Regele Simeon al II-lea al Bulgariei, Doctor Honoris Causa al Universitatii Bucuresti

Luni, 19 Noiembrie 2012, ora 12:10
3432 citiri
Regele Simeon al II-lea al Bulgariei, Doctor Honoris Causa al Universitatii Bucuresti
Foto: Arhiva

Universitatea din Bucuresti ii va acorda miercuri titlul de Doctor Honoris Causa regelui Simeon al II-lea al Bulgariei.

Ceremonia va avea loc in Aula Magna a Palatului Facultatii de Drept, se arata intr-un comunicat al Universitatii Bucuresti, remis Ziare.com.

Regele Simeon al II-lea al Bulgariei s-a nascut la 16 iunie 1937 la Sofia, fiind fiul regelui Boris al III-lea al Bulgariei si al Reginei Giovanna de Savoia, fiica a fostului rege al Italiei, Victor Emanuel al III-lea. Simeon Borisov de Saxa-Coburg si Gotha a ajuns cel mai tanar tar al Bulgariei, la varsta de sase ani, in august 1943, dupa moartea tatalui sau.

Regele Simeon al II-lea impreuna cu mama sa, regina Giovanna, si cu sora sa, Printesa Maria Luisa, au fost nevoiti sa plece in exil in urma loviturii de stat de la 9 septembrie 1944 si a ocuparii tarii de catre sovietici. Familia regala a mers in Alexandria, Egipt, unde se afla bunicul din partea mamei, regele Victor Emanuel al III-lea al Italiei.

Tanarul rege a inceput sa frecventeze cursurile Colegiului Victoria din Alexandria. In 1951, familia regala a revenit in Europa si s-a stabilit la Madrid, unde au primit azil din partea guvernului spaniol. Regele Simeon al II-lea si-a continuat studiile la Liceul Francez din capitala Spaniei si apoi si-a inceput pregatirea in Drept si Stiintele Politice.

Intre anii 1958-1959 a urmat cursuri la Academia si Colegiul Militar Valley Forge din Statele Unite ale Americii, iar apoi s-a reintors in Spania, pentru a-si continua si finaliza pregatirea in Drept si Administratia Afacerilor.

In 1962, acesta s-a casatorit cu dona Margarita Gomez-Acebo y Cejuela, urmasa a unei importante familii aristocrate spaniole.

Dupa 50 de ani de exil, Simeon al II-lea s-a reintors in Bulgaria, in 1996. In 2001, regele a facut publica dorinta sa de a se intoarce definitiv in tara natala, unde a organizat un partid politic sub numele de Miscarea Nationala Simeon al II-lea.

In acest context, in iulie 2001, regele Simeon al II-lea a devenit prim-ministrul Bulgariei. Din guvernul condus de Simeon al II-lea si-au gasit loc unii dintre cei mai buni specialisti ai tarii, a caror valoare profesionala a contat mai mult decat experienta politica.

Nu in ultimul rand, in timpul mandatului sau (2001 - 2005), Bulgaria si-a realizat prioritatea nationala de a deveni membru deplin al Aliantei Nord-Atlantice NATO si, totodata, a semnat Tratatul de Pre-Aderare la Uniunea Europeana.

Potrivit reprezentantilor institutiei de invatamant superior, prin conferirea titlului de Doctor Honoris regelui Simeon al II-lea al Bulgarilor, Universitatea din Bucuresti aduce recunoastere activitatii sale civice de exceptie si rezultatelor meritorii obtinute pentru destinul european al tarii sale, onorand o personalitate eminenta si o cariera exceptionala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#rege Simeon Bulgaria Universitatea Bucuresti, #rege Simeon Doctor Honoris Causa , #universitati