Ministrul Agriculturii susține că România are suficient grâu pentru a acoperi consumul intern

Miercuri, 09 Martie 2022, ora 09:47
3078 citiri
Ministrul Agriculturii susține că România are suficient grâu pentru a acoperi consumul intern
Specialiștii vorbesc despre pericolul unei crize a pâinii FOTO Pexels

Tensiunile economice pe plan internațional generate de războiul din Ucraina vor determina o scumpire masivă a cerealelor, dar și o criză în piață, susțin specialiștii, Rusia și Ucraina fiind mari exportatori în acest domeniu.

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, spune că țara noastră nu va avea de suferit la acest capitol, întrucât are capacitatea de a acoperi necesarul de grâu pentru consum, putând să se susțină singură din punct de vedere alimentar.

Chesnoiu spune că la minister se face în permanenţă monitorizarea stocurilor, atât la nivelul comercianţilor şi furnizorilor de cereale, cât şi la nivelul industriei de morărit şi panificaţie şi sunt întocmite zilnic rapoarte, iar datele arată că sunt suficiente stocuri de materie primă. Oficialul spune că românii nu trebuie să îşi facă griji din acest punct de vedere, deoarece România produce suficient pentru acoperirea consumului intern şi are capacitatea de a se susţine singură din punct de vedere alimentar.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, a avut marţi, 8 martie 2022, la sediul instituţiei, o întâlnire de lucru cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Comercianţilor de Produse Agricole (ARCPA) şi cu cei ai Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase - ROMPAN.

“În Ministerul Agriculturii facem monitorizarea stocurilor în permanenţă, atât la nivelul comercianţilor şi furnizorilor de cereale, cât şi la nivelul industriei de morărit şi panificaţie. De asemenea, sunt întocmite zilnic rapoarte cu privire la situaţia stocurilor de cereale din depozitele autorizate şi din zonele de comercializare, pentru a fi pregătiţi să intervenim cu măsurile adecvate. Datele la zi arată că sunt suficiente stocuri de materie primă, aşadar românii nu trebuie să îşi facă griji din acest punct de vedere. România produce suficient pentru acoperirea consumului intern şi are capacitatea de a se susţine singură din punct de vedere alimentar”, a declarat ministrul Adrian Chesnoiu.

Aurel Popescu, preşedintele ROMPAN, spune că producătorii fac o analiză a balanţei grâului, astfel încât să aibă asigurate cantităţile pentru panificaţie până la noua recoltă şi pentru a se nu crea probleme în aprovizionarea populaţiei.

”Consider că printr-o monitorizare foarte atentă a achiziţiilor de grâu pentru consum intern şi, eventual, pentru export vom reuşi să realizăm ce ne-am propus, adică să nu avem goluri în aprovizionarea cu grâu a morilor”, a spus Aurel Popescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#scumpire grau, #preturi grau, #criza economica, #adrian chesnoiu, #Rompan, #Ministerul Agriculturii , #stiri preturi