Studentii protesteaza: Modificarea Legii Educatiei prin ordonanta, un abuz de putere

Marti, 30 Decembrie 2014, ora 16:51
5227 citiri
Studentii protesteaza: Modificarea Legii Educatiei prin ordonanta, un abuz de putere
Foto: enational.ro

Modificarea Legii Educatiei reprezinta un abuz de putere extrem de nociv din partea Guvernului, care nu doar "macelareste" actul normativ prin ordonante de urgenta, dar le si foloseste in interes personal, sustin reprezentantii Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR).

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania condamna decizia Guvernului de a folosi mecanismele legale de care dispune in interese personale si critica din nou lipsa de consultare a Ministerului Educatiei cu reprezentantii studentilor in ceea ce priveste emiterea unei noi ordonante de urgenta care modifica Legea Educatiei.

"Studentii sunt consternati de modul total nedemocratic si lipsit de responsabilitate in care Guvernul alege sa trateze sistemul educational din Romania, in contextul in care trecem prin al treilea an consecutiv in care este emisa o Ordonanta de Urgenta care modifica Legea Educatiei Nationale (dupa OUG 92/2012 - in vigoare de la 19 decembrie 2012 si 117/2013 - in vigoare de la 30 decembrie 2013) la final de an, in timpul vacantei de iarna, fara o consultare prealabila cu actorii din sistem.

Amintim ca aceeasi problema a fost semnalata de studenti si in aceasta vara, odata cu celebra OUG 49/2014 care a introdus, printre altele, doctoratul la frecventa redusa sau posibilitate infiintarii de universitati private de persoane fizice", se arata intr-un comunicat de presa al ANOSR transmis, marti.

Studentii, nemultumiti ca nimeni nu se ocupa de problemele reale ale sistemului

Studentii sustin ca nemultumirea lor este cu atat mai mare cu cat motivarea emiterii acestui act normativ este legata de dorinta prim-ministrului Victor Ponta de a renunta la titlul de doctor, si nu de problemele reale cu care se confrunta sistemul educational.

"Studentii considera ca acest lucru reprezinta un abuz de putere extrem de nociv pentru Romania din partea Guvernului Romaniei, care nu doar macelareste Legea Educatiei prin Ordonante de Urgenta fara sfarsit, dar le si foloseste in interes personal.

Mai mult decat atat, ANOSR a inaintat de-a lungul timpului numeroase propuneri de modificari legislative catre reprezentantii Ministerului Educatiei care nu au fost solutionate pe motiv ca << nu se poate justifica urgenta schimbarii >> (cum ar fi participarea studentilor in procent de 25 la suta la alegerea rectorului), insa din explicatiile oferite ieri de Ministerul Educatiei a reiesit ca dorinta prim-ministrului de a renunta la titlul de doctorat (fiind singurul care a depus o cerere in acest sens) este un motiv suficient de bun pentru ca Guvernul sa schimbe << de urgenta >> legea", precizeaza ANOSR.

Reprezentantii ANOSR ii aduc la cunostinta noului ministru al Educatiei si Cercetarii Stiintifice, Sorin Cimpeanu, ca sistemul educational romanesc are alte probleme mult mai grave care necesita masuri de urgenta, printre acestea fiind subfinantarea cronica a educatiei si lipsa unei metodologii stabile de finantare a universitatilor, abandonul mare in mediul preuniversitar si universitar si lipsa de masuri eficiente care sa sprijine tinerii din medii defavorizate sau probleme de neconcordanta a sistemului educational cu realitatile din prezent.

Studentii se intreaba care este "societatea civila" cu care s-a consultat Ministerul Educatiei referitor la prevederile OUG, in conditiile in care Consiliul National al Rectorilor nu a avut nicio pozitie critica la adresa Ministerului in ultimii doi ani, acuzand de lipsa de reactie si sindicatele din mediul universitar.

ANOSR ii transmite noului ministru ca din societatea civila si comunitatea academica fac parte si studentii, ei fiind cei care resimt cel mai mult multiplele modificari ale Legii Educatiei.

"Se pare ca Guvernul si-a facut un obicei din a schimba Legea Educatiei dupa bunul plac, chiar daca intr-un sistem democratic functional legile sunt responsabilitatea Parlamentului si se schimba dupa dezbateri publice. Asteptam textul integral al OUG pentru a ne putea pronunta asupra prevederilor sale, pentru ca de multe ori am avut surprize legate de ce au comunicat reprezentantii Guvernului si ce s-a regasit in document, insa ceea ce este clar pentru noi e ca modul in care Guvernul opereaza cand vine vorba de educatie este unul total iresponsabil si daunator pentru viitoarele generatii.

Ne vine greu sa credem ca toate urgentele din sistemul educational se intampla mereu in perioada vacantelor si nu putem decat sa constatam ca momentele alese sunt de asa natura incat sa impiedice reactiile virulente venite din partea studentilor, singurii care au mai ramas critici la atrocitatile care se intampla in sistemul educational", a declarat presedintele ANOSR, Cristi Popescu.

Acesta ii recomanda lui Sorin Cimpeanu sa urmareasca in istoria ultimilor 25 de ani ce s-a intamplat cu ministri care nu au respectat parteneriatul cu studentii. "Altfel o sa ne pregatim noi sa ii amintim", a adaugat Popescu.

Ordonanta cu dedicatie pentru Victor Ponta

Guvernul a modificat luni, prin ordonanta de urgenta, Legea educatiei, pentru a permite oricarui detinator de titlu stintific sa renunte la acesta.

Legea Educatiei a fost modificata pentru renuntarea la titlul de doctor deoarece exista o solicitare din partea "beneficiarilor" unor titluri stiintifice, a societatii civile si a presei, a spus ministrul Educatiei, adaugand insa ulterior ca el nu cunoaste decat un singur solicitant, premierul Ponta.

In urma cu doua saptamani, premierul Victor Ponta a anuntat ca a trimis o scrisoare catre rectorul Universitatii Bucuresti in care il notifica asupra faptului ca renunta la titlul de doctor in drept acordat in 2003.

O alta modificare a Legii Educatiei se refera la faptul ca lectorii si asistentii universitari, fara titlu de doctor, vor putea lucra cu un contract pe perioada nedeterminata in universitati pana la 30 septembrie 2015, sfarsitul actualului an universitar, nu doar pana la 9 februarie 2015 cum prevede legislatia actuala.

Guvernul a mai stabilit ca, in sensul asigurarii autonomiei universitare, sumele pe categorii de cheltuieli in cadrul bugetelor universitatilor sa nu se mai fie alocate prin hotarare de Guvern.

O alta modificare adusa Legii educatiei a fost ca taxa de abilitare pentru conducerea de doctorate sa fie incasata de universitati.

Guvernul a redus totodata numarul membrilor Consiliului General al Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS), de la 25 la 21 posturi, stabilind ca din acest consiliu sa faca parte obligatoriu doi reprezentanti ai studentilor si cate un reprezentant al sindicatelor, respectiv al patronatelor.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#studenti protest modificare Legea Educatiei, #studenti protest anulare titlu doctorat , #universitati