Universitatea Bucuresti verifica lucrarile scriitorilor din inchisori, girate de profesorii institutiei

Miercuri, 13 Ianuarie 2016, ora 17:53
2343 citiri
Universitatea Bucuresti verifica lucrarile scriitorilor din inchisori, girate de profesorii institutiei

Conducerea Universitatii din Bucuresti precizeaza ca a cerut inca de anul trecut abrogarea prevederii legale care le-a permis unor detinuti sa fie eliberati conditionat in baza volumelor semnate in inchisoare si anunta ca va verifica situatiile in care profesori din universitate au fost implicati in asemenea cazuri.

"Universitatea din Bucuresti este surprinsa de amploarea fenomenului cartilor asa-zis stiintifice, publicate in detentie, fapt care a permis eliberarea inainte de termen a detinutilor. Prea putin cunoscut, pana de curand, fenomenul este generat de o prevedere legala care a permis decizii ale directiilor penitenciarelor, favorizate si de girarea de catre cadre universitare a caracterului stiintific al acestor lucrari.

Universitatea din Bucuresti a cerut public, inca din luna iulie a anului trecut, abrogarea acestei prevederi legale care, se vede acum, a produs consecinte care afecteaza si mediul academic", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com sub semnatura rectorului universitatii, prof. dr. Mircea Dumitru.

Cine si de ce le-a permis condamnatilor sa isi "cumpere" zile de libertate scriind carti?

Cazul scriitorilor din inchisori: Editurile care au facut o afacere profitabila si-ar putea pierde acreditarea

De asemenea, conducerea Universitatii Bucuresti il contrazice pe ministrul Educatiei, Adrian Curaj, in opinia caruia profesorii care au girat pseudo-operele stiintifice scrise in inchisoare au facut acest lucru in nume personal, fara a implica institutia la care lucreaza.

"Nu este de acceptat argumentul ca acele cadre didactice si-au dat girul in nume personal. Ele si l-au dat avand functia didactica universitara ceruta de lege. Universitatea din Bucuresti, prin Comisia de etica, va examina situatiile in care este implicata prin cadrele sale didactice, pentru a vedea in ce conditii a fost acordat girul si daca este vorba despre lucrari stiintifice.

Universitatea din Bucuresti, ca si in alte ocazii, spera ca lumea academica romaneasca sa sustina efortul pentru consolidarea si practicarea valorilor eticii si ale integritatii academice", se mai arata in comunicatul citat.

Ancheta si la Politehnica din Bucuresti - vizati, profesorii care au girat cartile detinutilor-carturari

Pe lista profesorilor care au coordonat lucrari in baza carora multi detinuti au castigat luni bune de libertate, fiind eliberati conditionat, se afla rectori sau profesori universitari cunoscuti, din toata tara.

Lista profesorilor si a editurilor care au girat cartile scrise de puscariasii-vedeta din Romania (Video)

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a anuntat ca va propune adoptarea unei ordonante de urgenta prin care articolul de lege care permite castigarea de 30 de zile pentru fiecare lucrare scrisa de un detinut sa fie abrogat.

Ordonanta de urgenta pentru ca detinutii-scriitori sa nu mai fie eliberati mai devreme

De asemenea, DNA a anuntat, marti, ca cerceteaza imprejurarile in care acesti condamnati au putut redacta lucrari stiintifice in spatele gratiilor.

Ancheta DNA in cazul cartilor scrise de VIP-uri in inchisoare

Citeste si:
Reacție din tabăra USR în urma perchezițiilor de la Primăria Iași: ”Ce mai aşteaptă PNL, în ceasul al şaisprezecelea, ca să se delimiteze de Chirica?”
Reacție din tabăra USR în urma perchezițiilor de la Primăria Iași: ”Ce mai aşteaptă PNL, în ceasul al şaisprezecelea, ca să se delimiteze de Chirica?”
Senatorul USR Marius Bodea susţine că Mihai Chirica a ajuns exponentul corupţiei în administraţia locală şi se întreabă de ce PNL nu se delimitează de edilul ieşean din cauza dosarelor...
Dacian Cioloș, acuzat de colegi că e absent din partid și din spațiul public. Replica liderului USR - Surse
Dacian Cioloș, acuzat de colegi că e absent din partid și din spațiul public. Replica liderului USR - Surse
Președintele USR Dacian Cioloș a primit mai multe reproșuri din partea colegilor de partid că e absent din spațiul public și că reacționează cu întârziere la deciziile guvernului,...