Protest la Facultatea de Sociologie: Studentii sprijina un profesor dat afara. Ce rol are regizorul Cristi Puiu

Miercuri, 05 Octombrie 2016, ora 17:13
20559 citiri
Protest la Facultatea de Sociologie: Studentii sprijina un profesor dat afara. Ce rol are regizorul Cristi Puiu
Foto: captura video Facebook

Zeci de studenti de la Facultatea de Sociologie (FSAS) a Universitatii Bucuresti protesteaza dupa ce conducerea facultatii a decis, fara nicio justificare si cu doar doua saptamani inainte de inceperea anului universitar, sa nu-i mai prelungeasca contractul unui profesor asociat.

Patru profesori s-au solidarizat cu cel inlaturat de la catedra si au renuntat sa mai colaboreze cu facultatea, printre ei si regizorul Cristi Puiu.

Scandalul s-a declansat in urma cu doua saptamani, cand profesorul Daniel Puiu Latea a fost informat, printr-un e-mail, ca nu mai este binevenit la facultate:

"Salut Puiu,

Te anunt ca nu vei mai fi pe lista de profesori asociati pentru anul universitar care incepe, deci nu vei mai tine cursurile pe care le tineai in facultate. Este o decizie impartasita de cadrele didactice titulare care predau la specializarea de antropologie si de membrii Consiliului de departament.

Liviu"

Indignati, fostii si actualii studenti ai prof. Latea si o parte dintre colegii acestuia au decis sa protesteze printr-o scrisoare publica postata pe grupul special infiintat pe Facebook cu titlul Sustin transparenta si echitatea in FSAS - UB.

De asemenea, profesorii asociati Oana Mateescu, Claude Karnoouh, Narcis Tulbure si Cristi Puiu au renuntat la colaborarea cu FSAS.

Protestatarii considera ca inlaturarea profesorului de la catedra constituie un abuz, in conditiile in care conducerea facultatii nu a oferit nicio explicatie, iar prof. Latea nu si-a putut spune punctul de vedere.

"Pentru noi, contributia acestor profesori la initierea si dezvoltarea specializarii de antropologie din cadrul FSAS este extrem de valoroasa. De-a lungul anilor, ei ne-au demonstrat pasiune, competenta si deschidere, oferindu-ne mult peste cerintele formale.

Faptul ca acesti profesori au facut parte din echipa Departamentului de Sociologie a fost, pentru multi dintre noi, principalul motiv pentru care am urmat cursurile acestei facultati. Profesorii, mai mult decat curricula, au motivat alegerea noastra", se arata in scrisoarea citata.

Contactat luni de Ziare.com, prof. Puiu Latea a spus ca nu a fost informat oficial in legatura cu intreruperea contractului.

"Am auzit diverse variante ('indezirabil', 'nu se poate lucra cu el' etc.), in care nu vreau sa cred. Din data de 15.09, ora 1:08 AM, cand am primit mesajul care incepe cu 'Salut Puiu' si pe care presupun ca l-ati citit si dumneavoastra, nu am discutat nimic cu conducerea FSAS", ne-a mai spus prof. Latea.

Ce spune conducerea Facultatii

Ziare.com a solicitat conducerii FSAS cateva informatii in legatura cu acest caz.

In raspunsul oficial primit la redactie se precizeaza ca "decizia de a nu prelungi colaborarea domnului Puiu Latea in anul universitar 2016-2017 a fost luata de catre Consiliul Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala in unanimitate, cu respectarea tuturor procedurilor si normelor in vigoare".

"La aceasta decizie s-a ajuns plecand de la o serie de considerente. Pe de o parte, analizandu-se activitatea academica a domnului Puiu Latea in ultimii ani, s-a constatat o foarte slaba activitate de cercetare, transpusa intr-un numar foarte mic de publicatii stiintifice in domeniu, fapt care nu corespunde exigentelor Facultatii. Pe de alta parte, decizia a fost luata si ca urmare a comportamentului si a relationarii inadecvate pe care domnul Puiu Latea le-a manifestat fata de colegi de-a lungul timpului, manifestari care au ajuns in unele situatii chiar la amenintari si jigniri", se mai arata in document.

In ceea ce priveste faptul ca profesorul a fost anuntat pe e-mail, cu doar 2 saptamani inainte de inceperea anului scolar, FSAS precizeaza: "Avand in vedere ca definitivarea statelor de functii si a necesarului de personal pentru acoperirea orelor din planul de invatamant depind de constituirea formatiunilor de studii si, implicit, de sesiunea de admitere din luna septembrie, deciziile privind orele alocate colaboratorilor externi pot fi luate doar in luna septembrie. Aceste decizii depind de necesitatile Facultatii si sunt comunicate cadrelor didactice asociate imediat dupa finalizarea acestui proces".

Pe de alta parte, Facultatea precizeaza ca plecarea profesorilor Mateescu, Karnoouh, Tulbure si Puiu "nu are repercusiuni asupra bunei desfasurari a cursurilor la specializarea Antropologie".

"Cursurile ramase neacoperite vor fi sustinute de profesori titulari si asociati ai facultatii, care detin specializari adecvate in domeniu si titlul stiintific de doctor in antropologie, obtinute la universitati de prestigiu din Marea Britanie si Statele Unite", se mai arata in raspunsul primit la redactie.

Reactia profesorului concediat: Facultatea nu cunoaste notiunea de concurs

I-am invitat pe prof. Daniel Puiu Latea si pe cei patru care s-au solidarizat cu el sa comenteze informatiile oferite de FSAS.

"Va felicit ca ati reusit sa obtineti un raspuns pe care cinci fosti profesori asociati si circa 130 de studenti se straduiesc sa-l obtina de trei saptamani.

Asta, apropo de ultima fraza a raspunsului Facultatii la cea de-a doua dintre intrebarile dumneavoastra. Mi-e foarte greu sa raspund unui set de clisee demne de o institutie totala. O voi face in perioada imediat urmatoare, in forma potrivita. Va voi tine la curent.

Pentru moment, as fi tentat sa scriu un comunicat in oglinda, in care sa ma refer la o facultate care nu cunoaste notiunea de concurs pentru ocuparea posturilor servite, la oameni nascuti si crescuti in facultate, la sute de texte depublicate (publicate la edituri inexistente sau in reviste smart), la inovatii pedagogice precum 'invatamantul la zi, dar la distanta' si multe, multe altele. Sunt lucruri care nu pot fi spuse telegrafic (...) ", ne-a scris profesorul Latea.

Cristi Puiu: E unul dintre putinii oameni care stiu sa-si asculte semenii

De asemenea, regizorul Cristi Puiu ne-a spus ca o replica la raspunsurile date de FSAS "este greu de formulat".

"Altfel spus, orice discutie legata de felul in care institutiile de invatamant din Romania inteleg sa administreze educatia cere timp. Si disponibilitate catre dialog. Sau, daca ar fi sa-l parafrazez pe Nichita Stanescu, as spune ca discutia despre educatie 'e lunga si plina de duiosie'. (...)

Eu nu am avut o relatie directa cu FSAS, ci doar una mijlocita de Daniel Latea. El mi-a propus sa tin un curs de cinema in cadrul facultatii. Iar aceasta propunere venea ca urmare a interesului nostru reciproc pentru documentarul observational, teritoriul acela pe care isi dau mana cinema-ul si antropologia.

Aceasta colaborare a inceput in epoca in care la UNATC era rector domnul Adrian Titieni, iar decan al facultatii de film era domnul Sorin Botoseneanu. Socotesc ca aceasta colaborare a fost cat se poate de fructuoasa - daca ar fi sa tin seama doar de prezenta la curs si de faptul ca era frecventat si de studenti de la alti ani. Si iar, aceasta colaborare nu ar fi existat, adica eu nu mi-as fi dat acordul, daca nu as fi impartasit viziunea despre pedagogie a domnului Daniel Latea.

Si pentru a elimina orice suspiciune privind acest acord, dati-mi voie sa adaug urmatoarele:

Nu sunt ruda cu Daniel Latea, nu ne petrecem impreuna revelionul si nici nu suntem parteneri in vreun imemeu. In plus, daca asta ajuta, eu sunt moldovean, iar el e oltean.

Am acceptat propunerea pe care domnia sa mi-a facut-o pentru ca este unul dintre putinii oameni pe care ii cunosc care stie sa-si asculte semenii si intelege resorturile cele mai intime ale complexelor mecanisme care fac sa functioneze relatiile interumane care se stabilesc in interiorul unei comunitati.

In ochii mei, aceasta rara calitate a fost suficienta pentru a accepta sa fac o bucata de drum alaturi de el. Nu stiu cat le-a folosit studentilor de la antropologie ceea ce le-am povestit eu despre cinema-ul direct, dar pe mine m-a imbogatit enorm intalnirea cu ei si cu Daniel Latea, profesorul lor", ne-a raspuns cunoscutul regizor Cristi Puiu.

Profesorii sunt platiti cu ora si se simt zilieri ai Universitatii

Oana Mateescu a comentat raspunsurile oferite de FSAS spunand ca sunt doar "justificari retrospective si lacunare".

"De ce aceste motive si asa-zisa analiza pe care ele se bazeaza nu i-au fost comunicate de la bun inceput prof. Latea? De ce analiza nu ia in calcul evaluarile studentilor - pentru cursurile sale precum si activitatile anuale de practica antropologica din fiecare vara? De ce decizia de a inceta o colaborare de ani buni cu FSAS vine sub forma unui email insultator?.

Nonsalanta cu care FSAS isi aroga dreptul de a produce si apoi exploata dependenta angajatilor 'la plata cu ora' vorbeste de la sine. Acest dispret institutionalizat este fix unul din motivele pentru care am renuntat la reinnoirea contractului de colaborare. Metodologia platii cu ora permite o insecuritate contractuala inacceptabila, agravata de pretentia ca profesorii asociati/colaboratorii externi sa indeplineasca o serie de activitati didactice fara nici un fel de remunerare. Precaritatea acestor contracte temporare transforma o intreaga categorie profesionala in zilieri ai UB.

Tinand cont de ce am spus mai sus, nu ma surprinde deloc indiferenta ostentativa a FSAS. Actul nostru de solidaritate trebuie, din contra, minimalizat, depoliticizat si ignorat. Tratat de asa maniera incat sa nu aiba nici un fel de efecte (si, in special, efecte structurale). Spun asta cu toata ironia de rigoare si cu o doza buna de respect ostil fata de imperativele unui sistem academic din ce in ce mai birocratizat si corporatizat", ne-a transmis aceasta.

La randul sau, Narcis Tulbure a facut cateva precizari.

"Motivele pentru care eu m-am retras se regasesc in scrisoarea pe care am facut-o publica pe pagina "Sustin transparenta si echitatea in FSAS-UB".

Pe aceeasi pagina regasiti toate chestiunile principiale pe care le-am formulat atat noi, profesorii asociati care am renuntat de curand la colaborarea cu FSAS, cat si studentii afectati de evenimentele recente.

Activitatea academica a domnului Latea apare mentionata pentru prima data in comunicatul ce v-a fost transmis, aceasta lipsind din comunicarile initiale si din raspunsurile informale primite in ultimele trei saptamani.

Pentru a analiza lucrurile in context, va sugerez sa aflati opinia studentilor care l-au avut profesor pe Daniel Latea in ultimii ani (o parte din evaluarile acestora sunt disponibile pe pagina de Facebook a specializarii de antropologie).

De asemenea, va sugerez sa solicitati referinte despre calitatile domnului Latea de la prof. Katherine Verdery, coordonatoarea proiectului sau doctoral", ne-a scris Narcis Tulbure.

Cine va stinge conflictul?

In timp ce prof. Katherine Verdery, o personalitate marcanta in domeniul antropologiei, primea, marti, titlul onorific de Doctor Honoris Causa al Universitatii Bucuresti, studentii de la FSAS continuau protestele.

Decanul facultatii, prof. Doru Buzducea, a promis insa ca va gasi o cale de solutionare a conflictului.

"A promis ca va organiza impreuna cu studentii o intalnire publica la care sa participe toti actorii implicati in criza recenta din FSAS - cei 5 profesori care din aceasta toamna nu mai fac parte din facultate, studentii facultatii, reprezentanti ai departamentului de sociologie si ai consiliului profesorilor si alti factori decizionali din facultate si universitate care pot rezolva aceasta situatie.

Reprezentanti ai conducerii UB (rectorul interimar, Romita Iucu-Bumbu, si presedintele senatului, Marian Preda) au promis de asemenea sa sustina aceasta intalnire. Rectorul interimar a promis ca va desemna o persoana care sa monitorizeze intreaga situatie, pana la rezolvarea ei", scrie miercuri pe pagina Sustin transparenta si echitatea in FSAS - UB.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#protest Facultate sociologie profesor Latea , #universitati