Olimpicii la rusa, trimisi de Ambasada in excursie la Sankt-Petersburg

Marti, 28 August 2012, ora 21:54
4066 citiri
Olimpicii la rusa, trimisi de Ambasada in excursie la Sankt-Petersburg
Foto: Ambasada Rusiei

Mai multi elevi din 12 comunitati locale ale rusilor lipoveni din Romania au participat la programul anual al Guvernului Federatiei Ruse "Buna Ziua, Rusia!", avand, astfel, posibilitatea de a vizita locuri istorice ale Federatiei Ruse.

Cei 40 de elevi, toti castigatori la olimpiade si concursuri de limba si literatura rusa, au revenit in tara din excursia lor pe data de 13 august, se arata intr-un comunicat al Ambasadei Rusiei la Bucuresti, remis Ziare.com.

Grupul a fost condus de catre Palaghia Rodion, doctorul stiintelor istorice, Feodosia Jipa-Rubanov, profesoara de limba rusa la scoala Puskin din Braila, Livia Niculai, profesoara de limba rusa satul Serichioi, judetul Tulcea si Cristina Anore, redactorul ziarului lunar "Zorile".

Tinerii lipoveni au vizitat Cetatea Petropavlovskaya, Muzeul rus, s-au dus intr-o excursie in "Satul Tarilor" - Muzeul de stat cu zona de protectie arhitectural-istorica.

De asemenea, ei au admirat frumusetea si maretia Lavrei Alexandr Nevskii si a Catedralei Isaakievskii. Turistii au vizitat Ermitajul in care au fost adunate circa 3 milioane de capodopere si monumente ale culturii mondiale. Frumusetea Petergof-ului i-a surprins pe fete si baieti prin compozitia arhitecturii, artei si, bineinteles, prin fantani.

Multi dintre copiii lipoveni au fost in Rusia pentru prima data si multumesc Ministerului Afacerilor Externe al Federatiei Ruse, Ambasadei Federatiei Ruse in Romania si conducerii Comunitatii rusilor lipoveni pentru posibilitatea unica de a vizita locuri istorice atingandu-se cu sufletul de trecutul si viitorul Patriei istorice a rusilor-lipoveni.

Elevii s-au simtit minunat: Un ocean de cultura, educatie si istorie

"A fost ca si cum ai fi intrat intr-un ocean de cultura, educatie si istorie. Oricine are ocazia sa ajunga in Sankt Petersburg sa nu o rateze!", a declarat Daniela Antrop, din Ghindaresti, jud. Constanta.

"Oricine a calatorit in Sankt-Petersburg s-a aratat convins ca acesta ar putea fi numit unul dintre cele mai frumoase orase din lume. Vizita la Muzeul Blocadei Leningradului fiind cel mai impresionant moment. In timpul Marelui Razboi pentru Apararea Patriei, acest oras s-a transformat in campul de lupta. Cel mai crunt asediu din istoria militara a omenirii a durat 871 de zile", a spus Alexandra Avram, din Braila.

"Rusia! Ce sentiment minunat imi da acest simplu cuvant! Cele doua saptamani petrecute la Sankt Petersburg, zile pline de surprize au zburat ca nori spulberati de vant. Fiecare zi a fost atat de frumoasa, incat imi e greu sa ma opresc doar asupra uneia anume, a declarat si Elena Anfimov, din Radauti.

Buna ziua, Rusia!

Excursia a fost organizata de Ambasada Federatiei Ruse in Romania in cooperare cu Comunitatea Rusilor Lipoveni cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al Federatiei Ruse in cadrul Programului de Guvern al Federatiei Ruse pentru afacerile conationalilor din strainatate.

Scopul programului este familiarizarea generatiei tinere a conationalilor rusi care stau in strainatate permanent sau temporar fiind crescuti departe de cultura natala cu patrimoniul istoric al Rusiei, cultura si limba rusa.

Datorita acestui program, locuri istorice pot fi vizitate de tineri din diferite tari. In fiecare an, numarul de tari-participante ia amploare, ceea ce ii ajuta pe tineri sa isi faca prieteni din alte state ale lumii.

A.S.

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#olimpici rusa excursie Sankt Petersburg, #Ambasada Rusiei program elevi, #rusi lipoveni Romania , #vacanta elevi