Scandalul licentelor de la Universitatea Spiru Haret se prelungeste

Sambata, 07 August 2010, ora 22:01
7786 citiri
Scandalul licentelor de la Universitatea Spiru Haret se prelungeste
Foto: Adevarul

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, se confrunta cu o noua problema aparuta in invatamantul romanesc: in ce masura este legala sustinerea inca o data a examenelor de licenta de catre absolventii cursurilor de invatamant la distanta de la Universitatea Spiru Haret?

Dupa ce, in urma cu cateva zile, purtatorul de cuvant al Universitatii Spiru Haret, Corneliu Toader, a declarat ca institutia de invatamant superior va organiza o sesiune speciala a examenului de licenta, in perioada 15-30 septembrie, oficiali din Ministerul Educatiei au declarat ca nu exista o baza legala pentru aceasta reexaminare.

Reexaminarea pentru licente la Spiru Haret, sub semnul intrebarii (Video)

Scandalul de la Universitatea Spiru Haret nu este nou, dar el a reizbucnit odata cu aceasta decizie a conducerii universitatii, de a relua examenele de licenta controversate.

Fostii ministri ai Educatiei au opinii diferite in privinta reexaminarii cu pricina.

In opinia fostului ministru Mircea Miclea, absolventii de la USH ar trebui sa sustina un nou examen de licenta, chiar daca l-au mai dat. "Diplomele celor de la specializarile neacreditate sunt problematice. Multi dintre absolventi au fost respinsi la examenul de titularizare. Ar trebui sa le dea doi ani absolventilor ca sa-si valideze diplomele", a declarat Miclea citat de Adevarul.

In schimb, Ecaterina Andronescu sustine ca decizia USH de a organiza o noua sesiune de licenta este "o nebunie". "Ei practic anuleaza licentele din 2008-2009. Trebuie sa explice pe ce baza au anulat licenta. Potrivit OUG 10/2009, doar absolventii care au sustinut licenta la specializarea Drept ar trebui sa dea licenta a doua oara. Nici anul trecut, cand eram eu ministru, nu am avut baza legala sa anulam diplomele", a declarat Ecaterina Andronescu.

In aceste conditii, actualul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu, a anuntat propria decizie cu privire la aceste diplome controversate.

"Universitatea Spiru Haret a facut o solicitare catre minister pentru da licenta cu cei care au un stat incert. Pe baza acestei solicitari am purtat o corespondenta interna in minister si trimis astazi (n.red- vineri, 6 august) o adresa catre universitate, in care se spun cateva lucruri: 1.Universitatea este cea care a solicitat acest examen.

2. Exista baza legala prin ordonanta 10 si am comunicat Universitatii Spirtu Haret, ca fiind preocupati de interesul studentilor care au fost de buna credinta, ne putem da acordul de principiu pentru desfasurarea unui examen de licentta, cu conditia sa se respecte metodologia de monitorizare elaborata de minister si sa se stabileasca care sunt comisiile", a declarat ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, la TVR 2.

"Examenele nu vor fi date in acelasi format ca prima data, pe baza unei atente supravegheri a Ministerului. Conditiile sunt cele stabilite de monitorizarea impusa de minister, o monitorizare de trei ani. Universitatea se supune acestei monitorizari. Diplomele acestor studenti nu vor mai avea acest statut incert. Vom fi de acord cu aceste examene. Daca vom constata respectarea obligatiilor, acest examen va putea fi dat. Eu am declarat si in trecut ca trebuie sa urmarim interesul studentilor, iar asupra unor universitati sa nu mai planeze suspiciunea de "fabrici de diplome", a adaugat ministrul.

In privinta organizarii Invatamantului la distanta, ministrul a precizat: "acest program a fost inchis. Ordonanta 10 prevede ca cei care erau inscrisi la formele neacreditate sa poate sa se inscrie la forma acreditata, adica la forma la zi."

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#licente Spiru Haret, #reexaminare licente Spiru Haret, #licente Spiru Haret 2010 , #universitati