Cu cât se va scumpi masa de Crăciun. Carnea de porc și dulciurile, lux de sărbători: ”Anul acesta va fi cel mai costisitor de până acum”

Miercuri, 16 Octombrie 2024, ora 03:40
3307 citiri
Cu cât se va scumpi masa de Crăciun. Carnea de porc și dulciurile, lux de sărbători: ”Anul acesta va fi cel mai costisitor de până acum”
Masă de Crăciun FOTO Pixabay

Mai sunt aproximativ două luni până la Crăciun, iar prețurile încep ușor, ușor să ia avânt. Carnea de porc, care este un aliment nelipsit de pe mesele românilor, va începe să fie din ce în ce mai scumpă de la finalul lunii octombrie. Specialiștii spun despre creșterile de preț că vor fi în medie de 10-15%, din cauza furajelor tot mai costisitoare. Alte alimente pentru care românii vor trebui să scoată mai mult din buzunare sunt untul, dar și dulciurile.

Datele oficiale de la Institutul Național de Statistică arată care sunt prețurile alimentelor din luna septembrie 2024, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Indicele prețurilor de consum în luna septembrie 2024 comparativ cu luna august 2024 a fost 100,33%. Față de anul trecut, legumele s-au scumpit cu aproximativ 13%, fructele cu 7,02%, lactatele cu 4,01%, iar carnea cu 3,57%.

Cu cât se va scumpi carnea de porc până de sărbători

Experții din industrie vorbesc despre prețurile cărnii de porc, raportându-se în primul rând la furaje, care și ele au înregistrat majorări. Așadar, predicțiile lor sunt că, până de sărbători, românii vor trebui să cheltuiască mai mult, dacă își doresc carne proaspătă pe masă.

”Anul acesta va fi cel mai costisitor de până acum, deoarece prețul cerealelor este dictat în Uniunea Europeană, nu în România. Prețul cărnii crește datorită prețului furajelor. Deja grâul a crescut la 1,5 kilogramul, porumbul a ajuns la 1 leu și va crește peste 1 leu, iar în condițiile acestea sigur nu are cum să rămână prețul care este, pentru că nu o să reziste economic. Dacă nu crește prețul înseamnă că societățile cu carnea de porc intră în faliment. Dacă statul nu intervine, noi nu suntem vinovați. Politica în agricultură a fost neglijată, iar asta a dus la acest rezultat. Cheltuielile per animal toate acestea cresc prețul de cost și ori mărim prețul cărnii, ori va crește și produsul, ori falimentăm și închidem”, a declarat Dimitrie Muscă, Directorul Combinatului Agroindustrial (CAI) Curtici.

Tot acesta spune că a încercat să păstreze prețul de 2 euro pe carcasa de porc, însă cel mai probabil seceta de anul acesta o să dicteze costurile din ultimele luni din an. Deci, carnea de porc, și nu numai, va înregistra un preț cu 10-15% mai mare.

”Fiecare piață are alt preț. Când e penurie de cereale și prețul crește. Cererea și oferta își spun cuvântul. De exemplu, carcasa de porc este 2 euro. Se ține pe piață de mult cu 2 euro, dar nu e bine. Acum, în această perioadă în care s-a creat o criză puternică și pe grâu, porumb și pe floarea-soarelui de acum încolo va crește până în iarnă prețul. Până în iarnă va crește prețul cu 10-15%. Vânzări sunt, dar orice creștere de preț are un impact negativ la populație. Dar lumea nu știe prin ce trecem noi. Prețul cerealelor este dictat în Uniunea Europeană, nu în România. Nu avem alternativă. Impactul este puternic, dar crescătorii n-au de unde să aducă cereale din Europa, pentru că nu sunt mai ieftine. Politica în agricultură este un dezastru”, a mai explicat fermierul.

Alți producători vorbesc despre prețuri mai mari, care diferă în funcție de greutate și de rasă. Momentan, ei spun că nu știu cu cât se va vinde carnea de porc în preajma sărbătorilor.

”În medie, anul acesta se vând la un preț de 16 lei kg, momentan nu știm în următoarele luni. Cu siguranță, vânzările vor fi mult mai mici anul acesta față de anul 2023”, a reacționat un crescător de porci.

De asemenea, economiștii vorbesc și de scumpiri la unt, care a atins un preț record în ultimele luni în Europa, dar și la alte alimente de bază. Potrivit celor mai recente date oficiale ale Comisiei Europene, untul european se tranzacţiona la prețul record de 8.706 dolari pe tonă la 29 septembrie, în creştere cu 83% faţă de anul precedent.

”Teoretic, este un Crăciun mai scump decât multe Crăciunuri din spate. Anul acesta vom avea totuși câteva presiuni din partea unor produse, pentru care nu am avut o producție agricolă semnificativă din motive legate de secetă. Aici vorbim de ulei de floarea-soarelui, mălai și, indirect, faptul că porumbul nu s-a făcut la nivelul scontat, posibil să avem și ceva scumpiri pe zona de carne. E mult mai dificil în momentul de față să găsești hrană pentru aceste animale, cum e porcul, având în vedere producția slabă de toamnă pentru partea de cereale. Deci există toate premisele să fie cel mai scump Crăciun, pentru că avem o inflație care se aplică de câțiva ani la inflația de anii anteriori, plus acele creșteri punctuale”, spune Cristian Păun, economist, pentru Ziare.com.

Dulciurile și lactatele, prețuri record înainte de Crăciun

Dulciurile vor avea și ele un preț mai ridicat din cauza producției slabe de trestie de zahăr, explică expertul. Așadar, românii vor începe să simtă și mai tare scumpirile de la raft începând chiar de la finalul lunii acesteia, în preajma sărbătorilor de iarnă fiind atins un nou record. Unii oameni, așteptându-se la aceste scumpiri, au început să-și facă de pe acum rezerve, blocând sume de bani, în speranța că produsele îi vor ajuta să treacă inclusiv peste perioada Anului Nou.

”Posibil să fie scumpiri și la dulciuri, pentru că sfecla de zahăr a fost și ea afectată. Posibil să avem și scumpiri în zona lactatelor, dar în zona lor aș bănui o presiune dinspre energia electrică, pentru că acest sector este mare consumator de energie electrică, atât pe partea de procesare, cât și pe parte de păstrare a produselor. Costă foarte mult aceste produse pentru că energia înglobată este foarte, foarte importantă, iar România este țara care plătește destul de scump pentru energia electrică față de vecini. Cred că pe finalul acestei luni și începutul lunii următoare vom începe să vedem primele presiuni. Eu zic că estimările cu care am pornit la început de an legate de inflație sunt astăzi complet irealiste și complet date peste cap”, a mai adăugat economistul.

În prezent, România importă 60% din carnea de porc consumată la nivel național anual, producția internă asigurând 40% din consum, după cum a declarat, la începutul anului, ministrul Florin Barbu.

Potrivit datelor INS, producţia de carne de porc a crescut cu circa 8,4%, de la 23.419 tone de carcasă în iulie 2023, la 25.392 tone în iulie 2024. În ceea ce privește carnea de vită, producția a fost în scădere, în iulie 2024, numărul bovinelor sacrificate ajungând la 40.000, faţă de 42.000 capete în luna iulie 2023.

Masa de Crăciun în 2024, cea mai scumpă din ultimele două decenii. „Mulți români se uită la produsele tradiționale de Sărbători ca la muzeu, nu și le mai pot permite”
Masa de Crăciun în 2024, cea mai scumpă din ultimele două decenii. „Mulți români se uită la produsele tradiționale de Sărbători ca la muzeu, nu și le mai pot permite”
O analiză recentă arată că românii ar putea avea parte, în acest an, de cele mai scumpe sărbători de Crăciun din ultimii 20 de ani. Specialiștii financiari indică faptul că, în timp ce...
Dispare una dintre cele mai populare funcții de pe Google Maps. Era utilizată de majoritatea utilizatorilor
Dispare una dintre cele mai populare funcții de pe Google Maps. Era utilizată de majoritatea utilizatorilor
Google Timeline, funcția care înregistrează fiecare pas al utilizatorilor pe Google Maps, va fi eliminată complet în vara anului viitor. Anunțul vine după presiuni intense din partea...
#scumpiri alimente, #scumpiri Romania, #scumpiri Sarbatori, #craciun , #stiri economice
  1. Dispare una dintre cele mai populare funcții de pe Google Maps. Era utilizată de majoritatea utilizatorilor
  2. Transportul de frontieră, în impas: „RO e-Transport încurcă Schengen-ul, partenerii externi nu înțeleg sistemul din România”
  3. Străinii au năvălit într-o țară cu 1.000 de miliarde dolari. Surpriză totală, cel mai mare investitor vine dintr-o insulă
  4. Undă de șoc pentru Rusia: Proiectul de top al lui Putin se prăbușește după lovitura SUA
  5. Scumpiri la parcări, noi taxe şi creşterea impozitelor. Ce ne aşteaptă în mai puţin de o lună şi cum se poate beneficia de reduceri
  6. România va produce semiconductori de ultimă generație. Contractul de 130 de milioane de euro semnat cu UE
  7. Românii își pot verifica acum gratuit mașinile. Află istoricul auto înainte de a o achiziționa
  8. Building Companion: Digitalizarea industriei construcțiilor, un pas firesc în evoluția acestui domeniu Peste 84% dintre accesări sunt mobile
  9. S-au deschis primii 15,7 km ai secțiunii cinci a autostrăzii Sibiu-Pitești. Șoferii au acum la dispoziție aproape 1.214 km de autostradă şi drum expres VIDEO
  10. 4 avantaje ale liniei de credit pentru firme și persoane juridice