Studentii se opun initiativei Academiei Romane: Nu poti fi obligat sa ramai in tara dupa absolvire

Vineri, 24 Februarie 2017, ora 09:55
11236 citiri
Studentii se opun initiativei Academiei Romane: Nu poti fi obligat sa ramai in tara dupa absolvire

Propunerea Academiei Romane de a obliga absolventii de facultati sa ramana in tara dupa absolvire sau sa plateasca studiile in cazul in care pleaca este respinsa de studenti. In plus, propunerea este si neconstitutionala, spune fostul presedinte al CCR Augustin Zegrean.

"Pentru a reduce pierderile de capital uman cu pregatire superioara, prin parasirea tarii, credem ca se impune ca orice absolvent de invatamant superior, beneficiar al subventiei de la buget, sa fie obligat sa lucreze in tara un interval de timp egal cu durata studiilor subventionate sau sa deconteze cheltuielile cu pregatirea profesionala", se arata in "Strategia de dezvoltare a Romaniei in urmatorii 20 de ani", publicata recent pe site-ul Academiei Romane.

Citeste mai multe despre: Academia Romana: Absolventii de facultate sa fie obligati sa munceasca primii ani in tara, pentru a opri exodul creierelor.

In replica, studentii spun ca libera circulatie este un drept constitutional care nu poate fi incalcat.

"Nu mi se pare normal, totul ar trebui lasat la libera alegere. Tot sistemul trebuie sa ne implementeze beneficii pentru a ramane de bunavoie in tara", a declarat un student la postul Digi24.

"Metoda de a-i obliga nu este prea buna. Facem o dezbatere si vedem ce iese", a spus un altul.

"Daca as gasi ceva in tara, nu as pleca. Dar nu e nimic in tara", a explicat un alt student.

La randul sau, presedintele Asociatiei Nationale a Studentilor, Vlad Chereches, a reamintit ca sunt state occidentale unde romanii pot primi chiar burse de studiu fara a fi pusi sa dea banii inapoi daca pleaca in alte tari.

"Daca eu, ca roman, vreau sa studiez in Finalanda, Danemarca, pot sa obtin o bursa de studiu de la statul respectiv, sa studiez acolo pe banii statului respectiv si apoi e decizia mea daca raman acolo sa profesez sau daca ma intorc in Romania sau merg in orice alta tara", a precizat el.

Mai mult, Augustin Zegrean, fostul presedinte al Curtii Constitutionale, a declarat ca propunerea Academiei Romane "impiedica dreptul la libera circulatie".

"Nu te poate conditiona nimeni sa te stabilesti unde vrei, cata vreme suntem in Uniunea Europeana si avem toate drepturile si libertatile posibile. Din punct de vedere constitional este usor abuziva", a comentat propunerea Augustin Zegrean.

Articolul 25 din Constitutie, care se refera la Libera circulatie, prevede ca:

(1) Dreptul la libera circulatie, in tara si in strainatate, este garantat. Legea stabileste conditiile exercitarii acestui drept.

(2) Fiecarui cetatean ii este asigurat dreptul de a-si stabili domiciliul sau resedinta in orice localitate din tara, de a emigra, precum si de a reveni in tara.

Citeste si:
Nelu Tătaru crede că ritmul actual al vaccinării ne poate duce către un platou al valului 4 pandemic: ”Sperăm să putem avea sărbători liniştite de iarnă”
Nelu Tătaru crede că ritmul actual al vaccinării ne poate duce către un platou al valului 4 pandemic: ”Sperăm să putem avea sărbători liniştite de iarnă”
Fostul ministru al Sănătăţii Nelu Tătaru afirmă, miercuri, 27 octombrie, că portofoliul de la Sănătate are nevoie de un profesionist, ”nu doar de un politician”. ”Nu putem defila...
Medicul Vasi Rădulescu, îndemn tranșant către Nicușor Dan: ”Mergeți azi să vă vaccinați și să scăpați de întrebări”
Medicul Vasi Rădulescu, îndemn tranșant către Nicușor Dan: ”Mergeți azi să vă vaccinați și să scăpați de întrebări”
Medicul Vasi Rădulescu a postat pe Facebook un mesaj către Nicușor Dan, primarul general al Bucureștiului, îndemnându-l să se vaccineze anti COVID. Nicușor Dan a evitat până acum să...
Sursa: Ziare.com