Perchezitii la doua universitati unde studentii isi cumparau licenta la Medicina UPDATE: Reactia Ministerului Educatiei

Miercuri, 26 Iulie 2017, ora 12:45
13402 citiri
Perchezitii la doua universitati unde studentii isi cumparau licenta la Medicina UPDATE: Reactia Ministerului Educatiei
Foto: Arhiva/Ziare.com

Peste 100 de perchezitii au loc, miercuri dimineata, la cadre didactice si studenti de la doua universitati, intr-un dosar de coruptie denumit generic "Diplome de licenta fara studii", anunta Parchetul instantei supreme.

In aceste institutii de invatamant superior s-au constituit retele infractionale din care faceau parte cadre didactice, secretare si alte categorii de personal nedidactic, precum si fosti absolventi, cu rolul de a intermedia traseul banilor de la student la profesor/informaticieni contra unor comisioane in vederea promovarii frauduloase a examenelor de catre studenti. Surse judiciare au declarat pentru News.ro ca universitatile vizate sunt Vasile Goldis si Aurel Vlaicu din Arad.

Astfel, anchetatorii fac 106 perchezitii domiciliare la cadre didactice si studenti, iar in acest dosar 36 de persoane au calitatea de suspect.

Licente vandute la Medicina, Medicina Dentara si Farmacie

UPDATE 1 - Presedintele si rectorul fondator al Universitatii de Vest "Vasile Goldis" din Arad, Aurel Ardelean, a confirmat miercuri, pentru Mediafax, ca se fac perchezitii la universitatea pe care o conduce, vizat fiind invatamantul medical.

Ardelean a declarat ca anchetatorii au cerut documente de inregistrare ale studentilor, documente de examen si alte tipuri de documente, toate acestea fiind puse la dispozitie.

"Am pus la dispozitia organelor care au facut descinderea la universitatea noastra toate documentele si toate dosarele care ni s-au solicitat privind desfasurarea unor examene. (...) Daca sunt ceva abateri, asteptam rezultatul anchetei, fiindca suntem o universitate care dorim eliminarea oricarei forme de manifestari neetice din cadrul invatamantului superior. (...)

S-au cerut documente de inregistrare a studentilor, documente de examen si alt tip de documente pe care secretariatele facultatilor le-au pus la dispozitie. Noi am dat acordul nostru secretarilor sa puna la absolut totul la dispozitie. Sunt vizate anumite specializari, deocamndata este vizat invatamantului medical", a declarat Ardelean.

Universitatea de Vest "Vasile Goldis" are, in structura, Facultatea de Medicina, Facultatea de Medicina Dentara si Facultatea de Farmacie.

Grupare infractionala din care faceau parte si IT-istii universitatii: Hackereau sistemul si modificau raspunsuri si note

Potrivit procurorilor, mai multe cadre didactice din cadrul celor doua institutii de invatamant au cerut si primit bani si bunuri cu ocazia organizarii si sustinerii de catre studenti a examenelor la diferite discipline (sustinute chiar in afara perioadei de examinare) si/sau cu ocazia sustinerii examenelor de licenta.

Unii studenti straini, inscrisi la grupe ce urmeaza cursurile in limba romana, nu cunosc/nu inteleg limba romana si totusi sunt promovati, in schimbul unor sume de bani, la toate examenele anuale, spun procurorii.

Conform acestora, in urma cercetarilor, s-a stabilit ca in schimbul unor sume de bani studentii primeau in timpul examenelor sustinute online raspunsurile corecte la testele grila, acestea fiindu-le trimise pe telefoanele mobile de catre informaticienii institutiei de invatamant, prin mesaje text (SMS).

De asemenea, era modificata nota de examen in sensul maririi acesteia, prin accesarea ilegala de catre informaticienii din respectivele institutii a softului creat pentru evidenta situatiilor scolare, avand drept consecinta promovarea. Procurorii spun ca informaticienii intrau in contul electronic al studentului si modificau raspunsurile de la examen in testul online astfel incat studentul sa fie declarat promovat de catedra.

Totodata, studentii cumparau direct de la profesori lucrari de licenta gata elaborate, in format electronic, inclusiv prezentari in format power point necesare pentru sustinerea lucrarii in fata comisiei de examinare.

"In respectivele institutii de invatamant superior s-au constituit retele infractionale din care faceau parte cadre didactice, secretare si alte categorii de personal nedidactic, precum si fosti absolventi, cu rolul de a intermedia traseul banilor de la student la profesor/informaticieni contra unor comisioane, in vederea promovarii frauduloase a studentilor.

Totodata, in acest mecanism, studenti care au dat bani profesorilor pentru promovarea unor examene, in special cei care cunosc limba romana, devin la randul lor intermediari pentru alti colegi. O modalitate de a intra in posesia banilor ce sunt oferiti in schimbul promovarii examenelor este aceea de a-i lasa la unele puncte de schimb valutar ai caror administratori sunt in relatii de prietenie cu cadrele didactice", afirma procurorii Parchetului instantei supreme.

UPDATE 2 A aparut o prima reactie si de la Ministerul Educatiei.

"Salutam interventia institutiilor abilitate ale statului si vrem sa fie limpede ca Ministerul Educatiei Nationale nu accepta comportamentele in afara legii. Astfel de actiuni nu fac decat sa umbreasca rezultatele invatamantului superior. Rolul unei institutii de invatamant superior este sa asigure o pregatire de calitate si sa formeze studenti care sa-si gaseasca un loc pe piata muncii, ori din aceasta perspectiva faptele de care sunt acuzati unii dintre angajatii celor doua universitati aradene denota iresponsabilitate, atitudine pe care noi nu o toleram", a declarat ministrul Educatiei, Liviu Pop, potrivit unui comunicat al MEN remis Ziare.com.

Totodata, Ministerul Educatiei va astepta concluziile autoritatilor care instrumenteaza cazul pentru a lua masurile legale care se impun.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#spaga licenta universitati Arad, #perchezitii cumparat licenta universitati Arad , #universitati