Puci la Universitate, episodul 3. Se voteaza ruperea unei facultati. Politicul, bagat pana in gat

Miercuri, 27 Noiembrie 2013, ora 12:05
5272 citiri
Puci la Universitate, episodul 3. Se voteaza ruperea unei facultati. Politicul, bagat pana in gat

Senatul Universitatii din Bucuresti voteaza miercuri propunerea de infiintare a unei noi facultati, care s-ar constitui dintr-o parte "secesionista" a Facultatii de Istorie, adica Departamentul pentru Studiul Patrimoniului, si Facultatea de Teologie Romano-Catolica.

Scandalul din spatele acestei propuneri a pornit de la "razboiul" din interiorul Facultatii de Istorie, in care tabara condusa de deputatul PNL Vlad Nistor, fost decan, si Daniela Zaharia, profesor de Orient Antic a pierdut lupta pentru putere in fata celei conduse de Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe, care acum a ajuns decanul facultatii.

Intamplator sau nu, Vlad Nistor vrea acum sa faca noua facultate cu ajutorul celor de la Teologie Catolica, aflati in pragul desfiintarii, unde preda Violeta Barbu, nimeni alta decat sotia ministrului Culturii, Daniel Barbu, coleg de partid cu Vlad Nistor.

Tabara invinsa a incercat din vara sa "rupa" facultatea si sa infiinteze una noua, Facultatea pentru Studiul Patrimoniului. Prima faza a "puciului" a fost la inceputul verii, cand profesorii din cadrul Departamentului de Istorie Antica, Arheologie si Istoria Artei (DIAAIA) i-au cerut rectorului Universitatii infiintarea noii facultati.

Cum exista suspiciunea ca acest lucru nu ar fi legal, mai ales ca ar dubla programele de istorie veche ale Facultatii de Istorie (spre exemplu, arheologia ar fi studiata in ambele locuri), cei de la DIAAIA s-au folosit de contactele politice ale lui Vlad Nistor, faza a doua a incercarii lor. Acesta a reusit sa-l convinga pe ministrul Educatiei, Remus Pricopie, sa promoveze in sedinta de guvern infiintarea Departamentului pentru Studiul Patrimoniului, in cadrul Facultatii de Istorie, si inregistrarea domeniului Studiilor de Patrimoniu in Nomenclatorul domeniilor si specializarilor universitare. Asta desi se dubleaza anumite specializari de la Istorie, precum arheologia.

Scandal la Universitate: Profesori acuzati de puci. Vor sa faca o facultate rupta din alta

Cu acest atu in mana, "secesionistii" de la Istorie au trecut la partea a treia - au cerut crearea unei noi facultati, care sa se numeasca Facultatea de studii religioase, patrimoniu si arheologie. Problema a fost "pasata" Senatului Universitatii de catre Consiliul de Administratie al Universitatii. Asa ca decizia va fi luata de Senat, for condus chiar de... Vlad Nistor.

Mai mult, conform surselor Ziare.com, rectorul Mircea Dumitru il sustine partial pe Nistor, insa e reticent sa o faca foarte deschis si decisiv, nefiind convins total de legalitatea si oportunitatea unei asemenea masuri. In plus, o asemenea rupere a unei facultati poate duce la incercari ale altor grupuri de profesori de a-si infiinta propria facultate prin desprindere de alta.

Aceleasi surse spun ca parerile specialistilor de la Facultatea de Drept sunt impartite, cei mai multi fiind de parere ca nu e legal ca ca profesorii sa aiba cursuri la doua facultati sau sa faca astfel de "transferuri". In plus, vor fi mari probleme la acordarea titlurilor universitare.

Unirea cu Roma. Ce e cu facultatea de Teologie Romano-Catolica

Facultatea de Teologie Romano-Catolica, cea cu care incearca sa se uneasca Departamentul pentru Studiul Patrimoniului si sa faca noua facultate, e o entitate aflata in pragul desfiintarii. Facultatea de Teologie Romano-Catolica a trebuit sa intre in reorganizare, intrucat este in ceea ce am putea numi faliment - are doar 66 de studenti. Acestia au nu mai putin de 15 profesori!

Cu toate astea, dorinta celor de la "istorie veche" de a se rupe de Facultatea de Istorie e atat de mare incat au semnat un protocol cu cei de la Romano-Catolica prin care le promit acestora din urma ca ii vor lasa sa dea decanul noii facultati.

Tactici de gherila - Facultatea de Istorie, blocata

Cadrele didactice din cadrul Departamentului pentru Studiul Patrimoniului au incercat sa blocheze neincetat activitatea universitatii. Una din tacticile lor a fost sa boicoteze sedintele Consiliului Facultatii, blocandu-l astfel total, din lipsa cvorumului.

In cele din urma, pentru a depasi blocajul, decanul Adrian Cioroianu i-a dat afara pe doi dintre "secesionisti", Alin Ciupala si Andrei Alexandrescu, din acest for, pentru absente. Conform altor surse ale Ziare.com, cei doi l-ar fi amenintat pe Cioroianu chiar cu plangere penala pentru acest gest.

Alta tactica a lor a fost sa depuna sute de amendamente la regulamentul Facultatii de Istorie, care se discuta in aceasta toamna, tocmai pentrua impiedica adoptarea sa. Acest lucru se intampla chiar daca ei vor sa-si faca o noua facultate.

Citeste si:
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă a prezentat, la Liga Aleşilor Locali organizată de PNL joi 26 mai, la Braşov, bilanţul guvernării în prima jumătate a anului. Premierul a precizat că, după şase...
Marcel Ciolacu va veni în Parlament cu bilanțul „nefardat” al primelor 6 luni de guvernare
Marcel Ciolacu va veni în Parlament cu bilanțul „nefardat” al primelor 6 luni de guvernare
PSD va prezenta în fața Parlamentului, joi, de la ora 18.00, bilanţul primelor 6 luni de guvernare. Liderul partidului, Marcel Ciolacu, a afirmat că bilanţul va fi unul cinstit şi realist,...
Comentarii
bum
rank 5
singurul e Vanghelie care poate sa descalceasca lupta politica !