Rectorii de la Universitatea Bucuresti si SNSPA fac ghid de evitare a inregimentarii politice

Luni, 05 Februarie 2018, ora 18:02
4057 citiri
Rectorii de la Universitatea Bucuresti si SNSPA fac ghid de evitare a inregimentarii politice

Rectorul Universitatii din Bucuresti, Mircea Dumitru, si cel de la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA) Remus Pricopie, au facut publica luni o declaratie comuna prin care se angajeaza sa construiasca in perioada urmatoare un ghid de evitare a inregimentarii politice a institutiilor de invatamant, dupa scandalul cand zeci de colegi de la universitatile din tara l-au sustinut pe actaulul ministru al Educatiei, Valentin Popa.

"Universitatea din Bucuresti si SNSPA au pledat in permanenta pentru consolidarea mecanismelor care sa garanteze autonomia universitara. In completarea normelor legale, prevazute in Constitutia Romaniei [Art. 32, alin. (6) ] si in Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011 [Art. 3, litera k], consideram ca fiecare institutie de invatamant superior are obligatia sa elaboreze propriile norme interne, care sa asigure garantarea autonomiei universitare si evitarea inregimentarii politice a universitatilor.

In toate statele dezvoltate neimplicarea politica a conducerii universitatilor este o garantie a faptului ca opiniile specialistilor din institutiile de invatamant superior, exprimate prin publicatii de specialitate, studii, propuneri de politici publice, analize critice, dezbateri etc. sunt rezultatul expertizei acumulate in decenii de munca si nu sunt influentate de factori externi spatiului academic.

Universitatea din Bucuresti si Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA) vor demara, in cel mai scurt timp, un amplu proces de documentare, analiza si formulare de propuneri pentru elaborarea unui ghid de bune practici in managementul universitar, care sa contribuie la clarificarea raportului dintre universitate, ca institutie autonoma, si orice alt actor din spatiul public, inclusiv actorii politici", anunta cei doi rectori, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Ei isi exprima speranta ca demersul lor "va fi sustinut de toate universitatile din tara, precum si de Consiliul National al Rectorilor, organism apolitic", condus de Sorin Cimpeanu, primul care si-a aratat sustinerea pentru Popa si cel care a initiat si strangerea de semnaturi.

Amintim ca Popa a fost puternic contestat pentru greselile sale de gramatica si exprimare, dar si pentru declaratiile pe care le-a facut la audierile din Parlament. Popa a pus greselile de gramatica pe seama emotiilor, sustinand insa ca, unele dintre ele, cum ar fi "pamblica", ar fi de fapt un regionalism. Mai mult, la audieri Popa a spus ca plagiatul nu este ceva foarte important si a sustinut chiar ca legea nu prevede unde se pun ghilimelele.

Citeste si mai multe despre acest subiect:

A.S.

Citeste si:
Cum a reușit Dacian Cioloș să-i ia fața lui Barna în prima rundă de alegeri din USR PLUS. Rolul ieșirii de la guvernare
Cum a reușit Dacian Cioloș să-i ia fața lui Barna în prima rundă de alegeri din USR PLUS. Rolul ieșirii de la guvernare
Dacian Cioloș a câștigat joi, 23 septembrie, prima rundă a alegerilor pentru șefia USR PLUS, reușind să-l întreacă cu două procente pe principalul său contracandidat, Dan Barna, cel care...
Care este strategia PNL după Congresul din 25 septembrie. Rareș Bogdan: ”Pentru majoritatea parlamentară nu luăm voturi de la AUR”
Care este strategia PNL după Congresul din 25 septembrie. Rareș Bogdan: ”Pentru majoritatea parlamentară nu luăm voturi de la AUR”
Rareş Bogdan dezvăluie strategia PNL după Congresul din 25 septembrie 2021. El a spus că nu nu vor lua voturi de la AUR. Rareș Bogdan a explicat joi seara, într-o emisiune tv, că...
Sursa: Ziare.com