Sute de cercetatori acuza taierea bugetelor si cer Guvernului sa respecte contractele

Joi, 11 Aprilie 2013, ora 11:49
4413 citiri
Sute de cercetatori acuza taierea bugetelor si cer Guvernului sa respecte contractele
Foto: Arhiva

Peste 260 de cercetatori au semnat miercuri o scrisoare deschisa adresata premierului, ministrului Educatiei si ministrului Cercetarii, in care prezinta efectele dramatice produse de taierea finantarii proiectelor si cer respectarea bugetelor convenite prin contractele semnate in 2011.

Demersul a fost initiat de dr. Corina Ionescu, profesor universitar la Facultatea de Biologie si Geologie, Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca, si se refera la "situatia creata in cercetarea romaneasca prin subfinantarea proiectelor de tip PN II de tip Parteneriate, IDEI PCE si IDEI PCCE".

"Au trecut trei ani de la situatia de criza generata de managementul defectuos al fondurilor destinate cercetarii (2010). Anuntul de ieri (marti - n.red.) al UEFISCDI prin care se comunica reducerea cu 40-55% a bugetului Proiectelor Parteneriate, a Proiectelor de Cercetare Exploratorie si a Proiectelor Complexe de Cercetare Exploratorie ne plaseaza de data aceasta intr-o situatie si mai grava, mai ales ca respectivul comunicat apare aproape la jumatatea anului.

In plus, nu se ofera nicio justificare pentru diminuarea in general a fondurilor si nici pentru diminuarea diferentiata intre tipurile de proiecte. Pe ce baze s-a decis ca diminuarea la proiecte IDEI sa fie de pana la 55%, la Parteneriate pana la 40%, la Resurse Umane TE 0% si la Resurse Umane PD 0%?", se arata in scrisoarea deschisa adresata premierului Ponta si ministrilor Pricopie si Costoiu si remisa Ziare.com.

Citeste si Guvernul Ponta calca in picioare cercetarea romaneasca

Semnatarii scrisorii nu inteleg de ce, daca Guvernul sustine ca nu sunt bani pentru finantarea proiectelor in derulare, se lanseaza noi competitii de proiecte. In plus, acestia reamintesc faptul ca nici proiectele din competitia 2012 inca nu au primit finantare.

Cercetatorii le transmit celor trei politicieni in mana carora sta decizia ca "cercetarea nu se poate face prin reducerea bugetelor, dupa primul an, cu pana la 55%".

"Cercetarea este un proces continuu, nu unul improvizat, in salturi, in functie de o finantare imprevizibila. Cercetarea se deruleaza potrivit unui plan prestabilit, care include trei mari categorii de cheltuieli: salarii, logistica si deplasari. Fiecare capitol al bugetului proiectului a fost gandit in functie de specificul proiectului, cu relatie clara intre numarul membrilor, necesitatile logistice si etapa de timp, tocmai pentru atingerea obiectivelor", spun acestia.

In plus, cercetarea masteranzilor si doctoranzilor implicati in aceste proiecte nu mai poate fi sustinuta, fiind periclitate nu numai procesul de instruire a acestora, ci si finalitatea studiilor postuniversitare. La toate acestea, se adauga si nerespectarea angajamentelor internationale, cauzata de intarzierea finantarii.

Citeste si Comunitatea cercetatorilor din Romania a invatat sa plece capul Interviu

Citeste si Cercetarea pornise pe un fagas bun. Ne intoarcem la repartitii de fonduri din pix Interviu

Semnatarii scrisorii mai subliniaza si principalele efecte pe care taierea fondurilor le va avea in viitor, printre acestea numarandu-se "destramarea colectivelor de cercetare inchegate prin proiecte", lipsa banilor de salarii pentru personalul de executie, dar si bulversarea cercetarii in Romania, neonorarea unor angajamente, precum si "regresia cercetarii romanesti si situarea in continuare a Romaniei pe ultimele locuri".

Textul scrisorii, la care este atasata lista completa cu semnaturi, a fost publicat pe site-ul Ad Astra unde, in urma cu cateva zile, a fost deschisa si o petitie online cu acelasi subiect.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#scrisoare deschisa cercetatori Ponta, #taiere bugete finantare Ponta, #Costoiu taiere bugete cercetare , #universitati