Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, in pragul falimentului

Joi, 29 Noiembrie 2012, ora 08:54
3308 citiri
Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, in pragul falimentului
Foto: Wikipedia

Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, cea mai veche institutie de invatamant superior din Romania, se afla in pragul falimentului.

Potrivit Adevarul, institutia are datorii uriase la banci, din cauza ca nu a mai putut plati creditele in valoare de circa 40 milioane de lei, luate pentru cofinantarea unor proiecte europene.

In plus, sefii universitatii au consumat alte 30 de milioane de lei din bugetul propriu.

Insa finantarea proiectelor POSDRU a fost blocata din cauza neregulilor in gestionarea fondurilor, iar acum, atat UE, cat si Guvernul intarzie sa faca platile.

Peste 350 de milioane de lei ar fi trebuit sa intre in conturile de la "Cuza" din proiectele finantate din fondurile nerambursabile ale Uniunii Europene si ale Guvernului Romaniei.

"Trebuie sa facem o distinctie intre aparente si esente. Este, intr-adevar, o situatie mai dificila a universitatii. Au fost cheltuieli mari pe proiectele europene, pe cele POSDRU si POSCCE. Situatia financiara este in prezent una critica, nu dezastruoasa, dar toate lucrurile decurg aproape normal", a precizat Vasile Isan, actualul rector al universitatii.

Insa salariile sunt platite cu intarziere, iar rambursarea creditelor nu se face niciodata la timp.

De altfel, de vina ar putea fi si managementul prost al universitatii. In urma cu un an, Universitatea "Cuza" a fost data in judecata de Ministerul Muncii si pusa sa returneze aproximativ 200.000 de lei, bani cheltuiti in cadrul unui proiect intitulat "Centrul Regional pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului in Randul Tinerilor".

La verificari s-a constatat ca managerii au acordat premii nejustificate participantilor la proiect si ca o parte dintre indicatorii de performanta n-au fost indepliniti.

Aceste rezultate ar putea afecta contractarea pe viitor de noi fonduri europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#datorii universitatea Alexandru Ioan Cuza, #executare silita universitatea Alexandru Ioan Cuza, #probleme financiare universitatea Alexandru Ioan Cuza , #universitati