Universitatile romanesti vor fi clasificate cu experti AUE

Marti, 17 Mai 2011, ora 12:45
2431 citiri
Universitatile romanesti vor fi clasificate cu experti AUE
Foto: Arhiva

Universitatile din Romania vor fi clasificate cu ajutorul unor experti ai Asociatiei Universitatilor Europene. Clasificarea se va face in baza datelor transmise pana la data de 23 mai, iar informatiile false vor duce la sanctionarea conducerilor universitatilor.

"Universitatile se clasifica in trei categorii: universitati centrate pe educatie, care au numai pregatire de licenta, universitati de educatie si cercetare stiintifica sau universitati de educatie si creatie artistica, care au licenta si masterat si universitati de cercetare avansata si educatie, care au licenta, masterat si doctorat", a declarat, marti, secretarul de stat Catalin Baba pentru Mediafax.

In 31 mai, o echipa de experti ai AUE va veni la Bucuresti pentru a ajuta la clasificarea universitatilor.

"Metodologia de evaluare porneste de la principiul autonomiei universitare, fiecare institutie asumandu-si o anumita misiune care o plaseaza intr-una dintre categoriile anuntate. In final, clasificarea universitatilor este rezultatul unui proces de autoevaluare si evaluare. Decizia privind clasificarea unei universitati intr-o categorie anumita este rezultatul exclusiv al evaluarii externe si comparative. In consecinta, organizarea programelor de studii, finantarea din fonduri publice si tipurile de diplome emise de o universitate sunt dependente in mod exclusiv de pozitionarea universitatii intr-o categorie sau alta", a explicat secretarul de stat.

Consortiul de evaluare format din ARACIS (incluzand reprezentanti ai studentilor), CNCS, CNATDCU si EUA un organism international cu competente in domeniul clasificarii institutiilor de invatamant superior.

Consortiul de evaluare va verifica, aleator, veridicitatea datelor declarate in aceasta faza, in minimum 20% din programele de studii ale unei universitati.

Evaluarea domeniilor de studii universitare cu scopul ierarhizarii se realizeaza in functie de domeniul, pe baza rezultatelor efective asociate cu patru criterii de evaluare, respectiv predare si invatare, cercetare stiintifica, relatiile universitatii cu mediul extern si capacitate institutionala.

Fiecarui criteriu de evaluare ii este asociat un set de standarde de referinta, iar fiecarui standard ii este asociat un set de indicatori de colectare de date primare (variabile).

Clasificarea univeristatilor ar trebui incheiata in a doua parte a lunii iunie. Odata cu clasificarea universitatilor incepe si ierarhizarea domeniilor de studii, care va dura pana in 2014.

In Romania sunt 54 universitati publice si aproximativ 40 de universitati private.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#clasificare universitati romanesti , #universitati
Comentarii
Poza Anti-PSDNL
Anti-PSDNL
rank 5
"Universitatile se clasifica in trei categorii: universitati centrate pe educatie, care au numai pregatire de licenta, universitati de educatie si cercetare stiintifica sau universitati de educatie si ..."