Două județe au anunțat suspendarea cursurilor din cauza ninsorilor. "Sunt probleme foarte mari atât în mediul urban, cât în special în mediul rural"

Miercuri, 05 Aprilie 2023, ora 17:37
4599 citiri
Două județe au anunțat suspendarea cursurilor din cauza ninsorilor. "Sunt probleme foarte mari atât în mediul urban, cât în special în mediul rural"
Mașini blocate în Botoșani FOTO captură video

Cursurile se suspendă joi, 6 aprilie, în toate unităţile de învăţământ din Botoşani, din cauza condiţiilor meteorologice, a decis Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU).

Prefectul judeţului Iaşi, Bogdan Petru Cojocaru, a informat că membrii CJSU au votat, în unanimitate, ca joi în toate unităţile din învăţământul preuniversitar să fie suspendate cursurile, din cauza cantităţilor masive de zăpadă căzute, precum şi a faptului că judeţul se va afla încă sub avertizare cod portocaliu de ninsori abundente şi viscol.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de Instituţia Prefectului Botoşani, în urma şedinţei extraordinare a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prefectul Sorin Cornilă a decis activarea Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei la sediul ISU Botoşani. Structura este formată din câte un reprezentant al Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Secţiei Drumuri Naţionale, Direcţiei de Drumuri Judeţene şi Poduri şi Sectorul Teritorial al Poliţiei de Frontieră.

„La întâlnire au fost prezenţi inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoşani, Bogdan Suriciuc, şi un reprezentant al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Botoşani. În urma analizei situaţiei existente la nivelul judeţului Botoşani, s-a decis suspendarea cursurilor şcolare în toate unităţile de învăţământ din judeţ, pentru ziua de joi, 6 aprilie”, se precizează în comunicat.

Conform aceleiaşi surse, CJSU a mai decis ca persoanele dializate să rămână internate pe Secţiile de Nefrologie ale Spitalului Judeţean Mavromati Botoşani şi Spitalului Municipal Dorohoi.

Instituţia Prefectului Botoşani mai anunţă că 72 de persoane din mai multe autovehicule rămase înzăpezite pe drumurile naţionale şi judeţene au fost salvate de pompierii militari şi voluntari în ultimele ore. Şapte dintre ele au fost cazate la Primăria Mihălăşeni, iar două la Primăria Unţeni.

Alte trei persoane din localităţile Adăşeni, Liveni şi Drăguşeni, care trebuiau să ajungă la dializă, au fost preluate de un echipaj al ISU şi transportate la centrul specialitate din Botoşani.

Din cauza ninsorii şi viscolului, au fost închise temporar trei drumuri naţionale, respectiv DN 29 D Botoşani-Ştefăneşti, DN 29 Botoşani-Săveni şi 24C Rădăuţi Prut-Ştefăneşti, precum şi 13 drumuri judeţene. Pe celelalte drumuri din judeţ se circulă în condiţii de iarnă, vizibilitatea fiind redusă din cauza zăpezii viscolite.

Pe unele tronsoane de drumuri, stratul de zăpadă depăşeşte un metru şi jumătate, se mai menţionează în comunicat.

„Sunt probleme foarte mari atât în mediul urban, cât în special în mediul rural. Utilajele de deszăpezire nu fac faţă cantităţilor mari de zăpadă spulberată. Meteorologii ne-au anunţat că ninsorile vor continua, iar zăpada va fi viscolită, existând riscul ca drumurile să fie blocate. Trebuie să ne gândim în primul rând la siguranţa cetăţenilor. De aceea, s-a luat decizia ca şcolile să se închidă. În plus, vor fi închise şi acele tronsoane de drum unde există riscul ca oamenii să rămână blocaţi. Toate utilajele disponibile vor interveni astfel încât să menţinem drumurile deschise, dar dacă acest lucru nu este posibil, se va lua decizia de închidere, urmând să se deschidă după ce vor interveni drumarii. Am cerut să se acorde o atenţie sporită pentru cazurile medicale. Sunt oameni care trebuie să ajungă la spitale, au nevoie de dializă, de alte servicii medicale. Aceste situaţii vor fi priorităţile tuturor instituţiilor în această perioadă”, a anunţat și prefectul județului Iași, Bogdan Cojocaru.

Potrivit acestuia, miercuri au fost raportate probleme cu alimentarea cu energie electrică în 41 de localităţi, fiind afectaţi aproape 9.000 de consumatori.

„Reprezentanţii Delgaz Grid au transmis că au 12 echipe în teren şi se intervine în mai multe zone ale judeţului, situaţia fiind în dinamică. Am solicitat tuturor instituţiilor să fie în alertă în toată această perioadă şi fiecare să intervină rapid în funcţie de specificul situaţiilor sesizate de ieşeni”, a declarat prefectul judeţului Iaşi.

Cu ce sumă a fost vândută la licitație sculptura "Hidra", pe care unii ieșeni au vrut să o distrugă
Cu ce sumă a fost vândută la licitație sculptura "Hidra", pe care unii ieșeni au vrut să o distrugă
Sculptura "Hidra", realizată de Costin Ioniţă, a fost adjudecată, joi seara, la preţul de 10.000 de euro la prima licitaţie de sculptură de anul acesta organizată de Artmark, la sediul...
Artmark scoate la licitație sculptura "Hidra", opera care a stârnit controverse când a fost amplasată la Iași
Artmark scoate la licitație sculptura "Hidra", opera care a stârnit controverse când a fost amplasată la Iași
Sculptura "Hidra" realizată de Costin Ioniţă se va afla în prima Licitaţie de sculptură de anul acesta, care va avea loc joi, de la ora 19,00, atât la sediul Galeriilor Artmark, cât şi...
#scoli inchise zapada, #Botosani, #Iasi , #stiri sociale
Comentarii