Ordonanta cu dedicatie pentru "doctorul" Ponta: Reactia Universitatii Bucuresti

Miercuri, 07 Ianuarie 2015, ora 16:37
6208 citiri
Ordonanta cu dedicatie pentru "doctorul" Ponta: Reactia Universitatii Bucuresti

Universitatea din Bucuresti isi exprima public dezacordul fata de ordonanta de urgenta emisa de Guvern, care modifica Legea Educatiei si permite detinatorilor unui titlu stiintific sa renunte la acesta printr-o simpla solicitare adresata ministerului.

"Va genera un precedent ce arunca in derizoriu procesul educational si promoveaza un comportament iresponsabil si lipsit de etica fata de studiile universitare", se arata intr-un comunicat al UB remis miercuri Ziare.com referitor la OUG 94/2014.

Institutia sustine ca acest act normativ "destabilizeaza educatia superioara prin alternativa ca detinatorul unui titlu stiintific sa se sustraga, din motive subiective, unui angajament institutional obiectiv, care a angrenat un intreg ansamblu de resurse umane si financiare".

Universitatea din Bucuresti considera ca aceasta OUG "creeaza premise care favorizeaza eludarea procedurilor de investigare de catre organismele abilitate (comisiile de etica ale universitatilor, Consiliul National de Etica etc.) a lucrarilor asupra carora planeaza suspiciuni referitoare la buna conduita in cercetarea stiintifica".

In plus, UB se arata surprinsa ca universitatile nu au fost consultate in privinta elaborarii acestei ordonante de urgenta si isi exprima dorinta de a contribui "la conturarea unor politici publice care sa serveasca cresterii calitative a educatiei in Romania".

"Consideram nedemocratice si daunatoare sistemului de invatamant modificarile masive si repetate ale Legii Educatiei Nationale, lege organica, prin ordonante de urgenta, fara o dezbatere publica prealabila a modificarilor propuse si fara consultarea prealabila a institutiilor marcante de invatamant, cum este Universitatea din Bucuresti", adauga documentul citat.

In plus, Universitatea din Bucuresti anunta Executivul ca va utiliza toate parghiile legale pentru ca articiolul din OUG 94/2014, referitor la posibilitatea renuntarii la titlurile stiintifice, sa nu isi produca efectele.

In acest sens, urmeaza sa se adreseze Avocatului Poporului, care poate sesiza Curtea Constitutionala. UB precizeaza ca in textul acestui act normativ nu este prezentata justificarea urgentei adoptarii, asa cum cere textul constitutional.

In timp ce intrebarile legate de teza de doctorat a lui Ponta continua sa se iveasca pe scena politica, Ponta a scris Universitatii din Bucuresti, pe 16 decembrie, cerand revocarea titlului de doctor, motivand ca noul ministru al Educatiei, Sorin Cimpeanu, are nevoie de un inceput de mandat fara distragere a atentiei.

Victor Ponta renunta la titlul de doctor in Drept

Ponta nu poate renunta la titlul de doctor in Drept

Pe 18 decembrie, universitatea a fost de acord cu retragerea titlului, dar a enuntat motive legate de plagiat.

Ulterior, pe 29 decembrie, Guvernul a modificat urgent Legea Educatiei, astfel ca orice detinator al unui titlu stiintific poate cere Ministerului Educatiei sa-i revoce aceasta titulatura, iar institutia poate face acest lucru cu efecte imediate. Sorin Cimpeanu a declarat ca cei care doresc sa scape de titlul de doctor nu trebuie sa justifice in niciun fel solicitarea de revocare.

Guvernul a modificat urgent Legea Educatiei pentru Ponta. Cum va putea "scapa" de titlul de doctor

PNL cere Avocatului Poporului sa opreasca ordonanta dedicata lui Ponta: Furtul nu poate fi tolerat!

Scrisoare deschisa adresata rectorilor din Romania: Respingeti OUG privind renuntarea la doctorate

O asociatie din Cluj reprezentand mediul universitar cere rectorilor universitatilor din tara sa respinga OUG privind renuntarea la titluri stiintifice, prin care premierul Victor Ponta vrea astfel sa renunte la titlul de doctor.

B.B.

Citeste si:
Cum a redus Elena Lasconi la jumătate tarifele pentru gaz și energie electrică. "Sunt singurul primar cu această inițiativă"
Cum a redus Elena Lasconi la jumătate tarifele pentru gaz și energie electrică. "Sunt singurul primar cu această inițiativă"
Primarul orașului Câmpulung Muscel, județul Argeș, se laudă că a reușit să facă economii de 1,5 milioane de lei în bugetul municipiului plătind facturi mult reduse la gaz metan și...
Prima reacție a Administrației Prezidențiale în scandalul plagiatului premierului: "Președintele își menține poziția reiterată"
Prima reacție a Administrației Prezidențiale în scandalul plagiatului premierului: "Președintele își menține poziția reiterată"
Angajații Administrației Prezidențiale au răspuns punctual unor cereri privitoare la scandalul plagiatului premierului Ciucă. Cu alte cuvinte, președintele n-a formulat un punct de vedere...