Oficial BNR, despre creșterea prețului pâinii: ”N-a mai fost niciodată atât de mare”. Cât vor mai continua scumpirile

Miercuri, 12 Octombrie 2022, ora 19:14
3354 citiri
Oficial BNR, despre creșterea prețului pâinii: ”N-a mai fost niciodată atât de mare”. Cât vor mai continua scumpirile
Pâinea s-a scumpit cu peste 25% FOTO Pixabay

Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României, a declarat miercuri, 12 octombrie, că actuala inflație se alimentează din propriul trecut, iar în perioada următoare ar trebui să ne aşteptăm la dezinflaţie.

”În linii mari, inflaţia actuală se alimentează din propriul trecut. Pentru că la produsele cele mai inflaţioniste, începând cu combustibilul, cu ţigările, energia electrică, gazele şi energia termică, practic, datele mari care încarcă creşterea preţurilor, vin din urmă. Combustibilul, de pildă, în luna septembrie s-a ieftinit cu 0,40, gazele au rămas la 0, energia electrică, termică la 0...comparând cu luna anterioară”, a spus Adrian Vasilescu pentru Agerpres.

El a menţionat că inflaţia în general este un fenomen care ne vine din trecut.

”Numai alimentele s-au scumpit în septembrie şi e o noutate asta. Dacă luăm toate cele 21 de luni de inflaţie, o să vedem că practic alimentele au fost întotdeauna sub mărfurile nealimentare, pentru că mărfurile nealimentare au în componenţă şi energia electrică, şi gazele, şi energia termică, au în componenţă combustibili şi astea au dat inflaţia în lunile din urmă. Iar dacă astăzi gazele vin cu 0 şi energia termică cu 0, iar combustibil cu minus, asta înseamnă că inflaţia se alimentează practic din propriul trecut, ceea ce înseamnă că forţa ei de creştere de aici încolo va fi mai mică”, a declarat consultantul de strategie la BNR.

El a menţionat că alimentele s-au scumpit şi este important de reţinut că pâinea s-a scumpit foarte mult.

”Practic, avem la pâine o creştere mare. 26% creştere la pâine. N-a mai fost niciodată atât de mare şi vine şi cu o influenţă a lunii septembrie, o influenţă de peste 2 %. 2% este media optimă pe un an şi iată că pâinea o atinge într-o singură lună”, a mai afirmat Adrian Vasilescu.

Întrebat la ce ar trebui să ne aşteptăm în perioada următoare, el a declarat că cifrele arată că urmează o perioadă de dezinflaţie.

”Eu cred, după cum arată cifrele de astăzi, că trebuie să ne aşteptăm la dezinflaţie. O creştere a preţurilor va continua, dar cu paşi din ce în ce mai mici. Asta este dezinflaţia. Cifre de date astăzi de Statistică arată că inflaţia, în punctele ei esenţiale, începe să piardă din forţă”, a mai spus Adrian Vasilescu.

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 15,88% în septembrie 2022 FOTO Pixabay

a acestui an, de la 15,32% în august, în condiţiile în care preţurile mărfurilor alimentare crescut cu 19,12%, cele ale mărfurilor nealimentare au fost mai mari cu 16,61%, iar serviciile au fost mai scumpe cu 8%, conform datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Citește și:
Leul ar urma să se deprecieze în raport cu euro în următoarele 12 luni. Prognoza analiștilor privind inflația
Leul ar urma să se deprecieze în raport cu euro în următoarele 12 luni. Prognoza analiștilor privind inflația
Indicatorul de Încredere Macroeconomică, realizat de Asociaţia CFA România, s-a majorat cu 9,9 puncte, în luna februarie a acestui an, până la valoarea de 53,2 puncte, iar anticipaţiile...
Miniștrii invizibili din cabinetul Ciucă. Puțini români știu cine sunt titularii posturilor de la Economie, Turism sau Cultură
Miniștrii invizibili din cabinetul Ciucă. Puțini români știu cine sunt titularii posturilor de la Economie, Turism sau Cultură
Ministrul de Externe Bogdan Aurescu, cel al Transporturilor Sorin Grindeanu, ministrul Dezvoltării Cseke Attila şi cel al Mediului Tanczos Barna urcă în topul vizibilităţii pe luna februarie....
#scumpiri alimente, #inflatie Romania, #Adrian Vasilescu BNR, #pret paine Romania , #inflatie