Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Scandal la Universitate: Profesori acuzati de "puci" - vor facultate rupta din alta

Marti, 09 Aprilie 2013, ora 16:07
8272 citiri
Scandal la Universitate: Profesori acuzati de "puci" - vor facultate rupta din alta

Un scandal a izbucnit la Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti, dupa ce profesorii din cadrul Departamentului de Istorie Antica, Arheologie si Istoria Artei (DIAAIA) au decis sa se separe de aceasta facultate, cu tot cu departament, si sa creeze una noua, denumita Facultatea de Studii ale Patrimoniului.

Grupul de profesori e condus de Vlad Nistor, deputat PNL, fost decan al facultatii si fost sef al Institutului Diplomatic Roman, iar memoriul lor a ajuns pe masa rectorului Universitatii din Bucuresti. Aceasta grupare mizeaza pe faptul ca Nistor e presedintele Senatului Universitatii din Bucuresti, forul in care, daca procedura decurge normal, ar trebui sa se ia ultima decizie.

Conducerea facultatii, in functie cu decanul Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe, dar si o buna parte a profesorilor si a membrilor organizatiilor studentesti se opun acestei incercari si arata ca ea e ilegala, conform Legii Educatiei Nationale si conform statutului Universitatii, intrucat grupurile de cadre didactice nu au dreptul de a initia o noua facultate, acesta fiind atributul unor foruri institutionalizate din facultate si universitate.

Acestia indica faptul ca decizia ar trebui luata intai in facultate, insa e imposibil sa se discute acest lucru, intrucat membrii DIAAIA boicoteaza sedintele Consiliului Facultatii de Istorie, astfel incat nu se poate intruni cvorumul luarii oricarei decizii, au declarat surse pentru Ziare.com.

O alta problema ar fi aceea ca, prin infiintarea unei noi facultati si "transferarea" Departamentului de Istorie Antica, Arheologie si Istoria Artei, nu doar ca s-ar dubla programele Facultatii de Istorie, dar aceasta ar fi in imposibilitatea de a angaja alti specialisti in locul celor plecati.

Chestiunea se va discuta marti in Consiliul de Administratie al Universitatii, urmand sa fie supusa votului in Senatul aceleiasi institutii de invatamant.

Razboaie vechi

Facultatea de Istorie e scindata, de foarte multi ani, intre mai multe grupuri de profesori care isi disputa conducerea acestei facultati.

Pana in urma cu un an, gruparea condusa de Vlad Nistor a detinut suprematia, cat timp acesta a fost decan al Facultatii de Istorie. Lucrurile s-au schimbat dupa ce la conducere a venit Adrian Cioroianu, in martie 2012. Acesta a avut sustinerea unei parti importante a corpului profesoral si sustinerea totala a studentilor cu drept de vot in Consiliul Facultatii, astfel ca a castigat in fata Danielei Zaharia, membra a primului grup.

Ce vrea fiecare tabara

In timp ce gruparea de la DIAAIA considera, in memoriul trimis rectorului Mircea Dumitru, ca e nevoie de o noua facultate, care sa preia programele departamentului si sa infiinteze unele noi, gruparea condusa de decanul Cioroianu a trimis o scrisoare deschisa in care acuza o serie de ilegalitati.

Citeste mai jos memoriul prin care s-a votat cererea de infiintare a Facultatii de Studii ale Patrimoniului:

Citeste mai jos scrisoarea deschisa a comunitatii academice din Facultatea de Istorie:

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#scindare facultate istorie, #scandal Facultatea Istorie, #scindare Istorii Studii Patrimoniu , #universitati