Ziare.com

Sute de cercetatori acuza taierea bugetelor si cer Guvernului sa respecte contractele

de Camelia Badea
Joi, 11 Aprilie 2013, ora 11:49

   

Sute de cercetatori acuza taierea bugetelor si cer Guvernului sa respecte contractele
Peste 260 de cercetatori au semnat miercuri o scrisoare deschisa adresata premierului, ministrului Educatiei si ministrului Cercetarii, in care prezinta efectele dramatice produse de taierea finantarii proiectelor si cer respectarea bugetelor convenite prin contractele semnate in 2011.

Demersul a fost initiat de dr. Corina Ionescu, profesor universitar la Facultatea de Biologie si Geologie, Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca, si se refera la "situatia creata in cercetarea romaneasca prin subfinantarea proiectelor de tip PN II de tip Parteneriate, IDEI PCE si IDEI PCCE".

"Au trecut trei ani de la situatia de criza generata de managementul defectuos al fondurilor destinate cercetarii (2010). Anuntul de ieri (marti - n.red.) al UEFISCDI prin care se comunica reducerea cu 40-55% a bugetului Proiectelor Parteneriate, a Proiectelor de Cercetare Exploratorie si a Proiectelor Complexe de Cercetare Exploratorie ne plaseaza de data aceasta intr-o situatie si mai grava, mai ales ca respectivul comunicat apare aproape la jumatatea anului.

In plus, nu se ofera nicio justificare pentru diminuarea in general a fondurilor si nici pentru diminuarea diferentiata intre tipurile de proiecte. Pe ce baze s-a decis ca diminuarea la proiecte IDEI sa fie de pana la 55%, la Parteneriate pana la 40%, la Resurse Umane TE 0% si la Resurse Umane PD 0%?", se arata in scrisoarea deschisa adresata premierului Ponta si ministrilor Pricopie si Costoiu si remisa Ziare.com.

Citeste si Guvernul Ponta calca in picioare cercetarea romaneasca

Semnatarii scrisorii nu inteleg de ce, daca Guvernul sustine ca nu sunt bani pentru finantarea proiectelor in derulare, se lanseaza noi competitii de proiecte. In plus, acestia reamintesc faptul ca nici proiectele din competitia 2012 inca nu au primit finantare.

Cercetatorii le transmit celor trei politicieni in mana carora sta decizia ca "cercetarea nu se poate face prin reducerea bugetelor, dupa primul an, cu pana la 55%".

"Cercetarea este un proces continuu, nu unul improvizat, in salturi, in functie de o finantare imprevizibila. Cercetarea se deruleaza potrivit unui plan prestabilit, care include trei mari categorii de cheltuieli: salarii, logistica si deplasari. Fiecare capitol al bugetului proiectului a fost gandit in functie de specificul proiectului, cu relatie clara intre numarul membrilor, necesitatile logistice si etapa de timp, tocmai pentru atingerea obiectivelor", spun acestia.

In plus, cercetarea masteranzilor si doctoranzilor implicati in aceste proiecte nu mai poate fi sustinuta, fiind periclitate nu numai procesul de instruire a acestora, ci si finalitatea studiilor postuniversitare. La toate acestea, se adauga si nerespectarea angajamentelor internationale, cauzata de intarzierea finantarii.

Citeste si Comunitatea cercetatorilor din Romania a invatat sa plece capul Interviu

Citeste si Cercetarea pornise pe un fagas bun. Ne intoarcem la repartitii de fonduri din pix Interviu

Semnatarii scrisorii mai subliniaza si principalele efecte pe care taierea fondurilor le va avea in viitor, printre acestea numarandu-se "destramarea colectivelor de cercetare inchegate prin proiecte", lipsa banilor de salarii pentru personalul de executie, dar si bulversarea cercetarii in Romania, neonorarea unor angajamente, precum si "regresia cercetarii romanesti si situarea in continuare a Romaniei pe ultimele locuri".

Textul scrisorii, la care este atasata lista completa cu semnaturi, a fost publicat pe site-ul Ad Astra unde, in urma cu cateva zile, a fost deschisa si o petitie online cu acelasi subiect.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3856 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Dragi cercetatori,

Mai intai, curatati-va curtea, ca-i plina de plagiatori si impostori.

Dupa aceea, recunoasterea societatii va veni.

"Des chercheurs qui cherchent, on en trouve.
Mais des chercheurs qui trouvent, on en cherche."
Charles de Gaulle

 

Guvernul *** blocheaza cercetarea

dar e libera indoctrinarea...religioasa!
Oricum multe inventii inovatii nu sunt puse in
aplicare in folosul umanitatii spre progres.
Sunt aruncate miliarde pe biserici,si alte
absurditati,INUTILE unei societati normale!

 

in strada cu totii

nimeni nu va baga in straitza, voi trebuie sa va aparati drepturile. Un medic poate exersa doar daca primeste plicul, se aranjeaza, nu protesteaza. Cercetarea e varful de lance al unei societati, nu o ai, ajungi piata de desfacere fara drept de apel. Cercetarea nu e numai pentru aplicatii directe cum crede orice neinitiat, e o investitie in creierele unei natiuni, care pot sa aduca ceva umanitatii. Fara ea, ce mai cautam intre societatile dezvoltate, plecam capul tot mai jos pana ne-o s-gem singuri...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor