Universitatea Babes Bolyai, prima din Romania in clasamentele americane

Marti, 06 Noiembrie 2018, ora 21:00
4038 citiri
Universitatea Babes Bolyai, prima din Romania in clasamentele americane

Universitatea "Babes-Bolyai" (UBB) Cluj-Napoca a fost inclusa pe cea mai inalta pozitie din Romania in ranking-ul US News Best Global Universities pe anul 2018, facut in spatiul academic american, unde ocupa locul 575 la nivel mondial.

Potrivit unui comunicat transmis marti de UBB, universitatea clujeana este urmata in clasamentul american de Universitatea Politehnica Bucuresti si de Universitatea Bucuresti.

"UBB Cluj-Napoca a fost inclusa pe cea mai inalta pozitie din Romania intr-unul dintre clasamentele internationale majore ale anului 2018, ranking-ul US News Best Global Universities, realizat in spatiul academic american si dat recent publicitatii. Potrivit editiei curente a clasamentului, UBB se situeaza pe pozitia 575 la nivel mondial. La nivel national, UBB ocupa cea mai inalta pozitie din clasament, fiind urmata de Universitatea Politehnica Bucuresti (pozitia 745 la nivel mondial), Universitatea Bucuresti (pozitia 774), Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iasi (situata pe pozitia 1058), Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Carol Davila (pozitia 1060), UMF Iuliu Hatieganu Cluj-Napoca (pozitia 1117), UMF Grigore T. Popa din Iasi (pozitia 1173) si Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi din Iasi (pozitia 1226) ", se arata in comunicat.

Prorectorul UBB responsabil de cercetare, Daniel David, sustine ca topul US News Best Global Universities este unul dintre cele mai importante clasamente internationale si cel mai important realizat in spatiul american.

"Faptul ca UBB a castigat cateva pozitii fata de anul trecut, cand s-a clasat pe locul 583, in timp ce alte universitati din tara au pierdut pozitii in clasament, reprezinta efectul politicilor academice din UBB si al sustinerii interne a publicatiilor Web of Science. Totodata, aceasta este cea mai buna clasare a unei universitati romanesti in clasamentele realizate in anul 2018, fapt care confirma statutul de universitate internationala de excelenta acordat universitatii clujene in urma auditului academic QS STAR din Marea Britanie", arata David.

Potrivit acestuia, pe de alta parte, o serie de reglementari nationale, mai vechi si mai recente, dar si o serie de decizii gresite separa invatamantul romanesc de aria academica internationala si nu permit ca universitatile sa fim competitive.

"Spre exemplu, promovarea academica a fost prost inteleasa si reglementata recent, afectand competitivitatea universitatilor romanesti, prin faptul ca suntem obligati sa transferam posturi pe perioada determinata in posturi pe perioada nedeterminata, fara concurs. Unele reglementari CNATDCU ale Ministerului Educatiei au creat situatia absurda ca in unele domenii, chiar daca din doctorat sunt publicatii Nature/Science sau in Top-10 din specialitate, totusi sa nu se poata sustine teza, decat daca exista publicatii de tip conferinta", explica prorectorul UBB.

Daniel David sustine ca in urma politicilor academice nationale recente, prin care s-au taiat locurile marilor universitati ale tarii, in acest an peste 110 studenti la nivel de master au fost impiedicati sa invete gratuit la UBB, "acest lucru afectandu-i mai ales pe cei care nu-si permit achitarea unor taxe de scolarizare".

"In aceste conditii, UBB solicita Ministerului Educatiei Nationale punerea in acord a legislatiei si practicilor academice nationale cu cele din aria academica europeana si dezvoltarea unor programe de excelenta, dupa modelul celor din Germania si Marea Britanie, prin care universitatile romanesti care au o sansa sa fie competitive in aria academica internationala sa fie sustinute in acest demers. Aceste programe pot veni la pachet cu programe de sustinere a universitatilor mai mici, regionale/locale, cu implicarea autoritatilor regionale/locale", mai arata Daniel David.

US News Best Global Universities este unul dintre cele mai importante clasamente internationale care ierarhizeaza universitatile pe baza performantelor academice, dar si in functie reputatia globala si regionala a acestora. Clasamentul general include cele mai bune 1.250 de universitati din 75 de tari ale lumii, ale caror performante au fost analizate in functie de 13 indicatori vizand reputatia globala si regionala a cercetarii, publicatiile si manifestarile stiintifice, impactul si numarul total al citarilor, colaborarile internationale.

Citeste si:
Cîțu pune presiune pe Ciucă să nu-l numească pe Neacșu la SGG SURSE
Cîțu pune presiune pe Ciucă să nu-l numească pe Neacșu la SGG SURSE
Liderul PNL Florin Cîțu vrea să blocheze numirea lui Marian Neacșu în funcția de secretar general al Guvernului, susțin surse politice pentru Ziare.com. Cîțu pune presiune pe Nicolae...
România va introduce formularul de localizare a pasagerului. Când intră în vigoare decizia
România va introduce formularul de localizare a pasagerului. Când intră în vigoare decizia
România va introduce, din 20 decembrie, formularul de localizare a pasagerului (PLF). Anunțul a fost făcut duminică, 5 decembrie, de secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne...