Revista Presei: Alerta in invatamant: Ramanem fara universitati?

Vineri, 09 Septembrie 2011, ora 08:46
4391 citiri
Revista Presei: Alerta in invatamant: Ramanem fara universitati?

Noile reguli de clasificare a universitatilor aplicate de ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, vor duce la disparitia unor universitati, este de parere profesorul Mircea Miclea, care a vorbit intr-un interviu despre situatia fara precedent din invatamant.

Acesta a explicat, intr-un interviu acordat vineri publicatiei "Romania Libera", ca e nevoie de masuri rapide pentru a remedia situatia dupa Bacalaureatul din 2011.

Noua clasificare a universitatilor face ca doar 12 institutii de invatamant superior de stat sa fie dezirabile, iar celelalte vor pierde din credibilitate, dar si din studenti, arata si "Evenimentul Zilei".

Si daca Bacalaureatul de anul acesta a lasat universitatile fara studenti, situatia nu sta insa rau pentru principalele site-uri de recrutare din Romania.

BestJobs si MyJob au depasit pragul de doua milioane, respectiv un milion de CV-uri depuse: o mare de someri, unii dintre ei cu diplome, incearca sa-si gaseasca de munca intr-o situatie economica dificila.

Romania Libera: In urmatorii 5 ani, 15-20% din universitatile de stat vor disparea

Seful Comisiei prezidentiale pentru Educatie, Mircea Miclea, crede ca in urma clasificarilor universitatilor, data recent publicitatii de ministrul Daniel Funeriu, incepand cu anul viitor "universitatile de stat neperformante nu vor mai primi bani de la buget" si 15-20 la suta din cele codase chiar ar putea da faliment in urmatorii cinci ani.

Profesorul Miclea este de parere ca dupa bacalaureatul 2011, Ministerul Educatiei ar trebui sa ia o serie de masuri urgente pentru remedierea situatiei, printre care evaluarea claselor a 12-a la inceputul anului scolar care incepe acum, in asa fel incat profesorii sa poata pregati programe individuale in functie de nivelul fiecarui elev.

Mircea Miclea mai spune ca punerea in aplicare a platformei e-learning, unde sa fie postate lectiile celor mai buni profesori din tara, ar putea creste calitatea educatiei pe termen mediu, arata Romania Libera.

Evenimentul Zilei: Universitatile retrogradate pierd studenti si bani

Noua ierarhizare a incununat de glorie 12 institutii de invatamant superior, in vreme ce altele au fost trimise la colt. Ele vor pierde din credibilitate, insa se pot redresa prin strategii eficiente. Tinerii care doresc studii aprofundate se vor indrepta catre universitatile de top.

Rezultatele clasificarii universitatilor le-au bulversat atat pe cele incadrate in prima categorie, de performanta, cat, mai ales, pe cele aflate in ultima. Primii sunt coplesiti de numarul mare de locuri primite pentru programe de masterat si doctorat, ceilalti se gandesc ingrijorati la reducerea simtitoare a bugetului.

Universitatea din Bucuresti, plasata in top, a primit, in urma clasificarii, o suplimentare de o mie de locuri pentru masterat, si alte 143 in plus pentru doctorat, informeaza Evenimentul Zilei.

Adevarul: "Fortele de Munca" au trecut pe online

Si daca universitatile au probleme mari din cauza noilor reguli de clasificare, dar si a diminuarii numarului studentilor, site-urile de recrutare pentru someri nu duc lipsa de musterii.

Doua dintre cele mai importante site-uri de recrutare au depasit pragul de doua milioane, respectiv un milion de CV-uri depuse de cei care-si cauta un job.

Recordurile BestJobs si MyJob au fost inregistrate in iulie si consfintesc trecerea in online a recrutarilor de pe piata muncii, scrie Adevarul.

(L.S.)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#universitati stat dispar, #clasificare universitati, #universitati Funeriu , #universitati