Sunteti de acord cu modificarea structurii anului scolar? - Sondaj Ziare.com

Vineri, 22 Aprilie 2011, ora 17:37
4689 citiri
Sunteti de acord cu modificarea structurii anului scolar? - Sondaj Ziare.com

Un an scolar cu vacanta de iarna mai mare, mai multe zile libere de Paste, relocarea vacantei intersemestriale, suprapunerea vacantelor elevilor cu concediile parintilor. De asta ar putea avea parte elevii, in cazul in care Ministerul Educatiei va modifica structura anului scolar. Momentan exista dezbateri pe aceasta tema.

Secretarul de stat in Ministerul Educatiei, Oana Badea, a declarat pentru Ziare.com ca se analizeaza toate semnalele venite de la cadre didactice, autoritati publice, parinti si elevi pentru a se gasi solutia potrivita care sa multumeasca toata lumea.

"Cam toata lumea are un ochi aplecat asupra structurii anului scolar si emite din directia aceea o parere. Toate aceste semnale au ajuns la Ministerul Educatiei si au fost receptate ca o nevoie de dezbatere si ne-am constituit ca parte in aceasta dezbatere si am receptat absolut toate semnalele pentru ca decizia pe care o vom lua sa fie cat mai apropiata de vointa generala", a declarat Oana Badea pentru Ziare.com.

Potrivit acesteia, pana acum, cei mai multi s-au pronuntat pentru o vacanta de iarna mai mare, mai multe zile libere de Paste si eliminarea vacantei intersemestriale.

"Din toate semnalele si din toate discutiile purtate pana acum si din ce ne-a fost transmis rezulta cateva repere clare: nevoia de vacanta de iarna mai lunga decat asa cum este in prezent, o vacanta de Paste mai consistenta care sa elimine orice fel de intrebare suplimentara de genul 'a treia zi de Paste este libera?' sau 'nu putem sa luam inca o zi libera si sa recuperam apoi?'. O vacanta de iarna intarita si o vacanta de Paste mai consistenta, astea au rezultat din dezbateri.

De asemenea, foarte multi se pronunta cu privire la eliminarea vacantei intersemestriale. Este o saptamana de vacanta intersemestriala pe care foarte multi o considera in acest moment inutila si spun ca mai bine ar fi asezata iarna ori de adaugat vacantei de Paste. Deci relocarea ei intr-o alta zona mai utila. Exista semnale si cu privire la vacanta din octombrie pe care o au doar elevii din ciclul primar sau prescolar", a explicat Oana Badea pentru Ziare.com.

Secretarul de stat in Ministerul Educatiei a precizat ca intotdeauna au existat discutii in cancelariile scolilor despre zilele de vacanta din preajma Sarbatorilor de iarna sau de Paste. Se pare ca nu mereu decizia luata de Ministerul Educatiei cu privire la zilele libere din aceasta perioada erau pe placul profesorilor.

"Modul in care cadea vacanta de Paste, sau modul in care se asigura a doua zi sau a treia zi de Paste libera, sau cum cade vacanta de iarna fata de niste sarbatori pentru care romanii in general au o anumita sensibilitate in luna ianuarie reprezentau discutii care erau frecvent purtate in cancelariile din scoli. Si intotdeauna decizia luata nu era cea la care se gandeau si colegii nostri.

Ceea ce incerc sa va spun este ca dezbaterea in sine cu privire la vacante, la dimensiunea lor, la pozitionarea lor in anul scolar a existat mereu, mai prezenta in presa sau mai putin prezenta, dar a existat. La parinti, la profesori, la autoritati publice locale. Si mai nou a existat si initiativa dezbaterii in ceea ce priveste aceasta structura a anului scolar si in randul parlamentarilor din comisiile de invatamant.

De asemenea, se ancoreza in practica europeana si analizeaza structurile anului scolar existente in state apropiate, cu clima si relief similar, in state care au o alta clima si alt tip de relief. Deci facem si comparatii de acest gen", a precizat Oana Badea.

Oficialul a subliniat ca nu se stie daca structura anului scolar va fi modificata din aceasta toamna.

"Dezbaterea nu este incheiata. Asteptam semnalele de la asociatiile profesionale care de asemenea au fost rugate sa ne exprime un punct de vedere cu privire la structura anului scolar. Au si ele un termen limita pana la care ne transmit punctul de vedere", a conchis Oana Badea.

Ecaterina Andronescu: Structura anului scolar trebuie corelat cu calendarul universitatilor

Fostul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat ca marimea vacantelor trebuie sa fie in functie de numarul de ore pe care elevii le au in timpul unui an scolar.

"Problema, dupa opinia mea, se leaga de numarul de ore sau de numarul de zile de scoala pentru ca exista niste standarde internationale. Romania nu poate sa coboare sub aceste standarde. Deci locul si marimea vacantelor deriva de aici. Marimea vacantelor tine seama, evident, de numarul de ore pe care elevii trebuie sa le acopere pe parcursul unui an scolar", a spus Ecaterina Andronescu.

Potrivit acesteia, este foarte important ca structura anului scolar sa fie in functie de calendarul universitatilor.

"Locul vacantelor cred ca este mai putin important, pentru ca unii pot aprecia mai mult Sarbatorile de iarna si atunci ar dori vacanta mai mare iarna, altii pot sa spuna ca iarna trebuie sa incalzeasca scoala si mai bine ar fi in vacanta ca sa nu mai consume energie. Altii dimpotriva, considera ca vara este prea cald si copilul nu trebuie sa mai fie in scoala. Deci aici punctele de vedere pot sa fie foarte diferite.

Din punctul meu de vedere locul in care asezi vacanta este mai putin important, dar trebuie corelat cu calendarul universitatilor. Pentru ca nu poti sa dai examenul de Bacalaureat dupa ce Universitatile si-au programat admitere. Deci intotdeauna trebuie sa existe o asemenea corelatie. Si ca numar de zile nu trebuie sa iesim din standardul european, in mod categoric", a declarat pentru Ziare.com Ecaterina Andronescu.

Ziare.com va invita la dezbatere si vot. Sunteti de acord cu modificarea structurii anului scolar?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#structura an scolar, #modificare structura an scolar, #vacanta iarna Paste elevi , #vacanta elevi