Studentii ies in strada: Tinta, conducerea Universitatii Bucuresti si deputatul PNL Nistor

Marti, 03 Decembrie 2013, ora 16:41
4137 citiri
Studentii ies in strada: Tinta, conducerea Universitatii Bucuresti si deputatul PNL Nistor

Studentii din Universitatea Bucuresti vor iesi in strada, miercuri, pentru a protesta fata de ceea ce numesc "comportamentul abuziv si ilegal" al conducerii celei mai mari institutii de invatamant superior din Romania, in special a presedintelui Senatului universitatii, Vlad Nistor, care e si deputat PNL.

Reprezentantii studentilor il acuza pe Nistor ca i-a "pedepsit" ca urmare a unui protest fata de cresterea taxelor, dar si ca a condus adoptarea unui nou regulament al studentilor fara cvorum in Senatul Universitatii, dar si ilegal, intrucat profesorii nu pot impune studentilor propriile regulamente de organizare.

Studentii au transmis ca ii vor face plangere penala lui Vlad Nistor si vor ataca in contencios administrativ hotararile Senatului UB care ii privesc si care au fost luate fara cvorum.

Printre prevederile considerate abuzive in regulamentul adoptat e si unul care ar putea anihila puterea organizatiilor studentesti, obligandu-le sa aiba 51% din studentii facultatii pe care o reprezinta pentru a putea fi recunoscute.

Protestul va avea loc miercuri, la ora 11.00, in fata Facultatii de Drept si este organizat pe Facebook. La ora scrierii acestui articol, peste 500 de studenti isi anuntasera participarea, iar alti circa 250 bifasera posibilitatea de a lua parte si ei la demonstratie.

Acesta nu e primul scandal in care e implicat Vlad Nistor. Fostul director al Institutului Diplomatic Roman e acuzat si ca incearca sa rupa Facultatea de Istorie a Universitatii Bucuresti, acolo unde a fost decan, si ca incearca sa creeze o Facultate pentru Studiul Patrimoniului.

Puci la Universitate, episodul 3. Se voteaza ruperea unei facultati. Politicul, bagat pana in gat

Citeste mai jos textul revendicarilor studentilor, asa cum apar pe pagina de Facebook a protestului:

De mai bine de un an, urmare a unui protest esuat pe tema maririi anumitor categorii de taxe, studentii Universitatii din Bucuresti sunt inlaturati si marginalizati de la procesul decizional la nivelul Universitatii. Numiti "studenti pseudo-reprezentanti", studentilor senatori li se ingradeste dreptul la opinie de fiecare data cand incearca sa exprime un punct de vedere sau li se inchide usa in nas ori de cate ori solicita explicatii.

Nu mai suntem considerati un partener egal de dialog, ci suntem ignorati in nevoile si necesitatile noastre, toate discutiile din Senatul Universitatii din Bucuresti, rezumandu-se la problemele profesorilor sau ale personalului administrativ.

Miercuri, 27.11.2013, studentii senatori au fost inca o data pusi la zid. In incercarea noastra de a ne exprima punctul de vedere am fost ironizati, persiflati si intrerupti cu consecventa de Presedintele Senatului UB, Vlad Nistor.

Acesta nu s-a rezumat la a-si bate joc de studentii reprezentanti si si-a permis sa comita 2 categorii de nelegalitati. Astfel, a consemnat dupa numararea votului, cu 10 senatori mai multi decat erau prezenti in sala la momentul supunerii la vot. Totodata, decizia s-a luat fara a exista la momentul votului cvorumul necesar pentru adoptarea in mod valabil a unei hotarari. Dezgustati de aceasta atitudine infractionala, studentii senatori au parasit sala, sedinta continuand totusi timp de 2 ore si jumatate (in ciuda evidentei lipse a cvorumului).

Printre deciziile luate fara participarea studentilor se numara si Regulamentul in baza caruia studentii ar trebui sa isi organizeze propriile alegeri (desi, conform legii, cadrele didactice nu se implica in procesele electorale ale studentilor, iata ca la nivelul UB, Regulamentul in integralitatea lui este stabilit de cadre didactice) si care contine o serie de prevederi aberante, cum ar fi cerinta ca pentru a fi considerata reprezentativa, o Asociatie trebuie sa aiba ca membri 51% din studentii Facultatii la nivelul careia activeaza. Ne intrebam retoric daca un partid politic, pentru a putea reprezenta cetatenii romani, trebuie sa aiba inscrisi ca membri jumatate din cetatenii cu drept de vot.

Pentru a reactiona fata de acest comportament intolerabil:

 • - vom face plangere penala impotriva Presedintelui Senatului Universitatii din Bucuresti, Vlad Nistor;
 • - vom ataca in contencios administrativ hotararile Senatului UB din data de 27.11.2013;
 • - vom bloca institutional Universitatea din Bucuresti prin demisii si boicotari ale alegerilor studentilor care sa impiedice intrunirea Senatului Universitatii Bucuresti pana la demisia Presedintelui Senatului, Vlad Nistor;
 • - vom PROTESTA fata de comportamentul infractional al Presedintelui Senatului UB, miercuri, la ora 11:00, in fata biroului acestuia din Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, solicitandu-i demisia pentru intregul sau comportament ce contravine normelor legale in vigoare, dar si bunelor maniere, si prin care pateaza imaginea celei mai prestigioase universitati din Romania.
 • In contextul in care in urmatoarele luni Universitatea din Bucuresti are nevoie de bani pentru a se putea acoperi toate cheltuielile institutiei, urmare a unui management falimentar, in mod cert primul lucru la care se vor gandi cei din conducerea UB va fi sa bage din nou mana in buzunarul studentului, prin MARIREA TAXELOR DE STUDIU si a CELORLALTE CATEGORII DE TAXE impuse studentilor.

  Trebuie sa reactionam si sa nu-i permitem lui Vlad Nistor sa trateze in continuare studentii ca pe un pres pe care isi sterge picioarele, pentru ca la momentul luarii deciziilor care se repercuteaza in viata studentilor, opinia reprezentantilor acestora sa se faca auzita!

  Trebuie sa aratam ca NU POATE EXISTA UNIVERSITATE FARA STUDENTI si va rugam sa ne sprijiniti in demersul nostru de a protesta MIERCURI, in fata biroului Presedintelui Senatului, Vlad Nistor, incepand cu ora 11:00 pentru a-l determina pe acesta sa paraseasca Universitatea pe care acum o trateaza ca pe propria feuda.

  Lipsa sustinerii voastre ii va permite acestuia sa continue sa intoarca spatele studentilor, iar ilegalitatile si deciziile prin care studentii Universitatii din Bucuresti sunt impovarati nu vor conteni.

  Haideti sa aratam ca PAREREA STUDENTILOR UNIVERSITATII BUCURESTI CONTEAZA si sa spunem NU ilegalitatilor comise in cadrul UNIVERSITATII DIN BUCURESTI!

  Vezi mai jos raspunsul Prezidiului Senatului Universitatii Bucuresti:

  Studentii ies in strada. Cum se apara Senatul Universitatii Bucuresti

  Citeste si:
  Cei trei miniștri care ar urma să fie schimbați. Nicolae Ciucă pregătește remanierea
  Cei trei miniștri care ar urma să fie schimbați. Nicolae Ciucă pregătește remanierea
  Trei miniștri din guvernul Ciucă ar urma să fie înlocuiți în următoarele zile, premierul pregătind remanierea. Este vorba despre ministrul Sportului, Eduard Novak (UDMR), ministrul...
  Funcția de premier, preluată de PSD în 2023: ”PNL își respectă angajamentele”
  Funcția de premier, preluată de PSD în 2023: ”PNL își respectă angajamentele”
  Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a afirmat, luni, că în cadrul partidului nu există nicio altă ipoteză decât implementarea rotativei guvernamentale anul viitor, conform...