Ziare.com

Scandal in cercetare: Institut al Academiei Romane, acuzat ca a trucat un concurs

de Camelia Badea
Sambata, 31 Mai 2014, ora 23:55

   

Scandal in cercetare: Institut al Academiei Romane, acuzat ca a trucat un concurs
Peste 250 de cercetatori post-doctorali din toata tara au semnat o petitie prin care solicita anularea concursului organizat recent de Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii (ICCV) si reluarea lui, acuzand grave deficiente in modul de organizare, care sugereaza un aranjament.

Intitulata "Simulacru de concurs la un institut al Academiei Romane: ICCV, mai 2014", petitia este adresata directorului ICCV, Catalin Zamfir, presedintelui Academiei Romane, Valentin Vlad, ministrului Fondurilor Europene, Eugent Teodorovici, dar si Autoritatii de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU), pentru ca proiectul in cauza este unul de tip POSDRU, adica finantat din bani europeni.

"Date fiind deficientele grave ale modului in care a fost organizat acest concurs, va solicitam anularea acestuia si organizarea unui nou concurs, care sa urmeze o metodologie clara si transparenta si in cadrul caruia evaluarea sa fie realizata de o noua comisie, alcatuita din membri care sa nu se afle in conflict de interese", se arata in documentul adresat autoritatilor mentionate, in care semnatarii prezinta pe larg numeroase nereguli si abuzuri comise de organizatorii concursului.

Pentru cele 40 de burse post-doctorale oferite de proiectul "Pluri si interdisciplinaritate in programe doctorale si postdoctorale", pentru care toate detaliile pot fi regasite pe site-ul ICCV, au candidat peste 300 de cercetatori post-doctorali din toata tara, fara sa stie ca angajatii sau cercetatorii din ICCV si din celelalte institutii partenere in proiect aveau "prioritate", asa cum a recunoscut directorul ICCV Catalin Zamfir dupa ce scandalul a luat amploare.

"In ghidul POSDRU este specificat faptul ca programul are drept scop cresterea capacitatii de cercetare din institutele implicate. Era normal ca angajatii acestor institute sa aiba prioritate. Drama e ca au fost enorm de multi candidati, nimeni nu se astepta la asta", a declarat Catalin Zamfir (foto) pentru cotidianul Romania Libera.

Unul dintre participantii la concurs, Elena Dragomir, cercetator asociat la Universitatea din Tagoviste, a declarat pentru Ziare.com ca ceea ce s-a intamplat este strigator la cer.

"O sarada. Ne-au pus pe drumuri ca sa aiba ei acoperire"

"Domnul Catalin Zamfir, directorul institutului, a prezentat o pozitie oficiala in care spune ca, de fapt, cele 40 de burse post-doctorale au fost menite sa satisfaca nevoile institutiilor partenere in proiect. Chiar dumnealui spune ca angajatii si cercetatorii din institut aveau prioritate. Asta, de fapt, confirma ceea ce eu si colegii mei am spus inca de la inceput, si anume ca acest concurs a fost o sarada, un simulacru. Ei ne-au pus pe noi pe drumuri doar ca sa aiba acoperire, pentru ca stiau de la inceput ca acei castigatori sunt 40 de oameni din institutiile lor. Noi asta reclamam: de ce ne-au mai pus pe drumuri?

Ca sa nu mai spun ca nu scrie nicaieri in ghidul POSDRU cuvantul 'prioritate', el trebuia specificat in metodologia concursului respectiv. Puteau sa spuna 'angajatii nostri au prioritate, prin urmare 10 dintre cele 40 de locuri sunt ale lor, iar pe restul de 30 puteti concura'. Ei nu au specificat nimic si noi stam si ne intrebam cum au calculat ei prioritatea asta?

Sa spunem ca suntem doi studenti, unul din interiorul institutului si altul din afara, si ca primul are prioritate. Ne ducem la examen si cel dintai are o nota mai mica, iar cel de-al doilea o nota mai mare. Castiga totusi cel dintai doar pentru ca are prioritate?! Atunci de ce se mai face concursul, daca indiferent de nota castiga primul? Nu are nicio noima", a declarat Elena Dragomir.

Mai mult, tanara cercetatoare spune ca au fost "foarte multe nereguli", prezentate in petitia adresata autoritatilor.

"De exemplu, vestita adeverinta de salariat sau de cercetator. Nicaieri in metodologie, nicaieri pe site-ul concursului, al ICCV, nu scria de asa ceva! Mai mult, exista o cerere tip de inscriere in concurs, care se afla pe site-ul concursului, in care exista o rubrica: 'in prezent sunt salariat in cadrul....... /liber profesionist/fara loc de munca'. Deci existau aceste trei variante in propria lor cerere! Daca era obligatoriu sa fii salariat in cadrul unei institutii, ce cauta aceste optiuni in cerere?

Apoi, ni s-a spus verbal abia cand am ajuns la institut sa depunem dosarele ca sunt necesare adeverinte si am plecat cu totii inapoi prin tara, inclusiv eu, sa facem rost de adeverinte. Eu am noroc, sunt la Targoviste, dar au fost colegi din Suceava sau Arad. M-am dus la Targoviste si am adus adeverinta de cercetator, pentru ca asa mi-au spus secretarele. M-am intors, am depus-o, dupa care aflu de la alti colegi ca ei au fost declarati ca neeligibili pentru ca au prezentat adeverinte de cercetator, dar pe ele nu scria ca sunt salariati efectiv.

Pe mine m-au declarat eligibila desi am avut adeverinta de cercetator, pe altii i-au declarat neeligibili (desi au avut aceeasi adeverinta de cercetator ca si a mea!) pentru nu au avut adeverinta de salariat", a relatat Elena Dragomir.

Mari semne de intrebare ridica si componenta comisiei de examinare.

"In seara zilei de 23 mai s-au publicat rezultatele. Abia in dimineata acelei zile au urcat pe site-ul ICCV un document in care erau enumerati membrii comisiei de examinare. Atunci am aflat ca aceasta comisie a avut 10 membri, teoretic. Noi nu am stiut in momentul in care am sustinut acel asa-zis interviu in fata cui ne-am prezentat. Dupa aceea documentul a disparut, componenta comisiei nu mai este publica, ceea ce mi se pare foarte dubios. Adica te prezinti la un examen dar nu stii exact cine te evalueaza?

In plus, noi nu am stiut criteriile dupa care suntem evaluati. Daca va uitati pe lista cu toti candidatii, toate notele au zero in coada. Comisia a avut 10 membri, cum au facut, au dat toti note si au facut o medie? Sau au facut o mica dezbatere, au negociat si au dat o singura nota? Sute de note sunt cu doua zecimale, dar a doua este 0. Cum de le-a dat asa? ", a mai declarat aceasta.

Elena Dragomir spune ca acestea sunt doar cateva exemple, dar "ce s-a intamplat in realitate este strigator la cer".

"De exemplu, unul dintre admisi este angajat la SRI. Asa a scris el acolo, Cozma parca, la institutia de provenienta - SRI. Asa scrie pe site-ul ICCV. Ma intreb de cand este SRI institutie de invatamant superior sau de cercetare stiintifica?", ne-a mai declarat tanara cercetatoare.

Intrebata cine trebuie sa faca lumina in acest caz, Elena Dragomir spune ca toti contestatarii asteapta mai intai o reactie din partea Autoritatii de Management pentru POSDRU si a Academiei Romanie, dupa care sunt hotarati sa se adreseze forurilor europene.

"Autoritatea de Management trebuie sa monitorizeze si sa urmareasca felul in care se desfasoara proiectele acestea. Noi am depus petitia si la aceasta autoritate si speram sa primim un raspuns intr-un termen rezonabil.

Nu cred ca de la institut (ICCV) vom primi vreun raspuns care sa ne satisfaca, banuiesc ca pozitia lor va fi cea anuntata de profesorul Zamfir. Dar noi am vrut sa procedam ierarhic, sa parcurgem toate etapele - mai intai am depus contestatie, dupa aceea ne-am adresat printr-o petitie directorului Institutului, presedintelui Academiei Romane, care este in masura sa ne raspunda pentru ca ICCV apartine de academie, ne-am adresat Autoritatii de Management, ne-am adresat ministrului pentru Fondurile Europene, si daca acestia nu ne raspund sau o fac in stil propriu romanesc, suntem hotarati sa trimitem petitia si la Comisia Europeana pentru Cercetare si Inovare si la Comisia Europeana pentru Cultura, Educatie, Multilingvism si Tineret.

Nu se poate asa ceva, e atat de flagranta aceasta chestiune, o vede oricine cu ochiul liber. Iar directorul Zamfir a confirmat ceea ce sustinem noi. El nu a spus 'Nu e adevarat, exagerati, nu sunt cunostintele noastre'. Practic, a spus 'Asa este, dar ei aveau prioritate'", a mai declarat Elena Dragomir.

Se asteapta reactia autoritatilor romane si europene

Lista cu cei 40 de castigatori ai concursului scoate la iveala faptul ca acestia ori provin din institutiile partenere cu organizatorii lui, ori au diverse relatii cu membrii comisiei de evaluare.

De exemplu, printre castigatori se numara si secretarul de stat de la Ministerul Muncii Codrin Scutaru, al carui coordonator al tezei de doctorat este chiar directorul Catalin Zamfir, membru acum in comisie, dar si alti cercetatori care au colaborat cu diversi membri din comisia de evaluare, motiv pentru care contestatarii concursului acuza potentiale conflicte de interese. Cert este ca in urma acestui concurs toti angajatii ICCV au fost declarati admisi.

Neregulile semnalate si asumate de semnatarii petitiei sunt numeroase si par sa duca la concluzia ca s-a facut totul ca sa se scape de candidatii incomozi.

Astfel, conditiile de eligibilitate au fost modificate de doua ori pe parcurs, "ultima oara dupa incheierea inscrierilor (15 mai), si anume chiar in prima zi de interviu (19 mai) ".

Se mai reclama si tratamentul discriminatoriu intre candidatii din Bucuresti si cei din tara. "Lista cu candidatii eligibili, admisi la interviu, a fost publicata pe site-ul ICCV abia pe 19 mai, in ziua interviului, la ora 00:15, interviurile incepand la ora 9 dimineata. Au fost multi candidati care au calatorit in acea noapte spre Bucuresti pentru a afla la fata locului ca nu sunt eligibili. Multor candidati declarati initial ca neeligibili li s-a permis sa aduca adeverintele de salariat pe 19 mai, ceea ce a condus la o noua discriminare intre candidatii din Bucuresti si cei veniti din provincie, acestia din urma nemaiputand aduce adeverintele", se mai arata in petitie.

Apoi, unii dintre cei intervievati sustin ca "a fost evident faptul ca membrii comisiei nu cunosteau proiectul inclus in dosar, avand in vedere intrebarile neinformate si insuficient de precise pe care le-au adresat candidatilor". "Candidatii nu puteau sustine in mod adecvat un proiect de 10-15 pagini in doar 5-10 minute, in fata unei comisii care nu-l citise", se mai arata in petitie.

De asemenea, este criticat faptul ca "participantii la interviu nu au fost tratati in mod egal: durata interviului si tipul de intrebari adresate au variat in mod nejustificat de la un candidat la altul. Unii candidati au fost intervievati 3-4 minute, altii 10-12 minute". Exista si candidati care spun ca nu au fost lasati sa isi prezinte proiectul.

In plus, rezultatele au fost date in foarte scurt timp de la incheierea interviurilor (doua zile), in conditiile in care comisia trebuia sa evalueze sute de proiecte de cercetare, ceea ce sugereaza, o data in plus, ca lucrurile erau deja stabilite.

Cel mai grav este faptul ca 32 dintre castigatorii concursului sunt activi in institutiile implicate in proiect, de aceea trebuie verificat daca membrii comisiei nu s-au aflat in conflict de interese, participand la evaluarea candidatilor afiliati institutiei pe care o reprezinta, dar totodata ar trebui verificate si proiectele castigatoare "pentru a se vedea daca acestea nu coincid cumva cu temele de cercetare actuale ale institutiilor respective - ceea ce ar reprezenta un caz de dubla finantare".
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 10978 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
27 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"a fost evident faptul ca membrii comisiei nu cunosteau proiectul

inclus in dosar"
- pai ce sens avea din moment ce shtiau numele celor care trebuiau sa cashtige ! :o)))

 
 

 

nu ma mira, toti acesti "academicieni" se comporta

dupa modelul prim-sinistrului ponta: plagiatura e in floare, spaga grasa sa iasa!
halal academicieni:(

 

Sper ca la fabrica de bombe atomice exista o adevarata

selectie! Daca nu, va sfatuiesc sa va indepartati la cel putin 100km. Si cu vantul in fata!

Catalin Zamfir, sotul Elenei Zamfir, un mare...

... securist, cu grad si curriculum pe masura. Fane Gheorghiu sa traiasca!

[]]][[

catalin zamfir, fost ministru in guvernul de unicate al lui roman. ce-am mai ras de vorba asta cu unicatele a lui brucan, dar pe langa guvernele ce aveau sa vina, chiar ca erau unicate.
tot catalin zamfir a tradus the future shock, acu vreo 40 de ani. prefata editiei rumanesti vedeti singuri cine a scris-o. se inchide cercul frumos.

acum vedeti de ce a vrut funeriu comisii cu

experti straini pentru evaluarea proiectelor de cercetare. a fost o incercare sa sustina cercetatori capabili in locul nepotilor si altor rude. dar lumea l-a injurat si ne-am intors la mizeria care ne caracterizeaza, cu plagiatorul in frunte. avem exact ce meritam, pe masura inteligentei demonstate la vot. dupa gluma asta, iar vor bloca europenii fondurile si e normal - de ce sa plateasca ei pentru "inteligenta" noastra? daca vrem sa donam bani la hoti, nu avem decat

MosGerila

Asta cu Magurele si bomba atomica a fost o poanta buna de tot! :) Cu un sambure gros de adevar in ea! Oricum, tot trebuie sa iesim si noi odata cu ceva "in fata", bagam TEPCO-Japan in umbra.

Cu un prim-ministru....

..plagiator ce speranta la un mediu academic corect sa mai ai ? Asta tinand cont si de cei care l-au curatat si l-au facut alb ca neaua de acuzatiile de copy-paste.Cei care veneau tot din acelasi mediu academic.

 

Inca o dovada ca socialismul lui victor viorel ponta e putred,

Socialismul distruge intelecualitatea.
Punct.

 

Socialismul distruge intelecualitatea.

Noroc cu capitalismul stilat si high-level al intelectualului Bush, care mai contrabalanseaza raul produs de socialism.

Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii ???? Glumiti?

Exista asa ceva? si comunistii inventau multe... dar aici a fost depasita o anumita limita stratosferica a frecatului mentei!
Mai tare ca functia de europarlamentar pentri o EBA, Dacian, Adina sau un Severin, Diaconu sau cel de la PSD locul 17 ...
Romanul are o capacitate de inventie uluitoare. Cu minca sta mai modest. La diplome, este cel mai tare din spatele blocului.

 

Ce zice Institutul de Cercetare a Institutului de Cercetare a

Calitatii Vietii?

@MosGerila 19.37

- o cerceteaza sa nu creasca cumva , Doamne fereshte ! :o)))

Lasa ca aveti VOI grija tovarase Niculaenovici ca

Romanilor sa nu le creasca calitatea vietii,mai ales ca ai facut studii intense la Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii din Moscova!!!

:)

"Sa nu creasca, doamne-fereste!"
Se continua traditia postbelica.

ICCV e doar o alta adunatura de paraziti care taie frunze la caini

din banii contribuabililor

 

Nimic nu-i cinstit la noi

Bursele postdoctorale sunt o facatura romaneasca.
Sunt angajati indivizi care lucreaza si in alta parte, sau mai grav in acelasi institut si cumuleaza salariile, fapt nemaintalnit in Europa, unde se presupune ca bursa e cinstita iar bursierul se dedica activitatii respective.
Puteti sesiza la Comisia Europeana, la OLAF, daca aveti dubii in legatura cu aceste burse, care sunt din fonduri europene. Cu cat sesizeaza mai multi cu atat se vor convinge mai repede cat de multe magarii se fac cu asemenea burse, care ar trebui sa aduca in institutii suflu nou, nu sa se mestece in continuare aceleasi idei.

 

Cate ceva despre cercetatorii de la SRI

Participanta intervievata, Elena Dragomir, are (printre altele) o mare nedumerire. Ea vorbeste despre unul din cei admisi, spunand ca era angajat la SRI, iar apoi se intreaba (citez):
"Ma intreb de cand este SRI institutie de invatamant superior sau de cercetare stiintifica?"

Pai se poate sa puneti asemenea intrebari, stimata doamna (sau domnisoara)? Iaca, de pilda saptamana trecuta, un superior de la SRI a venit la vecinul meu Grigore si l-a luat la cercetari pentru nu stiu ce chestie. Dupa o juma' de ora in care a fost cercetat cat se poate de stiintific, respectivul vecin a spus cu exactitate pana si sortimentul de lapte praf pe care i-l dadea muma-sa sa-l bea, la frageda varsta de patru luni si trei saptamani. Pai mai superior decat superiorul ala de la SRI, si cercetare mai stiintifica decat cercetarea efectuata gospodareste de el, ce vreti mai mult?

 

L-a spalat si pe fata, pe vecinul?

Ca acesta este trendul venit din UsA, grija mare pt inculpat sa nu se dehidrateze.

parerea mea....

....iceceve-ul asta al academiei din capu la podu' mogosoaiei, este ceva de genul ilefe-ului, falimentarei, aprozarului sau macelaria "la puiu' cu patru picioare cu ghiare cu oja de rosie culoare" care colaboreaza cu sereiul sa vada ce gandeste si vorbeste cetateanu' cand serviciul ii ia interviul.
toata chestia asta este o panarama panama sa poata sa-si castige mamaliga niste persoane importante, socri si socrele, tatici si mamitele, nasi si nasici, fni si finute, verzisori si verizsoare a lu' bunicu' si mam' mare ai celor care sunt acuma la butoane.
in definitiv, chestia asta face parte din traditia noastra balcanico-otomana inca din vremilii alea de mult de demult cad eram inca in faza tribala. acu' am evoluat si se vede clar c'academia noastra romaneasca a evaluat tot dupa criterii tribale ca deh, suntem in iuniunea ieuropiana unde scrie pe hartie ca drepturilii fiecaruia se iau in seama onest si cinstit, da' noi o facem cum am invatat din mosi, stramosi si de la aia nenumarati care ne-au calcat si s-au culcat ca de aia suntem noi asa de frumosi si aratosi da' la caracter ...gaunosi: de la academie si pana la pisica care linge ce-am mai lasat noi in farfurie. vivat c'academia, vivat profesores, gaudeamus ai lor "cercetatores" .....

 

chestia asta face parte din traditia noastra balcanico-otomana

Ai dreptate, miroseste a apucaturi asiatice, cu satrapi si caste, neamuri si neamurile neamurilor.

Va rog, sa-mi spuneti- daca stiti-

...exista un domeniu in Romania , care sa nu poarte amprenta...ciumii rosii?! Hotia si minciuna sint leul din jungla romaneasca iar cinstea este capra neagra, pe cale de disparitie!

 

Sunt si concursuri netrucate in Ro?Ar fi o uimire .....!

De mult n-am mai auzit de surprize la concursurile din Ro!! Intotdeauna intra cine trebuie!!

 

Pe ce se toaca banii europeni....

Vad ,consultand lista ,ca un singur candidat admis este de la Facultatea de sociologie Bucuresti ,restul de la ICCV (Institutul pt.Cercetarea Calitatii Vietii - ce ironie in Romania),UNEFS (ce treaba o avea sportul cu sociologia?), doi de la SRI ,unul de la ANI (vai ce savanti sunt astia),unul de la noul Stefan Gheorghiu (SNSPA)restul de la niste universitati oarecare.

 

Academia nevertebrata

Academia Romana a ajuns o institutie de doi lei. Nici pe departe nu-si indeplineste rolul pe care ar trebui sa-l aiba in societate. In cel mai mare dezastru de mediu din istoria tarii, holocaustul raurilor de munte din cauza afacerii certificate "verzi", Academia nu se implica deloc. Ca cica daca se implica le taie politrucii finantarea de la institute. In holocaustul raurilor, din moment ce ministerul mediului e un minister de impostori, singura speranta e Comisia Europeana (din moment ce se incalca total directivele Apa si Habitate). Dar la comisie lucreaza niste functionari, care au nevoie de studii ce sa demonstreze ca 1+1=2. Si studiile astea, din moment ce e vorba de un dezastru raspandit in toate colturile tarii si Academia are si atributii de protectie a naturii (si implicatiile holocaustului merg mult mai departe de distrugerea patrimoniului natural), mi se pare de bun simt ca Academia sa le faca, mai ales ca nu costa aproape nimic sa scrii ca 1+1=2 (ca doar la asta se rezuma, sa scrie ca secarea si mutilarea raurilor afecteaza semnificativ ecosistemele acestora). Oricum altcineva n-are cine sa le faca, pentru ca noi practic nu avem societate civila de mediu. Decat o Academie absenta si fara coloana mai bine deloc!

 

reactii

Lucrurile nu vor avea niciun impact si nu se vor schimba daca toata aceasta situatie ramane doar la stadiul de articol in presa. Este important si necesar ca aceste plangeri sa capete si alte forme.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor