Premiile Ad Astra 2014 pentru cercetatorii romani: Excelenta si obiectivitate vs. pseudo-valoare

Duminica, 07 Septembrie 2014, ora 13:43
3947 citiri
Premiile Ad Astra 2014 pentru cercetatorii romani: Excelenta si obiectivitate vs. pseudo-valoare
Foto: premii.ad-astra.ro

Ad Astra, asociatia cercetatorilor din Romania, a premiat 17 romani din tara si de peste hotare pentru performantele lor academice extraordinare, dorind sa incurajeze excelenta si sa dea un exemplu de corectitudine intr-un moment in care cercetarea romaneasca, administrata de Ministerul Educatiei, trece printr-un moment de cumpana.

Lista castigatorilor primei editii a premiilor Ad Astra este cu adevarat impresionanta. Mihai Dima, profesor la Universitatea Bucuresti si membru in comisia de organizare, a explicat pentru Ziare.com cum s-a desfasurat competitia.

"Premiile Ad Astra (PAA) evidentiaza rezultatele stiintifice remarcabile obtinute de candidati in ultimii 5 ani, rezultatele stiintifice trebuind sa fie recunoscute pe plan international si documentate prin lucrari publicate in reviste sau edituri de prestigiu.

Premiile se acorda odata la doi ani si sunt grupate in doua categorii - excelenta in cercetare si excelenta in cercetare a doctoranzilor. Sunt acoperite sase domenii stiintifice: Stiinte Fizice si Chimice, Stiintele Vietii, Stiintele Pamantului si Stiintele Spatiale, Stiinte Ingineresti, Matematica si Informatica, Stiinte Sociale si Discipline Umaniste.

Pentru fiecare domeniu, in cadrul fiecarei categorii, Ad Astra acorda doua premii: unul pentru cercetatori care au afilierea la o institutie din Romania si altul pentru cercetatori care detin/au detinut cetatenia romana si au afilierea la o institutie din strainatate", a explicat acesta.

Intrebat care a fost scopul urmarit de Ad Astra prin aceasta actiune, Mihai Dima a precizat ca doua au fost intentiile organizatorilor.

"Prin acordarea acestor premii s-a urmarit recunoasterea performantelor deosebite ale cercetatorilor romani, dar si oferirea unui exemplu de obiectivitate si corectitudine in selectarea castigatorilor. Dintre cei 17 cercetatori cu rezultate stiintifice remarcabile carora le-au fost acordate premii, 8 au afiliere in Romania, pentru acestia premiul avand si o componenta financiara", a afirmat acesta.

Componenta juriilor de specialitate a fost una cu adevarat impresionanta, Ad Astra reusind sa implice in aceasta activitate cercetatori cu cariere exceptionale, motivatia fiind una remarcabila.

"Nominalizarea castigatorilor a fost facuta de jurii formate din cercetatori romani si straini cu reputatie profesionala deosebita, pe plan international, ceea ce a asigurat o obiectivitate totala a procesului de selectie a aplicatiilor primite si de nominalizare a castigatorilor premiilor.

Membrii juriilor au fost invitati de catre membrii comisiei de organizare sa participe la selectia candidatilor, implicarea lor in procesul premiilor Ad Astra fiind probabil motivata de dorinta si placerea de a contribui la promovarea cercetarii de excelenta in Romania, prin recunoasterea meritelor oamenilor de stiinta cu rezultate deosebite", a explicat Mihai Dima.

Cercetarea romaneasca in viziunea ministrilor Pricopie si Costoiu

Situatia este complet diferita in cadrul sistemului universitar gestionat de Ministerul Educatiei, cei doi ministri, Remus Pricopie si Mihnea Costoiu, reducand drastic finantarea cercetarii si reusind astfel sa plaseze Romania pe ultimele locuri in Europa.

"In ultimii doi ani, bugetul cercetarii a scazut substantial de la 0.45% la 0.25% din produsul intern brut (PIB), in mod inexplicabil, ceea ce arata ca in prezent cercetarea este departe de a reprezenta o prioritate pentru guvernanti. Aceasta valoare procentuala ne plaseaza printre ultimele locuri in Europa.

Ca o consecinta a acestei subfinantari, in ultimii doi ani nu au fost organizate nici un fel de noi competitii de proiecte in zona cercetarii fundamentale. Mai mult, fluxul finantarii pentru proiectele aflate in derulare a fost puternic distorsionat prin reducerea cu circa 50% a finantarii pentru anii 2013 si 2014", a afirmat Mihai Dima.

Si mai rau este faptul ca ministerul le-a intors spatele expertilor internationali, la care cercetarea romaneasca trebuia sa se raporteze conform legii Funeriu, preferand aranjamentele autohtone.

"Prin eliminarea obligativitatii de a apela la experti internationali pentru evaluarea proiectelor de cercetare si prin folosirea de experti romani, a scazut dramatic obiectivitatea evaluarii, intrucat comunitatea cercetatorilor din Romania este relativ mica, in fiecare domeniu existand in mod inevitabil diverse relatii de colaborare sau de concurenta, ceea ce induce un plus de subiectivitate in procesul evaluarii", a comentat Mihai Dima.

Cea mai buna dovada ca lucrurile se indreapta intr-o directie gresita este situatia CNATDCU si a CNCS, organisme a caror atributie principala este sa supervizeze evolutia cercetarii din Romania si care a caror activitate a fost puternic perturbata dupa scandalul de plagiat care l-a vizat pe Victor Ponta.

Proteste fata de reorganizarea CNATDCU - Se anunta o noua izolare a cercetarii romanesti

Motivul cheie pentru care au demisionat in bloc cercetatorii din CNCS Interviu

"Majoritatea noilor comisii CNATDCU, constituite in 2012-2013, au formulat noi standarde minimale pentru acordarea titlurilor universitare si de cercetare superioare. Prin multe dintre aceste standarde, bazate in primul rand pe criterii cantitative, se incurajeaza pseudo-valoarea, in detrimentul excelentei.

Astfel, parte din criteriile de apreciere, in unele cazuri formulate ambiguu, sunt orientate mai degraba spre cantitate, putand fi satisfacute chiar in absenta oricarei contributii stiintifice originale si de excelenta. Dupa demisia colectiva a membriilor CNCS din prima parte a anului trecut, nu a fost numit un nou consiliu", a declarat prof. Mihai Dima.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#premii Ad Astra 2014, #Mihai Dima premii Ad Astra, #premii cercetare Ad Astra , #universitati