Ca in fiecare an, de la publicarea in 2003 a primului clasament stabilit de Universitatea Jiaotong din Shanghai, institutiile de dincolo de Atlantic isi iau partea leului, cu trio-ul castigator compus din Harvard, Stanford si Berkeley.
Asadar clasamentul celor mai bune universitati din lume confirma din nou suprematia universitatilor americane.
Massachusetts Institute of Technologie (MIT) se afla pe a patra pozitie, iar Universitatea britanica Cambridge, prima institutie din afara Americii, pe locul al doilea.
Clasamentul Shanghai este urmarit si comentat in lumea intreaga, dar face obiectul numeroaselor critici privind metodologia sa. Intr-adevar, el privilegiaza cercetarea in stiinte exacte in detrimentul predarii, mult mai dificil de cuantificat, conform Le Monde.
In criteriile sale, clasamentul Shanghai tine cont de numarul premiilor Nobel atribuite fostilor elevi sau cercetatorilor, de numarul medaliilor Fields (echivalentul premiului Nobel in matematica) si de numarul de articole publicate in reviste exclusiv anglo-saxone, ca "Nature" si "Science".
Marea Britanie isi pastreaza in top 10 doua universitati, Cambridge si Oxford.
Universitatea College of London, clasata pe locul 21 anul trecut, pierde acum doua locuri si iese din Top 20, in avantajul Scolii Politehnice Federale din Zurich, care intra pentru prima data in primele 20 de locuri (23 anul trecut).
Prima universitate franceza Pierre et Marie Curie (Paris VI) s-a clasat pe locul 37, urmata de Paris Sud (XI), locul 39.
Printre universitatile prezente in top 500, ca in fiecare an, Statele Unite se afla in fruntea clasamentului, cu 146 de institutii superioare (cu patru mai putine fata de 2012), urmate de Marea Britanie (37, cu una mai putin decat in 2012) la egalitate cu Germania, apoi China, (cu niciuna in top 100).
Desigur, exista si alte clasamente foarte mediatizate, cum este cel publicat de revista britanica "Times Higher Education", ce este dominat frecvent de universitatile americane si britanice.
Ca sa favorizeze "transparenta" in alegerea studiilor superioare, Uniunea Europeana a decis sa realizeze, incepand din acest, un clasament propriu, numit U-Multirank, al carui prim clasament de 700 institutii, stabilit pe criterii mai extinse, este asteptat in primavara lui 2014.