Studentii protesteaza: Modificarea Legii Educatiei prin ordonanta, un abuz de putere

Marti, 30 Decembrie 2014, ora 16:51

   

Studentii protesteaza: Modificarea Legii Educatiei prin ordonanta, un abuz de putere
Modificarea Legii Educatiei reprezinta un abuz de putere extrem de nociv din partea Guvernului, care nu doar "macelareste" actul normativ prin ordonante de urgenta, dar le si foloseste in interes personal, sustin reprezentantii Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR).

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania condamna decizia Guvernului de a folosi mecanismele legale de care dispune in interese personale si critica din nou lipsa de consultare a Ministerului Educatiei cu reprezentantii studentilor in ceea ce priveste emiterea unei noi ordonante de urgenta care modifica Legea Educatiei.

"Studentii sunt consternati de modul total nedemocratic si lipsit de responsabilitate in care Guvernul alege sa trateze sistemul educational din Romania, in contextul in care trecem prin al treilea an consecutiv in care este emisa o Ordonanta de Urgenta care modifica Legea Educatiei Nationale (dupa OUG 92/2012 - in vigoare de la 19 decembrie 2012 si 117/2013 - in vigoare de la 30 decembrie 2013) la final de an, in timpul vacantei de iarna, fara o consultare prealabila cu actorii din sistem.

Amintim ca aceeasi problema a fost semnalata de studenti si in aceasta vara, odata cu celebra OUG 49/2014 care a introdus, printre altele, doctoratul la frecventa redusa sau posibilitate infiintarii de universitati private de persoane fizice", se arata intr-un comunicat de presa al ANOSR transmis, marti.

Studentii, nemultumiti ca nimeni nu se ocupa de problemele reale ale sistemuluiStudentii sustin ca nemultumirea lor este cu atat mai mare cu cat motivarea emiterii acestui act normativ este legata de dorinta prim-ministrului Victor Ponta de a renunta la titlul de doctor, si nu de problemele reale cu care se confrunta sistemul educational.

"Studentii considera ca acest lucru reprezinta un abuz de putere extrem de nociv pentru Romania din partea Guvernului Romaniei, care nu doar macelareste Legea Educatiei prin Ordonante de Urgenta fara sfarsit, dar le si foloseste in interes personal.

Mai mult decat atat, ANOSR a inaintat de-a lungul timpului numeroase propuneri de modificari legislative catre reprezentantii Ministerului Educatiei care nu au fost solutionate pe motiv ca << nu se poate justifica urgenta schimbarii >> (cum ar fi participarea studentilor in procent de 25 la suta la alegerea rectorului), insa din explicatiile oferite ieri de Ministerul Educatiei a reiesit ca dorinta prim-ministrului de a renunta la titlul de doctorat (fiind singurul care a depus o cerere in acest sens) este un motiv suficient de bun pentru ca Guvernul sa schimbe << de urgenta >> legea", precizeaza ANOSR.

Reprezentantii ANOSR ii aduc la cunostinta noului ministru al Educatiei si Cercetarii Stiintifice, Sorin Cimpeanu, ca sistemul educational romanesc are alte probleme mult mai grave care necesita masuri de urgenta, printre acestea fiind subfinantarea cronica a educatiei si lipsa unei metodologii stabile de finantare a universitatilor, abandonul mare in mediul preuniversitar si universitar si lipsa de masuri eficiente care sa sprijine tinerii din medii defavorizate sau probleme de neconcordanta a sistemului educational cu realitatile din prezent.

Studentii se intreaba care este "societatea civila" cu care s-a consultat Ministerul Educatiei referitor la prevederile OUG, in conditiile in care Consiliul National al Rectorilor nu a avut nicio pozitie critica la adresa Ministerului in ultimii doi ani, acuzand de lipsa de reactie si sindicatele din mediul universitar.

ANOSR ii transmite noului ministru ca din societatea civila si comunitatea academica fac parte si studentii, ei fiind cei care resimt cel mai mult multiplele modificari ale Legii Educatiei.

"Se pare ca Guvernul si-a facut un obicei din a schimba Legea Educatiei dupa bunul plac, chiar daca intr-un sistem democratic functional legile sunt responsabilitatea Parlamentului si se schimba dupa dezbateri publice. Asteptam textul integral al OUG pentru a ne putea pronunta asupra prevederilor sale, pentru ca de multe ori am avut surprize legate de ce au comunicat reprezentantii Guvernului si ce s-a regasit in document, insa ceea ce este clar pentru noi e ca modul in care Guvernul opereaza cand vine vorba de educatie este unul total iresponsabil si daunator pentru viitoarele generatii.

Ne vine greu sa credem ca toate urgentele din sistemul educational se intampla mereu in perioada vacantelor si nu putem decat sa constatam ca momentele alese sunt de asa natura incat sa impiedice reactiile virulente venite din partea studentilor, singurii care au mai ramas critici la atrocitatile care se intampla in sistemul educational", a declarat presedintele ANOSR, Cristi Popescu.

Acesta ii recomanda lui Sorin Cimpeanu sa urmareasca in istoria ultimilor 25 de ani ce s-a intamplat cu ministri care nu au respectat parteneriatul cu studentii. "Altfel o sa ne pregatim noi sa ii amintim", a adaugat Popescu.

Ordonanta cu dedicatie pentru Victor Ponta

Guvernul a modificat luni, prin ordonanta de urgenta, Legea educatiei, pentru a permite oricarui detinator de titlu stintific sa renunte la acesta.

Legea Educatiei a fost modificata pentru renuntarea la titlul de doctor deoarece exista o solicitare din partea "beneficiarilor" unor titluri stiintifice, a societatii civile si a presei, a spus ministrul Educatiei, adaugand insa ulterior ca el nu cunoaste decat un singur solicitant, premierul Ponta.

In urma cu doua saptamani, premierul Victor Ponta a anuntat ca a trimis o scrisoare catre rectorul Universitatii Bucuresti in care il notifica asupra faptului ca renunta la titlul de doctor in drept acordat in 2003.

O alta modificare a Legii Educatiei se refera la faptul ca lectorii si asistentii universitari, fara titlu de doctor, vor putea lucra cu un contract pe perioada nedeterminata in universitati pana la 30 septembrie 2015, sfarsitul actualului an universitar, nu doar pana la 9 februarie 2015 cum prevede legislatia actuala.

Guvernul a mai stabilit ca, in sensul asigurarii autonomiei universitare, sumele pe categorii de cheltuieli in cadrul bugetelor universitatilor sa nu se mai fie alocate prin hotarare de Guvern.

O alta modificare adusa Legii educatiei a fost ca taxa de abilitare pentru conducerea de doctorate sa fie incasata de universitati.

Guvernul a redus totodata numarul membrilor Consiliului General al Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS), de la 25 la 21 posturi, stabilind ca din acest consiliu sa faca parte obligatoriu doi reprezentanti ai studentilor si cate un reprezentant al sindicatelor, respectiv al patronatelor.
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 4847 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Hera
rank 5
inca o smecherie pontista !
Baiat descurcaret, plagiatorul, incearca sa limiteze limitele dezastrului : in cazul in care OUG-ul trece, hotul ramane NUMAI fara doctorat, neexistand efecte retroactive. Daca insa plangerea de plagiat se judeca si daca consiliul de etica al Universitatii Bucuresti se reuneste (amana sa discute aceasta problema de mai bine de doi ani), in cazul in care una dintre aceste doua instante dau sentinta de furt intelectual, atunci delicventul va fi obligat sa plateasca tot ce a incasat din folosirea titlului de doctor, uzurpat. Functioneaza principiul retroactivitatii. Fomta va fi obligat sa plateasca peste 200 000 roni obtinuti pe baza titlului de doctor din functia de avocat si din aceea de conferentiar universitar. Pe langa bani, mai pierde si cele doua functii. Hotul ramane in fundul gol, profesional vorbind.
Interesul major al Primului Sinistru este ca sa scape NUMAI cu pierderea titlului, nu si a "competentelor prodesionale"/a functiilor, nici a banilor. Sigur ca marioneta numita Avocatul Poporului nu va contesta la Curtea Constitutionala aceasta ordonanta neconstitutionala si a carei urgenta reiese numai si numai din panica impricinatului.

Felicitari studentilor pentru reactie ! Romaia se trezeste !
La multi ani, mai buni, tuturor romanilor !
tudorion46
rank 5
o fi cineva de acord cu aceasta ...necesitate a invatamantului?
probabil numai Ponta, cel care se vrea scapat odata de vina de a fi plagiator!
e bine ca societatea civila, care nu e consultata niciodata inainte de orice OUG, misca macar chiar si prin actiunea studentilor, cei ce stiu mult mai bine toate nejunsurile din sistem.
poate face Ponta macar un gest de a renunta la aceste mi-ze-rii?
nusual
rank 5
Calitatea invatamantului nu este o prioritate pentru ponta
Calitatea invatamantului nu este o prioritate pentru ministrul Invatamantului;
Reforma Invatamantului nu este o prioritate pentru comunisti;
Integrarea studentilor dupa absolvire nu se face pe baza de profesionalism ci dupa pile;
Politicienii isi ngajeaza odraslele "la stat" pe bani buni ocupand locul studentilor eminenti care ar putea reforma sistemul.
Comunismul a ajuns in colaps economic datorita nepotismului si politizarii societatii ;
Ce a invatat ponta?Dar Ilici?dar nastase?dar psd?-sa Fure pentru ei si copiii lor fara sa le pesedeRomania.Ilic nu a furat ci s-a multumit sa fie presedinte lasand gloata burgheziei comuniste sa demoleze Romania.
Meleaca
rank 5
ivatamantul banditilor
cu mai multi ani in urma, cineva-mi spunea ca in arabia saudita, la nastere, fiecare nou supus al seicului primeste echivalentul a 10 mii de parai.
bine-nteles ca romania, tara permnent in curs de dezvoltare , nu dispune de fonduri pentru a urma exemplul seicilor, poate lesne oferii in schimb altceva, conform pungasilor natiei: si anume fiecarui cetatean nou nascut sa i se confere diploma de bacalaureat, o diploma universitara la libera alegere a parintilor si chiar o diploma de doctorat, care sa le usureze ascensiunea in viata.
Te-o
rank 5
Abuzurile de putere comise de Ponta,inclusiv cele prin"OUG" -uri
cu destinatie demonstrata,trebuie contabilizate si contituit un pachet penal!
Universitatea Bucuresti trebuie sa devanseze manipularile lui Ponta de a "renunta la titlul de doctor"prin OUG si sa-i retraga iemdiat acest titlul pe motivul clar ca a fost plagiat!
Ponta nu intelege ca plagiatul demonstrat nu poate fi musamalizat prin modificari abuzive de comisii,ministrii ai invatamantului sau OUG-uri cu evident scop personal!
Problema este una morala si un plagiator nu are ce cauta in viata publica,deorece este un element infectios pentru sanatatea sociala!Teo
sanziana
rank 5
Iesiti in fata Guvernului, studenti si studente!
Diplomele voastre nu fac doi bani, doar ale PSD-ului; locuri de munca nu se vor gasi si pentru voi, doar pentru cei cu "diplome" emise de PSD.
LIBERALUL
rank 5
Abuz de putere,
Dublat de risipă de nesimțire!
Cazul 1-2...-10 chiar,sunt extrase din mulțimea acelora
care dețin acest titlu.
După o muncă de 3-4 ani,pentru cei care l-au rumegat și l-au obținut in parametrii legali,a cere să-ți fie anulat,e caz de mers la doctor și declarat inapt pentru
funcții publice!
Așadar,nu se poate face o modificare a unei legi,doar pentru cațiva ce au abuzat de un CV,cat mai
dodoleț!Așadar,nu pentru asemenea acțiuni,Ponta 4 mai este lăsat să ocupe locuri de muncă la Palatul Victoria
Seb88
rank 1
Plagiatorul
Acest nemernic (Ponta) care distruge Romania trebuie mazilt (dat jos), nu v-a pleca de buna voie.
vanea
rank 4
Jos palaria pentru atitudinea studentilor
Intradevar leg. ed. a fost macelarita. In ultimul act, s-a modificat doar pentru Ponta care trebuia sa-si dea demisia si sa paraseasca scena politica. Atitudinea lui Ponta in acest caz arata cat de jos a coborat acest individ. Acum doreste sa capete statut de domnisoara. Exact cum un barbat iar lua sotia, s-ar bucura de ea 3 ani si dupa aceea iar spune ca nu mai are nevoie de sotia lui.
babiloniada
rank 5
Tara lui Absurdistan
Ce ar insemna daca eu (indiferent de persoana) renunt la diploma de bacalaureat, sau la diploma de licenta, master, etc, (intr-o anumita profesie),..?
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor