USR vrea sa depolitizeze invatamantul preuniversitar. A depus o initiativa legislativa in acest sens

Luni, 27 Noiembrie 2017, ora 16:52
2228 citiri
USR vrea sa depolitizeze invatamantul preuniversitar. A depus o initiativa legislativa in acest sens

USR vrea sa depolitizeze sistemul de USR initiaza depolitizarea sistemul de invatamant preuniversitar si a depus, luni, o initiativa legislativa ce prevede ca functiile de conducere din sistemul preuniversitar sa fie incompatibile cu detinerea unei functii de conducere intr-un partid politic.

"In momentul actual, sistemul educational se confrunta cu o puternica politizare, atat in ceea ce priveste functiile de conducere din cadrul Inspectoratelor Scolare Judetene si al Caselor Corpului Didactic, cat si al unitatilor de invatamant din intreaga tara. In ciuda desfasurarii concursurilor pentru ocuparea obiectiva a acestor functii in continuare exista o presiune din partea puterii politice in scoala resimtita atat de dascali, cat si de elevi si parinti", se arata intr-un comunicat al USR remis Ziare.com.

Potrivit comunicatului, decizia ministrului Educatiei, Liviu Marian Pop, de a demite fara preaviz 13 inspectori scolari generali cu doar doua saptamani inainte de inceperea anului scolar, arata strategia PSD-ALDE de politizare a sistemului "prin numirea apropiatilor de partid la conducerea inspectoratelor scolare".

"S-a incercat de nenumarate ori construirea unui sistem clientelar intre administratia publica si unitatile de invatamant, intalnind foarte des unitati scolare care beneficiaza de fonduri suplimentare, in timp ce alte scoli ramand neglijate. Aceasta discriminare generalizata functioneaza pe baza unui mecanism politic ce deserveste doar institutiile de invatamant care au aceeasi culoare politica, promovand astfel servilismul, lipsa transparentei, lipsa integritatii si a profesionalismului", a declarat deputata USR Cristina Iurisniti.

Uniunea Salvati Romania mai arata ca depolitizarea functiilor de conducere din cadrul unitatilor de invatamant si inspectoratelor va genera o serie de beneficii in ceea ce priveste transparenta decizionala, descentralizarea, dar si cresterea gradului de profesionalizare a managementului didactic.

A.D.

Citeste si:
Cine este Asztalos Csaba, șeful CNCD. Membru al instituției încă de la înființare și președinte de 17 ani
Cine este Asztalos Csaba, șeful CNCD. Membru al instituției încă de la înființare și președinte de 17 ani
Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) este condus de peste 17 ani de către Asztalos Csaba, care de altfel este membru al instituției încă de la înființarea sa în 2002....
AUR își trimite politicienii la școală. Cu ce se ocupă academia condusă de Claudiu Târziu
AUR își trimite politicienii la școală. Cu ce se ocupă academia condusă de Claudiu Târziu
Partidul AUR a început să își trimită politicienii la școală, iar în acest sens a creat ”Academia AUR”, o ”școală politică a partidului, formată în vederea instruirii continue a...