Universitati din toata tara, amendate pentru nereguli privind taxele

Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 20:37
2049 citiri
Universitati din toata tara, amendate pentru nereguli privind taxele

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a facut peste o suta de controale la universitati, unde s-au constatat nereguli privind inregistrarile taxelor, astfel aplicandu-se amenzi in valoare de 50.000 lei, dar si avertismente.

Astfel, au fost desfasurate controale in 118 universitati, pentru verificarea respectarii prevederilor legale privind protectia consumatorilor la incheierea contractelor de studii.

Pentru abaterile constatate au fost aplicate 17 amenzi contraventionale, in valoare de 50.000 de lei, si 39 de avertismente.

Au u fost verificate listele tarifelor pentru cursuri si alte activitati educationale, dar si actele din care sa rezulte obiectul de activitatea unitatilor de invatamant.

Ce nereguli au fost descoperite

La cateva dintre universitatile verificate, nu a fost gasit codul unic de inregistrare din care sa rezulte obiectul de activitate pentru care unitatea de invatamant a fost autorizata sa functioneze sau programul de functionare (Dolj). De asemenea, nu erau afisate listele cu tarifele aferente cursurilor si conditiile de plata (Vaslui, Iasi, Cluj, Bihor) sau taxele percepute in anul scolar 2012-2013 pentru inscriere, scolarizare si reexaminare (Vrancea).

Potrivit sursei citate, in universitatile verificate din judetul Neamt nu erau inscrise taxele percepute la depunerea dosarului de inscriere, taxele anuale de scolarizare, taxele de examinare sau reexaminare pentru fiecare disciplina in situatia neprezentarii sau a nepromovarii unui examen, mentionandu-se doar ca acestea sunt aprobate de Senatul universitatii.

De asemenea, in unele cazuri era conditionata primirea dosarului de completarea unei declaratii pe proprie raspundere prin care candidatul se angaja ca nu va urma simultan mai mult de doua programe de studii, indiferent de nivelul si forma de finantare.

La verificarea existentei contractelor de studii si a respectarii prevederilor legale privind protectia consumatorilor au fost intalnite cazuri in care din contract lipseau taxele percepute, existand doar clauza conform careia Senatul universitatii are dreptul de a fixa sau modifica in mod unilateral taxele aferente desfasurarii procesului didactic.

Si la cateva universitati din Vrancea, reprezentantii institutiei de control au gasit "o fisa-contract" in care nu erau redactate toate informatiile utile studentilor, respectiv nu erau trecute taxa de rerexaminare, taxa de reinscriere, taxa de refacere a lucrarilor practice sau penalitati, in timp ce in Harghita, in urma verificarilor efectuate, inspectorii ANPC au gasit ca valoarea taxelor scolare si modalitatile de plata nu erau trecute in contract.

Universitatile din Bucuresti, printre cele amendate

In unitatile de invatamant verificate in judetul Brasov au fost gasite nereguli la contractele incheiate cu studentii, respectiv nu se mentiona forma de invatamant la care a fost admis studentul si tarifele aferente anului de studiu respectiv, precum si modul de achitare a acestora in cazul formei de invatamant cu taxa. Totodata, au fost incheiate contracte ce cuprindeau doua parti: contractul de scolarizare - in care nu se mentiona explicit durata acestuia si un contract de studii - in care nu se indicau tariful anului de studiu si conditiile de plata, aceste informatii fiind afisate doar la casieria universitatii.

De asemenea, in contractele anuale de studii nu existau informatii referitoare la structura anului universitar, disciplinele care se parcurg si numarul de credite la disciplinele obligatorii, precum si numarul minim de credite pentru inscrierea in anul viitor.

In urma controalelor desfasurate in universitati au mai fost gasite nereguli cu privire la neprecizarea conditiilor de reziliere a contractului (Iasi), a modului de restituire a taxelor achitate in plus peste perioada de scolarizare (Suceava), neindicarea tuturor taxelor percepute stabilite prin hotararea Senatului universitatii (Dambovita), inexistenta in contracte a clauzelor de reziliere sau de incetare a contractului (Bucuresti).

Controalele au fost desfasurate in perioada 8-17 octombrie 2012.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#universitati Bucuresti amenzi taxe, #controale universitati Romania, #nereguli universitati Romania, #amenzi universitati , #universitati