Romania nu figureaza in topurile celor mai bune universitati din lume

Luni, 12 Octombrie 2009, ora 17:09

   

Romania nu figureaza in topurile celor mai bune universitati din lume
Universitatile romanesti lipsesc din toate ierarhiile realizate la nivel mondial, fie ca se bazeaza pe criterii ca popularizarea institutiilor sau a site-urilor web ale acestora, pe numarul de premii primite de studenti sau profesori sau pe numarul de rezultate in cercetare.

Cel mai cunoscut top mondial al universitatilor este The Academic Ranking of World Universities, elaborat din 2003 de Universitatea Jiao Tong din Shanghai, un proiect prin care China urmareste sa masoare diferenta dintre universitatile lumii si cele nationale.

Topul compara 1.200 institutii de invatamant superior si tine cont, in ierarhizarea acestora, de premiile primite de absolventi sau de cadrele didactice si numarul de articole citate in reviste si indexuri specializate. Este considerat unul dintre cele mai obiective topuri, iar Romania nu are niciun reprezentant in clasament.

Harvard, Stanford si California Berkeley, primele locuri

Actualizata anual, lista celor mai bune universitati este deocamdata valabila pentru 2008, pentru anul acesta topul urmand sa fie publicat in luna noiembrie. Primele trei pozitii in 2008 sunt ocupate de universitatile americane Harvard, Stanford si California Berkeley.Doua universitati britanice sunt in top 10, Oxford pe 4 si Cambridge, pe 10. Desi universitatile americane predomina in ierarhia celor mai bune, sunt si institutii din Asia in top 50, cum ar fi Universitatea din Tokio, Institutul Federal al Tehnologiei din Suedia, Universitatea din Utrecht sau Universitatea Paris 11.

Un alt top considerat credibil este HEEACT, topul performantelor stiintifice ale universitatilor. Acesta este elaborat de Consiliul de Evaluare si Acreditare in Invatamantul Superior din Taiwan si se bazeaza pe importanta descoperirilor stiintifice din universitatile de cercetare.

Romania, facuta de ras de Polonia, Slovenia sau Cehia

Primele trei locuri sunt ocupate, anul acesta, de universitatile americane Harvard, Johns Hopkins si Stanford. Romania lipseste din top, unde, altfel, apar alte state europene din spatiul fost-comunist, cum ar fi Polonia, Slovenia sau Cehia.

Un alt top este THES - QS World University Rankings, un top realizat de publicatia britanica Times impreuna cu compania de consultanta educationala Quacquarelli Symonds. Acesta listeaza primele 500 de institutii de invatamant superior, printr-un sondaj printre 9.000 de studenti si academicieni.

Topul este considerat subiectiv, mai ales ca multe dintre universitatile americane care ocupa locuri fruntase in alte topuri de acest fel sunt inlocuite cu institutii britanice.

Astfel, pe locul doi in topul universitatilor lumii intra o institutie britanica, Cambridge, pe podium alaturi de Harvard si Yale. Nici de data aceasta, insa, romanii nu sunt apar in top 500.

Global University Ranking este un top elaborat sub tutela societatilor academice din Rusia. Pentru a crea acest top, un grup de specialisti analizeaza universitatile incluse in patru topuri celebre, Academic Rankings of World Universities, HEEACT, Times-QS si Webometrics.

Evaluarile se fac din mai multe puncte de vedere, cum ar fi performanta academica si de cercetare, resursele disponibile, activitatile sociale remarcabile ale absolventilor si activitatile internationale ale universitatilor.

Primele cinci locuri in acest top sunt ocupate de MIT, Institutul Tehnologic din California, Universitatea din Tokyo, Columbia si, de data aceasta o institutie ruseasca, Universitatea de stat Lomonosov din Moscova. De altfel, ultimile 200 de locuri din acest top care evaluaeza circa 430 de institutii sunt monopolizate de universitati rusesti si din foste state sovietice, ca Ucraina, Azerbaijan si Kazakhstan.

In top 6.000, se regaseste si Romania

O ultima varianta recunoscuta mondial de ierarhizare a universitatilor este Webometrics, produs de Cybermetrics Lab, un organism al statului spaniol. Webometrics selecteaza 6.000 de universitati din baza sa de date care cuprinde peste 17.000 de astfel de institutii.

Topul este realizat in functie de volumul de continut web al unei universitati, impactul acestui continut masurat prin numarul de link-uri externe spre universitate. Acest top este actualizat de doua ori pe an, in iulie si ianuarie.

La ultima actualizare pe primele locuri in top erau Massachusetts Institute of Technology, Harvard University si Stanford University.

Universitatile americane predomina in top 50, exceptiile fiind doua universitati britanice, Cambridge, care ocupa locul 22, si Oxford, locul 42, doua universitati din Japonia, Tokyo, locul 24, si Kioto, locul 49, doua universitati canadiene, Universitatea din Toronto, locul 28, si Universitatea British Columbia, locul 41, si Universitatea din Sao Paulo, locul 38, si Universitatea Nationala din Taiwan, locul 26.

Cum acesta ienarhie listeaza 6.000 de universitati, cateva institutii romanesti intra si ele in top. Astfel, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi ocupa locul 601, "Politehnica" din Bucuresti locul 928, Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" din Iasi locul 964, "Babes Bolyai" din Cluj locul 1.034, iar Academia de Studii Economice din Bucuresti, 1.087, si Universitatea Bucuresti, pozitia 1.155.
Sursa: rNews

Articol citit de 3159 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
analistul de serviciu
rank 1
Rusine profesorilor de pe la noi!
Asta este adevarul!
Profesori facuti pr banda rulanta, fara personalitate si fara nici o procupare didactica sau stiintifica. Acesti profesori (cica!?) se ocupa cum sa-l fitileasca pe colegul sau si cum sa ajunga decan sau rector.
In modul in care merge invatamantul superior romanesc, mai bine tinerii nostri studiosi sa mearga peste hotare, unde pot gasi unitati de invatamant care acorda burse de merit si alte facilitati.
La noi si bursele se dau tot pe cumetrie sau pe .. linie de partid.
Nici nu ma mir ca cei buni merg peste hotare sa invete si nici nu-i mai intereseaza ceea ce se preda pe la noi, adica "abecedarul silabisit".
nedumeritul
rank 1
adevarat
In Ro mai intii obtii o slujba buna, cu ajutorul lui taticu si apoi obtii diploma necesara postului . De aici dezinteresul pt calitatea invatamintului,atit pt cel care preda cit si pt cel care obtine o diploma.
GJOISAG
rank 1
NEMERNICII
POATE NU A AUZIT DE SPIRU HARET
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor