa in urma haosul asta institutional. Termenele oficiale date de institutii nu se respecta chiar de catre ele insele, se amana cu multe luni, se taie finantarile promise, cu 50-60%; alte competitii se tin doar ca apoi sa nu se mai finanteze, se deschd in timpul asta peste ele alte competitii misterioase, haosul si bulversarea nu se mai termina. Nu se intelege ca o tara puternica inseamna in primul rand oameni bine pregatiti, minti luminate, cercetare de varf, care apoi creaza plus-valoare si imagine. O tara in care oamenii de valoare sunt umiliti, li se pun o gramada de hartii administratrive de facut, li se taie finantarile pentru proiecte, etc., e o tara condamnata la saracie, o piata de desfacere furnizoare de mana de lucru ieftina si necalificata. In loc sa se mareasca finantarea cercetarii cum prevad si reglementarile europene, la noi se taie cu 50%..../

Nu va contrazic, stiti probabil mai bine

Din ceea ce am observat eu pana acum, indiferent de cine a fost la conducerea tarii, metoda a fost aceeasi: s-au taiat banii de acolo de unde se putea face asta foarte usor, de acolo de unde nu erau riscuri de greve mari si scandal social sau cine stie ce alte lucruri greu de strunit. Ce pot sa faca cercetatorii? Sa iasa cu paru' si sa le dea la cap? N-au putere la modul fizic, fiind putini si probabil in varsta. In plus, unde este multa inteligenta inghesuita pe cmx2 e si multa mancatorie si invidie, deci e mult mai usor de condus un institut dezbinand personalul decat un colectiv de mineri, unde sunt toti extrem de uniti. Ce pot face cei din domeniu? Pot pleca din tara. Asta si vor guvernantii, sa scape de ei, ne mentinem inca mentalitatea veche ca cea mai buna investitie e in suruburi si piulite. Noroc ca am desfiintat si industria si nu mai producem nimic.

C'Mon Man

"Acesta este convins ca 'o diminuare cu 50% a bugetului poate fi fatala pentru orice proiect de cercetare, ale carui obiective nu mai pot fi atinse, banii alocati in anii precedenti fiind astfel irositi.'"

Pai in 2009 ce zicea oare comunitatea academica, atunci cand prea-luminatul guvern Boc taia cu peste 60% fondurile cercetarii? Multe proiecte reusisera ca in 2007-2008 sa finanteze achizitiile mult-ravnite, iar in 2009-2011 eventual le foloseau ca exponate intr-un muzeu absurd al achizitiilor care nu pot fi utilizate din lipsa personalului sau materialelor...

 

Dle,

Nu contează ce au gandit juriștii-prim miniștrii
Bo și Bonta!Problema e că sunt și liberalii la guvernare și dau undă verde unor cercetări,lovite de Boc in 2008 și accidentate și de ...un ministru MED ,la ordinul PSD!
Dar TOT liberalii sunt de vină,că nu SE PREDAU lui
Băsescu!Un Nelson in miniatură?

Stimez liberalii!

Dar unde sunt ei?
Ca astia de acum sunt national socialisti si nu nationali liberali!

Mai bine mai tarziu decat niciodata

Te-ai fi asteptat ca cercetatorii sa se afle in fruntea protestelor impotriva decaderii Romaniei, cel putin a scolii romanesti, sa se ridice impotriva afaceristilor care au compromis invatamantul universitar prin intermediul fabricilor de diplome, impotriva inflatiei de doctorate si a bagatelizarii acestui titlu, a invaziei de politicieni care au devenit profesori universitari peste noapte...
Dar nu e tarziu nici acum, ce se incearca a li se face este o mare porca-rie . De fapt, ce a cercetat cel care ese acum ministrul Cercetarii?

 

Si ce daca demisionati?

Cu atat mai bine, v-ati demascat!
Se va numi o noua conducere, formata exclusiv din membrii sau simpatizanti USL.
Care e problema?

 

Chiar asa ! Demisia !

Roamnii fac mare criza ca demisioneaza. Cercetea lu peste e o gaura de tocat bani. Se va face la fel, adica aproape nimicd, cu mai putini bani. Luati traista in batz si plecati in alta tara !
Toti cred ca dac e undeva cercetare, s e va face o coada noua la pruna . In toata lume a cercetarea este un grup de paraziti.
Acceleratorul de particole din Elvetia nu a mers niciodata . Asa s-a scris , ca a pornit si a mers. Nici nu e terminat si e deja furat fierul , cu cite o carutz a cu un cal de cetateni romani.
Nasa e plina de romani ? Si nasa ce genitalul meu mai cerceteaza ? Ziec ca se incalzeste planeta ?
Marile descoperiri au fost facute de o persoana si nu de institute .

@dr. Mihai Dima

"competitiile in care evaluarea s-a facut cu experti romani au fost asociate cu jocuri de culise, ce au generat ierarhii incorecte, dominate de cercetatori fara rezultate"
Adica, si "VOI BRUTUSI"?

 

Mafia USL distruge totul in Romania,tara este condusa de derbedei!

Au inceput cu distrugerea promovarii valorilor nationale culturale in strainatate,prin numirea lui Marga-calorifer la conducerea ICR,"filozoful "marxist cu mutra si mentalitate de activist de partid,indepartandu-l pe intelectualul adevarat,Patapievici, care a promovat valori reale culturale la extern.
Acest oligofren ,Marga.promoveaza cultura nationala pe plan extern la...intern!
Acum derbedeii care conduc Romania distrug cercetarea fundamentala si aplicativa,eliminand expertiza externa,singura corecta si neangajata,pentru a o inlocui cu marionete ale puterii!
Cand vor realiza romanii,inclusiv "cei multi da' prosti"care au votat USL,ca acest mafie USL-ista distruge Romania in toate componentele ei?Teo

 

Cercetarea actuala este sora mai mare a ICR-ului lui Patapievici.

Adica,o institutie bugetivora care nu-si demonstreaza utilitatea.Imi mpare rau sa o spun,dar indiferent de subiect,postacii portocalii vad vinovatii numai in curtea puterii,ignorind faptul ca cercetarea adevarata a fost deturnata de semidocti,a caror preocupare de baza este capusarea bugetului.Ce rezultate pozitive a avut cercetarea in ultimii 24 de ani,menite sa imbunatateasca industria,agricultura,sanatatea,invatamintul,etc,si in final,conditiile de trai ale cetatenilor? In urma cu citeva zile,la un post de televiziune,Papahagi se declara "universitar" si cercetator.Stie cineve ce a cercetat acest individ semidoct in afara de marirea stipendiilor pe care le primeste? Parerea mea este ca,singurul rezultat echitabil al cercetarilor acestor impostori ,este demisia lor,care sper sa ramina valabila definitiv.

 

@mameluc,mai dat gata!

Cu titlul: Stimez liberalii!Așa da și află că sunt mai mulți naționali liberali la liberali,decat oameni de bine pentru nație la alții!
E adevărat că sunt și din cei profitori,dar nu pot fi considerați nici naționali socialiști,ne mai avand ce clasă muncitoare să protejeze,decat propria lor familie!
O zi bună,mersi de stimă!

 

Bravo domule Ponta !! Sincer ma bucur !! Nu e nici o cercetare.

Ce bine imi pare !! Sincer. Sa explic de ce. Acuma cativa ani inca eram bugetara si lucram in Timisoara. M-am agitat sa obtin ca director un grant la CNCS sau cum ii spunea atunci, la comisia de matematica. Grant national. Mi s-a spus clar ca nu am sansa. Si asa a fost. Culmea ca cel care mi-a spus era din Cluj, la o conferinta. El deja stia castigatorii dinainte: Megan, fiica-sa Neamtu Mihaela si un tip Sasu, pila lui Megan, din UVT. Acesti 3 indivizi au castigat doi ani la rand. Motivul era ca le trebuia la cei doi protejati pentru avansare, la dosar. O mafie incredibila, in care am sapat mai departe. Un profesor batran care era in comisiile de granturi mi-a spus: astia si le dau intre ei. Trebuie fiica-ta sa avanseze anul asta? Iaca grantul. Anul viitor castiga fiu-meu la Iasi, Cluj sau Brasov, serviciu la serviciu. O adunatura mafiota de fosile si rudele lor, pile si amante, asta era povestea cu granturile nationale, cativa profesori din tara controlau totul si distribuiau intre ei. Funeriu le-a mai stricat socotelile dar acuma mafia a revenit puternic. Cum am iesit din porcaria de invatamant, imi pun serios intrebarea: de ce sa dam noi banii, firmele private, pentru o simulare de cercetare? Cand tot ce-i mai valoros a plecat din tara si au ramas numai fosilele gen Megan (pensionar bagat acuma in CNATDCU de Abramburica) si pilele lor.

 

Clarificari probabil necesare

Desi impartasesc toate opiniile critice la adresa actualelor decizii luate la nivelul ANCS, incorecte si nejustificate, nu cred ca ar trebui sa facem abstractie de o serie de aspecte negative comune atat actualei administratii USL cat si celei precedente, PDL, in cursul careia a fost instalat CNCS actual demisionar.

1. Poate evaluatorii or fi fost ei si 100% din afara RO, dar in ultima si hotaratoare faza a Competitiei 2012 rolul acestora a fost anulat 100% chiar de catre actualul CNCS demisionar. Astfel, intr-un raspuns al conducerii acestui CNCS din 28.11.2012, aratandu-se ca "... neconcordanta dintre punctajele evaluatorilor si comentariile lor, modul in care raportorul a considerat oportuna redactarea propriei sinteze si corelatia de continut dintre evaluatori si raportori nu reprezinta un viciu de procedura", se recunoaste/justifica respectiva neconcordanta. Se mai arata de asemenea ca "Raportul final de evaluare include comentariile si punctajele expertilor evaluatori in masura in care au fost luate in considerare in cadrul panelului si punctajul final, calculat prin medierea acestor punctaje sau, in functie de caz, prin decizia panelului. ... Astfel, panel-urile au decis sa foloseasca 'comentariile si punctajele expertilor evaluatori' doar ca punct de plecare pentru formularea comentariilor sumative proprii, respectiv ca punct orientativ pentru punctajele decise de panel." Deci nu evaluatorii au contat ci "panel"-urile, despre a caror componenta isi pot face iluzii numai naivii.

2. Incetarea monitorizarii anuale, practicate numai pentru proiectele din Competitia 2008 (2009-2011), a fost "suplimentata" prin incetarea obligativitatii mentinerii unei pagini web pentru proiectele finantate prin Competitiile 2011-2012. Astfel chiar si actualul CNCS demisionar si-a adus contributia la reducerea transparentei modului in care sunt folosite fondurile publice.

3. Atat actuala cat si precedenta administratie a educatiei si cercetarii din Romania au asigurat finantarea certa numai a organizarii competitiilor, respectiv a evaluatorilor, panelurilor si aparatului administrativ adiacent. In consecinta e clar ca nu dezvoltarea domeniului a fost in centrul atentiei ci aparatul administrativ al acestui domeniu, indiferent de cum evolueaza domeniul.

Cele de mai sus ar trebui sa indice ca pacatele unei administratii nu trebuie folosite pentru spalarea pacatelor celeilalte, chiar daca una din ele a avut mai multe puncte originale, intr-un sens sau altul. In rest, toate criticile sunt chiar la obiect, la fel ca si absenta unor sperante reale...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor